Превръщане на текст в колони

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
При вече въведени данни, които са въведени грешно с точка вместо запетая, кой е най-бързият начин да ги превърнем в числа?
Правим find/replace на точка със запетая
Изтриваме и въвеждаме данните наново
Маркираме клетките като формат number
 
Как може да накараме Excel да раздели текста в една клетка да стане в няколко колони?
Чрез опцията Text to columns
Ръчно чрез cut & paste на отделните колони
Чрез изтриване и въвеждане на данните наново

Въпроси и отговори

 • Деница Савова Михайлова:

  Здравейте,имам проблем с преминаване на теста към уроците в този модул.При отговор на първи въпрос ми светва зелено,след което на втори въпрос отговорът светва в бяло и не ми дава възможност да приключа теста.

  Иван Цукев:

  Имало е проблем, който вече е решен. Сега може да се отговори въпроса, но е необходимо да се натисне CTRL+F5 за презареждане на страницата. Може да се наложи и затваряне и отваряне на ново на програмата за интернет страници (IE, Chrome, Firefox, каквото ползвате)

  Цветелин Стоянов:

  Ето как го правя аз: Отварям празен Excel файл => file => open => избирам all files => отварям съответния текстов файл и ми се отваря tekst to column wizard - съответно довършвам

  Цветелин Стоянов:

  И т.н. и т.н......

  Iva Nikolova:

  А какъв е метода, когато няма разделител, а интервал?

  Юлияна Борисова:

  Здравей! Същият, само че вместо Semicolon, маркираш Space.

 • Как да превърна сваления текстов файл към 5-ти урок в колони?

  Илияна:

  Здравейте, правя втори опит да задам този въпрос. Текстовият файл към 5-ти урок, който свалих и отворих с Notepad, е различен от този, който видях в урока - при мене редовете са разбъркани. Първият ред от таблицата (в тривиалния смисъл), която искаме да получим в Excel, всъщност се намира на първите два реда от текстовия файл, и т.н.

  Краси Кръстев:

  Здравей, както споменаваш в последващия си въпрос, си се справила с упражненията от 5 и 6 урок на модул 7.

  Да наистина има леко разминаване във файловете на за което благодаря че сте обърнали внимание и съответно сте го споделили, ще поправих този пропуск.
  Росица Найденова Кузманова:

  За ВЕРСИЯ 2010  когато изтеглите упражнението е в формат нотепат.Отворето го наново с Ексел и няма да има проблеми за крайният резултат.Внимавайте да не посочите няколко колони.Маркира се като в урока само КОЛОНА А.

  Антоанета Димитрова:

  упражнението от урока наистина е във формат нотепад, но се отваря с Worpad, а не с Excel.

  Краси Кръстев:

  @Антоанета, не е проблем да се отвори .txt формат файл и през Excel.

  Антоанета Димитрова:

  благодаря, научих го в следващите уроци, наистина така е много по лесно и удобно.

 • Христина Машева:

  Здравейте, клавишната комбинация за създаване на таблица е Ctrl+T. Ctrl+D попълва цялата маркирана област с данните от първият ред. Дано съм била полезна :)

  Никола Петров:

  Ctrl+T(able), Ctrl+D(uplicate)

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Гергана.

  В момента отваряш .txt / (.csv ) формат на файл от там идва объркването ти.

  Направи показано в урока, в който си задала този въпрос и всичко ще е наред.

  Гергана Георгиева:

  Благодаря,тази вечер взех лаптопа и някой неща са по различни,реших че нещо не съм отворила както трябва,много благодаря

 • Защо когато се опитвам да превръщам текст в колони.В прозореца който се отваря липсва настройка за език и съответно текста на кирилица е в нечетим вид? ![](upload.aula.bg/screenshot3224bbf-a330678d.jpg) 

  Krasimir Govedarov:

  Защо когато се опитвам да превръщам текст в колони.В прозореца който се отваря липсва настройка за език и съответно текста на кирилица е в нечетим вид?

  Димитринка Вълкова:

  Как сте получили тези данни? Предполагам, че идват от текстови файл. За да импортирате коректно данните, е по-добре да използвате инструменти като Power Query, ако версията на Excel е 2013 +, Professional Pro Edition или по-старият инструмент за импорт на текстови данни в Excel - From Text. В Excel 2016 се намира в Data --> Get External Data --> From Text

 • може ли функция Find and Replace, при намиране на клетка с определен текст, вместо да я замени с друг определен текст, да я замени със съдържание на точно определена клетка? Използвам Excel 2016

  Добрин Аронов:

  Здравейте, може ли функция Find and Replace, при намиране на клетка с определен текст, вместо да я замени с друг определен текст, да я замени със съдържание на точно определена клетка? Използвам Excel 2016

  Kocho:

  Здравейте,

  За целите на примера приемам, че в клетка А1 имате някакъв текст в областта А2:С30 имате клетки с някакъв текст Искате ако намери "ябълка" да го замени с това, което е в А1

  най-просто е да направите следното:

  1. Копирате стойноста в А1 (CTRL+C)

  2. CTRL +H, за да извикате менюто Find & Replace

  3. след това задавате да търси "ябълка"

  4. И в полето "Replace with" просто натиснете CTRL +V. Така ще пейстнете стойността в клетка А1.

  След това давате ОК и Ексел ще замени навсякъде, където намери "ябълка" със стойността на клетка А1.

  Това ли е, което искате да постигнете?

  Добрин Аронов:

  Здравейте, за съжаление не сте ме разбрали. В колона А имаме различни текстове, в колона B до тях (не е задължително може да е E, F...), също различни данни. Искам в клетките от колона A, в които има текст "Ябълка" да се замести с текст от съседната клетка на колона B (примерно, или друга колона), като текста който искаме да заменим всеки път е различен. Аз лично намерих решение на проблема. Ако на някой му е интересно, ще опитам да го покажа в детайли.

  Kocho:

  Да, явно не съм разбрал. На мен ще ми бъде любопитно да видя решението. Предполагам и на други редовни участници.

  Лично аз се сещам за макрос и чрез функцията SUBSTITUTE

  Добрин Аронов:

  ( За първи път изпращам изображения тук, надявам се да се получи.) Имам следната таблица. Искам за всеки ред от колона А със съдържание SIGNAL да се замени със съдържанието на съседната клетка от колона B

  Добрин Аронов:

  За целта избираме таблицата, CTRL+T, създава се вградена таблица, избираме да филтрира от колона А редовете, които съдържат SIGNAL и в клетка А2 пишем следната формула:

  =REPLACE("SIGNAL";1;6;[@Колона2])

  в случая стария текст във формулата "SIGNAL" като съдържание, няма никакво значение (Може да напишете HGRTSD, 6 символа), "1 " е символът от стария текст, от който искаме да започне заместването в случая от първия, ако беше 3 щеше да остане едни "SI" от стария текст и след това да долепи съдържанието на съседната клетка, "6 " са символите, които искаме да заменим в случая 6 т.е. всички и следва клетката която искаме да заместим

  След като кликнем 2 пъти на кръстчето в долния десен ъгъл на клетката, формулата ще се копира и изпълни за всички селектирани редове от таблицата, Надявам се да съм бил ясен.

  Kocho:

  Според мен по начина, по който го правите няма абсолютно смисъл от формулата REPLACE. Просто, след като филтрирате редовете, които съдържат SIGNAL, направете формула =B6 и копирайте формулата надолу

  Добрин Аронов:

  :) Прав сте. В случая (=B2). Мислех, че ако го направя по този начин, ще копира съдържанието на клетка B2 за всички редове съдържащи SIGNAL, дори не го пробвах. Благодаря!

  Kocho:

  Все пак с използването на REPLACE в една допълнителна колона може да се подобри малко процесът. Ще избегнете филтрирането.

  но не знам какво точно правите. Това е само идея

  Добрин Аронов:

  За съжаление тази функция прави само заместване, не може да търси, за това използвам филтър. Може според настройките, да запази част от стария текст и да добави нов според избраната клетката. Накратко може да заменя знаци в текст. Исках да харесам отговора ви от преди 2 дена, но не знам защо не се получава?