Колоните да станат на редове и редовете на колони - Transpose

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как работи transponse при големите таблици?

  Sonya:

  Когато имаме много голяма таблица и е невъзможно да преброим редовете или колоните как се използва тази функция или има друг начин?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  При по-големи таблици, силно препоръчвам и съветвам да се използват Pivот таблици. С тях бързо лесно колоните могат да станат на редове и обратновто, може да филтрираш, да създаваш полета и т.н.. Определно при голяма база данни, ако искаш един бърз анализ може да използваш Pivot таблици.

  Другия вариант за анализ на данните и преобръщане на масиви от данни е да се използва Power BI, също би ти свършило чудесна работа.

  Другото което е ако имаш база данни, която да изглежда например по начина показан на снимка 1. А именно, ако имаш 1000 реда и 8 колони, транспонирането на такъв асиметричен масив от данни не е желателно. Ако искаш да представиш информацията, то обикновено колоните дават информация за основните характеристи и надолу вече по редовете са отделните резултати спрямо тези основни характеристики. Доста по-удбоно за разчинате и за обработка е така направена таблица с база данни отколкото ако имаш 1000 колони.

  Снимка_1

  Sonya:

  Благодаря, господин Кръстев!

  Никола Петров:

  Sonya, вижте дали биха ви помогнали и функциите COUNT, COUNTIF или COUNTIFS! Ако трябва да сумирате, то вижте и функциите SUM, SUMIFили SUMIFS! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Sonya, използвах някои данни от таблицата, която виждам. Ако някои неща са ви известни, извинете ме! Ето едно предложение: маркираме КОЯТО И ДА Е клетка и натискаме CTRL+A.Таблицата се маркира цялата. Избираме посоченото и се появява прозорецът Create Names from Selection. В Name Box-a се появява списък с имената на най-горния ред - Top row. Сега вече може да използваме това падащо меню за изчисления, било да намерим какви продукти е продало дадено лице, за колко лева, за какъв период и т.н. Стана доста дълго, но дано да е от полза! Лек ден и успехи!

  Sonya:

  Изключително подробно и полезно! Благодаря на господин Никола Петров!

  Никола Петров:

  Sonya, ето едно приложение: Виждат се използваните функции, синтаксисът им и крайните резултати. Надявам се да съм бил полезен! Лек ден и успехи!

  Снежана Бесарабова:

  Много сте полезни! В този курс, с тази приятна комуникация може да се намери отговор на всевъзможни въпроси..