Създаване на PDF с Excel

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Линк към CutePDF

Линк за сваляне на CutePDF - Свалят се два файла от линковете "Free Download" и "Free Convertor" и се инсталират и двата файла.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да настроим вида на PDF файловете, които се създават с Excel?
Чрез настройките за принтиране и print preview
Чрез настройките, които има в менюто за записване на PDF
Каквото излезне, не може да се модифицира

Въпроси и отговори

 • Как да разпечатваме в PDF и много други файлови формати?

  инж. Калин Калинков:

  Само да добавя, че разпечатването в PDF и много други формати става и от менюто Save As, където можем да променяме и настройките на самите файлове, които искаме да получим.

  Penka Ivanova:

  Ako версията Ви е Еxcel 2010, пътечката за преминаване в PDF e  следната:

  File / Send&Save / Create PDF/XPS Document / Create PDF/ XPS / Ново име  ако е нужно / Publish;
  Кирилка Станкова:

  Много благодаря за допълненията на Калин и Пенка. Аз съм BBC (born before computers) и в много отношения съм на "вие" с компютрите и особено с интернет. Опитах се да сваля CutePDF от посочения линк след което лаптопът ми така блокира, че не можех нищо да пиша - клавиатурата беше блокирана, не можех да отворя нито Mozila,  нито GoogleChrome. Слава Богу, нещата се оправиха след рестартирането на лаптопа.
  След инсталацията имам иконка на инсталиран CutePDF (в Printers), но не мога да запиша файл чрез него. Всичко изглежда ОК, но след като дам 'save' не мога да намеря файла със зададеното име.

  Penka Ivanova:

  @Кирилка, PDF файлът Ви се намира в същата директория, в която е бил и екселският Ви файл, това е по  подразбиране / т.е. ако специално  не  сте  му  задали  друго място /

  Кирилка Станкова:

  Не това е причината. Пробвах няколко пъти, специално проверявах за директорията - файлът 'пропада'. Според мен инсталацията не е както трябва, но нямам намерие да пробвам отново, защото с моите умения рискувам да остана без лаптоп, а наблизо няма човек, който може да ми помогне при такива проблеми. 

  Марина:

  Не пропада. За Excel 2010 - File/Print/ Избирате за принтер CutePDF Writer/ След това кликвате на Print (т.е. искате да разпечатате файла) и Ви излиза прозорец Save As. 

  Исмаил Исмаил:

  Можете да използвате и безплатната програма doPDF. Полезна е.

  Марина Радева:

  и при мен тази програмка CutePDF нещо не работи, като дам принт, избирам директория и име на файла, след Save в папката този файл го няма. 

  инж.Красимира Пеновска:

  Аз съм със Excel-2007, свалих си от линка по горе CutePDF, програмата работи, пътят за записване на PDF файл е: Print / Print / избираме от Nime: CutePDF Writer / OK / Пита ни къде да го запише / Save. По този начин аз го направих, желая успех и на други които са със седмица.

  Дамяна Атанасова:

  И аз като инж. Красимира Пеновска успях, след като инсталирах CutePDF. Успех и на другите!

  Теменужка Тасева:

  Защо не мога да посоча къде да бъде записан PDF файла?

  В компютъра с който работя  /версия 2010/ е инсталиран DORO PDF Writer. След като избера файла и извърша всички настройки за принтиране  и натисна print  излиза прозорец  в който не виждам къде да сейфам файла. След  натискане на create ,  излиза третата картинка.Тук нищо не съм пипала. Накрая се оказва ,че е запазен на десктопа, но аз искам да посоча къде да го сейфа
  Радост Недялкова:

  Здравей инж. технол Теменужка Тасева,

  Можеш да си избереш място за запаметяване,трябва да го зададеш от мястото отбелязано на снимката отдолу
 • Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип и аз ползвам Fine Reader и мисля че прави нещата доса добре, Е след това има ръчна работа, но се справя.


  Ето тук има една тема : 

  aula.bg/word-otvariane-na-pdf-dokument-direktno-v-word

  В която има доста коментари в които са посочени алтернативи на тази програмка.

  Надявам се да ти помогнат препоръките и опита на други в темата.

  Весели Празници :)
  Dianaiva:

  Много благодаря! Весели празници!

  Dianaiva:

  За съжаление е в пълния курс за Word, за който не съм се записала все още... Здраве да е:))


  Краси Кръстев:
  Здравей, отново.

  Ами ето едно резюме на там написаното :


  www.freepdfconvert.com/pdf-word         -  онлайн конвертор  finereader.abbyy.com/                            - това което ти ползваш 


  Nitro pdf                                                   - онлайн конвертор


  aula.bg/question#id-102220800001        - една полезна тема


  Adobe Acrobat XI                                     - offline конвертор, който аз лично не съм ползвал НО в тази тема го хвалят доста.

  Надявам се да съм помогнал с това кратко резюме.

  Весели празници.
  Dianaiva:

  МНОГО благодаря, инж. Кръстев! Весели празници!

  Христо Спасов:

  Бях писал по тази тема в Word и ще го повторя и тук. Според мен ABBY е безспорен лидер при конвертирането и в поне 60 % от случаите се справя отлично. Веднага след това следва Acrobat Pro, като според мен е по-добре да се ползва не версия ХІ, а версия DC, скокът в качеството който са направили от Adobe при тази версия е направо огромен. Nitro въпреки многото нови версии които бълват напоследък, мисля че издиша. Но е възможна алтернатива. Наравно с него е и продукта на Wondershare PDF Converter Pro, както и този на Foxit.

  Diana Ivanova:

  Много благодаря и на г-н Спасов!

  Mila Georgieva-Petrova:

  Много полезен материал Благодаря!

  Борислав:

  Защо при мен след конвертиране от PDF, файлът в Word или Excel се получава с"йероглифи". От липсата на инсталиран вид шрифт ли е?

  Христо Спасов:

  Здравей Борислав, Причините за това могат да са доста, и едната възможност е и тази за която предполагаш. Но ако си ползвал акробат за целта и не се е справил, опитай и с алтернативата ABBY Fine Reader или обратно. Понякога се случва едната програма да има затруднения и да не конвертира правилно текста, а другата да се справи успешно. Също така при акробата препоръчвам да не използваш опцията Convert, а Combine, това също помага понякога.

  Ekaterina:

  Безспорно АBBYY е лидера. Пробвай и този линк: http://www.verypdf.com/online/pdf-to-word-converter.php Ако сложиш мишката(hover over) на ''Онлайн" менюто ще се отворят още опции.

  Краси Кръстев:

  Супер допълнение Екатерина.

 • Как да конвертиранме в PDF - директно през Save As

  Христо Владимиров:

  PDF може да се направи и просто като се запише като PDF. От Save As, избира се разширението PDF от падащото меню и готово. Просто и интуитивно.

  Краси Кръстев:

  Да си призная и на мен ми е доста по- удобно така :)

  Снимка_1