Как да форматираме дати и дроби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако искам да се вижда само месeца от типа "Януари", какъв формат трябва да въведа?
m
mm
mmm
mmmm
 
Ако искам да получа визуално дата от типа "1.06.2013", какъв формат трябва да въведа?
d\.mm\.yyyy
dd\.mm\.yyyy
dd\.mmmmm\.yyyy
d\.mmmmm\.yyyy

Въпроси и отговори

 • Визуализация и стойността в Formula bar.

  Исмаил Исмаил:

  Здравейте, ако искам да ми се показва датата и в Formula bar както ми се визуализира в клетката, това възможно ли е? На примера в клетката се визуализира 02.2013, а във Formula bar я показва като 1.2.2013. Примерно aз искам също и в Formula bar да ми го покаже 02.2013 като дата.

  Другият ми въпрос е относно дробите, повторих това упражнение, но не можах да намеря начин да ми се визуализира точно дроба 3/2 все ми го показва като 1 1/2. Няма ли начин да се визуализира като 3/2 и стойността да му е 1,5 в Formula bar? Благодаря ви.

  Христина Машева:

  Здравей, мога да ти отговоря на втория въпрос. Номера с дробта 3/2 става като му зададеш Custom на категорията, а не Fraction и в полето Type напишеш ?/? . По този начин като напишеш 3/2 в клетката с този формат, ще си ти излезе така, а в Formula Bar ще ти изпише 1,5.

  Иван Цукев:

  Excel е направен така, че да може да се променя как се визуализира една дата в клетките (2), но не и в formula bar (1).

  Дори когато искаме да покажем месец и година, ние пак трябва да зададем дата, която се формира от ден, месец и година. Formula Bar може да се контролира до известна степен от Regional Settings, но отново идеята е там да се вижда пълната дата (ден, месец и година), а форматирането да става в клетките.

  Исмаил Исмаил:

  Благодаря за отговорите!

  Исмаил Исмаил:

  Благодаря за отговорите!

  Здравка Величкова:

  Вполето за въвеждане на формули, намиращо се под рибон интерфейса, се виждаформулата, по която е изчислена стойността на дадена клетка. Самата стойност севижда само в клетката. За да установим истинската стойност с пълна точност,въведена в Ексел, имаме, според мен, варианти:

  1. Ако е ръчно въведена, тя се вижданаистина в полето за формули. Но се вижда и в клетката, освен ако сме задалиограничение за броя на десетичните разряди за клетката, пък въвеждаме ръчно,кой знае защо повече разряди.

  2. Ако стойността е резултат  от формула, можем:

  • Или да кликаме върху иконката заувеличаване на десетичните разряди в раздела NUMBER до появяване на поне една нула

  • Или да копираме клетки с формули каточисла на друго място и тогава пак в полето за формули виждаме пълната точност.

  Правилноли разсъждавам, моля?

 • Марина:

  Изгледах курса до край, но не намерих отговор на въпроса, който много ме интерисува. В работата ми се налага много често да обединявам таблици подготвени от един, след това данните в таблиците са въвеждани от друг и накрая обединявам аз. Става въпрос за много редове и визуален контрол е невъзможен. Дайте идея как може да се проверят даните в една колона дали са number. Има функция ISNUMBER , но за дати и време ми връща резултат THRU (нормално защото за ексел са числа). Въпроса ми е как да проверя дали данните ми са само NUMBER?

  Иван Цукев:

  Здравей, можеш ли да ни дадеш кратък пример със screenshot от таблица, в която се виждат няколко проблема и трябва да се обединят данните.

  До колкото разбирам трябва да направиш проверки за коректността на данните, преди да ги обработваш?

  Марина:

  Благодаря за бързата реакция, но в момента се готвя за път. Ще дам пример най-рано в понеделник. Много съжялявам, но не се отказвам. Имам нужда от помоща Ви.

  Daniela:

  Здравей Марина Моят вариант за този проблем е малко по нестандартен. Би могла да използваш Data validation, но в предварителния файл, в който още не е попълнено нищо от никой. Маркираш клетките,където ще се въвеждат числата, дали са редове или колони няма значение. Последователните действия ще ги разделя с наклонена черта за по кратко. Data/ Validation/ Settings/ Validation criteria/ Allow: Decimal/ Data: between / minimum: - 100 000 / maximum: 100 000/ OK 100 000 е примерно, в зависимост от данните слагаш по-голям диапазон. Това е нещо като превенция за да не грешат другите. Дано да съм ти помогнала.

 • Как можем да форматираме клетки за дименсии?

  Мариян Михайлов Русев:

  Можем ли ,чрез определени настройки на форматирането при работа с числа, да добавяме автоматично ,дименсии и брой,както при currency и accounting се добавя (лв.) Excel2007

  Весела Костадинова:

  Можеш да пробваш през Format Cells / Custom да вземеш някой готов формат и да замениш лв.с бр.. Аз не успях да направя разтояние между числото и бр., но ти може да си поиграеш по-упорито :)

  Иван Цукев:

  Да, това е методът - чрез Format Cells / Custom

  Румен Николов Баксанов:

  Преди "бр." вмъкваме интервал в кавички(" ").

  Stef693:

  Изписваме в полето Type поредицата от символи 0\ "бр."    , т.е. 0 защото числата, които форматираме са цели, обратно наклонена черта, интервал, за да има разстояние между числото и означението, в случая бр., а самото означение поставяме в кавички. Ако числото е закръглено до десети, вместо 0 пишем 0,0 и т.н.

  Iva Nikolova:

  И аз по-логика преди време открих, че по-удобният начин е с " бр." - т.е. с интервал в кавичките.

  Ангел:

  Как трябва да се вмъкне цената като лв./бр.

 • Защо не мога да форматирам от дата с час в месец и година?

  Анита Неева:

  Защо не мога да форматирам посочената дата от ред 35 във mmmm yyyy, т.е искам да си визуализира месеца и годината само? Най-вероятно има проблем с формата и не го превръща в посочената стойност

  Краси Кръстев:

  Здравей, има вероятност преди да си изписала ( или paste -нала ) стойностите на клетките, в които си ги сложила, да са били предварително форматирани като Text, тогава сменяйки формата към какъвто и да било, вътре в клетката записа си остава същият - за визуална представа виж снимка 1 и 2. Затова в предварително форматирана като Custom или Date клетки, пробвай да приложиш показаното във видетото и мисля, че няма да имаш проблеми.

  Анита Неева:

  Благодаря. Пробвах, но не се получи. Тези данни са от една справка, която излиза от един специализиран софтуер, ааз само ги пейстнах, защото масива е голям. Данните от справката излизат  в General. Единственето, което успявам да дам = month, но не ми върши работа само месеца. 

  Краси Кръстев:

  Добре, защо не пробваш така отиди на тext to columns от там задай да Delimited ( снимка 1 ) след което NEXT за сепаратор задай space и tab ( снимка 2 ), след което пак NEXT след което маркирай колонката ( с клик отгоре ) с датата и на нея горе и задай Date DMY ( снимка 3 ) след което цъкни finish и така ще си разделила часа от датата и ще си сигурна че на датата е зададено да е дата. След което провери дали може да модифицираш датата по начина който е показан в урока. Ако нестане и така качи файла ( може също и да сложиш изходната информация във едно txt файлче ) си някъде в интернет ( dox.bg например ) и сложи един публичен линк тук във форума и аз или някой друг ще се пробва да ти помогне.

  Анита Неева:

  Благодаря, така стана....:)))

  Краси Кръстев:

  Радвам се че е станало - хубаво е да потърсите дали приложния софтуеар, може да изкарва тази информация в csv файл или txt и с функцията Data from Text ( за която има специално отделен урок мисля ) да си вкарвате тази изходна информация съответно да я форматирате директно в дата.

  Анита Неева:

  излиза само в екселски формат

  Стаси Цветанова:

  Как да сменя мерните единици от инчове всантиметри (метрична система) в MS Office WORD 2007?

  Работя под WINDOWS 8.1. Изпълнил съм следните инструкции.

  1.   Click the Startbutton, and then click Control Panel.

  2.   Click Clock,Language, and Region, and then click Change the date, time, or numberformat.

  Double-click Regional and Language Options.

  3.   On the Formatstab, select the country/region that you want to use in the list under Currentformat.

  4.   Click Customizethis format, and then under Measurement system, select either Metricor U.S..

  Интересно е, че от същияпакет EXCEL 2007 ми е настроен м метричната система.

  Краси Кръстев:

  Здравей, в тази тема https://aula.bg/question#id-104268800001 има зададен абсолютно същия въпрос може на който след него е даден отговор така че може да погледнеш там.

  Боряна Романо:

  Благодаря!

  Никола Петров:

  Резултатът:

  Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Резултатът: Лек ден!

 • Как да разбера какво означават символите #,? и 0 в Format Cells -> Custom?

  Кирилка Станкова:

  Прочетох дискусиитекъм видеото към този урок и действително научих някои неща. Разбрах,че 0 означава число (0,0 – числото с 1 знак след дес. запетая). От друга странаразбрах, че ако искаме да се визуализира дроб 3/2 като 3/2 а не като 1 ½ в Custom трябва да напишем ?/?. Опитах и с 0/0 и пак сеполучи визуализация 3/2. Моля, обяснете какво означават тези символи ?, # и 0 в Format Cells -> Custom.

  Rayna Damianova:

  , очевидно, също ознава число. #/# също форматира като дроб. А каква е разликата дали пишем 0 или #?

  Кирилка Станкова:

  Това е и моят въпрос.

  Кирилка Станкова:

  Открих обяснение в края на тази статия: https://peltiertech.com/Excel/NumberFormats.html

  Rayna Damianova:

  Кирилка, благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, най - простия начин за който се сещам е с формулата = HOUR ( B1-A1 ) ( снимка 1, позиция 1 ) с функцията казвам че в А1 и B1 имам часово време съответно вадя от по късния по ранни час и получавам число.Часовете са форматирани ( позиция 2 ) в Time, в позиция 3 е записана формулата посочена в позиция 1, след което вече имам най обикновени числа, които с функцията sum ги събирам ( позиция 4 ).Надявам се да съм бил полезен.

  Филип Нанков:

  Сърдечно благодаря! Изчерпателен и ясен отговор. 

  Филип Нанков:

  Всъщност формулата която най-добре подхожда на задачата която имам е =(HOUR(B1-A1))+(MINUTE(B1-A1)/60) Неудобното в случая е, че часове и минути са разделени, а би било добре да има функция която да е обща.

  Viooktoria:

  zdr


  Никола Петров:

  Вярната стойност: Лек ден и успехи!

  Венета:

  @ Филип Благодаря за отговора, а има ли фунция, с която автоматично да смята часове и минути заедно без да се налага да пишеш тази дълга формула?

  Всъщност формулата която най-добре подхожда на задачата която имам е =(HOUR(B1-A1))+(MINUTE(B1-A1)/60) Неудобното в случая е, че часове и минути са разделени, а би било добре да има функция която да е обща

  к

  Венета:

  @ Никола Петров:

  Как и какво направи в клетки F2 до F7, за да получиш тези стойности и да ти изчисли точните чове и минути?

  Никола Петров:

  Може да направим и проверка за верността на показаният начин! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Друг начин: Избирайки посоченото, получаваме вярната сума, а именно 35часа и 27минути! Лек ден и успехи!

 • Как да направя форматиране за час

  Таня Георгиева :

  Здравейте! Често ми се налага да попълвам часове в ексел. Искам да попитам има ли начин да форматирам клетката така, че да напиша например 13.30 или нещо друго и по подразбиране да ми покаже 13:30:00 ч , както като напиша 1/2 и ми показва 01.02.2015 г (в зависимост от форматирането). Благодаря предварително!

  Георги Влайков:

  Здравей,след като влезеш в форматиране на клетка избираш форматиране на позиция 2 и натискаш ок.Избрал съм за пример 12:55 и се получава 12:55:00.Надявам се че съм помогнал. 

 • Дарина Иванова:

  Ако става съпрос за поява на час след датата, според мен става с настройка на формата на датата от Custom.  

  Боряна Романо:

  Получи се! Благодаря на Дарина Иванова!

 • Защо след като форматирам клетките в дроби, числата си остават същите?

  Tsvetana:

  Защо след като форматирам клетките в дроби числата си остават същите?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


   стойностите от клетките които искаш да направиш на дроби НЕ са числа, ами текст и съответно Excel няма как направи това форматиране.

  Разбрах че са тескт, а не числа по това че  горе където са стойностите в левове, десетичния сепаратор е точка, а избраните от теб стойности за форматиране са със запетая.

  Това какъв да е сепаратора и какви главоболия може да ти донесе може да погледнеш тук в тази тема от раздела за трикове на Aula :

  https://aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data

  Темата е защо числата се превръщат в дати, НО принципа е същия по въпросите : защо числата не се събират или не се форматират, тогава те просто са текст, А не числа благодарение на десетичния сепаратор.


  Така .... предварително в клетките в които искаш да са числа ги форматирай в Number ( Currency ) - снимка позиция 1 и 2 и когато въвеждаш стойности които са числа въвеждай ги само с числата от дясната част на клавиатурата, от тази част използвай бутона с точка за сепаратор и така винаги ще си сигурна че въвеждаш числа ( освен ако предварително не си форматирала дадена клетка като текст тогава ще си стой като текст ).

  На снимка 2 стойностите при мен в колона А са числа, а в колна D са текст. В колона D въпреки че клетките са форматирани като Number, нарочно не спазих правилото да използвам за сепаратор точката от дясната част на клавиатурата и въведох директно

  Обаче при мен е малко по различно десетичния ми сепаратор е запетая, съответно числата въведени с .  са текст и ето на снимка 3 форматирах числата от колона A с Fraction и нещата се случиха , докато в колона D ( снимка 4 ) си остана същия запис.


  Надявам се да си хванала идеята и да съм бил полезен с отговора.

  Ако има някакво недоразбиране пиши тук в тази тема и ще помогнем до пълното изясняване на проблема :).

  Tsvetana:

  ок,благодаря,ще пробвам от вкъщи и ще пиша!

  Ангел:

  Г-н Кр.Кръстев, моля давайте вашите снимки в по-едър план, защото не се разчитат текстовете!

  Краси Кръстев:

  @Ангел.

  Благодаря за препоръката.Попринцип ако кликнете върху снимката и след това натиснете бутона посочен на снимка 1 позиция 1, следва тя да се появи в голям размер и всичко да се чете доста добре.Пробвайте така.

  Снимка_1

 • Защо не се форматират клетките?

  Tsvetana:

  Защо след като предварително форматирам клетките в дроби, написаните в последствие числа си остават същите и не се променят в дроби?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, на този въпрос съм дал отговор тук : 


  https://aula.bg/question#id-139008000001

  в тази тема и нека дискусията да продължи там.
 • Защо не се форматират клетките?

  Tsvetana:

  защо само чат от клетките в таблицата се форматират и превръщат числата в дроби , а други не?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, на този въпрос съм дал отговор тук : 


  https://aula.bg/question#id-139008000001

  в тази тема и нека дискусията да продължи там.

 • Грациела Георгиева:

  Здравей, Вероятно това се дължи на настройките на excel и на регионалните настройки на компютъра ти. Можеш да прочетеш за повече информация по този въпрос тук.

 • Защо когато се опитам да форматирам каквато и да е дроб се получава число?

  Тихомир Георгиев Давидов:

  Например като напиша 1/2, изписва се 2ри февруари и като му дам Fraction получавам 42401. Компютърът ми е с английски регионални настройки, предполагам, че оттам идва проблемът. Бих ли могла все пак да ползвам такова форматиране, въпреки регионалните настройки на компютъра си? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето една тема от раздела трикове на Aula.bg

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата.

  В тази тема ясно е показано от къде идва проблема ( може да не е само на ниво регионални настройки ) и как да се справим с него.Прочетете цялата тема мисля че ще стане ясно.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата.

 • Защо когато форматирам дата форматира 1900 год.?

  Mara Ivanova:

  Опитвам се да направя упражнението за форматиране на дати и дроби, но при мен в раздела "свойства" форматира винаги 1900 год. Как да променя настройките, за да излиза 2016 година?

  Краси Кръстев:

  Здравей, отговора може да получиш тук :

  https://aula.bg/question#id-97382400001 и най - вече виж отговора на Юлияна Иванова, за да разбереш принципа на работа на годините.

  Ако не се справиш пиши тук в темата ще помогнем и дообесним.

 • Защо след като форматирам клетките с месеците с Date, резултатът е растеж на датите от 1 до12 от Януари и годината е 1900?

  Ирена Тодорова:

  Защо, когато искам да форматирам първоначално разтеглените месеци от 1-ви до 12-ти 2013 вече да са като дати, резултатът в клетките е стойностите от 1-ви до 12 януари 1900 г.? Къде трябва да променя настройки?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, проблема идва от там че вие първоначално най - вероятно изписвате в клетката следното 01.2013 ( снимка 1 позиция 1 ), съответно настройката за форматиране на клетката е "General" ( снимка 1 позиция 2 ), съответно.Въвеждайки по този начин 01.2013 Excel възприема въведената информация като число.

  Снимка_1

  Въпроса е защо?

  Защото когато имаме General настройка е много важно при запис на данните ( числови данни ) какъв точно ще бъде разделителя между отделните цифри.

  Какво имам предвид, записвайки 01.2013, при положение че за главните настройки на компютъра са ми . да се въприема като десетичен разделител, ТО следва изписвайки стойност по този начин 1.2013 то да се възприеме като 1 цяло и 2013 хилядни - число.Интересното е че в Excel датите са под формата на числа и това число отговаря точно на 1/1/1900 4:49:52 AM ( снимка 2 позиция 1 ) , т.е. 1 отговаря на 1/1/1900, а часа се равнява на това което е след десетичната запетая.Това е логиката.

  Снимка_2

  Какво трябва да направим, ами да се използва разделител, който отговаря на дати, във вашия случай това което виждам от снимката е че става дума за /, т.е. ако изпишете 01/2013, следва да не се появи този проблем.

  Тук съвсем накратко описах откъде идва проблема и как може да се реши.Напрактика обаче това което виждам е че настройките на компютъра са с Американска локация, както искам да кажа и каква е формулата да не срещата проблеми проблеми при числа и дати може да разберете в тази тема тук :

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата.

  там ще разберете и основния принцип на действие на сепараторите, както и какви настройки да направите.

  Също така в курса анализи с Excel са залегнали два урока в които има специално отделено внимание именно на такива тънки настройки с които да си спестим доста главоболие, препоръчвам го.

  Ако има нещо допълнително което недоразбирате по отношение на форматирането пишете в темата.

  Ирена Тодорова:

  Здравейте, действително, когато въведох месеците като 01/2013, 02/2013 и т.н. вместо 01.2013, 02.2013 и т.н. проблемът изчезна. При проверката за настройките на Еxcel и в Control panel за регионалните настройки, стана ясно, че десетичният разделител е ".". Много благодаря за изчерпателния отговор!

 • Как да видя пак въпросите от теста?

  Dimana Tsvetinova:

  Ако вече съм преминала успешно теста под урока,как мога пак да влезна в него? И изобщо има ли такава възможност?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, на този етап от време няма как да видите повторно въпроса към даден урок.

  Може да Ви се падне във финалния тест, НО веднъж преминат под урока няма възможност за повторно решаване.

  Dimana Tsvetinova:

  Мерси за отговора.В тестовете има много важни и обобщени примери и ако можеше многократно да ги виждаме ,щеше да е много полезно.

  Краси Кръстев:

  Всъщност ...

  В работната тетрадка може да ги видиш междудругото - снимка 1.

  Снимка_1

  Златина Иванова:

  за безплатните уроци има ли работна тетрадка?

  Краси Кръстев:

  Да, има.

  В първия урок на първия модул ( снимка 1 позиция 1) под видеото има бутон ( снимка 1 позиция 2) от който може да изтеглите работната тетрадката.

  Снимка_1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Защо образецът не се променя?

  Петър Петров:

  Защо при промяна на форматирането на датата образецът не се променя?

  Краси Кръстев:

  Защото в клетка която си селектирал записа е текстови и е записано е Януари, съответно в образеца ти ползва какво ще се получи, какъвто и формат да избереш няма да получиш дро за тази клетка .. Ексел не знае коя дата точно от Януари си имал предвид при положение че е записано само и единствено Януари.

  Никола Петров:

  На няколко места във форума инж.Кръстев е публикувал статия "Ето какво да направите, ако Еxcel ви обръща датите в числа", има я и във Аула Трикове. Ето пример за форматиране на клетка с дата, която за Excel е число: Избираме формат: Накрая натискаме Enter и получаваме: . Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Петър Петров:

  Благодаря и на двамата!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Доля.

  Преминах през упражнението (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  съответно избирам кръгчето "Влачи" задържам и влача надолу в дясно ( в посока кръчето на което пише "Край" на екрана и ....нямам проблеми. С тази стъпка от упражнението избирам диапазона от клетки.

  Съответно се опитах да симулирам проблема, който се е получила (снимка 2 позиция 1).

  Какво направих?

  Кликнах няколко пъти в центъра на кръчето "Влачи" и след това кликнат встрани и се получи същшия резултат като при теб (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Може да преминеш пак през упражнението тук:

  Как да форматираме числа, валути и проценти - Упражнение

  следвайки начина на селекция който споменах по-горе и да видиш дали ще имаш същия проблем.

  Ако проблема остане, мога ли да те помоля да помогнеш в разкритието на случая, като отговориш на няколко въпроса:

  1. Кой интернет browser (Mozilla, Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari) ползваш, когато гледаш уроците и правиш упражненията в Aula?

  2. Само с това ли упражнение имаш проблем или и при другите се появява?

 • Защо не мога да изпълня упражненията след уроците?

  Доля МИРчЕВА:

  Защото ползвам хром. Изтеглих го първи урок на Windows 10. Не мога да направя от модул 2 упражнения 1, 5, 7 и 9. Пробвах и на това което ми изпратихте и пак се получава същото.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, отново.

  Да на втората картинтка която поставих в тази тема тук:

  Защо не работи упражнението

  упражнението не се изпълни защото аз не го изпълних правилно .. направих така че да се получи проблем, което ме кара да мисля че правите същото грешно нещо което направих и аз за да симулирам проблема.Грешката която направих е да цъкна в кръгчето, и след това вместо да задържа и да разтегля към другото кръгче долу в дясно, аз кликнах още два три пъти в първото кръгче и съответно се появи проблема.

  Сега направих правилно упражнението и нещата се получиха за всяко едно от изброените от вас упражнения към този модул 3 - 1, 5, 7 и 9.

  Под правилно разбирайте ляв бутона на мипката върху кръгчето (снимка 1 позиция 1) и влачене към друго кръгче, докато не стигна до другия кръг с курсора на мишката (снимка 1 позиция 2). Ако изпълня упражнението по този начин всичко е наред.

  Ето и видео в което показвам правилният и неправилният подход за направа на упражнението -

  Видео

  Използвам Windows 10, и browser -a ми е chrome.

  Снимка_1

  Така че пробвайте с описания и показан по-горе начин.

 • Защо при първонаталното завличане на датата 01/2013 в следващите клетки се увеличава годината, вместо деня? ( пример: 01/2014, 01/2015 и тн.) 

  Деян Щерев:

  Защо при първонаталното завличане на датата 01/2013 в следващите клетки се увеличава годината, вместо деня? ( пример: 01/2014, 01/2015 и тн.)

  Kocho:

  Най-вероятно е свързано с формата на датата. Аз не харесвам този начин на формиране на дати с влачене и Autofill. Най-малкото отнема повече време, а както се вижда има и бъгове.

  Предпочитам с формули:

  EDATE връща дата, която е указан брой месеци преди или след определена дата

  EOMONTH - връща края на месец, който се намира определен брой месеци преди или след определена дата

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

 • Защо единият месец излиза целия?

  Боряна:

  Здравейте, защо месец ноември излиза целия написан, въпреки зададения формат?

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Боряна:

  Благодаря за отговора, но аз така го направих и не можах да разбера, защо само ноември ми излиза целия. Иначе пробвах и да го изтрия, и задам само него как да изглежда, но пак не стана.

  Никола Петров:

  Маркирайте ЦЯЛАТА КОЛОНА М Сега повторете, това, което сте направила и се надявам да има резултат! Лек ден и успехи!

  Боряна:

  Благодаря! Лек ден и на вас!

 • Може ли да форматирам датата?

  Елисавета Тодорова:

  Здравейте,аз до сега не съм писала тук,но имам проблем и не мога да се справя с него.Не мога да променя месеците както е показано в урока.Каквото и да направя винаги ми излиза 01,01,1900 година.Влязох във Format Cells-custom,но и там каквото и да направя винаги ми излиза накрая 01,01,1900 година.Аз съм съвсем начинаеща и за първи път се занимавам с excel,така че почти не ми е ясно какво правя.Моля да ми помогнете,защото не мога да продължа с урока,тъй като повтарям всичко,което показвате в моя таблица,за да мога да го разбера

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елисавета.

  Тук си на правилното място, когато имаш проблем със софтуера и не знаеш акк да се справиш с него.

  Препоръката ми е на първо време да преглдаш ето тази тема тук:

  Eто какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  Темата ще ти даде реална представа за това как точно работят, датите в Ексел, какви настройки е препоръчително да се направят.

  Прегледай темата и повтори това което е обеснено в нея на изцяло нов файл и ако срещнеш отново трудност, не се колебай да пишеш отново тук.

  Елисавета Тодорова:

  Тази тема я гледах още преди да ми я изпратите,но въпреки всичко просто не се получава. На мен проблемът не ми е в числата,които стават на дати,а датите които от текст не могат да се сменят с числа или се сменят с някакви произволни дати.Например месецът ми в клетката е Януари.Искам да сменя думата с това,което обяснявате в урока-1/2018 и ми изписва 01/01/1900,ако пък остане случайно 1/2018 и опитам да го разтегля в другите клетки тогава или излиза 1/2018,1/2020,1/2030 и т.н.,а в другия случай ми копира във всички клетки 01/01/1900

  Елисавета Тодорова:

  В нов файл се получи и след това го оправих и в стария файл,но така и не разбрах как успях да го постигна.Благодаря Ви все пак,че ми отговорихте

  Елисавета Тодорова:

  И не знам дали да продължа да ви занимавам,може би аз съм направила нещо,но идея нямам какво.Датата сега е както трябва 1/2018 и е нормална във всички останали клетки,но ми показва във всяка една клетка грешка във формулата за общия сбор и когато сменя датите на януари,февруари и т.н.грешката изчезва.Честно казано това ме измори много и не мога да се справя

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елисавета.

  Мога ли да те помоля да изпратиш проблемия файл на kr_krastev@abv.bg , ако е удобно разбира се и самата информация във файла не е твърде конфиденциална и не може да я поделиш.

 • Никола Петров:

  Ето каква е причината - програмата възприема написаното като ТЕКСТ и не може да извърши изчислението! Трябва записа да бъде число, премахнете и апострофа, защото това за програмата е текст! Лек ден и успехи!

  Илан Петров:

  Благодаря ,но нямам никъде апостроф.Както и да ги форматирам пак не става!

  Илан Петров:

  Сега разбрах каква е грешката и ми става чудно!Първо премахвам км от двете клетки и резултата се получава.След това добавям към числата км и всичко е ОК. Съответно после при смяна на числата,автоматично отговора се получава. Така ,че БЛАГОДАРЯ все пак!

  Никола Петров:

  Илан, оказа се, че апострофа е от предишно форматиране - така че ,ИЗВИНЯВАЙТЕ за подвеждането! Иначе другото е така, както е написано! Радвам се, че се е получило! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Илан, улеснете си работата, не пишете в колоната за изчисление мерните единици! Както се вижда, те са налични! Едва ли някой ще си помисли, че пробегът се измерва в друго, освен километри!Така че, там, където се изчислява, нека бъдат само числа! Лек ден и успехи!

  Илан Петров:

  Да.Има логика!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Езиците не са най-голямата ми сила :), НО проблема във софтуера идва именно от там в това как се изписват месеците в българският език, а именно с малка буква.

  Когато се изпише кода [$-402] excel подразбира че датата иска да се изпише на български и съответно спазва правилното изписване ноември, ако изпишеш [$-405], следва да ти се изпише на чешки например... и пак ще е с малка буква защото явно и при чехите е прието така ..... в английският език обаче е прието месеците да се изписват с главна буква и съответно, ако нямаш код в началото а подредбата е mmmm.yyyy следва месеца да се изпише с първа главна буква.

  Така че остави нещата граматически правилни :)

  Попринцип можеш да направиш така че първата буква да е голяма използвайки НО трябва датата да я запишеш като текст иначе използвайки функция следва да ти се изпише цифра ( все пак датите в Excel са числа. ).

  Ако наистина някоя институция в България ти иска имената на месеците с главна буква ... ги препрати към "Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 44, т. 41.1; с. 147, 159, 224, 363, 367, 423, 434, 574, 639, 674, 675."

  Определно не бих се тревожил за този проблем и никога не съм се и ровил за да го търся, бих казал че така е прито да се пише :)

  Kocho:

  Аз бих направил една допълнителна таблица с две колони - дата и име на месеца В нея срещо 1.1.2020 ще пише Януари.20, срещо 1.2.2020 - Февруари.20 и т.н.

  След това ще си ги дръпна с VLOOKUP

  Николай Петров:

  Благодаря за отговорите! Отново научих нещо ново. Въпросът ми беше поставен от интерес, защото под един урок видях една споделена снимка на която месеца беше с главна бука и се зачудих, защо при мен не е така. https://upload.aula.bg/zatvariame-s-ok-13069d50f.jpg Речникът достъпен ли е свободно? Бих искал да прочета посочените страници и не само.

 • Дора Дойчинова:

  Здравейте, След урока има линк, от който да свалите упражнението.Лесно може да го намерите и в лявата част непосредствено под урока.

 • Anelia Petrova:

  От Format Cells , трябва да зададете на клетката да е фъф формат на дата!Може да отидете на менюто с бързи клавиши CTRL+1

  Plamboy:

  Това зависи от регионалните ви настройки. Погледнете си какъв Ви е формата (долу вдясно под часовника дали разделителя е . , /). Ако го направите според Вашите настойки ще Ви се получи

 • Дарина Иванова:

  Създаваме собствен потребителски формат като в Format/Cell във формат Custom в полето Тип пишем ?/60. (Днес не ми позволява да вмъкна скрийншот. Ако не с еполучи пишете пак)

  Kocho:

  Този начин ще свърши работа само за конкретната клетка. Ако се приложи за други, Ексел автоматично ще ги превръща в дроби със знаменател 60. Например 15/50 ще стане 18/60, а 9/27 - 20/60

  Ако искаме да виждаме 15/50, трябва в съответната клетка да се въведе Custom формат: ?/50.

  Цялата работа идва от там, че Ексел автоматично изчислява десетичната дроб и я визуализира като най-простата обикновена.

 • Как да добавя брой работни дни към дата

  Виктория Мотева:

  Здравейте, Може би вече е задаван този въпрос, но бих искала да попитам: Ако имаме една колона с дати /например дата, на която е пусна поръчка/, втора колона, която е с условията НЕ и ДА и спрямо тези две колони се изчислява датата на третата колона. Като ако във втората колона пише НЕ добаяме 9р.дни и получаваме датата в третата колона, а ако е ДА съответно добавяме 11р.дни. В случая аз броя дните по календар и ръчно пиша датата в третата колона. Въпроса ми е как тази опрация може да стане с формула? Благодаря!

  Димитринка Вълкова:

  С функция IF =IF(B2="НЕ";A2+9;A2+11)

 • Как с V-look up се копират дати?

  Румяна Велинова:

  Здравейте, от една таблица, в която имам номерата на фактурите и техните дати, се опитвам с v-look up да пренеса датите в друга таблица, в която имам само номерата на фактурите (там номерата се повтарят по няколко пъти и навсякъде искам да се нанесе съответната дата). Дори когато премахна дублираните стойности, пак не става - т.е. само на определени редове излиза датата, не на всички. Форматирам колоните с номерата на фактурите в general, text, а колоните с датите като Date, не става...Моля за съвет как да го направя. Благодаря.

  Kocho:

  Здравейте,

  не съм 100% сигурен без да видя файла, но от картинките мисля, че проблемът е в следното: Там, където се появява #N/A, номерата на фактурите са числа. Там, където няма грешка само изглеждат като числа, но всъщност са текст. Подсказва го зеленото триъгълниче в горния ляв ъгъл на клетките. Това се случва често, когато данни се експортират от друга система (напр. счетоводен софтуер).

  В случая най-вероятно номерата на фактурите трябва да са форматирани като текст и в другия файл те също са текст. По накаква причина определени номера обаче са числа. Как се получило - не зная, но ето решение на проблема:

  В клетка С34, вместо да запишете формулата така:

  =VLOOKUP(C34;.......)

  запишете:

  =VLOOKUP(TEXT(C34;"general");......)

  Румяна Велинова:

  Благодаря, поиграх си доста след Вашия съвет, чудейки се защо на места става, на места - не, докато открих,че клетките във формулата се изместват и не обхващат цялата таблица, а от определен ред надолу..Поправих обхвата...и стана!

  Румяна Велинова:

  Имам предвид, стана с Вашата формула :)

 • Как маркираните клетки в Excel да хванат логика на последователност?

  Anton Veselinov:

  Как да направя така, че маркираните клетки да хванат логиката и да следват последователността на месеците? При мен се копират трите клетки, когато ги придърпам към останалите по реда, вместо да са поредни (в случая с месеците)

  Kocho:

  Не разбирам какъв точно е проблемът, обаче това придърпване не знам кой ви учи да го ползвате, но изобщо не е добре. Аз си ги правя с формула. Въвеждам първата дата най-вляво, а другите правя да се смятат или с EOMONTH, или с EDATE и после като копирам надясно всичко ми се зарежда и нямам никакви проблеми. А следващата година, само сменям датата на първия месец и всичко ми е готово.

  Никакви придърпвания, никакви проблеми

  Anton Veselinov:

  По принцип би следвало при маркиране на няколко последователни клетки с данни (в случая са поредни месеци) в Excel да хване логиката -както е показано нагледно в урока (Модул 3,урок 2) и с придърпване по реда да продължи последователността на месеците. Пробвах и с 1,2,3 за да станат след тях 4,5,6 , но вместо това се повтаря/копира 1,2,3.