Създаване на линейна диаграма. Добавяне на линия за тенденция.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се добавя линия за тенденция в една диаграма?
Кликваме с десния бутон на мишката върху съществуваща линия и избираме "Add Trendline"
Двоен клик върху съществуваща линия от диаграмата.
Кликваме с десния бутон на мишката върху съществуваща диаграма и избираме "Add Trendline"

Въпроси и отговори

 • Защо ексел ми смята различно трендлинията?

  Марина Радева:

  Версията ми е 2010. Данните ми са идентични, уж ги преписах, но изчислението на трендлинията е различно

  Иван Цукев:

  Разгледай различните опции за тренд линията. Има няколко алгоритъма за изчисляването и.

  Марина Радева:

  Да, изчислила съм я както е показано във видеото и на видеото излиза приблизително 80%... иначе съм ги разгледала всички начини за изчисляване, просто ми стана любопитно защо във видеото процентите са различни от моите

  Теменужка Тасева:

  Здравейте , забелязах ,че при Вас вертикалната ос започва от минус 20, съответно и тренд линията отчита от минус 20. Може би от тук идва проблемът.

  Аз също съм с версия 2010 ,но не успях да открия как се е получила при Вас тази диаграма с начало минус 20. Може ли да го опишете как сте го направили.
  Теодор Димитров:

  Може би проблема ти идва от Format Axis.Където пише минимум трябва да е 0 а не -0,2 според мен и ще се получи както е във видеото

 • Защо получавам две тренд линии?

  Теменужка Тасева:

  Пробвах различни варианти на линейната диаграма от урока.Получих две тренд линии Една реална линия на тенденция и една планирана.Нещо ме смущава.Би трябвало тренд линията да е една или има различни варианти, което аз без да разбера как, съм направила 

  Теменужка Тасева:

  забравих да посоча ,че работя с версия 2010

  Penka Ivanova:

  @Теменужка Тасева: Да има! Заставаш в горния десен ъгъл на диаграмата, така че курсора на мишката да стане на двупосочна стрелка с такъв наклон "/"; Кликваш с десен бутон на мишката и избираш "Cut"; Диаграмата изчезва!!!

  Теменужка Тасева:

  Колко лесно било!.А аз се измъчих защото докато се упражнявах доста диаграми нацвъках.. Благодаря

  Tsonka Giorina:

  Проявявам интерес към промените, живота просто не спира , само ние се променяме трудно.

  Mariana:

  Здравейте, как мога да комбинирам в една диаграма стълбове и линии. Например - суми и брой от нещо? Благодаря.

  Dianaiva:

  Аз използвам версия 2013, но мисля, че няма голяма разлика. 

  По въпроса защо получавате 2 ТРЕНДЛИНИИ - предполагам, че сте кликнали И ВЪРХУ ДВЕТЕ ЛИНИИ - веднъж върху линията Реален и сте избрали Add trendline/Logarithmic, още веднъж върху линията Планиран - Add trendline/Linear. Поне при мен при тази комбинация се получава това, което излиза на снимката при Вас.  
  Едната трендлиния може да махнете като кликнете някъде върху нея с десен бутон - най-добре около нея да няма други линии - и изтривате с Delete.
  Ако направите същото върху някоя от "нормалните" линии на диаграмата, заедно с нея се изтрива и съответната тренд линия. 
  Излишните ЦЕЛИ ДИАГРАМИ може да махнете като кликнете някъде на празно място в диаграмата с ляв бутон на мишката и натиснете бутон Delete от клавиатурата.
  Penka Ivanova:

  Да и  това е вярно, дори е много добре обяснено, но за версия 2013!

 • Дарина Иванова:

  Чрез настройка на вторична ос. Указанията според мен са разбираеми поради доброто онагледяване. https://www.excel-easy.com/examples/combination-chart.html

  Mariana:

  Благодаря


  Mila Georgieva-Petrova:

  Много благодаря за интересния и полезен урок и примери!

  Kocho:

  Никола Петров, графиката която си показал е УЖАСНА. Да, коректно показва какво може да се направи с Ексел, но каква полза има потребителят от нея?

  Какви изводи може да си направи?

  Идеята на всяка графика е да може бързо и лесно да се възприеме най-важното, тенденцията, връзките и зависимостите между променливите.

  А тази графика не помага за това. Тя преповтаря почти 1 към 1 данните от таблицата. Само дето е много по-шарена и очите направо се побъркват кое по-напред да гледат.

 • Защо опцията за trendline не е активна?

  Mila:

  Искам да добавя trendline в колонна диаграма, но опцията не е активна, моля за съвет.
  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай да селектираш така че да избереш chart - a  ( снимка 1 ще те упъти как да стане това  ), a не само gridline ( хоризонталните деления ) както си направила сега.

  Mila:

  Здравейте, когато направих това в упражнението ми с линейна диаграма се получи. (фиг.1), но когато го правя в колонна диаграма не се получава (фиг.2)


  Краси Кръстев:

  Здравей, сега като се позагледах малко повече в графиката, поне визуално ми прилича че сте използвала възможността графиката да e в 3Д вид.... което довежда до този проблем.


  На снимка 1 - графика в 3D опцията за trenline я нямам, но на снимка 2 при обикновена колонна диаграма в 2D опцията за trendline си я има.

  Така че изберете обикновена 2Д диаграма при опционалността и много е важно като е 2D диаграма, коланната диаграма да е unstack - т.е отделните колони за всеки месец в случая да не са обединени в едно цяло.
  Svetoslav Dimitrov:

  И аз имам същия проблем.Благодаря ви за урока!

  Валентина Пенева:

  Чудесно е обяснено, благодаря, инж. Кръстев!

  Зоя Желязкова :

  Дами и господа, как да изтрия trendline -а?

  Зоя Желязкова :

  Да, отговорих си.Кликвам с десен бутон върху trendline-а и от падащото меню избирам Del.

  Никола Петров:

  Може и чрез бутона Delete от клавиатурата! Лек ден!

  Недялка:

  Благодаря, това ми беше супур полезно!

 • Как да разбера коя от trendline опциите е най-точна?

  Diyana Dobreva:

  Направи ми впечатление, че диапазона, който показват отделните trendline опции е различен и искам да разбера коя от всички показва най-реално търсеният резултат

  Краси Кръстев:

  По - скоро, поне за мен това е доста относително, зависи от набора от данни, които обследваш, т.е. ако набора от данни е линеен т.е. точките върху графиката образуват една почти линейна графика която се покачава или намалява с постоянен темп т.е. зафисимостта е линейна - > * F( x ) = x y=x * и искаш да сложиш тренд линия ... то тогава следва да използваш линейна трендлиния..... така че срямо данните ... в твоя случай какви са ?

  Diyana Dobreva:

  Ако правилно съм качила графиката, би трябвало да виждате , че линиите на приходите и печалбата се движат приблизително в една и съща посока.Задала съм exponential trendline за приходите и polynomial за печалбата. Очевидно трендлиниите за двете са доста различни, въпреки, че първоначалните данни са приблизително сходни.Защо се получава такава драстична разлика?

  Краси Кръстев:

  Ами нормално е да има разлика. Имаш почти едни и същи стойности по X и по Y за приходите и печалбите, НО има различно уравнение на кривата която ги изравнява.

  Експоненциална крива е формирана на база на Експоненциална функция. Графиката се описва с f(x) = y = e^x ( съответно e - неперово число )

  Полиномна крива е формирана на база на Полином ( многочлен ). В най - общ вид : f (x) = y = a (n) * x^n + a (n-1) * x^(n-1) ... +a1 * x + a0 . ( Едно квадратно уравнение ax^2 +bx + c e полином )

  Вижда се че двете функции са доста различни, няма как при едни и същи стойнссти на X и Y да дадат еднакви резултати.

  Ако направиш да речем само за приходите ( т.е. имаш едни и същи стойности на X и Y ) тези два вида Trend линии ( експоненциална и полиномна ) следва да получиш коренно различни графики.

  Най - лесно за разбиране е именно ако задаваш X в уравнението y = e^x следва получиш една крива, ако задаваш X в управнението f (x) = y = a (n) * x^n + a (n-1) * x^(n-1) ... +a1 * x + a0 , следва да получиш съвсем друга крива.

  Diyana Dobreva:

  Благодаря за подробният и професионален отговор. Ако имам експоненциална и полиномна трендлиния за печалбата, двете линии ще вървят в съвсем различна посока. как да разбера коя от двете ще ме ориентира по-точно каква печалба да очаквам?

  Краси Кръстев:

  Trend линията ти дава осредняване на стойностите не ти дава какво да очакваш реално.

  Т.е. аз имам база от данни за обект X ( било печалба към то месец, брой продукти за месец ) и тази база от данни е доста голяма, т.е. имам една добра представителна извадка за поведението на обект X през този дълъг период на обследване ( имам много стойности за X и много стойности за Y ). Правя графика от тях, която графика се получава ( в твоя случай е доста "назъбена" "колеблива" с доста инфлексни точки ( с много покачвания и падания във времето ). Ако имам такова изследване и искам да видя осредняването на тези стойности и по - точно места с инфлексни точки аз лично бих използвал Полигонална крива която да описва именно тези места и да ме ориентира при какви условия имам спад или покачване на Обекта X спрямо времето за което го обследва.Колкото повече инфлексни точки искам да имам и колко по подробно искам да опиша мойта графика посредством осредняваща крива, толкова по - висок ще избера да е реда на полинома - ако искам описването да е по - добро.

  На снимка 1 позиция 2 съм показал от къде може да се смени реда на полинома.

  Снимка_1

  Diyana Dobreva:

  Изключително Ви благодаря за подробните отговори и отделеното време.Сега вече нещата са доста по-ясни:)

  Зоя Желязкова :

  Харесват ми професионалните отговори на Краси Кръстев!Благодаря, Краси!

  Никола Петров:

  Може да използваме функциите FORECAST или TREND, които дават еднакъв резултат, но и двете се отнасят за данни, които да очакваме в бъдеще. Функцията FORECAST: и функцията TREND: Лек ден и успехи!

 • Илия:

  Знам че тези данни ги взима от самата графика но как може да си направим (зададем) формула от графиката ?

  Илия:

  =$'U 3'.D23 - това не го разбирам =$'U 3'.I23

  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен въпрос, но с така подадената информация ми е малко трудно да преценя какво точно се случва. Има ли възможност да ми изпратиш файл в който е поменстена тази формула с графиката към нея.Искам по-подробно да видя файла, за да мога да дам по конкретен отговор иначе така аккто е написана все едно дадения диапазон $U3:D23 разделен на диапазона $U3:I23 , дава подобните точки в графиката. Аз точно такъв конкретен казус не съм имал досега.Ще ми е интересно да разбера откъде идва наистина формулата.

  Наистина ако имам файл ще мога да дам по-конкретен отговор.

  Изпрати файла на kr_krastev@abv.bg ако е ти е възможно.

  Краси Кръстев:

  Радвам се че разрешихме казуса, макар и в разговор двама на двама.

  Нека все пак да споделим до какъв извод стигнахме.

  Накратко:

  Както се вижда на снимка 1 позиция 1 към основния файл има връзка (link) към файла от който се взимат стойностите за посочената от Илия по-горе формула.

  Снимка_1

  Листа от който се взимат тези данни е с име U 3, затова и формулата е = 'U 3' (снимка 2 позиция 1) след което съответно се взема съответната клетка като препращането е изписано !D23 (снимка 2 позиция 2) и формуалта стана ='U 3'!D23.

  Снимка_2

  Т.е. формулата не беше вързана към графика, ами към друг лист.

  Листа съответно намерихме като потърсихме във външните препратки (снимка 3 позиция 2) Existing connection в раздела Data (снимка 3 позиция 1) и съответно ни се отваря прозорец с връзки в които можем да видим къде точно е този външен файл с цел коригирането му.

  Снимка_3

  Това е накратко по-отношение на тази формула.

  Дарина Иванова:

  Разгледах формулата във въпроса, но не забелязах удивителен знак, с който се означава листа. Кога се получава това (да няма удивителен знак)? Кога се добавя знак $ преди име на лист?

  Краси Кръстев:

  Не няма $, само в снимката на Илия, по- горе е записана така самата формула е 'U 3'!D23

 • Какъв параметър да задам за линейна диаграма?

  Илия Карагяуров:

  Здравейте, първо искам да честитя новата 2018 год. на целия екип на Аула, както и на всички които използват тази платформа. Пожелавам им много здраве и творчески успехи. Сега за проблема. Създавам нова линейна диаграма, но единият от параметрите ми чете от клетка в която има формула (снимка 1). В диаграмата празния стринг който съм записал в клетката се изобразява като стойност "0" (снимка 2). По този начин диаграмата и тренда се деформират много. Каква стойност да присвоя във формулата на клетка AN16 за да избегна този проблем.

  Kocho:

  Не знам с какъв ексел си, но някъде в Select Data трябва да намериш един бутон, на който пише Hidden and empty cells.

  Като кликнеш на него ти излиза едно меню, в което пише "Show empty cells as" и има три опции: Gaps, Zero, Connect data pointts with line.

  Най-вероятно на теб ти е отметнато Zero и затова ти се получава така. Поиграй си с тези опции и виж дали няма да ти се реши проблемът

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Илия Карагяуров:

  Благодаря за отговорите. Пробвах това което ми е отговорил Никола Петров но и при трите опции диаграмата няма промяна. Според мен проблема е в присвоения празен стринг във формулата. Диаграмата го чете като стойност "0", както е показано в третеата снимка. Работя на Excel 2010.

  Kocho:

  Формулата ти е: IF(OR(AM16="";516="");"";AM16+516) Ако АМ16 и 516 едновременно са празни, тогава резултатът ще бъде нула. Възможно ли е това да е проблемът?

  Предоставената информация не е достатъчна, за да разгадаем проблемът. Повечко снимки на данните или целият файл ще помогнат.

  Никола Петров:

  Мисля, че става въпрос за тези две клетки, съответно диапазон между тях: Лек ден и успехи!

  Илия Карагяуров:

  Здравейте, изведох данните и формулите на отделен работен лист за да стане ясно какъв е проблема.

  Използвам за диаграмата данните маркирани в двата червени контура. В клетките за отчета с натрупване са въведени формули за изчисляване разликите с натрупване. Конкретно за клетка R10 (показалец 1) е направена проверка дали има въведени данни в клетки Q10 и R6 (показалец 2) и ако има сумира двете клетки. Във диаграмата се вижда ( показалец 3) , че при липса на данни в клетки R6 и R10 стойността за м.XII е нула и графиката се деформира. Това се опитвам да поправя.

  При изтриване на формулата в клетка R10 нещата си идват както трябва ( Показалци 1 и 2). От там си вадя заключението, че проблема е в присвояването на празен стринг във формулата. Пробвах да присвоя NULL стойност, но не ми го прие.

  Никола Петров:

  Вижте това: Лек ден и успехи!

  Илия Карагяуров:

  Г-н Петков, използвах формулата която сте ми показали, но за съжаление пак не получавам желания резултат. Когато нямам стойост в клетка R6, в клетка R10 е празна но диаграмата пак е със стойост 0.

  Когато въведа стойност за месеца - имаме FALSE и стойност в диаграмата 0.

  Илия Карагяуров:

  Извинявам се, че ви обърка името г-н Петров.

  Никола Петров:

  Г-н Карагяуров, щом само за този месец се получава грешка , вижте предишния месец каква е формулата! Да не би да е пропуснато нещо или пък написано неправилно? Дано се намери решение на проблема ви! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Г-н Карагяуров, дали е възможно да коригирате формулата за проблемния месец? Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Извинявам се, при всяка стойност в клетка R6, която е различна от нула, ще покаже сбора от стойностите в двете клетки, а ако е равно на нула, ще покаже стойността, която е в клетка Q10, според формулата, която сте написал г-н Карагяуров! Лек ден и успехи!

  Илия Карагяуров:

  Здравейте, стигнах до заключението, че щом имам формула в клетката от която се чете за диаграмата, резултата от функцията винаги ще е числова стойност. Затова малко ще променя подхода, но ми трябва малко помощ. Имам да реша следния случай :

  Имаме някакви данни в клетки А1 и А2. Ако едната от двете е празна (покалзалец 1) , присвояваме празна стойност на клетка B1. Каква команда да използвам за да се присвои на клетка B1 сумата на А1 и А2, ако има стойности в тях?

  Илия Карагяуров:

  Извинявам се, като се замисля горната задача е нерешима, защото клетка A3 в която е формулата остава без стойност.

  Никола Петров:

  Лек ден!

 • Как да изведа параметрите от формулата на Trend линията?

  Ивайло Миланов:

  Здравейте. интересува ме дали има команда или начин с който да извадя параметрите от формулата на Trend линията или трябва да си ги преписвам :D? Показъл съм формулата с помоща на excel , но до там. Благодаря предварително.

  Kocho:

  чукни с десния бутон на мишката върху уравненийцето -> Edit text -> SHIFT + End -> CTRL + C

  След това може да си го пейстнеш, където трябва

  Ивайло Миланов:

  Това е еквивалентно на това да си препиша стойностите. Целта е да има връзка между тях.

  Kocho:

  Разбрах казуса и има начин да стане.

  Само че съм забравил теорията. Имам смътен спомен, че уравнението y = bx + c беше свързано с разликите на квадратите.

  По принцип в Ексел има няколко математически и статистически функции, които могат да помогнат в случая: SUMX2MY2, LINEST, INTERSECT и други.

  Ако ми припомниш теорията, ще измислим начин да ти се получава уравнението на готово

  Ивайло Миланов:

  b = tg(а); а е ъгълът който сключва правата със оста X , а ,,c'' е разстояние от 0 до пресечната точка на оста Y с правата. y=bx+c; y=b*0+c; y=c;

  Kocho:

  това е ясно. Идеята обаче е да се изчислят b и c с формули по известните х и у. Помня, че се попълваше някаква таблица, в която се изчисляват квадратите на х и у и техните произведения и разлики. После се решаваше някаква система с уравнения.

  Нещо такова трябва да се направи като функциите, които съм посочил могат да помогнат.

 • Може ли ексел да "изчисли" кога ще достигнем 100% ако работим с това темпо, използвайки уравнението на "тренд лайн"? Атанас Атанасов - "КАОЛИН ЕАД". aatanasov@kaolin.bg

  Атанас Димитров Атанасов:

  Може ли ексел да "изчисли" кога ще достигнем 100% ако работим с това темпо, използвайки уравнението на "тренд лайн"? Атанас Атанасов - "КАОЛИН ЕАД". aatanasov@kaolin.bg

  Kocho:

  Може, но трябва да почетете за статистическите формули LINEST, INTERSEPT

  Атанас Димитров Атанасов:

  Не е ли достатъчно да се види от графиката, че ще бъде през месец април?

 • Kocho:

  как така с две Х-аксциси? Тя винаги си е една.

  Атанас Димитров Атанасов:

  Две или три скали на една абсциса?

 • Димитър Костов:

  В зависимост дали искаш да увеличиш дадена стойност с 5% можеш да го представиш като 1,05 . За намаляване на дадена стойност с 5% можеш да запишеш 0,95. Разбира се тази стойност трябва да я умножиш по някои от тези стойности.

  Ivan:

  Здравей, има значение кое правиш като първа и кое като втора стъпка. 1. Вариант - най-добре първо да натиснеш на бутона % и после да въведеш 5. Малко контра-итуитивно е, но така работи с най-малко стъпки. 2. Вариант - въвеждаш 0,05 и след това натискаш %. Тук трикът е да се сетиш, че 5% = 0,05 като число. 3. Ако вече си задал 5 и % и Ексел го е превърнал в 500%. Не ти остава нищо друго освен да редактираш клетката и вътре да въведеш коректно 5%.

 • Как да построя "Time step chart"

  Георги Иванов:

  Как бих могъл да построя такава графика, като входни данни имам серия от поръчки с час на потъпване и час на изпълнение. Бих искал да онагледя времевите диапазони на натовареност. Всяка една поръчка, трябва да качва една единица, а края да сваля с една и всичко това във времева ос по "х"

  Благодаря

  Kocho:

  ето тук е много добре обяснено. Нагледно и с картинки. На английски е, ако има нужда от помощ с превода - кажете

  Георги Иванов:

  Благодаря, ще тествам и ше дам обратна връзка.

  Никола Петров:

  Ето още едно видео от сайта Excel Training101.com: https://www.youtube.com/watch?v=7L6RreFw5YQ&list=PL-n8f1cY_Qw92K5pBxQ_H2Jh_k6vym62W&index=89. А ето и моето повторение на базата на видеото: Лек ден и успехи!