Анализ на формули. Визуализацията на кои клетки влизат в изчисленията?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой инструмент ни показва клетките, които влизат в изчислението на избрана клетка?
Trace Precedents
Trace Dependents
 
Кой инструмент ни показва клетките, в чието изчисление влиза избрана клетка?
Trace Precedents
Trace Dependents

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, няма да навлизав в подробности защото значението на тези индекси е подробно разгледано в курса.

  Идеята е 109 - сумирайки числата в определения диапазон да изключва числата които се намират в скрити ( HIDE ) редове, пробвайте да скриете някой ред и ще видите как сумата ще се промени защото вече числото от реда не се взима в тази сума.
  Следете в уроците има обяснение за това ( даже има и допълнително описание под самото видео като важна информация която е надписана под видето към един от уроците).
  Ако след урока пак има нещо неясно пишете тук във форума ще помагаме.
  Валентин Велев Стефанов:

  Ясно. Благодаря!

  Любомир:

  без думи

 • Защо при при функция subtotal ми дава отговор 0?

  Tsvetana:

  защо след като използвах  функция subtotal ми излизат тези черти?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Тук проблема е същия какъвто имаш и в тази тема тук :

  https://aula.bg/question#id-139008000001


  Стойностите на числата в клетките са с , и при теб всички стойности които са със запетая се възприемат като текст (  прсото като десетичен разделител е нагласена . ) , а не като числа, съответно няма как да събереш със subtotal текст, трябва да имаш числа Numbers.

  Така че погледни темата и промени стойностите в клетките да НЕ СА 45,50 ами да са 45.50 и тогава ще можеш да оперираш със Subtotal и коя да е друга формула която работи със стойности числа.
  Tsvetana:

  да , да благодаря, правя го автоматично....

 • Как да използвам функция Trace precedents в два различни worksheet-a?

  Инна Николова:

  Здравейте, В този урок се разглеждат детайлно функциите trace precedents и trace dependents, но се работи само и единствено в един worksheet. Аз реших да си направя едно допълнително упражнение и да копирам формулите от worksheet primer 1 и да ги поставя в друг worksheet в същия файл, за да видя дали мога отново да проследя формулата между два worksheet-a. Уви, не стана. Има ли начин да проследявам формула с помощта на тези две функции между два отделни worksheet-a? Благодаря Ви предварително!

  Инна Николова:

  Въпросът ми с други думи е защо не виждам стрелките от функция trace precedents в worksheet-a, в който съм копирала формулата? Благодаря Ви!

  Краси Кръстев:

  Здравей, всъщност ти виждаш стрелките на trace precedents в worksheet-a, в който си копирала формулата - това е онази малка табличка и стрелката към клетка. Тази малка табличка и стрлка към клетката показват че стойността в посочената клетка е получена на база стойност от друг sheet (снимка 1 позиция 1).

  Защо смятам така? Обърни внимание на записа в лентата за функции (снимка 1 позиция 2), там записа е =Primer1!C5 , което означава че в момента стойноста в тази клетка се взима от sheet Primer1 (снимка 1 позиция 3) и по-специално за избраната клетка става дума за клетка C5 от Primer1, Макар да сме в Sheet1 (снимка 1 позиция 4)

  Снимка_1

  Това е идеята просто стойнсотите са от друг лист (sheet) и затова го виждаш по този начин. И правилно си копирала, ако това ти е била целта - препратка към листа Primer1, ако беше копирала в Sheet1 директно с Ctrl + V следваше да се получат нулеви стойности в клетките (снимка 2 позиция 1), т.к. така както си показала на снимките в диапазона в който трябва да имаш стойности от които да се получат стойностите в колона C. На снимка 2 позиция 2 ясно се вижда че тук вече препратката е към точно определени клетки към настоящия sheet, НО тези клетки са празни (снимка 2 позиция 3).

  Снимка_2

  Тук вече, макар и с нулеви стойности, ако избера trace precedents , следва да видя стрелките (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.