Защо след като форматирам клетките с месеците с Date, резултатът е растеж на датите от 1 до12 от Януари и годината е 1900?

MS Excel
Тайните на Excel

Защо, когато искам да форматирам първоначално разтеглените месеци от 1-ви до 12-ти 2013 вече да са като дати, резултатът в клетките е стойностите от 1-ви до 12 януари 1900 г.? Къде трябва да променя настройки?

Здравейте, проблема идва от там че вие първоначално най - вероятно изписвате в клетката следното 01.2013 ( снимка 1 позиция 1 ), съответно настройката за форматиране на клетката е "General" ( снимка 1 позиция 2 ), съответно.Въвеждайки по този начин 01.2013 Excel възприема въведената информация като число.

Снимка_1

Въпроса е защо?

Защото когато имаме General настройка е много важно при запис на данните ( числови данни ) какъв точно ще бъде разделителя между отделните цифри.

Какво имам предвид, записвайки 01.2013, при положение че за главните настройки на компютъра са ми . да се въприема като десетичен разделител, ТО следва изписвайки стойност по този начин 1.2013 то да се възприеме като 1 цяло и 2013 хилядни - число.Интересното е че в Excel датите са под формата на числа и това число отговаря точно на 1/1/1900 4:49:52 AM ( снимка 2 позиция 1 ) , т.е. 1 отговаря на 1/1/1900, а часа се равнява на това което е след десетичната запетая.Това е логиката.

Снимка_2

Какво трябва да направим, ами да се използва разделител, който отговаря на дати, във вашия случай това което виждам от снимката е че става дума за /, т.е. ако изпишете 01/2013, следва да не се появи този проблем.

Тук съвсем накратко описах откъде идва проблема и как може да се реши.Напрактика обаче това което виждам е че настройките на компютъра са с Американска локация, както искам да кажа и каква е формулата да не срещата проблеми проблеми при числа и дати може да разберете в тази тема тук :

Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата.

там ще разберете и основния принцип на действие на сепараторите, както и какви настройки да направите.

Също така в курса анализи с Excel са залегнали два урока в които има специално отделено внимание именно на такива тънки настройки с които да си спестим доста главоболие, препоръчвам го.

Ако има нещо допълнително което недоразбирате по отношение на форматирането пишете в темата.

Здравейте, действително, когато въведох месеците като 01/2013, 02/2013 и т.н. вместо 01.2013, 02.2013 и т.н. проблемът изчезна. При проверката за настройките на Еxcel и в Control panel за регионалните настройки, стана ясно, че десетичният разделител е ".". Много благодаря за изчерпателния отговор!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.