Собствени правила за условно форматиране

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли да се направи conditional formating за дати?

  Георги:

  Здравейте, опитвам се да форматирам една колона, съдържаща дати чрез conditional formating>a date occurring но не се получава. Необходимо ми е след като изтече датата клетката да се маркира в червен цвят и ако не е изтекла датата да се оцвети в зелен. Благодаря Ви предварително!

  Христина Машева:

  Здравей,

  това може да стане по друг начин, не с "a date occuring". Избираш си областта с дати (1), следваш стъпки 2,3,4 от снимка 1. След това избираш "less than" и пишеш вградената функцията в ексел " =today()". T.e. ще ти форматира в червено всички дати преди днешната. След това му даваш ок. Както си е избрана областта отново изпълняваш стъпките от 1-ва и 2-ра снимка, но вместо "less than", избираш "greater than or equal to" и отново "=today()". И би трябвало да се получи желания резултат :)
  Георги:

  Благодаря.... Бях изключил за "=today()".

  Виктория Чобанова:

  Ползвам таблица, в която клиенти трябва да внасят периодично вноски. Искам да форматирам всички закъсняли плащания - всички дати, които са по-малки от днешната, при които колона Д е празна. С по-малките дати се справих - с функцията <today(). Вероятно ще ми трябва ново правило, което да подчертае тези от датите, при които липсва запис в колона Д. Моля за помощ  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория прочети тази ( цялата ) тема :

  https://aula.bg/question#id-112102400001
  в която е коментирано как да се задават повече от едно условие ( там част от казуса е именно ако имаш празни редове ( липсва запис ) от дадена колона ).Пробвайте и ако след това има затруднения пишете пак тук.
  Росица Найденова Кузманова:

  Версия Excel 2010 е на български,ако някой се затруднява му препоръчвам да я открие и всичко ще му е лесно.

 • Как да...

  Станислава Иванова:

  Как да запазя таблицата от снимка 1 във вида в който съм я направила, след като й задам да се форматира като таблица, защото когато я форматирам се получава резултата на снимка 2, т.е. Excel ми връща клетките в ред 3 и колона В от merge в unmerge. Има ли начин това да се избегне? Работя с версия 2007. Благодаря предварително.

  Дарина Иванова:

  Опитах се да създам свой стил на форматиране и видях, че това което може да се зададе са само елементи на Font, Border, Fill. Според мен бързите стиловеза форматиране са само за обикновени таблици.

  Boris:

  има няколко начина 1. като е затвориш ще те пита дали да я запишеш,2 ти сам да я запишеш. и др.

  Zenny:

  При вградените таблици не може да се обединяват клетки. Ако вградена таблица се приложи към вече създадена такава, то ако има обединени клетки те се превръщат в единични както се е случило при вас. Краси Кръстев е отговорил вече на подобен въпрос и е дал решение - https://aula.bg/question#id-116518400001

  Георги Влайков:

  Според мен на снимка едно може да се форматира по този начин и ако искате да премахнете филтъра то следвай стъбката в втората таблица Но трябва да се знае че форматирането на таблицата остава след като е завършено .

  Димитрина Събева:

  Много интересен и полезен модул! Благодаря!

  инж. Златко Петров:

  А пробвахте ли Home -> clear -> formats при маркирана таблица

 • Как да направя така, че ако стойноста в клетката е 0 да не изписва 0 или 0.00, а клетката да е чиста /т.е. да не пише нищо/? 

  Атанаска Чакърова:

  Как да направя така, че ако стойноста в клетката е 0 да не изписва 0 или 0.00, а клетката да е чиста /т.е. да не пише нищо/? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, отиди на File, след това на Options след което на Advanced след което в раздела който съм посочил на снимката махни отметката на Show a zero in cell that have zero value ( Може да избереш тази настройка или само за настоящия лист ( sheet ) или за цялата апликация ( Workbook ), след това ОК и готово.

  Атанаска Чакърова:

  Благодаря, получи се.

  Юлияна Борисова:

  Благодаря Краси! Това ми е много полезно. Винаги до сега, когато съм имала този проблем съм ползвала функция: например =IF(J5="";"";J5), но тогава клетката не е празна, а съдържа формула и само изглежда празна...

  инж. Ивайло Коцев:

  Здравей Краси, благодаря за изложената по горе информация. За съжаление се оказва проблем наличието на формула в клетката, която е нула (не отговаря на условието). В конкретния случай това пречи тъй като текста написан в клетката отговаряща на условиято остава само в нея, а не се разпростира в следващите клетки каквато е моята конкретна цел.

  Искам да избегна промяна в размера на клетката с цел изписване на целия текст.

  Моля да ме посъветвате как да направя клетките който са 0 в конкретния случай без изписана информация, да са празни.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло пробвай идеята която е дала Юлияна Борисова преди 


  формулата използвай един IF и условието е ако е 0 резулата от формулата   = if( FORMULATA = 0 ; АКО Е ВЯРНО ЗАПИШИ 0 ; АКО НЕ Е ВЯРНО ЗАПИШИ - тук трябва да е формулата )

  като във вярно записваш " " и съответно клетката ще стой с интервал т.е. 

  празна при условие че формулата дава резултат 0, а във НЕ вярно просто пак 

  изпиши формулата така ако резултата не е равен на 0 следва да ти се изпише 

  пък стойността от формулата )  И аз имам случай в практиката в която съм я ползвал, на този принцип.  На снимка 1 съм показал с една доста семпла формула как би изглеждала 

  формулата за която говоря.На снимка 2 пък е резултата от използване на 

  формулата.
  Има и друг начин да ползваш condition formating, като зададеш условие всички 

  нули да са с бял цвят от там следва когато разпечатваш да не се разпечатат 

  нулите.  Пробвай първо първия вариант с IF функцията и ако не работи в твоя случай пиши пак ще помогнем тук във форума.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм те насочил и макар и малкия и семпъл пример ( принципа един и същ и с по - сложна формула от X +Y  нали :) ) да ти помогне за справяне с казуса.
  инж. Ивайло Коцев:

  Здравей Краси, за да бъда по ясен в това какво искам да направя изпращам и изображения. Реално целта ми е да прехвърля текста от таблица на графиката. Най простия вариант е да го направя с = и да посоча клетката от таблицата има го в изображението. Така останалите клетки остават не засегнати и текста се изписва напълно. Всичко е ОК но тази графика е дълга и вероятно ще ми отнеме няколко часа да нанеса всичкия текст (да го посоча с = ). Затова реших да го направя по лесния начин с IF. Проблема, с който се сблъсквам може да го видите във второто изображение текста не се изписва напълно. 

  Въпроса ми е има ли по лесен начин да накарам текста в графиката да изглежда така както е в изображението, където използвам =.
  п.с. Графиката съм изобразил чрез conditional formatting с отделна формула.
 • Защо не мога да сваля допълнителните файлове към урока?

  Kalina Lyudmilova Konova:

  Здравейте:) Извинявам се, но от известно време имам проблеми с файловете след урока. В началото ги свалях трудно, а вече съвсем немога. Работя с EXEL 2010, ако има някаква връзка. Лекциите гледам без проблем , но немога да харесвам коментари и т.н. Благодаря предварително , а курсът е страхотен, наистина прекрасно обяснено е всичко!

 • КАК ДА НАПРАВЯ 

  Hristiqna:

  Как да направя например информацията за Мария (урока от таблицата) да е форматирана условно, смисъл в цялата таблица където има данни за Мария да са с определен формат.

  Николай Петров Петров:

  от conditional formatting се задава Cell that contains и се въвежда критерий да е "Мария" като от падащото меню вдясно се избира custom format

  Драгомир Кулов:

  Подробно описание: 1.Избираме с мишката цялата таблица. 2.Кликваме на conditional formatting. 3.New Rules. 4.Use a formula to determine..... 5.Кликваме в клетката Format values where ... 6.Кликваме в клетката съдържаща условието за търсене (в случая А4-Мария) и в последната клетка( Format values) автоматично се записва условието(=$А$4). 7.Също там от клавиатурата въвеждаме условието (в случая за равенство=).В клетката Format values вече имаме (=$А$4=). 8.С мишката избираме колоната,в която ще се търси условието(колоната с имената),при което автоматично се допълва формулата в клетката Format values where ...и става =$А$4=$А$2:$А$22. 9.Поправяме формулата на =$А$4=$А2:$А22. 10.Кликваме на клетката Format...,избираме Fill(запълване);посочваме цвета на запълване. 11.Кликваме на ОК във Format Cells. 12..Кликваме на ОК в New Formatting Rule. 13.Редовете на Мария стават цветни. За съжаление снимките от екрана не можах да кача между текста както исках.Щеше да е много по-ясно...ако след всяка картинка се добавя и обяснението.

  Владимир Башев:

  Не се получава по начина който сте описал. Как да се маркират редовете в цялата таблица свързани с Мария? Ако може някой да обясни. Благодаря!

  Диана Проданова:

  Правим падащ списък в жълтата клетка: Data - Data Validation - List - Sorce - имената от колона F

  Маркираме таблицата - Conditional formating - New rule

  В таблицата ще се маркират редовете, свързани с името, което изберем в жълтата клетка.

 • Може ли да се използва Merge & Center?

  Добромир:

  Здравейте, може ли да съединявам клетки във вече форматирана таблица?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Добромир.

  Ако превърнеш създадената форматира на таблица в Range следва да може иначе полето за обединяване на клетки няма да ти е активно.

 • Как да направя сравнение между две колони?

  Юлия Василевна Петрова:

  Здравейте! Бих искала да разбера как да се направи условно форматиране, което да се отнася не за една колона, а за две колони? Примерът е в приложения файл - искам да сравня за всеки служител в кой период е вземал по-висока комисионна, следователно, по-високата да се оцвети в червено, а по-ниската в зелено или.

  Kocho:

  Интересен казус!

  1. Маркирате областта G2:H6 (където са числата)
  2. Conditional Formatting -> New Rule -> Use a formula to determine which cells to format
  3. Под Format values where this formula is true запишете следната формула: =G2=MAX($G2:$H2) Много е важно доларите да се използват точно по този начин
  4. Цък ОК и би трябвало да се получи.

  Хубаво е, че сте форматирали данните като таблица, защото с добавяне на нови редове те също ще приемат условното форматиране

  Юлия Василевна Петрова:

  Благодаря, но в този случай мога да форматирам само по-високото число, например, в червено. Дали има вариант да се форматират по-високата стойност в един цвят, а по-ниската в друг?

  Kocho:

  Има вариант. С функцията MIN

  Юлия Василевна Петрова:

  Здравейте, А какво се прави в случай, че колоните, които сравняваме не са една до друга, а имат помежду си други числа, които не искам да се сравняват?

  Дарина Иванова:

  Несъседни зони от клетки се маркират с помощен клавиш CTRL, но сортирането се прилага върху една зона и чрез втори критерий може да се сортира друга зона за дублирани стойности в първата зона. За различно оцветяване може да се използва следния вариант на условното форматиране след като сме сортирали по избраната колона:

  Никола Петров:

  Може да се използват и функциите LARGE, за по-голямото, и SMALL за по-малкото число. Вторият параметър и на двете функции, "к", показва поредността на най-голямото(най-малкото) число, което искаме програмата да ни покаже - първото, второто или което решим в даден масив. Лек ден и успехи!

 • Може ли Conditional Formating с коментар?

  Iliya Angelov:

  Здравейте, дали е възможно на база някакви критерии да се появява коментар? Пример: Имаме колона с цифри от 1 до 10 и на 5 искаме да се появи коментар... Благодаря предварително!

  Kocho:

  Не става ясно къде искате да се появи коментарът, но да кажем в клетка А1 имате някакво число от 1 до 10. В клетка В1 може да сложите формула: =IF(A1>=5;"Ала бала портокала";"")

  тоест, ако числото в А1 е по-голямо или равно на 5, то в В1 ще се появи текст "Ала бала портокала", ако е по-малко от 5 - ще стои празно.

  Остава само да приложите условно форматиране в клетка А1 или В1, или и в двете

  Iliya Angelov:

  Привет, да, мой пропуск е, че не съм написал къде точно искам да се появи коментарът...Това, което давате като пример е напълно приложимо, но аз искам да се появи в същата клетка...ако имаме от А1 до А10 изписани 1 до 10, то примерно искаме да оцветим точно 5 /това е ясно как става/, но същевременно да се появи коментар на тази клетка.

  Kocho:

  Под коментар Comment ли имате предвид? Онова жълтото правоъгълниче, което се появява като доближим мишката до клетката?

  Това може да стане с макрос. Но за какво ви е? Каква полза ще донесе? Вероятно коментарите няма да са 150 различни, а 2-3 стандартни.

  Не е ли по-добре най-отгоре на колоната да сложите една легенда - ако клетката е червена, това значи "Ала бала портокала", ако е жълта - нещо друго. Бяло - без коментар?

 • Как да направя условно форматиране, така че да ми изпъкват онези клетки, които не съдържат формули, а стойности

  Здравка Добровска:

  Как да направя условно форматиране на област от клетки, като искам да ми изпъкнат тези клетки, които не съдържат формула, а са стойности?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, решението е като се напише процедура (макрос), която проверява характеристиката (property) HasFormula на съответната клетка. Тази характеристика връща 2 стойности: True - когато в клетката е въведена формула, False - няма формула. Следователно, когато стойността е False, задавате подходящото оцветяване за клетката.

  Kocho:

  Ако версията на Ексел е от 2013 нагоре, може и без VBA. Трябва да се използва New rule > Use a formula to determine which cells to format

  В полето Format values where this formula is true: трябва да се въведе формулата =ISERROR(FORMULATEXT(A1))

  A1 е клетка от областта Важното е да няма долари, т.е. да бъде с относително рефериране.

  Здравка Добровска:

  Много благодаря - точно такъв вариант пробвах миналата година, но с функцията ISFORMULA, но тогава не става и тогава не ми го позволи, тъй като ми каза, че , но се оказа че същата не се поддържа от версията на програмата, на която го ползвах и имам в работата.