Абсолютни референции (препратки) към клетки, колони и редове.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя от изброените препратки е абсолютна референция (препратка) към колона C?
C$3
$C3
$C$3
 
Коя от изброените препратки е абсолютна референция (препратка) към ред 3?
C$3
$C3
$C$3
 
С кой бърз клавиш слагаме абсолютна референция (препратка)?
F4
F3
CTRL+4
 
Коя от изброените препратки е абсолютна референция (препратка) към клетка C3?
C$3
$C3
$C$3

Въпроси и отговори

 • Може ли да покажа нещо което ми хрумна докато гледах урока?

  Даниела:

  На базата на урока ми хрумна да съставя таблицата за умножение.

  Краси Кръстев:

  Интересно хрумване :) !

  ГЕОРГИ:

  може да се ползва и paste transponse за размножаване на графите :)

  Rosalina1024:

  Къде , в кой раздел се учи правенето на графики

  Валентин Крумов:

  Браво, Даниела! Таблицата за "уморение", както казва известната героиня Пипи Дългото чорапче, изразена в 121 клетки! Браво! Всяко гениално нещо е елементарно. Поздрави!

  Никола Петров:

  Натискаме комбинацията за масив Ctrl+ Shift+Enter Лек ден и успехи! P.S. Има показана същата тема и по-рано!

  Да разширим малко темата: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Да разширим малко темата: Лек ден и успехи!

  Димитринка Вълкова:

  Поздравления! Чудесно и много полезно решение! Оцветяването постигате с Conditional Formatting, нали!

  Никола Петров:

  Със Ctrl и последователно маркиране на клетките по диагонала, редове и колони и избор на цвят на шрифта и градиент. Благодаря за оценката! Лек ден и успехи!

  Виктория:

  Хора, страхотни таблици, много благодаря!

  Aishe:

  Как след като копира от 8 и 10 Excel автоматично направи през 2 всичко след това?

  Natalia Mileva:

  А има ли вариант (в примера с Таблицата за умножение до 20) да се използва Conditional Formatting, за да се маркират всички клетки, които представляват естествено число на втора степен? В крайна сметка и аз използвах Ctrl за последователното маркиране на квадратите, но не вярвам да няма и начин с формула... Мислех си за нещо като =N^2;N=C$3, но нещо не е наред :)

  Kocho:

  Има, разбира се.

  Ако приемем, че числата са в област, която включва клетка А1. Маркираме ги и отиваме на:

  Conditional Formatting > New Rule > Use a formula to determine which cells to format

  В полето Format values where this formula is true пишем: =MOD(SQRT(A1);1)=0

  И след това задаваме форматиране на вкус.

  Как работи формулата: Първо SQRT изчислява корен квадратен от числото. След това MOD проверява дали този корен квадратен е цяло число. Ако това е вярно, значи числото е естествено на втора степен. Освен, ако не съм забравил математиката за седми клас. Но ако има нужда, ще преправим формулата

  Natalia Mileva:

  Привет, получи се донякъде :) Така формулата открива квадратите в таблицата, включително тези в клетки, които не са образувани като произведение на две еднакви естествени числа. Прилагам снимка с резултата:

  Kocho:

  Аха, това не съм го съобразил. Във случая, който показвате просто трябва да се направи една допълнителна проверка ето така:

  =AND($A2=B$1;MOD(SQRT(B2);1)=0)

  Natalia Mileva:

  Страхотно, така се получи точно каквото трябваше! Благодаря :)!

  Никола Петров:

  Още едно предложение за числата до 30 и използване на формулата , предложена от колегата Kocho, за което благодаря. Вижда се използваната формула за умножение. Лек ден и успехи!

 • Може ли да дам един съвет за сваляне на допълненията към урока при възникнали затруднения?

  Boris_Grancharov:

  Понеже аз лично имам проблем със свалянето на помощните материали към уроците, а също забелязах, че и други хора изпитват затруднение, открих една работеща алтернатива..Цъкате с дясно копче върху (например) "Свали m4v9.xlsx" и избирате "Open link in new tab" и така автоматично ще видите как файлът ще се свали (Ползвам Google Chrome).

  Краси Кръстев:

  Здравей, Boris_Grancharov.

  Добро допълнение!

  Пробвай, дали при теб ще проработи сваляне с Ctrl + Shift + Клик, ИЛИ Клик със средни бутон на мишката, ИЛИ пък КЛИК със средния бутон на мишката + задържан shift.

  Попринцип специално с последната версия на, и инсталиране на настройки по подразбиране, Chrome, не би трябвало да имаш проблем със сваляне на файловете, освен ако не си промянял настройките по подразбиране.

  Какво точно се случва когато кликнеш само с ляв бутон на мишката?

  Boris_Grancharov:

  Здравей, Краси Кръстев

  Пробвах с посочените от вас комбинации и тези със средния бутон на мишката проработиха, само Ctrl+Shift+Click - не..Напълно възможно е да е нещо от настройките на моя компютър, тъй като и с други сайтове съм имал същия този проблем...Важното в крайна сметка е достъпът до материалите, това по какъв начин ще се свалят е от второстепенно значение.

  Поздрави и успешен ден!

  Краси Кръстев:

  Супер радвам се, че се е получило само със средния бутон на мишката.

  Времето е ценно, колкото по-малко кликове, толкова по-добре, затова се и зарадвах че е станало със средния бутона на мишката.

  Ако искате може да ми кажете версията на Windows -a, Chrome версията, ще видя от къде може да идва проблема, т.к. наистина с по-старите версии, мисля че проблема се решаваше с един малък плъгин, който се инсталира.

  Лек и успешен ден и на вас.

  Доля МИРчЕВА:

  И аз го свалям по същия начин иначе не се получава.

  Доля МИРчЕВА:

  Не става дума за средния бутон на мишката а за предложението на г-н Грънчаров с десния бутон

 • Защо във формулата изписва [@Column1]

  Ani Ivanova:

  Като задавам формулата, вместо стойността на колоната ми изписва [@Column1], на което не мога да приложа F4, чува се изтититкване.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ани.

  Накратко... :)

  Това се получава така защото имаш създаден обект таблица в Excel и след това използвайки формули в нея реферирането става спрямо структурата на таблицата ... това в доста случай е доста удобно, в твоят случай обаче предполагам искаш да преминеш през упражнението и съответно искаш да направиш референция към клетката като отделна единица и след това да я "заключиш" като абсолютна референция.

  За да спреш реферирането спрямоструктурата на таблицата може да направиш следното:

  Снимка_1

  Да отидеш на File, след това на Options, следва да ти се отвори прозореца Excel Options (снимка 1 позиция 1), след това отиди на раздела Formulas (снимка 1 позиция 2), след което в под раздела *Working with formulas" и там махни отметката на Use table names in formulas (снимка 1 позиция 3), след това кликни на ОК (снимка 1 позиция 4) за да запазиш промените.... готово вече трявба да реферираш към клетка не към структурата на таблицата и ще можеш да направиш това абсолютно рефериране към клетката по начина показан в урок.

  Пак казвам обаче това рефериране към структурата на таблицата е добре да се ползва... ЗАЩО ... по натам в уроците .. :)

 • Kocho:

  F4?

  Espera:

  Пробвах - не се получава. Това, че аз съм използвала клавишна комбинация Ctrl+T да я дефинирам като обект "таблица" (в моя случай -са записи над 800 реда) и сега искам в друга таблица да извадя данни и да ги обработя след това например с функциите COUNTIF и SUMIF

  Kocho:

  Нищо не разбирам. Дайте някаква картинка

  Espera:

  ето примера в колона Платено тегли информация от друга таблица, това ми е основната таблица( използвала съм клавишна комбинация Ctrl+T да я дефинирам като обект "таблица"): както е показано на снимката: Моята задача въз основа на нея да изкарам следната справка:(ето и снимка) а това са формулите: в клетка С3 COUNTIFS(общо[година];$A3;общо[отдел];$B$1;общо[Закон 1];"><0") и съответно в клетка D3 - SUMIFS(общо[Сума];общо[година];$A3;общо[отдел];$B$1;общо[Закон 1];"><0"). Проблема е как да направя общо[Сума] или дуга колона абсолютна - както е $A3?