Абсолютни препратки към клетки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е бързият клавиш за слагане на знака $ в името на клетката, за да се получи абсолютна рефененция?
клавишът F1
клавишът F2
клавишът F3
клавишът F4
 
Ако трябва да правим референция към клетка A1, която да стои "фиксирана" и да не се променя при автоматично попълване (autocomplete) чрез раздърпване, как ще изпишем клетката в една формула?
A1
A$1
$A1
$A$1

Въпроси и отговори

 • Защо винаги получавам 0%, след като всичко останало съвпада с обяснението в урока?

  Румяна Търпова:

  При изчисляване на процентите въвеждам данните по описания начин и напълно се получава фиксирането и по двата начина, но не получавам като резултат определени проценти. Работя с Ексел 2010

  Meglena Yordanova:

  Здравей, Румяна. На мен ми се получи в един от редовете, защото разходът е по-малък от един процент, но ако се получава за всички редове, може би е друга причината

  Avramova:

  Здравейте, Работя с Ексел 2010 и имам същия проблем като Румяна. В примера с % не ми се включва функцията автоматично попълване. Моля за съвет

  Avramova:

  Справих  се с проблема - просто трябва да се кликне в клетката  и чре кръстчето, което се появява в долния десен ъгъл да се изтегли/попълни цялата колона.

  Галина Делчева Петрова:

  Много ми е полезно всичко, но ми подскажете как да си включа функционалните клавиши. Налага се да влизам в полето в ляво горе. Благодаря. 

  Виктория Иванова:

  Много са ми полезни уроците,но моля  ви кажете защо клавишите (F)не реагират , както показват уроците На Excel 2013 съм  F2 например ми реагира като ми показва силата на звука а не паролите в клетките,които искам да видя ???

  Райна:

  За кои функционални клавиши става въпрос?

  А за въпроса на Румяна - ако увеличите броя на десетичните знаци  с бутончето Increase Decimal, ще видите дали % е по-малък от 1. 
  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория. 


  Обикновено проблема с това клавишите ти да включват други настройки ( сила на звука, увеличаване/намаляване на контраста на екрана ) идва от това че в ги използваш с тяхната втора функция ..... ето тук 
  https://aula.bg/question#id-116812800001 в тази тема е коментиран този проблем ( в случая с точно конкретен пример: бутона F4 )

  И само да помоля когато задавате въпрос, задавайте или отделна тема ( освен ако въпроса не е свързан с темата в която пишете )  или просто потърсете из форума ( в него вече има доста интересни теми ), не за друго ами защото задавайки нова тема тя отива в раздела неотговорени и съответно преглеждайки точно този раздел шанса да се отговори на въпроса по - бързо и адекватно е по - голям.
  Dimana Tsvetinova:

  Здравей Виктория Иванова, и аз съм на Excel 2013.Трябва едновременно да натиснеш клавиш FN и F2.

 • Ели Попова:

  Няма разлика

  Антоанета Славова:

  eдинтични са

  Людмила Дойчинова:

  Защо не мога , започвайки теста отначало втори път, да отбележа правилния отговор на единия въпрос, а компютърът автоматично отбелязва първия отговор.Как да продължа?

  Милена Йосифова:

  Това са два изказа за един и същи термин, единият изказан по-разбираемо за широката публика

  Златко Петов:

  референция, препратка  - кой ги измисля тия неразбираеми думи? Aбе хора има дума, която описва този параметър на клетката и тя е ADDRESS - абсолютен адрес $A$125

  Taтяна Видолова:

  Абсолютните адреси остават постоянни при копиране на формулата, а по подразбиране Excel работи с относителни адреси и те се променят спрямо новото място при копиране.

  Зорница Василева Гъркова:

  Защо единият от въпросите на теста не може да бъде решен Понеже като се селектне верния отговор и селекта си стои все на $A$1 Което е грешно и по този начин човек не може да мине напред на следващите модули Защо сте направили такава мизерия да не може да гледа човек и другите модули Не е честно

  Модул "Абсолютни препратки към клетки" въпросът Ако трябва да правим референция към клетка A1, която да стои "фиксирана" и да не се променя при автоматично попълване (autocomplete) чрез раздърпване, как ще изпишем клетката в една формула?

  маркира като отговор $A$1 не зависимо, че се селектва нещо друго Как може да се гледат другите модули Или да си намеря друг тоториал и да не се занимавам да чакам Аман от неработещи неща в интернет.

  Евгени Георгиев:

  Ползвам Excel (до версия 2003) от 6-7 години /на ниво, колкото ми трябва/, вкл. и тази функция-"аутокомплийт". До сега не съм попадал на случай да ми е необходимо да ползвам този "$" символ?? Дали е някакъв късмет? или е от старата версия?

  Таня Великова:

  И преминавайки 10 урока, получих от Вас милата награда от моето детство " Който се учи, той ще сполучи!"  Окончателно ме спечелихте и ако до сега обмислях в кой момент да запиша два курса - еxcel  и  word, тази награда освен усмивка на лицето и приятно удоволствие, ми донесе и регистрация за тези курсове. Само още веднъж да попитам - не бих могла да карам едновременно и двата курса - бих искала втория  /word/ да започна след успешното приключване на първия? Надявам се - няма проблем? Без куртоазия - наистина организацията на курсовете, както и мотивацията Ви така да се случват, заслужават адмирации. Особен интерес представлява и новаторското предложение към фирмите - работодатели. Ще препоръчвам aula.bg в моя професионален и личен кръг от контакти. Успех на Вас и на всички нас, които имаме удоволствието да учим в платформата на АУЛА!  

  Asen:

  Абсолютно едентични

  Даниела:

  Пише се ИДЕНТИЧНИ, а не eдинтични или едентични. 

  Надежда:

  хареса ми по-простото определение, което даде инж. Златко Петов

  Rossica:

  Благодаря за добрите уроци. Връщате ме в училище, където по една случайност класния ми ръководител също се казваше Цукев. И една скромна забележка от мен- Идентични! Успех на всички!!!

  Penka Man4eva:

  Приятели,кажете ми как пишете в тетрадката? Аз мога само да чета,но не и да пиша.

  Zenny:

  Здравейте, Пенка! Като отворите работната тетрадка, която е PDF файл, в дясно се появява прозорец, чрез който може да вписвате текст, чекбоксчета, инициали. За да пишете в тетрадката трябва да цъкнете на Add text, отваря се прозорец, който вече сигурно ви е познат. От там може да сменяте шрифт, цвят, размер на текста.  Разгледайте снимката за повече яснота. Успех!

  ПЕНКА ИВАНОВА:

  Аз съм си  разпечатала тетрадката на хартия и  си пиша на ръка с химикал или фулмастер; Мисля че е по -разионално, но всеки си  има предпочитания...

  Теодор Димитров:

  Как точно изкарахте това меню отдясно? 

  Zenny:

  В замисимост от коя програма отваряте менюто се появява отстрани или отгоре. До него се стига като се цъкне на Fill & Sign . Има различни опции. Освен писане на текст и чекбоксчета друго не ми е било потребно до сега, но вие си поиграйте, може да ви харесат. Прилагам снимки на отворена тетрадка с Аdobe Acrobat Reader DC . Може също да оставяте и коментари на написаното чрез Comment.

  Теодор Димитров:

  Явно проблема е бил в моя acrobat reader . Отворих го с Fox reader и го намерих

  Снежинка Драганова:

  Отворете си тетрадката в горният десен ъгъл има надпис Comment натискайки го активирате допълнителен прозорец от който натискате бутон Т така вече може да се пишете в работната тетрадката.

  Антоанета:

  И от коментарите след уроците човек научава още нови неща! Благодаря на всички!

 • Урок 9 продължава да прекъсва преди да е стигнал средата, защо?

  Boew:

  2013

  Мария Балева:

  Здравей,

  пробвай да направиш настройките описани в този отговор https://aula.bg/question#id-98508800001
  Boew:

  Много Ви благодаря, сега ще ги направя.

 • Какво означават грешка #NAME? и грешка #VALUE?

  Цветелина:

  При изчисляване на процентите ми се случи да получа и двете грешки. Сега работя с Excel 2013

  Христина Машева:

  Здравей,

  най-общо казано грешката #NAME излиза когато има неразпознат текст във формулата, т.е. грешно изписана функция или наименуван регион. Примерно вместо функцията =sum() сме изписали =sym(). Относно #VALUE, може да излезе когато искаме да извършим действие с различните типове данни. Например искаме да съберем число и текст. Или функцията ни изисква число като аргумент, а ние и подаваме текст. Може да се появят и в други случаи, но хубавото е че ексел ни подсказва каква е грешката. Когато ни се появи грешка, заставаме с мишката на жълтата иконка, без да натискаме и се появява текста, който ни подсказва какъв е проблема.
  Цветелина:

  Много благодаря

  Златко Петов:

  не пишете адресите на клетките на кирилица :)

  Галина Иванова:

  Защо ме ми дава процентите както трябва, тест на 100 %, а например на първия % е

  24790%.?
  Виолета Григорова:

  Благодаря.И при мене се получи същото но с Вашата помощ се справих....

  Таня Янакиева:

  При мен всички проблеми се разрешават от отговорите на ваши въпроси. Чета ги много внимателно. Благодаря ви.

  Didi:

  Уроците са точни и ясни, но ситуациите, които разглеждате са ми от голяма полза. Благодарение на вас дотук нямам проблеми.

 • Наистина защо се получават само нули при процентите?

  Olga Marinova:

  ексел 2010

  Olga Marinova:

  Разбрах защо! Сумите трябва да са сумирани хоризонтално. Ако ги е пресметнал вертикално се получават само нули.

 • Защо %, излиза така?

  IF.Kenarova:

  Пробвах чрез форматиране на клетката, но не мога да го направя, както в урока. 

  IF.Kenarova:

  Леко, прибързах с въпроса :) извинявам се. Просто един път е умножено по 100, и после съм натиснала и % от лентата. Та затова и ми се получава такъв голям процент. 

 • Защо за процентите винаги ми се изписва 0 ?

  Roman Nikolov:

  Защо след като ползвам ексел 2010, на уиндоус 7, при точно изпълнение на всичко показано, винаги ми изписва 0 (нула) процента?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, може ли една снимка за по - голяма ясното на проблема и да кажете какви са стойностите които задавате.Възможен проблем е да сте задали форматиране ( снимка  1), което да не показва стойностите след десетичната запетая.Пробвайте с Increase decimal бутона ( позиция 1 на снимка 1 ).

 • Краси Кръстев:

  Здравей, първо се маркира адреса ( в случая клетката - снимка 1) и след това натискайки F4 да "застопориш - т.е. да направиш стойността абсолютна" този адрес.


  Това което се показва в момента е опция на windows ( най - вероятно сте натиснали клавишна комбинация, която изкарва този прозорец - въпреки че това обикновено става с комбинация от windows бутона от клавиатурата + P ) да се включи допълнително още един монитор.
  Silviya Petrova:

  Здравейте, направих точно това, което сте показали и обяснили, но отново получавам същото. 


  Misankova:

  При мен се получава точно. Благодаря за точните и ясни разяснения!

  Краси Кръстев:

  @Silviya , Предполагам че работите с лаптоп вижте да не би да сте избрали бутон за second function и съответно натискайки F4 то да не изпълнява главната си роля ами да ви отваря този прозорец.

  Предположението ми идва от това че и на личния ми лаптоп точно върху F4 има нарисувано едно прозорче и когато съм със second function ми изкарва директно този прозорец.
  Всъщност не е и задължително да е лаптоп може просто клавиатурата ви е такава.
  Райна:

  ако имате проблем с F4, въведете пред името на колоната и/или реда символа $

  Silviya Petrova:

  Благодаря за отговорите! @ Краси Кръстев, най-вероятно това е причината, защото и на моя бутон има нарисувано прозорче. @ Райна, да права си, тази опция с доларчето ми върши работа, просто исках да пробвам и другия начин.

  Aleksieva:

  И аз имам същият проблем! Как изглежда бутонът за second function?

  Краси Кръстев:

  Обикновено на него пише Fn.

  Aleksieva:

  Благодаря :)

  Мая Захова:

  Благодаря, инж.Кръстев много полезна информация дадохте за бутон Fn...получи се при мен....

  Десислава:

  Здравейте, опитах да задържа Fn бутона, за да променя настройките, но за съжаление не ми излезе прозорчето за избор. Има ли друг начин да стигна до него и да направя функциите да се избират директно с бутоните F1,F2.... без Fn?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  Препоръката ми е да разгледаш внимателно тази тема и ще намериш решение на проблема свързан с Fn бутона.

  Какво да превключа за да ми работят клавишите F1 до F12?

  Темата е доста подробна и е помогнала на много хора ползващи форума на Аула.

 • Боряна Романо:

  Не разбрах как съм изпратила въпроса 5 пъти! 

  Краси Кръстев:

  Здравей, поогледай клавиатурата и виж къде е символа, и виж да не би да си в режим на second function ( щом казваш че си с laptop ) изключи second function и с комбинация от shift и бутона на който има изображение доларче би следвало да се получат нещата.


  Ако нямаш нарисувано доларче никъде по клавиатурата, кажи точния модел на лаптопа за да се види къде точно са го сложили символа.
  Стоян:

  Друг вариант е да напишете в Google: dollar symbol или долар символ ..и да го копирате! :)

  Краси Кръстев:

  Ако става дума за алтернативни варианти може да ползваш и клавиатурата към windows -a - снимка 1 натискаш shift и след това кликащ върху "4 - ката " за $ и готово.


  Клавиатурата може да я намериш с търсачката в start ( windows бутона )  и напишеш keyboard.
  Стоян:

  Да, добра идея, не се сетих за това. А като сме я подхванали... още 1 начин за изписване на доларчето е като се задържи клавиша ALT и се изпише 36 с числата отдясно (цифровата клавиатура).

  Боряна Романо:

  Благодаря, инж. Краси Кръстев, получи се с Shift и 4.


  Боряна Романо:

  Да, получи се и с alt и 36, благодаря Стоян!

  мариана:

  На всички модели лаптопи аз ползвам alt и 36.

  Iliana Trifonova:

  da lesen nachin napravo Alt+36


  Iliana Trifonova:

  Euro  Alt+0128

  Румяна Христова:

  за мен най лесно е да използвам F4

  Ani Ivanova:

  Подкрепям Румяна Хр. с F4 е най-лесно, но не знам дали на всички клавиатури го има.

  Nedka Stoyanova:

  Уроците са чудесни,когато нещо ме ми се получава изглеждам видеото още веднъж,прочитам всички коментари под видеото и до сега успявамда се справя.От доста време не съм работила с Exsel и за мен тези уроци са много полезни.Подкрепям Румяна Хр. ,с F4 и за мен е най-лесно.

  Тодорка Димитрова:

  Получи се и с alt и 36, благодаря Стоян!

 • Може ли при работа с  Windows 2010 да се получи не общата сума, а следното - лв. при използване на формулата за събиране?

  Виктория Каранлъкова:

  Работя с Windows 2010. Защо при спазване на всички инструкции в клетката за обща сума получавам - лв., а не числото на общата сума

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Може ли да прикачиш една снимка за да покажеш какво точно си направил.
  Ако правилно разбирам въпроса ти събирайки всички суми от дадена колона вместо само число ( 12550 ) в клетката в която си сумирал се получава 12550 лв. така ли ? или въобще не се получава число след като си сумирал? 
  Yrusinov:

  Здравей , 

  Аз работя с 2010 , може да се получи ако фарматираш самата клетка , десен бутон на мишката FormatCells - Number - Currency -Symbol лв.
  Milena:

  здравейте, имам нужда от малко помощ. Имам две таблици от които искам да обединя няколко колони с данни от двете в една. Основен критерий ми е примерно име от едната таблица, а от другата искам на същото дублирано име да присвоя при съвпадение примерно телефонен номер. с Коя функция мога да направя това?

  Kocho:

  VLOOKUP

  Milena:

  Благодаря! получи се много добре!

 • Как да се оправя?

  Наташа Илиева:

  Не се откривам грешката и не мога да продължа.    

  Наташа Илиева:

  Открих си грешката и продължавам напред. Благодаря.

  Наташа Илиева:

  Сега виждам колко пъти съм изпратила въпроса си. Извинявам се, но това ми е първа среща с Excel. Искам да се науча. 

 • Дарина Иванова:

  Ако в клетката има мигащ маркер, това означава, че сме в режим на писане или редактиране на съдържанието. Тогава не можем да правим форматиране на клетката (колоната). За да променим ширината на клетката(колоната, в която е тя) е достатъчно тя да е активна (очертана с плътна линия). От лента Home, в частта Cells имаме Format ... От падащия списък можем да избираме Column Width...или друго, което да настроим по избо. Ако щракнем с десен бутон в името на колоната (например върху C или D) се появява Column Width...

  Vicka Dimov:

  Вървете най-горе, където са "иманата" на колоните (А,В...). Кликнете върху една или маркирайте няколко и тогава натиснете десен бутона на мишката и воала - Column width се появило. PS Тази настройка касае колона/ред и затова не може да се осъществи, когато сте в една клетка. Това налага на изберете ЦЯЛАТА колона/ред.

 • Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  Изгледайте пак видеото и ще видите на 2:45 мин., че г-н Цукев прави UNDO, т.е. връща формулата в началния и вид "Н2/$H$12". След което използва вградената функция в ексел за проценти. Показал е двата възможни начина за получаването на проценти.
  Успех!
  Geri:

  Благодаря


 • Ангел Тодоров:

  Виж формулите в прикачената снимка дали ще ти свършат работа. Единствено надценката за цена на щанда не  е оформена като процент, а като коефициент.

  Елена Николаева:

  Сърдечно Ви благодаря за ценната информация, г-н Тодоров! Получи ми се с лекота и в други примерни таблици!

 • Краси Кръстев:
  Здравей,

  В тази тема тук:


  https://aula.bg/question#id-117478400001

   е показано защо се получава така и как може да се справиш с проблема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора там.
  Венцислав Колев:

  Благодаря!

  Venci:

  ОК!

 • Как мога да закръглям процентите?

  Сиси:

  Как мога да закръглям процентите? Пробвам с "Decrease decimal" , но пак не мога да махна нулите.

  Краси Кръстев:

  Здравей, погледни тази тема тук

  Защо не се получава числото и не се закръгля правилно числото ?

  в нея се дискутира именно закръгленията в Excel.

  Сиси:

  Здравейте! Прочетох темата, но как да маркирам цялата колона с процентите за да избера "ROUND"? Много се извинявам, сигурно е нещо елементарно, но не ми стана ясно. :(

  Краси Кръстев:

  Здравей, Round се добавя във формулата - т.е. във всяка клетка където искаш закръгление, не е опция, която да избереш , мисля че от темата става ясно - има снимка на която е показан и синтаксиса на формулата.

  Никола Петров:

  За маркирането на цялата колона - отивате на първата клетка, маркирате я и след това двоен клик с ЛЕВИЯ бутон върху долния десен ъгъл на клетката или комбинацията Ctrl и Shift и стрелка надолу! Лек ден и успехи!

 • Как да определяме абсолютен адрес по друг начин

  Явор Николов:

  Друг начин за задаване на абсолютен адрес на клетката е като и се зададе име. В горната лява кутия, където пише номера на клетката всъщност е името. Ако се преименува на нещо подсещащо, то използването на това име винаги определя еднозначно клетката във формулата. Особено полезно е за по сложни формули и подобрява разчитането им.

  Маргарита Николова:

  Да, а иначе за преименуването на клетки по-подробно се говори в Модул 6 от курса.

 • Тони Коен:

  Здравейте оправих се. Бях оставил100* и затова след като върнах назад и избрах процент ми излезна 11%. Лек ден!

 • Защо не ми работи форматирането ми за  %?

  Monika:

  Здравейте, въвеждайки в кутийката "Процент" директно формулата =N2/N12 ми се появява готовия процент, който трябва да се получи, а именно 11% и не ми се налага да умножавам по 100. А когато натисна бутона за %, автоматично Excel да изчисли процентите нищо не се случва. Бихте ли ми помогнали как да го оправя и защо се получава така?

  Христо Владимиров:

  Защото клетката вече е форматирана като процент и повторното натискане на бутона за процент не отменя форматирането. Самият бутон не прави изчисленията, а само форматира.

  Краси Кръстев:

  Здравей, от screenshot - a който си показала виждам че селектиранта клетка О2 е предварително зададена с формат проценти ( на снимката ти горе в раздела Number - пише Percentage ). Пробвай в клекта P2 за която предполагам по подразбиране настройката е General ( снимка 1 позиция 1 ) , та там изпиши формулата = N1/N12 ( снимка 1 позиция 2 ) следвада получиш 0,11 ( снимка 1 позиция 3 ) да речем,

  Снимка_1

  ако натиснеш сега на иконката с процентите % горе в раздела Number ( снимка 2 позиция 1 ) , следва числото да стане на процент 11% ( снимка 2 позиция 2 )

  Снимка_2

  Monika:

  Оправих се, вече всичко е наред! Благодаря за изчерпателния отговор!

 • Защо Excel продължава да ми дава грешка?

  Monika:

  Здравейте, отново. Също така когато въведа формулата със знака $, за да може да не ми дава грешка при изчислението и клетките да не се местят, нищо не се получава. Както се вижда от снимката продължава да ми излиза грешка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, сигурна ли си че разтегляш формулата от горе до долу ?

  Monika:

  Да, сигурна съм

  Краси Кръстев:

  Добре може ли да изпратиш файла с така получената грешка DIV/0 на kr_krastev@abv.bg за да го погледна.

  Monika:

  изпратих го, благодаря за съдействието :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, може би проблема се крие в това че раздърпвайки формулата надолу не избираш правилната опция за раздърпване.

  Направи следното както си написал във файла формулата в най - горната клекта ( снимка 1 позиция 1 ) я хвани и я раздърпай до долу.При раздърпването долу ще се види една иконка с падащо меню - снимка 1 позиция 2.

  АКО е избрано Fill formating only ( снимка 1 позиция 3 ) следва само форматирането на клетката която раздърпваш да се разкопира надолу по другите клетки,

  Снимка_1

  НО не и самата формула с доларчето, надолу клетките ще са с формула от вида показан на снимка 2.

  Снимка_2

  Съответно разделяйки на клетка N18 в която няма нищо ( 0 ) получаваш именно грешка от типа на това че делиш число на 0 - > Div/0.

  За целта така както си написала горе формуалта с доларче когато я разтегляш надолу трябва от квадратчето долу да избереш Copy Cell ( снимка 3 позиция 1 ) и следва да разкопираш формулата надолу тя ще се разкопира като запазва абсолютна референция към клетка N12 (т.к. е записано $N$12 )

  Снимка_3

  Monika:

  Получи се! Безкрайно благодаря!

 • Защо не ми излиза $ ?

  Ирен:

  Защо не ми излиза $ като натисна f4? С Excel 2013 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, най - вероятно клавиатурата Ви има second function бутон (Fn), който трябва да бъде натиснат в комбинация с F4 ( F5, F6, F7, F8 ) и т.н. за да работят тези клавиши именно с тяхната си функция. В момента те, F4 ( F5, F6, F7, F8 ), изпълняват нещо съвсем друго например : може би увеличават намаляват звука, променят осветлението на екрана и т.н.

  За да промените настройката така че F4 ( F5, F6, F7, F8 ) да изпълняват основната си функция без натискане на бутона Fn трябва да направите следното


  Снимки_1

  Галина,
  функционалните клавиши се задействат от клавиша Fn. Той обикновено се намира
  долу в ляво на клавиатурата, както е показано на снимката и е с друг цвят,
  най-често червен. Можете всеки път да натискате Fn и който ви трябва от
  клавишите F1-F12 или пък като задържите малко ще се появи прозорче като на
  снимка втора, от което да изберете кое искате да ви се задейства на клавиш с натискане и без натискане на Fn. Ако изберете Default, То без натискане на Fn
  ще ви се задействат специалните функции като звук, камера и др., а за
  функционалните трябва да ползвате Fn. Ако изберете Legacy  - обратното.
  Пробвайте и двата варианта. Много е лесно

  Уточнението как се прави е копие на отговор на наш потребител Zenny, която смятам е дала доста добър отговор.

  Ето и едно доъплнение което смятам също за важно -


  Здравейте, Zenny е дала един много хубав отговор по темата.Може би ще ви помогне.

  Подчертавам че клавиша Fn работи тогава когато е задържан, т.е. ако настройката е такава че F1 до F12 се включват само в комбинация с Fn, то Fn трябва да се задържи и тогава да се избира F1, 2,3 или което да било.

  Ако настройката на Fn е с настройка Legancy ( т.е. F1 до F12 си изпълняват стандартната фунционалност - за повече информация виж отговора на Zenny ) следва Fn да не не трябва да се задържа.


  Оригиналния отговор може да намериш тук в тази тема -

  Как да използвам стойностите при клетка с наклонена черта?

  Копирах само най - важното от темата към която те препратих, с цел да не се ровиш.Но тема е доста добра ако имап време прочети я.

  Ето тук :

  Кога точно се натиска клавишът F4 при въвеждането на формулата. Защото при мен нещо на сработи, а пробвах различни варианти и ми излиза ето това:

  също има тема която засяга използването на F4.


  Надявам се съм бил полезен с отговора и съответно съм успял да покажа основната концепция на използването на бутона Fn.

  Ирен:

  Получава се, благодаря Ви :)

  Диана Йовчева:

  Следя внимателно всички коментари и засега нямам проблеми. Благодаря на всички които споделят!

  Mariana:

  Благодаря Ви !

  Димитър Димитров:

  Благодаря и аз :)

 • Къде греша, така че при копиране чрез разтегляне на формула, се копират еднакви стойности?

  Iva Toskova:

  Здравейте, когато копирам формулите чрез разтегляне, се получава едно копиране на стойностите, тоест те /стойностите/ остават напълно еднакви във всички клетки от съотвения обсег. За да ги оправя се връщам по отделно във всяка клетка, кликвам два пъти, виждам, че формулата се е копирала правилно, натискам "enter" и чак тогава стойността се променя. Трябва ли да променя някаква настройка, за да може при автоматичното разтегляне на формули да се променят съответно и стойностите, изчислени по тези формули?

  Мислех, че ще успея да изпратя въпроса само веднъж :D

  Никола Петров:

  Г-жо Toskova, проверете тези настройки. Пробвах няколко пъти, но получавам като показаният резултат - не се сещам друго, какво може да бъде! Дано е това,което трябва и да помогна! Лек ден и успехи!

  Георги Влайков:

  Не зная при мен се получава

  Iva Toskova:

  Благодаря за отговорите! Господин Петров, промених посочените ми от Вас настройки и нещата започнаха да се получават така както трябва! Благодаря за отделеното време и за помощта!

  Никола Петров:

  Радвам се, че се е получило, затова сме тук! Лек ден и успехи!

 • Милена Игнатовска:

  Извинявам се, новобранец съм....Не знам как съм изпратила въпроса 4 пъти.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена.

  Проблема идва от формата на клетките (снимка 1 позиция 1) - в момента е Gеneral, промени го на Percentage (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Милена Игнатовска:

  Оправих се , благодаря!

 • Може ли на български?

  п.велков:

  Моят офис е версия 2010 на български.Ще е добре,и бъдещите уроци да са с английските и български наименования

  Краси Кръстев:

  Здравей, Велков.

  Благодаря за препоръката ... ще се има предвид.

 • Какво е "Абсолютизиране"?

  п.велков:

  Това е ,,Абсолютизиране,,едно число да участва във всички събирене или умножение

  Краси Кръстев:

  Здравей, П.Велков.

  Това абсолютизиране на дадена клетка ( $А$1) означава че фиксираш дадена клетка в определена формула и когато "разтегляш" (размножаваш) формулата в други клетки следва тази фиксиранта клетка да не се променя в размножената от теб формула, ще се променят само неабсолютизираните келетки.

  Фиксирането може да е на цялата клетка, може да е само за даден ред или само за дадена колона.... идеята е застопоряване (фиксиране) при което си сигурен че както и да размножаваш дадена формула да си сигурен че дадена клетка/ред/колона е фиксирана/застпорена/констатизирана :) / и съответно ще ползваш тази клетка във формулата ти съответно със записната в нея стойност.

  Препоръката ми е да прегледаш още веднъж урока - Абсолютни препратки към клетки и ще стане още по-ясно т.к. там нагледно е показано какво точно се случва, когато имаме абсолютна препратка в Excel.

  п.велков:

  Точно така,едно число да участва във всички изчисления.т,е да се застопори-абсолютизира към всички изчисления.Така всеки може да си направи и таблицата за умножение в ексел.

  Дарина Иванова:

  Това понятие е известно още като абсолютен адрес на клетка. По подразбиране адресите са относителни и при размножаване на формули (издърпване с черното плюсче от долния десен ъгъл на клетката с формулата) се получава успоредно пренасяне на относителните адреси. Абсолютните адреси не се променят при това действие.

  Мария Иванова:

  Благодаря , Абсолютни препратки към клетки с F4 , направи работата ми много пъти по-бърза ... приложено и в други операции с формули.

 • Защо?

  Атанас Клинков:

  Защо се получава така?

  Kocho:

  грешно сте написали името на някоя функция или област. Това мога да кажа като гледам картинката, която сте дали.

  Дайте нова снимка, на която се вижда формулата за по-точен отговор

  Kocho:

  Според мен формулта е написана на кирилица и от там идва грешката. Всички формули в Ексел трябва да се пишат на латиница

  Атанас Клинков:

  Наистина е така, благодаря много :)

 • Kocho:

  Според мен стойностите в клетките С4, D4, E4 и F4 са текст, който прилича на число

  Райна:

  Десетичният знак явно не е десетична точка, а десетична запетая.

  Juls:

  Благодаря Райна! При въвеждането на числата използвам страничната клавиатура на лаптоп-а. Замених точките с запетайки и програмата започна автоматично да сумира.