Дизайн на Pivot таблици

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  Наистина са много полезни. Надявам се да помислиш как може да ги използваш в твоята работа.

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Ще помисля сериозно над това....

  Иванка Калева Чолакова:

  Оказва се, че ако вече си въоръжен (както ние сега), статистиката е всъщност нещо интересно и даже става и за игра :)

  Милен Вълчев:

  Много полезен инструмент за анализиране дейността на една фирма.

  Светослав Стоянов:

  Наистина много полезен инструмент. 

  Росица Божкова:

  Безброй приложения могат да им се намерят!

  Росица Божкова:

  Благодаря за изключително практическата насоченост на курса!

  инж.Добрина Попова:

  Когато започнах курса изобщо не знаех, че ще ми потрябва. Но скоро ме назначиха на нова работа и използвам знанията си от курса. Благодаря!

   
  Вили:

  Веднъж или два пъти седмично изготвям анализи продажби точно с пивот таблици. Знаех само как се правят, сега много неща ми се изясниха. Благодаря, много ми беше полезно!

  Здравка:

  Благодаря много за прекрасно поднесените уроци по Excel

  Стойка Маринова:

  Благодаря на г-н Цукев и на неговия екип за чудесния курс! Прилагам наученото и се чувствам по-уверена и по-спокойна на работното място. 

  Vesela Hristova:

  Благодаря за отлично поднесения курс!

  Румен Христов:

  Благодаря за приятно поднесените и подробно обяснени уроци! В момента не работя със ЕXCEL но се надявам да ми трябва пак!

  Мария Лакова:

  Много полезен и достъпен курс - благодаря!

  Красимира Иванова:

  Благодаря на г-н  Цукев и на екипа за невероятния курс. Понеже не съм работила с EXCEL, курсът ми беше много полезен. Наистина са изключително големи възможностите на Excel. Ще прилагам наученото в моята практика.

  Георги Тонин:

  Много полезен курс

  Elena Stavrova:

  За съжаление нямам възможност, т.е. време, за системни занимания...Иначе всяка прекарана минута е добра инвестиция..

  Диана Раденкова:

  Много полезен и интересен курс!Благодаря!

  Angel Stoev:

  Идеално свършена работа, благодаря на целия екип за прекрасните курсове с които ни държат на едни гърди пред конкуренцията!!! 

  Petia Nikolova:

  С голяма благодарност към целия екип за изчерпателно подготвените и разбираемо поднесени теми! За мен беше изключително удоволствие да ги изуча и усещането е, че напредвам ежедневно и добре прилагам научен от за Ексел-курса в работата си. 

  Иван Иванов:

  Определено ползотворно дело! Нямах представа за необятността на продукта, дори не знаех съществуването на pivot таблиците ... явно вече не съм толкова "сляп"

  Дамяна Атанасова:

  Благодаря на целия екип за прекрасния курс!!! Аплодисменти, че ви има!!!

  Юлияна Борисова:

  Невероятен курс! Достъпно и прегледно обяснено. Практически насочено. Страхотен екип. БЛАГОДАРЯ ВИ!

  Елена Червенова:

  Благодаря на целия екип! Много съм доволна от този курс, от начина на обучение! 

  СВЕТЛА ТРИФОНОВА СТОИЦОВА:

  Благодаряна екипа за перфектно проведеният курс! Доволна съм, че имах възможност чрезнего да добавя липсващи ми знания по програма Excel. Доволна съм, че макар и в предпенсионнавъзраст, мога да бъда полезна на младите си колеги при работа с Excelчрезнаученото от мен в курса! :) Пожелавам Ви успех!

  Елена Николаева:

  Благодарносткъм целият екип на Аула!

  Искамда изразя своето възхищение и благодарност към цялостният Ви упорит труд.Благодаря Ви, че ми поднесохте толкова разнообразна, ценна и изключително добреструктурирана информация по един толкова лесен, достъпен и приятен начин!Специални поздравления за тренера на курса – невероятен е!

  Спожелание да достигнете до още по-голяма аудитория, а и не само в България!Заслужавате го!

  инж. Димитрина Янева:

  Благодаря за вложения труд и старание, да ни поднесете така достъпно тази изключително полезна информация. Перфектен курс!

  Sidisi:

  Този модул е черешката на тортата!!! Досега не знаех какво означава pivot таблица, а се оказва, че е нещо много полезно и не чак толкова трудно за създаване. Определено ще мога да използвам в работата си. Благодаря ви!!!

  Mila Georgieva-Petrova:

  Искам да благодаря на целия Ви екип за този чудесен курс и да споделя, че за мен беше удоволствие да гледам и упражнявам наученото от уроците!!! Пожелавам ви много успехи!!!

  Mila Georgieva-Petrova:

  Надявам се, че както с всичко досега научено от мен в други области и наученото от този курс ще мога съвсем скоро да приложа и на практика!!!

  Miroslava Camburova:

  Страхотен курс, много полезен лично за мен, тъй-като има какво да науча, което не знам. Страхотни сте!

  Ваня Стефанова Ерменкова:

  Получих много изключително полезни знания, поднесени по много достъпен начин. Благодаря на г-н Цукев и екипа му!

  Nadejda:

  Благодаря за изключително практическата насоченост на курса!

  Димитрина Събева:

  Благодаря за полезните знания. Най-накрая научих Pivot таблиците и ще мога да си направя проекта за изпита! Ура!

  Elitsa:

  Страхотно,бях изненадана направо учудена как съм работила до сега без да знам нищо за Pivot таблиците.Благодаря на екипа за този модул....!

  Доля МИРчЕВА:

  Много Ви благодаря за възможността да се запозная по-добре с Excel. До сега много неща не ми бяха ясни и все се чудех как мога да ги правя. Още веднъж много Ви благодаря!!!

  Зоя Желязкова :

  Много нища са изписани до тук и всички са верни.Аз ще напиша нещо, което от моята баба научих - човек прави добро и десетократно му се връща.Благодаря, г-н Цукев за подаръка - Pivot таблици.Това е огромно добро за всеки обучаващ се on line в Aula.

  Dimitar Dimitrov:

  Нистина Pivot таблицита са страхотно удобен инструмент за анализи!за Благодаря за този раздел!

  Емилия Симеонова Григорова:

  Благодаря за възможността да науча нещо ново и толкова полезно за ежедневната ми работа . Поздравления за екипа на Аула!

 • Може ли да се направи пивот таблица от няколко листа?

  Марина Радева:

  Здравейте, имам последен въпрос поне за сега. Дали може от няколко листа да се направи пивот таблица. Пример: касиер на блока си води парите за всяка година на отделен лист и накрая да сумира данните в 1 пивот таблица и да може да си ги разглежда по филтри?

  Краси Кръстев:

  Здравей, на снимка 1 съм показал това което е може би искаш като краен резултат.

  Ако е това кажи ще пиша как се получава.Примера е много малък за 2013 и 2014 имам базата данни и съответно взимам от двата sheet -a и съответно получавам pivot таблица която събира двете бази данни от двата листа.съответно имаш филтри с които лесно да правиш каквото си пожелаеш ест тук примера е доста прост и може да филтрираш апартамент и по дадена сметка.Пиши ако това търсиш ще го опиша тук .
  ивелина:

  Здравейте! Аз също се интересувам от възможността от 2 и повече шийта да направим една пивот таблица. Може ли информация как обобщихте данните?

  Марина Радева:

  да, това ми беше въпроса. Много ще съм благодарна ако обясниш как се получава.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, за целта трябва да отидем на Pivot table and PivotChart Wizard ( снимка 1 ) - в този wizard има няколко стъпки.За да ви се отвори натиснете ALT + D след което натиснете P.

  Стъпка 1 - (  снимка 1 позиция 1 ) изберете Multiple consolidation ranges - тази отметка ви дава възможност да обедините няколко обхвата ( диапазона ) като цяло. Дайте Next.

  Стъпка 2a - тук изберете Create a single page field for me ( снимка 2, позиция 1 ).След което дайте Next.

  Стъпка 2b - ( снимка 3 ) тук идва същинската част в Range изберете диапазона ( в нашия случай създадената от нас таблица в sheet 2013 ) след което дайте Add ( снимка 3 позиция 2 ) след което вече избрания диапазон ще се появи в полето All ranges ( снимка 4 ) след което направете същото упражнение и с другите диапазони от другите sheet - ове ( може да добавяте колкото пожелаете ).Дайте Next.

  Стъпка 3 - тук изберете къде и в коя клетка да е началото на вашата PIvot таблица ( снимка 5 ). Натиснете Finish. 

  Съответно крайния резултат е на снимка 6 вече имате Pivot таблица която е направила обединение по показатели колона, ред, стойност. Съответно тези три параметъра може да се групират поставят по ваше желание така че да правят анализ какъвто вие искате.
  Накратко е това. Надявам се да съм бил полезен и да се е получило и при вас.Ако срещнете някакви проблеми пишете под темата.

  Марина Радева:

  Супер! Благодаря много за обяснението ей сега след малко ще го изпробвам да видим дали ще стане :) Супер си Краси!!!

  Краси Кръстев:

  Аз, Благодаря за въпроса :), надявам се, всичко е ОК.

  Николай Кожухаров:

  И аз Благодаря за обяснението! Наистина е полезно!

  ивелина:

  Благодаря, получи се. Но условието, за да се появи този прозорец е ексел да е на английски. Опитах се да открия каква е клавишната комбинация, когато е на български, но не успях. Ако можете да я споделите би ми било полезно. Благодаря отново!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивелина.

  Попринцип тази команда в ribbon - а я няма, може да си я добавиш от Customize Ribbon. отиди на file след което на choose commands from : избери command not in the ribbon ( команди които ги няма в рибън раздела ) след което ги добави в някоя твоя лична custom папка в разделите на рибъна и вече ще имаш иконка с командата ( снимка 1 ) и няма да ти е необходима бърза клавишна комбинация, на български предполагам ще се ориентираш с оглед снимката и последователността на позициите в нея.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  ивелина:

  Много благодаря! Изключително полезен ми беше отговорът ти!

  Yrusinov:

  Аз също благодаря и на мен ще ми върши страхотна работа

  Румен Драганов:

  Курсът е добър. Подреден и завършен. Смятам, че има нужда от продължение за напреднали. Не са обхванати вмъкването на картинки, писането на формули (equation), използването на What-if-Analysis, възможностите за рисуване на блок-схеми, фигури, стрелки, ползването на диаграмите като схематичен чертеж по координати, не е достатъчно развита темата за реализиране на изчислителни алгоритми с програмата, като е наблегнато на обработката на бази данни.  Успех!

  Маргарита Панайотова:

  Възхитена и изумена съм от курса! Не ми се е налагало да работя  с Еxcel, а и честно казано, съм изпитвала страх от непознатото. Сега вече търся начин за приложение в изчисляването и представянето на данни в областта на образованието. Благодарности към целия екип на Аула. Гласът на тренера ще ми липсва! Много са полезни и обсъжданията от форума. От всякъде лъха позитивизъм и желание за подпомагане! Благодаря на всички!!!

  Силвия Чуканска:

  Благодарности и от мен! Желая много успехи на екипа от Аула! :)

  Валентина Пенева:

  Благодаря за чудесния курс! Не усетих как стигнахме до края и да си призная, сега ще ми липсва.... Благодаря и на всички, които активно се включваха във форума и създадоха една истинска аудитория, покрай която си изясних доста неща. Успехи на целия екип на Аула!!!!

  Антоанета Костова:

  Благодаря за интересния курс.Беше много приятно поднесена информацията

  Boyana Ivanova:

  Благодаря на инж. Цукев както и на целия екип на Аула за интересния и много полезен курс. Научих много нови и полезни неща, които несъмнено ще използвам. Желая Ви много успехи и занапред!

  Totka Gocheva:

  Благодаря!Също не усетих края на курса-всичко ни бе поднесено по най-достъпния,лесен и приятен начин.Благодаря на инж.Цукев и на целия екип!

  Красимир Сяров:

  Курсът е наистина добър и дава много полезна основа за работа с програмата. Представянето на пивот-таблиците ме очарова - мислех ги за много сложни и далечни, а се оказват определено добър и полезен инструмент за обработване на данни. Подкрепям идеята на инж. Румен Драганов за курс за напреднали>

  Марина Станилова:

  Радвам се, че записах този курс, беше ми полезен, макар че ползвам Excel от години, но най-много ми харесаха Pivot-таблиците, които ми бяха напълно непознати, а дават страхотни възможности! Определено ще ги използвам в работата ми при анализа на експерименталните данни. Благодаря много на екипа на Аула за чудесно поднесения материал и за адекватните отговори! Успех и занапред! Благодаря също и на участниците за интересните въпроси и споделения опит, от който научих още неща!

  Alex Vetsov:

  Създаване на pivot table от няколко sheets – отново великолепен отговор. И да споделя нещо, което може да бъде полезно за хората, които използват тази възможност: при мен първоначално в полето VALUES, излизаше Count of Value и pivot table броеше плащанията. От падащото меню в Count of Value избрах Value Field Settings… От там в списъка Choose the type of calculation …. се избира Sum, Count, Average, Max ….. и т. н. – в зависимост от нашите потребности и анализът който искаме да направим.

  Никола Петров:

  Освен осеви (pivot) таблици, може да се използва и функцията Consolidate, трябва отделните листа(sheets) да са отворени, а опцията Create links to source data не може да се ползва в същия лист.

  Зоя Желязкова :

  Благодаря, Краси.Страхотен си с отговорите!

  Димитринка Вълкова:

  Едно допълнение към чудесното обяснение на Краси за пивот таблица от няколко листа. Всички листове трябва да имат еднаква колонна структура, т,е, еднакъв брой колони в една и съща последователност, а първата колона да съдържа данните, за които ще се обобщават от останалите таблици. В примера на Краси - първата колона са номерата на апартаментите, а останалите са различните разходи -числови стойности.

  Краси Кръстев:

  Благодаря за допълнението Дима!

  Емил Симеонов:

  Здравей, Краси. Разгледах всички записки и диаграми, но никъде не виждам да се появява бутон Add. Искам 2-та sheet-a да ги обединя в една pivot таблица.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Емил.

  По отношение на Add бутона, за кой Add бутон не вижда, имаш предвид Add бутона от менюто Costomize !?

  Съвета ми е е последваш стъпките описани по-горе от мен преди това обаче задължително излез от Compatibility mode режима.

  По-отношение на Compatibility mode и разшиерението което ползваш съответно е xls. XLS разширението се използваше от версиите 97 - 2003 година.

  За да решиш доста проблеми, не само този в момента който се случва с обединението на коялко sheet-a, в последваща работа с Excel, запиши файла като .xlsx и го затвори, след това го отвори. Compatibility mode надписа горе в информационата лента трябва да е изчезнал. Следва да може да обединяваш и няколко листа (sheets) по начина описан по-горе.

  Снимка_1

  Емил Симеонов:

  Записах файла като xlsx, но въобще не ми излизат като вашите прозорци за да мога да следвам стъпките. Аз съм с excel 2016. Това, което ми излиза, е като таблицата, която прикрепих по-рано. Пробвах няколко варианта на вкарване на sheet-ове, но единствено достигнах да ми се появяват отстрани без да могат да участват заедно в pivot-а. Извинявам се за невежеството, но просто не откривам начин. Мога да направя отделни pivot-и, но не и общ. С alt+d+p ми се появяват Проверка на данни.

  Краси Кръстев:

  Добре, Емил.

  Може би при теб просто е променена клавишната комбинация и затова се получава така, т.к. използваш версия на български..

  Това което ще те посъветвам e да направиш показано на тази снимка:

  Снимка_1

  Макар менюто ти да е на български, следва местата на бутоните да са едни и същи. Това което трябва да добавиш с бутона Add (вмъкни) е съветника за обобщена таблица и обощена графика нещо такова трябва да е като превод. Съответно го търси в команди които НЕ СА в Ribon-a ( при теб надписа трябва да е "Команди, които не са в лентата" )

  Емил Симеонов:

  Така и съм направил, но не ми се появяват вашите прозорци. Ето и какво се вижда:

  Добавил съм pivot-а по следния начин, само че от командата "всички команди"

  Краси Кръстев:

  Не, не е същото избрал си друга команда.

  На снимка 1 позиция 1 е командата която си избрал ти, а на снимка 1 позциия 2 е командата която ти трябва. Макар и малка иконката го подсказва, обърни внимание на детайла в иконката, когато вмъкваш командата.

  В момента това което си вмъкнал е наситина коренно различно от това което трябва да вмъкнеш .... потърси го в прозореца персонализиране на лентата.

  Снимка_1

  Емил Симеонов:

  Изтеглих всички иконки, но нито една не става. Може нещо да ми липсва, но уж иконките са същите, но нямам обща команда за таблица и диаграма.

  Краси Кръстев:

  Емил, това което ми поакзваш е всичко възможно като комананди започващи с буквата О, убеден съм че си ги пробвал всичките.

  НО отиди на Съветника за обобщена таблица и обобщена диаграма т.е. на буквата С и провери дали имаш този Съветник.

  Емил Симеонов:

  Много благодаря за отговорите. Всичко се получи.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че всичко работи и при теб, вече.

  Василка:

  Много ми хареса обяснението за Pivot таблица от повече Sheets. Благодаря и аз, Краси Кръстев

 • Благодаря за безбройните "кратки пътища", които показахте в курса по Excel! Тайните му вече са от пренебрежимо малък порядък:). Продължавам с VBA за Excel, което всъщност беше основната ми цел. 

  Dianaiva:

  Следващата година мисля да се заема по-сериозно с Access и Power Point. Ще се радвам ако добавите към курсовете и финансовия модул SAP FI/CO или друг курс за професионален финансов анализ и контролинг. Успех!

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Радвам се, че това е мнението ти за Аула и в частност за курса по Excel. Надявам се да ти е полезен и курса за VBA. :))

  Daniela Samardzhieva:

  Здравейте! Имах самочуватвието, че познавам базовите възможности на Excel.Сега придобих няколко пъти повече знания ... и усещам, че е това е необятна област от възможности...Благодаря Ви!

  Стелина Михова:

  Щастлива съм, че ви намерих! Благодаря!

  инж. Валентин Крумов:

  Накрая на този прекрасен курс, от мен - нисък поклон и най-искрени пожелания за всичко най-добро на целия екип на АУЛА! Бъдете живи и здрави, скъпи приятели и да ви дава Господ, колкото се може повече да разширите своята благородна дейност! Нашият народ, има нужда от такива като вас! От двадесет години работя с ексел, а от два дни се чудя, как е било възможно това, без възможностите, които дават "Pivot" таблиците? За какво е било нужно да мъча и себе си и компютъра, да измислям десетки функции, за провеждане на анализите които са стояли пред мен, като задача?.. Но - както се казва; всяко зло за добро - за сметка на това, сега пред мен има нови хоризонти и предизвикателства. :) Още веднъж: специални благодарности на инж. Иван Цукев; инж. Краси Кръстев, на целия екип на АУЛА, и въобще на всички активни участници във форума. Бъдете здрави и до нови срещи!

  Diana:

  В сичко хубаво е написано аз мога само да кажа БЛАГОДАРЯ !

  Katq:

  Благодаря за курса!

 • Как да активирам ANOVA анализи в Excel? - версия 2010

  Марина Станилова:

  Знам, че ANOVA не е част от Excel, но е много ценен при статистическите анализи. Докато бях на 97-2003 го имах добавен, но сега с Ribbon интерфейса не зная откъде да го потърся. Предполагам, че и в по-високите версии има начин да се добави. Блаагодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  С какво точно разширение е ANOVA ? В смисъл такъв .exe файл ли е който се инсталира, или е някакъв ADD - in ( т.е. .xla ), който посредством Developer - a ( Excel Add ins ) го вкарваш в Excel ?

  Марина Станилова:

  Намерих го! Не се инсталира, има си го. Намерих инструкции като гугълнах ANOVA :-)) - на този линк са: https://blog.udemy.com/anova-excel/ Първо от File - Options - Add-Ins. Най-долу на прозореца, където пише Manage, от падащото меню трябва да се избере Excel Add-Ins и да се натисне Go. След това от новото прозорче да се сложи чавка пред Analysis ToolPak и да се даде OK. Накрая от Data (на основния Ribbon) най-вдясно се показва Data Analysis и като се кликне върху него, излиза прозорче, в което на първия ред стои ANOVA: Single Factor (познат още като One Way ANOVA) - точно това ми трябваше за да направя статистика на данните. На следващите редове са ANOVA Two-Factor With Replication и т.н. все от групата Analysis Tools, които се използват за статистическа обработна на данните.

  Далина Петрова:

  Благодаря за модула за Pivot таблици ! :)

  Vasilka Rashkova:

  Благодаря за изчерпателните уроци! Страхотни професионалисти сте!

  Никола Петров:

  Благодарности, г-жо Станилова! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Добавка за протокола - всъщност ANOVA е абревиатура - ANalisys Of VAriance. Лек ден и успехи!

  Илияна Найденова:

  Благодаря за новите знания и професионализма с който бяха поднесени на екипа на Аула! Благодаря и на всички съфорумци готови да отговарят на нови въпроси! Всички вие сте страхотни!

  Виктория:

  Как лети времето само. Сякаш вчера започнах курса, а днес вече му се видя краят. (за мое огромно съжаление) Беше изключително приятно, интересно, полезно най-вече, мотивиращо, поучително..Чувствах се много комфортно, да гледам уроците, когато, колкото и както си поискам. Поздравления за страхотно свършената работа на целия екип на Аула, които се занимават толкова всеотдайно с курсовете! След този курс, се чувствам много по-уверена при работата си с Excel. Форумът на Аула е много полезен, там винаги можеш да намериш помощ или ти да помогнеш на някого. Ако за някои социалните мрежи са техния втори дом (хаха), аз бих казала, че Аула е моят втори дом. И нямам търпение да запиша следващия си курс!

  П.С. Благодаря на инж. Кръстев, инж. Цукев, както и на всички във форума, които са ми помагали, а и на целия екип на Аула! Страхотни сте!

  Краси Кръстев:

  Виктория,

  Страхотно е, че наученото досега тук ти е полезно !

  Супер е, че наученото тук ти е било приятно, интересно и всеки един урок те е мотивирал да преминеш на следващ !

  Искам да ти споделя нещо и да те зарадвам с него. Играта тепърва започва ! Това че си стигнала до края видео уроците от курса по Excel, е супер, НО тук не е краят :) с обучението и развитието ти в сферата на софтуера.

  Именно това харесвам най-много тук в Аула. Стигайки до края на видео уроците, искаш още и още познания, на които да търсиш приложение. Екосистемата на Аула ги предоставя, макар и да си завършила даден курс, то остава форума в който можеш да споделя проблеми, решения на проблеми, да четеш периодично за интересни предложения. Убедил съм се че точно тук е мястото, където хора с макар и различни специланости, са обединени споделяйки си проблеми и решения свързани с общия приложен софтуеар, който ползват всекидневно ... което сформира с времето доста голяма общност от такива хора.

  Остава възможността да погледждаш и към уроците от курса и съответно да опресняваш някоя друга функция или команда която си позабравила.

  Сигурен съм че и самата ти от тук нататък ще търсиш приложение и надграждане на основата, която си построила вече тук .... четейки, разучавайки, прилагайки.

  Сигурен съм че ще продължиш с активното си участие тук, както го правиш от доста време насам

  Благорности за милите думи !

  Виктория:

  Здравейте, инж. Кръстев.

  Ооо, със сигурност съм готова да играя играта, за която говорите! Разбира се, ще влизам постоянно във форума и ще гледам да помагам на когото с каквото мога. Надявам се да бъда полезна на останалите, които в момента или занапред ще минат по моя път. Чувствам се страхотно във форума, задавайки въпрос или отговаряйки на такъв. Обратната връзка е много важна и полезна за всички.

  Даа, с носталгия ще си гледам старите вече уроци и ще прилагам новите знания, там където ми е необходимо.

  Да, продължавам с активността си, не се съмнявайте.

  Няма за какво! Аз съм ви безкрайно благодарна, за всичко!

  Успех на всички!

 • Има ли подходяща формула (функция), с която на един ред от таблицата (без значение обикновена или Pivot), да се отрази разликата между една величина (площ на фасада) и няколко други (площите на различни прозорци)?

  инж. Валентин Крумов:

  Идеята е, типовете прозорци да се изписват в един "пакет" колони (тип, размери и площ), а не това да се повтаря за всеки нов тип. Съжалявам, IE, не ми дава възможност, да добавя картинка... Всъщност, аз съм решил тази задача по своему, но не съм доволен от собственото си решение, защото формулата "гледа" актуалния ред и още 4 след него (тоест раличните типове прозорци, могат да са 5), и ако се изтрие някой ред, всичко се обърква...

  Относно самия курс - не мога да скрия възторга си! А и няма защо да го крия!
  Напротив, споделям го с приятели и познати - нека и те да се докоснат до тези тънкости. От мен, най-добри пожелания; бъдете здрави, продължавайте все така и до нови срещи!

  Десислава Борисова:

  Не знам дали ще Ви свърши работа, но това което ми хрумва е VLOOKUP. За функцията подробности от тук Какъв е синтаксиса на VLOOKUP? .

  Краси Кръстев:

  @Десислава Борисова.

  С Vlookup, ще стане, но опасенията обаче някой да не изтрие нещо да скрие или да направи нещо нередно с таблицата остават, когато има анализ и този анализ се променя тогава Pivot излиза на първа линия.

  @ инж. Валентин Крумов

  Ето само едно предложение имам база данни за тръби - те отговарят на няколко показателя (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  От всичките тези данни аз мога да групирам по различни "типажи", и нещата да са в "пакет" да речем:

  В колоните мога да сложа дали дадените тръби са нови или рехабилитирани (Снимка 2 позиция 1), тези ги слагам по колоната защото не искам дълга таблица в която за всяка тръба от тип NEW (ново) на всеки ред ще ми пише NEW, NEW NEW .... за какво ми е :).

  В ляво мога да си направя Групи за Главни (снимка 2 позиция 2 - Main), съответно мога да направя група за второстепненните клонове (снимка 2 позиция 3 - SCND) - пак поради същата причина тук обаче са групи и под групи, в групата са MAIN и SCND, а подгрупите са диаметрите :) .... и таблицата вече е доста по компактна и казва сама по себе си доста.

  Т.е. направил съм групи които правят пакет от параметъра който измервам.

  Снимка_2

  Всички тези данни в Пивот таблицата се взимат от първоначалната сурова база данни, която имам.

  С два клика мога да направя друг вид групиране.

  Снимка_3

  Това ли търсите горе долу като ефект инж. Валентин Крумов ?

  Десислава Борисова:

  Като Ви гледам таблицата г-н Кръстев, май е по-лесно с база данни :)

  инж. Валентин Крумов:

  Уважаеми колеги! Благодаря за бързите отговори. Инж. Борисова, аз и в момента използвам функцията VLOOKUP, за извличане на информация от спецификацията на дограмата, която се явява база данни. Инж. Кръстев, благодаря за изчерпателния пример, ще пробвам. Както вече споделих Pivot таблиците винаги са били „нещо страшно“, в представите ми, просто защото не е имало кой да ми ги обясни по достъпен начин. Радостен факт е, че вече имам една съвсем нормална и работоспособна Pivot таблица, за анализиране на други данни, което ме обнадеждава и по отношение на тази задача. Всъщност, задачата като такава, изобщо не е сложна и може да се изпише на един ред: Имаме Участък от фасадата, с неговата площ, минус различните типове прозорци с техните бройки и общи площи по типове (повторено толкова пъти, колкото са типовете дограма) и като разлика се получава площта на стените. Опитах с транспониране – не става; всички данни от реда се нареждат смесено в една колона. Цялата сложност идва от: 1. Редове, като този който описах има много (по етажи, по посоки и т.н); 2. Желанието да събера информацията за прозорците „тип“; „ширина“; „височина“; „бройки“ и „площ“, само в 5 колони (може да стане и в последствие); е продиктувано от това, че както е разположена (в примера по-горе) в един ред, не може да се обработва. Повторно моля да бъда извинен за липсата на картинка. Ако трябва, ще слагам “Chome” :) .

  Николай Николов:

  Здравейте! Как бих постъпил аз ако трябва да реша този проблем. Първо бих създал динамични блокове за прозорци и врати с променливи параметри за ширина и височина. Също и параметър за лицето на блоковете който автоматично да се променя при всеки размер прозорци. Бих добавил и параметър за принадлежност на всеки прозорец към съответния етаж. фасада и т. н. Всички тези данни си отиват по колони в таблицата и от Аутокад направо в Ексел. С пивот таблицата вече може да се сортират съответните етажи или фасади с принадлежащи към тях прозорци и врати. Точно това Ви трябва за да го извадите от лицето на Фасадата. Горе долу така съм си организирал мои блокове за част ЕЛ.

  Николай Николов:

  Малко едричко нахвърляно и ако има въпроси съм на разположение. Поздрави!

 • Как да реша следният проблем?

  Любка Христовска:

  Опитвам се да сумирам в Pivot таблица използваното за служебни и за лични нужди гориво в лева по служители. Данните са с натрупване от няколко месеца и са копирани без формули. Двете колоните са форматирани в еднакъв формат. Колоната с личното гориво (в лева) се сумира правилно по имена на служителите, но колоната със служебното гориво(в лева)не се сумира, а брои на колко места намира съответните данни. Ако е възможно, отговорете ми защо се получава така?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Проблема идва от това че на полето със лужебните разходи е зададено да брои, А на другото да сумира.

  В палетата със полета (снимка 1 позиция 1) отиди на полето Служебно (снимка 1 позиция 2) и кликни на стрелката острани (снимка 1 позиция 3)

  Снимка_1

  Отваря се прозорец (снимка 2 позиция 1) в него избери Sum (снимка 2 позиция 2 ) и избри ОК.

  Снимка_2

  Следва да се сумират сумите, а не да се броят колко пъти се повтарят за дадената единица / човек.

  Любка Христовска:

  Супер, получи се, много благодаря!! Курсът е много полезен!

  Краси Кръстев:

  Супер е че се е получило и курса е полезен за теб, Любка.

 • Как да обединя две таблици за анализ в Pivot?

  НАТАЛИЯ:

  Може ли таблица приход в един sheet и таблица разход в друг sheet да се обединят в една Pivot таблица, за да се направи анализ?

  Kocho:

  Абе то че може - може. Но как - може да се каже едва след като видим таблиците как изглеждат

  Ваня:

  Трудно ми е да обясня какво ми дадохте. Езикът ни е богат, но в случая наистина не ми достигат думи, за да ви благодаря! Отново: РЕСПЕКТ И БЛАГОДАРЯ!