Клавиша Shift?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли да добавя още 3 удобни  клавишни комбинации (с участието на "Shift")

  Стоян Славчев:

  Здравейте, към този урок може да се добавят още 3 много удобни клавишни комбинации: * Ctrl + Shift + Home - от текущо избраната клетка (нагоре и наляво) избира секция от началото на таблица (първоначално избраната клетка се явява най-долу, най-дясно на избрания сектор * Ctrl + Shift + End - от текущо избраната клетка (надолу и надясно) избира секция до края на таблицата (първоначално избраната клетка се явява най-горе, най-ляво на избрания сектор * Ctrl + Shift + 8 ( или Ctrl + * ) - избира цялата таблица, в които граници се намира първоначално избраната клетка

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоян.

  Ето една тема от блога на Аула, която ще допълни с още поелзна информация за клавиша Shift:

  Shift в Excel. Един съвет за клавиша

  Galina Mladenova:

  И аз си имам един трик открит случайно при работа с програмата. За да се придвижим с един клик до последния или съответно първия ред на един голем масив от данни - можем да застанем в една клетка и по долният й ръб, когато курсора се превърне в кръстче кликнем два пъти. Тогава ще отидем за един миг до последната попълнена с текст клетка в тази колона. Когато кликнем на кръстчето по горния ръб на клетката - тогава ще ни изпрати в първата клетка от тази колона попълнена с текст. Условието тук е да има попълнен текст, ако има празни клетки ще спре там. На мен това например ми помага да видя къде е празно и да възстановя информацията в клетката и др.

 • Може би тук трябва да добавим и как се избират отделни клетки разпръснати по цялата таблица?

  арх. инж. Краси Петрова:

  Когато искаме да изберем множество от отделни клетки, разпръснати по цялата таблица, използваме CTRL и съответната клетка.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Много добро допълнение към темата на това видео!

  Галина Тошкова Георгиева:

  Ctrl+A - още един начин за маркиране на цялата таблица

  Полина:

  Много добър, бърз и лесен начин за маркиране на таблица е Ctrl+A, и аз го ползвам постоянно ;)

  Дарина Иванова:

  Ако комбинацията Ctrl+A не работи, заради настройките, може просто да щракнем в клетката, в която се събират имената на редовете и колоните (за цялата таблица):

  Райна:

  В маркираните клетки може едновременно да се въведат еднакви данни (числа, текст, дати, формули...) като веднага след маркирането се въвежда и завършването на въведеното става с натискане на Ctrl+Enter.

  Снежана Бесарабова:

  Поздравления за поредната полезна тема! Колко много време спестяват само два клавиша и стрелкички!