Създавне на Pivot таблица

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да направя Pivot така, че да превърна левовете в евро?

  Весела Костадинова:

  Как да извадя в Pivot таблицата сумите да са в Евро вместо в лв. (с фомула) без да правя допълнителна колонка (в Евро) в първоначалната таблица?

  Краси Кръстев:

  Здравей, има тази възможност, като тук ще покажа един начин с един простичък пример.Снимка 1 имам една база данни с имена и срещу тях числа които представляват левове.Снима 2 съм направил един бърз анализ - срещу всяко лице се сумират - тези единични суми - сумирането е направено в левове. На Снимка 3 отивам на pivot таблицата от там отивам на Analyze след което на иконката field след което цъкам с десен бутон и давам на calculate fields - отваря се прозорец ( снимка 4 )- > задавам име ( може да е евро да речем или пък сума евро ) след което пиша формулата = ( отивам на Сума маркирам я след което давам insert ) и вече горе във формулата ми се е появила Сума нея я умножавам по настоящия курс на еврото ( примерно спрямо БНБ ) след което давам ADD и вече имам готов нов field - снимка 5, който от своя страна го виждам и в pivot fileds.Така последно давам тикчета на Име и КРАСИМИР КРЪСТЕВ, и резултата е на снимка 6 - вече срещу всяко име имам сума в евро ( само да отбелжа ако искате да пише евро както е в примера просто сожете валутата в евро като символ )  без да съм променял нищо / добавял нова колона в изходната ми информация.Надявам се да съм бил полезен с малкия пример който дадох и да е помогнал за разрешаване на вашата задача.

  Весела Костадинова:

  Много благодаря! Толкова подробни са снимките, че успях да се справя преди да прочета инструкциите :) (а се бях мъчила да го направя дълго време)

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм помогнал и Ви е допаднал отговора ми.

  Марина Радева:

  Добре де, ама защо =сума*1,955?! от левове в евро би трябвало да е =сума/1,955 ... или аз нещо не съм разбрала правилно?

  Краси Кръстев:

  Забележката на Марина Радева е уместна, трябва да е / .

  Марина Радева:

  аз все още не разбирам защо да е * ?! 

  Дарина Иванова:

  Ако целта е левова сума да преобразуваме до парична единица евро, естествено се прави с делене на цената на еврото.

  Краси Кръстев:

  Марина -  "/" е знака ако искам евро в лева, както съм и в последния коментар 100 лв / 1,955 приблизително 50 евро.

  Марина Радева:

  Извинявай, на мен там на отговора ми беше излязло *, затова попитах отново :)

  Yrusinov:

  За мен беше много полезно благодаря

  Соня Димитрова:

  Здравейте и благодаря на Весела Костадинова за въпроса и на Краси Кръстев за отговора. Искам да попитам нещо в тази връзка. Има ли начин в едната колона валутата да е изписана лв., а в другата знака за евро, защото когато зададох в новосъздаденото поле евро, ми се смени на евро и зададената валута в базовата колона "Сума"? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  Доколкото разбирам въпроса ти става дума за това че си пуснал и двете колони сумата в лева и сумата в евро, НО обаче и на двете колони излиза знака за Евро - снимка 1 позиция 1 и 2.

  Снимка_1

  Трябва просто да смениш форматирането на дадения Field.

  Как според мен това може да стане най - ленсо и най - разумно в повечето случаи ?

  Отивате в "таблото за управление на Pivot таблиците" и там върху дадения Field на който искате да промените форматирането ( снимка 2 позция 1 ) и от там и избирате Value Field Settings ( снимка 2 позиция 2 )

  Снимка_2

  Следва да ви се отвори прозорец подобен на този на ( снимка 3 позиция 1) Value Field Settings и от там кликнете на бутона Number ( снимка 3 позиция 2 ) и следва да Ви се отвори прозорец като на ( снимка 3 позиция 3 ) Format Cells, там съответно изберете Currency ( снимка 3 позиция 4 ) и за Symbol изберете лв. ( снимка 3 позиция 5 ) след което затоврете двата прозореца с ОК ( снимка 3 позиция 5 и 6 )

  Снимка_3

  Съоветно резултата е на снимка 4.Вече е форматирано като левове. Това е един от вариантите за справяне с този проблем.

  Снимка_4

  Надявам се това да е бил търсения от вас резултат и да съм бил полезен с отговора.

  Краси Кръстев:

  И едно допълнение към темата, виждам че доста от вас са забелязали, на снимката за да превърна левовете в евро съм умножил, А не съм разделил - това е защото на подсъзнателно ниво ми се иска с 1 лев да е 2 евро :) ...

  Техническа грешка извинявам се за което в горното допълнение вече съм разделил

  Соня Димитрова:

  Благодаря Ви много, Краси! Точно това ми беше въпросът!

  А иначе и на мен също ми се иска левчето да е по-скъпата валута, ама ... :)

  Емил:

  Прочетох някъде тук, че се търси првод на част от основните функции. Дано това свърши поне малко работа на колегите.

  Мая Начева:

  Как да редактираме Calculate field? Здравейте, примерът беше много полезен, благодаря. Но можем ли и ако да - бихте ли показали как да редактираме създаденото вече calculate field, за да оправим формулата.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мая Начева.

  Ето в няколко стъпки как може да модифицираш вече създадено поле.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Снимка_3

  Ако не става ясно, пишете ще дообесня.

  Зоя Желязкова :

  Има ли конкретни критерии, които да определят какво точно да слагаме във всяко едно от 4-те полета:Filters, Columns, Rows и Values?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Зоя.

  Има значение определено, зависи как искаш да анализираш данните, има значение и самите сурови данни как са вкарани в Excel, за да могат да се използват адекватно в Pivot таблицата. Следвщите уроци, след този, от курса разкриват именно тези тънкости.

  Ако ико искаш да навлезнеш повече в Pivot таблиците, ти препоръчвам курса, Анализи с Excel в който има Pivot таблиците са разгледани в повече детайл, от гледна точка на анализ на сурови данни в Excel.

  Зоя Желязкова :

  Здравей, Краси!Благодаря ти за отговора.До декември ще трябва да реша дали Word или Анализи с Excel да запиша по-напред.И двата курса са ми нужни.Поздрави!Зоя

 • Какво да променя?

  Костадин:

  Здравейте,
  Създавам потребителски функции във VBA редактора, но те работят само когато в Options > Formulas  е избран R1C1 reference style. В противен случай дават грешка #REF ( когато колоните са с имена А B C).
  Бихте ли ми казали, какво да променя, за да работят функциите винаги, независимо от R1C1 стила?

  Дарина Иванова:

  "#REF! - Invalid Cell Reference Errors" Това съобщение за грешка се появява когато има неправилно обръщение към адрес на клетка. При мен е ексел 2010 не се получава такова съобщение при промяна на номерацията.

  инж. Младен Стайков:

  Отговора е "С"!

  Димитринка Вълкова:

  Интересен казус! Може ли да покажете кода на UDF?

  Алексия:

  Димитринка ти си бонбон

 • Как да използваме Calculated field?

  Юлияна Григорова:

  Здравейте,

  Имам въпрос във връзка с примера по-долу за въвеждането на формула за превръщане на сумите от лв. в евро. Следвам показаните стъпки, но при мен се получава някаква грешка и не успявам да направя нищо. Искам да попитам когато ни се отвори прозорецът Insert calculated field в първото поле т.е Name трябва ли да му дадем напълно различно име или измежду кое трябва да изберем ако не трябва. Също така в полето за Formula кои формули по принцип можем да използваме и какъв точно е синтаксиса за въвеждане на формула там, за да не ни дава грешки.
  Благодаря :)
  Краси Кръстев:

  Здравей,

  В Insert calculated field в първото поле Name е хубаво да зададеш някакво име каквото и да било различно от заглавните ти клетки на Pivot таблицата.Относно полето Formula - синтаксиса е = след което пишеш ( вмъкваш с Insert Field ) името на Field - a ( в случая е Сума - което означава че ще ползваш стойностите които са в колоната сума ) след което задаваш знак да речем +*- и съответно след това изписваш числото с което искаш всяка една клетка от тази колона да се умножи събере и т.н. .... общо взето това е идеята. След което като се даде Add то отива в PivotTable Field и от там вече може да се добавя като отделна колона която да показва стойността от формулата която сме задали - съответно в зависимост от това къде точно сте задали да стой този field в полето drag fields between areas below то така ще ти участва в анализа който правиш за базата от данни която имаш.
  Пробвай пак стъпка по стъпка в показания от мен пример ако пак ти даде грешка прати ми файла на kr_krastev@abv.bg за да го погледна какво бъркаш евентуално като действие.

  Надявам се да е станало малко по - ясно и да успееш да се справиш, ако не пиши пак и прати на email - a да видя файла т ако не ти представлява проблем.
 • Как да разбера от...?

  Mariya:

  Choose fields to add to report:че <продукт< трябва да е в ROWS а не в COLUMNS например.За <сума< че трябва да е в VALUES например е ясно.И ако има съвсем различни данни?

  Таня Георгиева :

  Здравей Мария, Ти сама си избираш как да развиеш твоята Pivot таблица. Важен е анализа, който искаш да получиш. На снимката например съм показала същия урок от упражнението, като Продуктите са в Columns, а Регионите в Rows. Крайният резултат (анализа Sum) e един и същ.

  Зоя Желязкова :

  Харесва ми отговора на Таня Георгиева.Краси Кръстев препоръчва курса "Анализи с Excel, където Pivot таблиците са разгледани по-подробно.

 • Как да направим Pivot таблица от различни таблици?

  Iva:

  Може ли диапазонът да е съставен от няколко таблици, които са в различни sheets? ползвам версия 2010

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  мисля че тази тема тук следва да ти помогне

  https://aula.bg/question#id-112934400001

  Надявам се че съм те насочил на правилното място :).
  Iva:

  Много благодаря! Точно тази тема ми трябваше!

  инж. Лилян Батолски:

   Здравейте! С версия 2013 бг  съм и в настройките няма  трети ред обобщена таблица и диаграма... за да вкарам в рийбъна . Клавишната комбинация ALT+D - P не работи. Има ли друг начин да се вкарват от повече листа информация в база данни?

  Силвия Станчева:

  И аз съм с бг версия. След ровене в командите установих, че на бг се именува "Съветник за обобщена таблица и обобщена диаграма". Като не борави човек с английски като мен е така :)

 • Димитринка Вълкова:

  Можеш ли да покажеш изображение на дизайна (структурата) на Pivot Table, т.е. кои колони слагаш в Row field и т.н.?

  Ангелина Янкулска:

  Здравейте, Надявам се, сега да е по-ясно. Благодаря, предварително. Таблицата е малко съкратена, но идеята е същата.

  Силвия Данаилова:

  Здравейте, причината е в обобщаващата функция. Понеже в колоната има празни клетки обобщаващата функция по подразбиране е count. Трябва да я промените на sum.

  Ангелина Янкулска:

  Здравейте, Възможно ли е да получа повече разяснения, какво точно да направя. От отговора не ми стана ясно. Благодаря предварително.

  Силвия Данаилова:

  Здравейте, на картинката съм показала къде се вижда причината за резултата и как се променя обобщаващата функция. Надявам се да ви помогне!

  Ангелина Янкулска:

  Благодаря, изясни ми се всичко.

 • Ivan:

  Най-лесният начин е просто да създадеш нов лист, в който с формули и референции да обединиш данните в една таблица. От там вече да си създадеш Pivot таблици. Има и други методи, тип PowerPivot, но за тях трябва да минеш курса Excel Pivot. Тук ми се струва, че това е най-бързото и лесно решение.

  Kocho:

  Аз доколкото разбирам проблемът е друг. Данните излизат в Ексел, но са повече от 1 млн. реда и програмата, която ги "плюе" преминава на втори шийт като свърши първия.

  Възможно е и експортът да е в стария xls формат, който има 65 хил. реда и те да не стигат, въпреки, че данните са по-малко от 1 млн. реда.

  Бих искал малко повече разяснения по конкретния казус, но така или иначе насоките за решение са:

  1. Да се говори с програмистите, които поддържат програмата да направят експорта в txt, csv, access. Така ще излизат в един файл и ще е лесно да се върже пивот таблица към него

  2. Power Query - с него съвсем лесно данните от двата шийта ще се обединят и след това ще се направи пивот таблица от тази заявка (това не съм сигурен дали е обяснено в курса за пивот таблици)

  3. Самият факт, че се прави пивот таблица ме навежда на мисълта, че са необходими агрегирани данни. Възможно ли е да се поиска от програмистите именно агрегирана справка?

  Димитринка Вълкова:
  1. С инструмента Power Query може много лесно да обедините данните от двата листа.
  2. Ако записите надхвърлят броя на екселските редове, това не е никакъв проблем, трябва само да ги вкарате в data модела на Excel с инструмента Power Pivot и да направите пивот таблица.
  3. Двата инструмента Power Query и Power Pivot са достъпни във версиите 2013+, Professional Pro Edition. И към Kocho - да, в курса Excel Pivot Table пивот таблиците са обяснени подробно и с много примери, а също така се разглеждат инструментите Power Pivot и Power Query.
  Стефка:

  Благодаря на всички за отговорите. Явно ще премина с предимство курса Excel Pivot Table, за да видя как ще се справя. Успех и здраве на всички

 • Каква е разликата  между insert pivot table и recommended pivot table?

  Ваня Петкова:

  Каква е разликата между insert pivot table и recommended pivot table?

  Anton Veselinov:

  При recomended pivot table ми дава вече готови примерни таблици с филтри и визия, докато при insert pivot table конфигурацията страртира от нулата, ако мога така да се изразя.

  Ваня Петкова:

  Благодаря за отговра