Създаване и настройка на кръгова диаграма

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да изберем две колони, които не са една до друга?
Със задържане на клавиша CTRL и последователно избиране на колоните
С избор на колоните една по една с мишката
С избор на колоните с десния бутон на мишката

Въпроси и отговори

 • Дарина Иванова:

  Вероятно не е избрана добре зоната, която искаме да изобразим чрез диаграма. По-удобният начин е да се маркира зоната (1 колона ако искаме да е кръгова), след това да се избере типът на диаграмата. При ситуацията, която е на снимките, може да помогне преглед на данните чрез бутон "Преглед на данни" и чрез повторно маркиране на точната зона ще се появи диаграма. За допълнителни настройки може да използваме втората страница "Оформление" за настройки на диаграмата (последното новопоявило се меню).

  Райна:

  Изберете бутона Избор на данни (Select Data) и маркирайте данните, които искате да представите в графиката

  Боряна Романо:

  На мен не ми се получи и при двата ви съвета.

  Райна:

  Покажете какви данни сте маркирали.

  Дарина Иванова:
  1. Диаграма - маркирани са 3 колони, след което команда "Вмъкване" и избираме типа на диаграмата.
   2. Диаграма - маркирана е една зона с данни "Сума" и колоната с Фамилиите, за легендата (за маркиране на несъседни зони се използва помощен клавиш CTRL). Избран е изглед с показване на проценти върху секторите, както и легенда и заглавие.
  Боряна Романо:
  1. Маркират се колоните с данните, които ще ползваме, от INSERT избираме диаграма и се получава първата таблица от примера на Златка Гочева. 
  2. Кликваме в така получената таблица и от DESIGN избираме втори път тип диаграма. Получава се !
  Боряна Романо:

  Дарина Иванова, благодаря! Получава се !

  Ваня Стефанова Ерменкова:

  Във версия 2010 не се появява автоматично отдясно меню Format Data Series, а само чрез кликване два пъти в диаграмата излиза същото меню Format Data Series. Правилно ли е?

  Дарина Иванова:

  Винаги има няколко варианта. Важен е крайният резултат. Ако виждате това, към което се стремите вероятно е правилно. По-важно е да сте сигурни, че изобразяваните данни са логични и правилно пресметнати.

  Добрин:

  Здравейте, на всички, на които не им излиза диаграмата, когато маркирате втората колoна с натиснат бутон Ctrl, изберете клетки от G2 до G6, не избирайте клетка G7 и ще Ви се получи. Диаграмата дава връзка между хората и сумата от продажбите на всеки за 4 месеца, а в клетка G7 е сумата от всички продажби на всички, общо за 4 месеца, тази клетка разваля зависимостта.

  Дарина Иванова:

  Добрин Аронов каква е целта на клавиша Ctrl при маркирането?

  Добрин Аронов:

  Дарина Иванова целта на клавиш Ctrl при маркирането е, че с него можеш да избереш (селектираш) множество произволни клетки. Вече е маркирана първата колона, може и с бутон Shift (за да не се "провлачва"), за да маркирате и втората колона трябва да натиснете бутон Ctrl, в противен случай, ще загубите маркирането на първата колона.

  Sasha:

  При мен не се появява Format chart area. От кой бутон се активира?

 • Как да изтрия вече запазената диаграма?

  Теменужка Тасева:

  Не мога да изтрия направената диаграма.Единствения начин , който открих е като я изместя  под таблицата  и след това изтрия редовете  които заема , но според мен трябва да има по елегантен начин. Помогнете.

  Penka Ivanova:

  @Теменужка Тасева: Да има! Заставаш в горния десен ъгъл на диаграмата, така че курсора на мишката да стане на двупосочна стрелка с такъв наклон "/"; Кликваш с десен бутон на мишката и избираш "Cut"; Диаграмата изчезва!!!

  Жанет Маринополска:

  и на мен ми отне време преди да разбера,че 'cut' е правилното действие а не 'delete'  :D

  Райна:

  Когато е маркирана диаграмата и с клавиша Del(ete) става.

  Даниел Пенчов:

  Аз лично не бих използвал "Cut" в този случай. Не отричам, че се премахва графиката/таблицата/диаграмата по този начин, но ако след това се направи грешката да се натисне "Paste" въпросната диаграма, ще се озове отново пред вас! Използвайте "Cut", само когато искате да премахнете информация от едно място, за да я използвате на друго.

  Dianaiva:
  Клик с ляв бутон на мишката някъде в празно поле на диаграмата. Бутон Delete от клавиатурата.
 • Дарина Иванова:

  Според мен няма нищо сложно. Пишете повече и ако е възможно напишете каква е целта - диаграма за кои данни искате да построите.markirana-zona-s-danni-4298cd20.jpg

  Виктория:

  Бихте ли прикачили снимки на данните, за да ни стане по ясно?

  Марина:

  Здравейте, работя с Excel 2010, поради което нямам бутон Design, с който работите с версия Excel 2013. Моля да обясните как да излизат функциите на бутон Design.

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

 • как да пренеса филтрирани по различен критерии данни ж по малка?

  Tsvetana:

  Как мога да пренеса филтрирани различни критерии в по малка таблица без да има промяна в първия избран критерии след като се опитам да взема данните на втория критерии. Идеята ми е с по малка таблица да направя кръгова диаграма с дял на продажбите за всеки критерии, тъй-като в голямата таблица данните са прекалено много?Давам пример от един  от уроците...

  Silviya:

  Ако разбирам правилно, искате да обобщите данните преди да пристъпите към представянето им в диаграма. Ако е така, то филтрите в конкретния случай не са подходящи. 

  За обобщаването на данните по начина, който сте показала, аз бих използвала функция SUMIFS. Също така в обобщаващата таблица щях да изпиша наименованията на регионите така, както са в таблицата източник. По този начин ще има възможност да се напише само една формула, която да се копира в останалите клетки. Този начин съм представила в първата таблица на картинката. Използвала съм абсолютни и смесени адреси на референции, които позволяват копирането на формулата от клетка L3 в останалите клетки без да се налага корекция.
  В случай, че името на регионите не отговаря на тези в таблицата източник на данни, то ще бъде необходима корекция на формулата или изписването й няколко пъти - втората таблица на картинката.

  Друг вариант е обобщаването на данните посредством пивот таблица.

  Надявам се, че съм успяла да помогна!
 • Краси Кръстев:

  Здравей,   може ли една снимка и да опишеш малко по - конкретно проблема, както точно правиш и какво се случва, за да можем да сме по - полезни тук във форума.


  Може би имаш предвид че имаш една и съща селекция и преминавайки през форматиране да се показват имена ( както се прави в урока ) или да се показват проценти ( както е показано в урока ) това кеото виждаш на кръговта графика като разпределение е различно така ли ?


 • Защо маркирането на цялата диаграма при мен не се получава?

  Тони Коен:

  Здравейте, защо когато съм в диаграмата и натисна веднъж не ми маркира цялата диаграма като при вас а само едната част и за да маркирам цялата диаграма и да раздалеча всички части трябва да натискам няколко пъти докато се маркира?

  инж. Филип Филипов:

  с коя версия на офис пакета работите?

  Kocho:

  За да маркирате диаграмата, трябва да кликнете върху свободна област, не върху някой елемент като стълб, линия, легенда, а върху т.нар. Chart Area

 • Защо ми се получават разлики в изчислените проценти на диаграмата?

  Веселина Радева:

  Защо при избор за вземане на параметри от таблицата, при маркиране на колоните за суми по месеци, изчислените проценти на диаграмата са различни от тези, при маркиране на колоната със суми?

  Kocho:

  Защото Вие си мислите, че сте маркирали четирите колони за месеците, но кръговата диаграма използва стойностите от една колона само и това е тази за Януари.

  Веселина Радева:

  Благодаря Ви! Този принцип на вземане на данни в Еxcel, кога важи? В по преден урок беше показано, как няма значение дали ще се вземе диапазон от колони с данни или една колона с обобщени вече данните от тези колони.

  Kocho:

  Не съм гледал уроците, не мога да коментирам. Но във Вашата таблица имате три измерения: Име, Месец и сума (процент).

  Няма как да ги представите и трите в двуизмерна графика каквато е кръговата диаграма

  Дарина Иванова:

  МНОГО ВАЖНО! Кръгова диаграма се прилага за една зона с данни - една колона или ред. Приема се, че данните са 100% и всяка конкретна стойност е процент от цялото.

  Ако се налага да се изобразят 3 или повече колони трябва да се използва диаграма тип хистограма или колонна.

 • Защо вместо да получа диаграма излиза това?

  Диана Маринова :

  Опитвам се да направя диаграма с разграничение между половете, обаче се появява това, вместо кръгчето. Защо?

  Дарина Иванова:

  Диаграмата е графично представяне на числови данни.

  Така като гледам данните, трябва да преброите (например с функция COUNTIF...) броя на мъжете и жените, след което получените 2 числа можете да изобразите чрез диаграма.

  Дарина Иванова:

  Нещо от вида:

  мъже 23

  жени 31

  Диана Маринова :

  Не знам дали самите данни не съм ги представила грешно. Но самият брой, например на мъжете или жените са ми ясни, но искам да ги превърна в диаграми, а не да са в таблици. Обаче нещо не ми се получи.

  Дарина Иванова:

  мъже 23

  жени 31

  Ако това е таблицата, маркират се тези 4 клетки и се избира типа диаграма. Направете го и ще се получи.

 • ДЕСИСЛАВА:

  Цъкаш на диаграмата. Горе, в менюто, автоматинчно се отватя CHART DESIGN . Бутонът най-вляво е add chart element - цъкаш и се появява падащо меню. Избираш Chart title (първото от падащото меню) и имаш 2 опции: 1) добавяне на заглавие горе над диаграмата (above chart) или 2) вътре в диаграмата (centered overlay). така ти се появява малко прзооче с текст (chart title), чието име можеш да смениш според нуждите.

  Bobby:

  Здравейте,

  Първо трябва да сте маркирали диаграмта, за да се появят допълнителните менюта Design и Format. Натискате (кликвате) върху Design. После в ляво под File кликвате на Add Chart Element, след това Chart Title и избирате видът на заглавието, което желаете.

  Поздрави и успех :)

 • Здравейте,

  Bobby:

  Първо трябва да сте маркирали диаграмта, за да се появят допълнителните менюта Design и Format. Натискате (кликвате) върху Design. После в ляво под File кликвате на Add Chart Element, след това Chart Title и избирате видът на заглавието, което желаете.

  Поздрави и успех :)

  Bobby:

  Грешка, това трябваше да е отговор към един от въпросите.

 • Може ли

  инж. Юлиан Ангелов:

  да разместим полетата на диаграмата? В момента Excel ги подрежда по някакъв странен критерий. Нито по големина, нито по реда на елементите от списъка. Но се получава доста непрегледно. когато малки сегменти се редуват с големи. А в някой случаи ако пък не се редуват, не остава място за етикетите ( в случая имената на хората върху сегментите) и те се припокриват.

  Иван Цукев:

  По подразбиране са подредени както са в таблицата. Един начин е просто в таблицата може да се разместят по големина.

 • Райна:

  Може ли да покажеш таблицата и какви клетки са избрани?

  Kocho:

  Да не би клетките да са празни?

  Civanova:

  Благодаря!Вече разбрах.