Работното табло на Excel

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Услуги за съхранение на файлове в "облака"

SkyDrive - услуга на Майкрософт. Удобна за работа с MS Office
Dropbox - популярна услуга с много приложения за таблети и мобилни телефони
Google Drive - аналогична услуга от Google с добра интеграция с Google Docs

Въпроси и отговори

 • Какво е XPS формат в менюто Export на Excel?

  Daxy:

  В менюто File/Export става въпрос за XPS формат - може ли кратко разяснение за този тип

  Venko Stoev:

  Формат XPS файл проектирана през 2006 г. от Microsoft. Основната идея е да подобри PDF но засега следва пътя на неутвърдения windows vista. Формата не е популярен и не сработва с компютри  Mac и други операционни системи на Apple. Иначе като като интерфейс е почти като PDF но защо хората да се мъчат с нещо ново ако то не оптимизира работата им? :)


  Mariya:

  ок

  Станимир:

  Как да си улесним работата когато в Options - Language нямаме проверка за правописа на български?                Сваляме от https://office.microsoft.com/en-gb/language-packs/?LpArch=x86 си Proofing tool и ScreenTip и ги инсталираме. Сега и информацията за бутоните е на български и проверяваме текста за грешки.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, от версията е - 2007 няма такива менюта. В курса се ползва 2013 версия.

  Соня Павлова:

  Благодаря :)

  Любена Тянова:

  Здравейте, нямам опция File в лентата. Как да я намеря?

  Любена Тянова:

  Разбрах. Извинете.

  Васил Стамов:

  От въпросите и отговорите се получава допълнителна информация. Този стил на форумно общуване много ми допада и го използвам редовно.Благодаря на организаторите!

  явор герджиков:

  Здравейте, работя с версия 2007 . Как мога да открия този бутон "file" в тази версия? Ако може също така някакъв линк за закупуване на 2013 версия само excel или пълният пакет на Microsoft Office 2013 или 2016? , че доста ми се разминават нещата. много съм доволен от този тип обучение. независим, уча от различни pc -та . Браво на целият Ви екип!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, във версия 2007 бутона файл, е бутона горе в ляво ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  По отношение на закупуване на продукт на MS разгледайте тук :

  https://products.office.com

  явор герджиков:

  Благодаря Краси !

  Todorka:

  Здравейте!Не знам къде да попитам.Как се вписват изработените часове .Например Петър-7ч. и 15 мин.,Иван-6 ч. и 30 мин.и т.н.?

  Daniela:

  Здравей Тодорка, На въпроса как се вписват изработените часове?
  Трябва да форматираш предварително клетките в които ще въвеждаш часовете. Format Cells, Category: Custom

  Type: hh:mm ч. Това трябва да въведеш в полето Type

  И след това OK За по-подробна информация има за това форматиране урок в курса по Excel, но не знам точно кой е. Ще го потърся и като го намеря ще напиша.

  Daniela:

  Като допълнение изгледай урока от курса "Тайните на Excel" модул 3, урок 2 "Как да форматираме дати и дроби". Там подробно е обяснено.

  Todorka:

  Благодаря Даниела.Ще опитам/

 • Дарина Иванова:

  След като се маркира реда или клетките с десен бутон от контекстното меню избираме Properties / Cell Alignment - там има 9 варианта на разполагане на текста в клетката.

  Mariela:

  Благодаря!

  КАТЕРИНА:

  Страхотно е, че има AULA.BG, страхотно e, че го има този форум, бих казала, че от него се учи не по-малко, отколкото от самата лекция!!! Благодаря Ви, че Ви има! :)

 • Защо ми се трансформират цифрите в месеци?

  Мария:

  Работя с Excel 2010 и имам един проблем, който не мога да разреша. Моля за съдействие. Когато напиша в клетката 5.20, ми го трансформира в дата (май.20). Как да го променя? Пробвах с наученото от урока Свойства на клетки, но не ми се получава.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Ето една тема от раздела Трикове нa Aula, в която съм обяснил от къде идва проблемът и как може да се разреши.Тук: https://aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data.

 • Може ли да се пишат формули в Excel 2003?

  Николина Несторова:

  Може ли да се пишат формули в Excel 2003?

  Краси Кръстев:

  Могат, но не всички формули които са показани във са с пълната си функционалност в 2003 версия.

  Николина Несторова:

  Моля Ви, кажете откъде става това? Къде трябва да вляза, за да пиша формула, и може ли да се пише число едновременно с горен и долен индекс. Само с горен и само с долен знам, но едновременно с двата не ми е ясно дали може, а ми се налага............Благодаря предварително за отговора!

  Юлия Иванова:

  Николина, пробвахте ли от Insert -> Equation? Аз от години не съм с версия 2003, но логиката би трябвало да е същата. Там има всякакви формули с горни и долни индекси, синуси, косинуси, интеграли, логаритми, корени и каквото може да се сетите като формула. Показва се като един основен символ с поленца горе и долу за въвеждане на горен и долен индекс. Дано да се получи :)

  Виолета Петрова:

  Здравейте! Разбрах как се изписват формули за събиране, деление и умножение, но не разбрах как се създава формула за изваждане. Бихте ли ми отговорили? Благодаря!

  Райна:

  Нина, напиши формулата си в Word и след това си я копирай в Excel.

  Никола Петров:

  Николина, вижте дали имате това: Ако го имате, след натискане на бутона ОК, ще се отвори този прозорец и може да избирате коя формула и как да я напишете: Лек ден и успехи!

  Виолета, ето един прост пример за изваждане: Това ли е проблема? Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Виолета, ето един прост пример за изваждане: Това ли е проблема? Лек ден и успехи!

 • Kак да смятам ъгъл  в гради?

  Aleksandar Aleksiev:

  как да смятам ъгъл в гради

  Юлия Маринова:

  https://aula.bg/uroci-smiatane-na-trigonometrichni-funkcii-v-excel

  Таня Ценова:

  Стархотни уроци! Но как се правеше падащо меню?

  Дарина Иванова:

  Бихме могли да използваме и приложението Calculator от Accessories аксесоарите на операционната система по следния начин:

  Никола Петров:

  Може и от тука Лек ден и успехи!

  Г-жа Таня Ценова, оттука - избирате клетка, където да бъде падащото меню, избирате Data, Data Validation, от Allow избирате List, а от Sourse - това, за което търсите падащо меню, в случая таблицата и давате ОК. Ще видите отстрани на клетката сочеща надолу стрелка, това е падащото меню Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Резултатът Лек ден и успехи!

 • Защо не мога да работя с клавиатурата по време на упражненията?

  Maria Valcheva:

  Здравейте! Защо не успявам да работя с клавиатурата по време на упражненията, мога да правя упражненията, където се ползва само мишката? Благодаря предварително! 

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  1. Провери на какъв език си, когато въвеждаш формула да речем, ако си на български и трябва да въведеш SUM, и изпишеш СУМ системата може да не го отчита.Това е първия най-често срещан проблем.

  2. Другото което може да възпрепятства въвеждането е избор на цифри от дясната част на клавиатура, а не от основната и част. Това е другия възможно най-често срещания проблем.

  3. Когато въвеждаш даден символ например $ има вероятност да си пропуснала че той се изписва в комбинация със Shift.

  Освен това много внимателно трябва да се повтарят изписаните - формули или текст който трябва да се въведе.Един по един всеки символ. Понякога една сгрешена буква и проблема на лице, просто сте спряла да въвеждате в момента в който сте въвела погрешен символ. За да сте сигурна че сте въвела със сигурност даден клавиш от клавиатурата - преди въвеждането му символа (или поредицата от символи) който трябвa да въведете стои в зелен цвят - (снимка 1 позиция 2), а този който вече сте въвела и то правилно стои в сив цвят (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Пробвай с препоръките описани по-горе. Ако не се получи, кажи на кое точно упражнение не се получава въвеждането от клавитурата и сложи един screenshot за да проверя по обстойно даденото упражнение, може проблема да е в конкретно упражнение, да не е общ и съответно препоръките по-горе да не проработят.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Maria Valcheva:

  Много благодаря за отговора! Проработи, като спазих всичките насоки, които си ми дал. Хубав ден!

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам се че съм помогнал.

 • Как да добавя вече направения шаблон ,но за следващият месец ?Как да добавя вече създадения шаблон , но без данните за предходният месец ? 

  Констанса Върбанова:

  Как да добавя вече направения шаблон ,но за следващият месец ?Как да добавя вече създадения шаблон , но без данните за предходният месец ?

  Дарина Иванова:

  Ако има създадена таблица - попълнена, форматирана и с въведени формули, можем да създадем копие на този лист (Sheet) в същия файл или в нов*. След това маркираме само конкретните въведени данни и ги изтриваме - тоест получава се форматирана таблица с въведени формули. За да не могат да бъдат изтривани формулите може съответните клетки да бъдат заключени и така ще може само да се въвежда в разрешените клетки.

  *За да създадем копие на лист използваме контекстното меню, което се появява когато щракнем с десен бутон върху името на листа. От списъка с команди избираме "Move or Copy" и в отворилия се прозорец слагаме отметка пред "Create a Copy".

  Констанса Върбанова:

  Благодаря ви :)

  Никола Петров:

  Може и от тук: Отваря се същият прозорец, както е показала г-жа Иванова. Лек ден и успехи!

  Мария Иванова:

  С бутон F12 записваш нов файл с ново име, запазвайки старият файл непокътнат, и изтриваш ненужните стари данни в новия файл.

 • Здравейте, възможно ли е да свалям уроци? Ако е възможно, моля съдействайте как да го направя. Благодаря

  Наталия Колева-Сталева:

  Здравейте, възможно ли е да свалям уроци? Ако е възможно, моля съдействайте как да го направя. Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, Наталия.

  Не е възможно да се свалят уроците. Уроците могат да се гледат на платформата на Aula.

 • Как се задава автор с визитка, по подразбиране?

  Елена Пенчева:

  Здравейте, Бих искала да вържа по подразбиране "Author"-аз с мейл визитката си в Outlook. Мога да го добавя с "Edit", но бих искала не да го правя за всеки файл по отделно, а да го задам по някакъв начин в настройките. При логване в Microsoft/Outlook акаунта си, Ексел ме разпознава като автор, но само с имейл адреса ми, не и с цяла визитка. Благодаря. Поздрави, Елена

  Dimitar:

  Нямам представа, но виж през excel/account/ connected services и после първото и outlook

  Dimitar:

  моя грешка, объркал съм се не ме слушай какво говоря

 • Защо на работно табло имам само "Blank Workbook" без други налични опции?

  Красимир:

  Може ли да ми помогнете? Работя с Excel 2016. Имам проблем с работното табло на Excel (също както и на Word, затова предполагам, че проблемът е от по-общ характер), показва ми само и "Blank workbook", не ми зарежда template-ите, които ще ми трябват за в бъдеще. Имате ли си на идея какво мога да направя? Благодаря предварително! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Пробва ли да кликнеш да Try Again?

  Местил ли с папки в скоро време, от едно място на друго?

  Това са първите ако са изпробани, то следва да е един bug при 2016 версия.

  Нещата се оправят като настройш Internet Explorer по подразбиране за Windows (as default) и приемеш тази настройка. Най-вероятно в момента настройката е за Chrome, Mozilla или Който Browser ползваш в момента.

 • Диана Христова:

  https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/service-publish-from-excel?redirectSourcePath=%252farticle%252f7342b49c-6567-4155-a7ac-acdc14d9ad0f - информация на корем.