Създаване на диаграма. Избор на източник за данни

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се обновява диаграмата, ако променим данните в таблицата?
Автоматично се актуализира диаграмата
Трябва да дадем бутон refresh
Трябва да създадем диаграмата на ново
 
Как мога да разменя местата на колоните и редовете?
С опцията "switch row/column"
С опцията "Change chart type"
 
Кое е добра практика при избора на данни за създаване на диаграма?
Да избираме или първичните (въведени) данни, или вече обработените данни като сума, средно аритметично и т.н.
Да избираме заедно и първичните (въведени) данни, и обработените данни като сума, средно аритметично и т.н.
Да оставим Excel да направи избора автоматично вместо нас

Въпроси и отговори

 • Защо не ми излиза отгоре име на диаграмата?

  Анита Неева:

  В урока, автоматично излиза името на диаграмата, където е написано "разходи", а при мен няма такава опция. От къде мога да я добавя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, не знам за версията, която ползваш, затова първия пример давам с 2013: кликаш отгоре върху създадена вече диаграма, избираш я и когато се доближиш до нея има едно "+"-че, на което като цъкнете, имате опции. Трябва да "маркнете" Chart title и вече имате заглавие - виж примерната снимка на диаграмата, която съм качил.

  Анита Неева:

  Привет, с версия 2010 съм, опитвах се с десен бутон от някъде да се подсетя, но не успях да добавя заглавие.  

  Краси Кръстев:

  Добре, виж дали в твоята версия ( 2010 ), когато кликнеш върху диаграмата горе в ribbon интерфейса, трябва да ти се появят концептуалните менюта ( виж снимката - въпреки че версията е 2007, оказа се, че точно 2010 нямам на нито един компютър :) ) влез в Layout ( в концептулания раздел подчертавам още веднъж - това са ribbon разделите, които ти се появява,т когато си цъкнала върху определен обект от ексел ) и там намери Chart Title - съответно може да си избереш различни видове или да зададеш none, за да няма заглавие ( както е на снимката ).Надявам се, че и 2010 има същите три концептуални менюта като 2007.Кажи дали е станало :).

  Анита Неева:

  Благодаря много за изчерпателния отговор.Така стана. В къщи току що си инсталирах  офис 2013 за да пробвам и с тази версия.

  Кирилка Станкова:

  Благодаря за въпроса и прекрасния отговор на инж. Краси Кръстев. Работя с версия 2010.  Всичко, което е показал  инж. Краси Кръстев на втората картинка работи.

  Владимир:

  Здравейте,

  защо на мен не ми излизат автоматично месеците? При мен излиза 1,2,3,4.
  Владимир:

  Разбрах какъв е проблема. Не съм маркирал месеците.  Vesela Hristova:

  Много полезен урок! А който е с версията на български -  проектиране - превключване на ред /колона

  Теменужка Тасева:

  Здравейте, при мен когато избера  диаграма за данни получени на база на формули  сума или тотал автоматично излиза името на диаграмата, но в случая с въведените данни като в урока  не се получава.Става следвайки инструкциите на инж. Кръстев. Но не мога да изтрия диаграмата.Кликвайки върху нея и после делийт ми се изтриват елементи от диаграмата , а не цялата диаграма.Работя с версия 2010

  Юлияна Борисова:

  Здравейте! Кликнете на външната рамка на диаграмата, а не вътре в нея. Маркирайки външната рамка, ще успеете да изтриете диаграмата с delete

  Росица Найденова Кузманова:

  И аз имах проблем като Анита в версия 2010 не излиза автоматично името на таблицата.

  Трябва да маркираме-да влезем в "ВМЪКВАНЕ"след това ибираме"Колонна диаграма":Ексел визуално разделя маркираната част от таблицата на два правоъгълника:в цикламен цвят датите с имената,а в син квадрат стойностите.Автоматично се пявява диаграмата>Като кликнем ВЪТРЕ В НЕЯ КАКТО ОБЯСНЯВА ЛЕКТОРА СЕ ПЯВЯВАТ НОВИТЕ ОПЦИИ ЗА "ИНСТРУМЕНТИ ЗА ДИАГРАМА"така наречения DEZIGN.От "Инструментите за диаграма" влизаме в "Оформлрние" и сега виждаме възможността"ЗАГЛАВИЕ НА ДИАГРАМАТА".От падащото тук меню ни се разкриват теи местоположения на заглавието.

  Росица Найденова Кузманова:

  Поздравления за Юлияна.Наистина във версия 2010 когато мишката се превърна в четири стрелкички с DELETE се изтрива диаграмата напълно.

  Теодор Станев:

  Браво, супер урок- много полезен.

  Mila Georgieva-Petrova:

  Много благодаря! Много интересн урок! Аз съм с версия 2007 и сега се получи!

  Теменужка Бояджиева:

  И аз съм много доволна от урока и коментарите за името на диаграмата в 2010 версия и как да изстрием диаграмата.

  Валентин Крумов:

  Браво и благодаря! Често ми се е налагало, да "обръщам" данните в диаграми. Е, постигал съм го, но не толкова бързо, като да "кликнеш" един бутон. Още веднъж благодаря.

  Никола Петров:

  2010 Стрелка1 сочи мястото на заглавието и след като го напишем, натискаме Enter. Лек ден и успехи!

  Зоя Желязкова :

  Аз също работя с версия 2010.Сърдечно благодаря на Краси Кръстев.Изпълних последователно:layout,chart titles,above chart,del.и написах заглавието на диаграмата.

  Красимира Димчова Стефчова:

  Краси Кръстев, много благодаря! Аз също не можех да си озаглавя диаграмата, но прочитайки и следвайки Вашите указания - успях. Много добре обяснено, кратко, ясно и разбираемо.

 • Има ли Preview опция за Excel 2010?

  Viktoriya:

  Привет! Използвам версия 2010. Когато отида с мишката към някоя диаграма, Excel не ми показва предварително как ще изглежда, докато не я избера. Може ли това да бъде коригирано чрез настройките?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Виктория.

  Отиди на File (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  От палета избери Option (Снимка 2 Позиция 1)

  Снимка_2

  След това отиди на Genaral (снимка 3 позиция 1), след това сложи отметка на Enable Live Preview (снимка 3 позиция 2), и потвърди с ОК (снимка 3 позиция 3).

  Снимка_3

  Viktoriya:

  Благодаря за отговора,Краси! Проверих настройките и при мен отметката за Live Preview беше сложена, но въпреки това не показва предварително как ще изглежда диаграмата. Може би при тази версия не е възможно.

  Stoil Lyubomirski:

  Здравейте! Използвам версия 2010 на български език. Влизайки в "Проектиране"/Разработчик, не можах да открия бутона за смяна от (колоните да бъдат подредени по имена на хора) до (да бъдат подредени по месеци).

  Stoil Lyubomirski:

  Открих бутона, по-различно е на Ribbon interface в 2010 от този на версия 2013.

  Петър Симов:

  Здравейте и от мен. Аз също ползвам версия 2010 и също като колежката Viktoria при мен отметката на live preview е сложена, но не ми изобразява автоматично диаграмите. Между другото, по поставеният първи въпрос за преименуване на диаграма, преди да прочета отговора на инж. Краси Кръстев направих следното: два пъти цъкнах с ляв бутон на върху диаграмата и ми излезна едно меню. От там избрах "alt text" и там има опцията "title". Но от там нищо не се получи. Не знам за какво служи това меню. Само и единствено от ribbon раздела се получи с опцията "Chart Title". Благодаря много за поставените въпроси и съответните отговори!

  Никола Петров:

  viktoria, при вашата версия е възможно - клавишната комбинация Ctrl+F2 ще покаже Print Preview, независимо дали е таблица или диаграма. Трява да се съобразите с ориентацията и да видите настройките на принтера. Лек ден и успехи!

 • Espera:

  като я маркираш и натиснеш клавиша Delete

  Anelia Petrova:

  Само, че има една малка подронност, че курсурът трябва да не се клика в активно поле с данни на chart- a , а някаде на фона. Както съм отбелязала със звездичка и тогава вече може да се изтрие с Delete.

 • Как

  инж. Юлиан Ангелов:

  се виляе диаграма, внесена във WORD документ от Excel? При актуализиране на стойности тя променя ли се, или трябва да я привнасяме пак?

  Ekaterina Nacheva:

  трябва да привнасяме