Сумиране на закръглени числа с помощта на масиви

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Бележки към видеото:

Точно след записването на урока за сумиране на закръглени числа, мой познат се оплака, че са изхвърлили фирмата му от търг, защото офертата е с математически грешки. Проблемът е бил точно закръгленията на числата и въпреки малката разлика в сумите, заключението на комисията е било, че щом сумите не са верни, значи най-вероятно има и други по-сериозни математически грешки в офертата.

Изводът е, че наистина трябва да се внимава при закръгленията. Това е особено важно, когато става въпрос за финансови документи, които се преглеждат от институции или подлежат на проверка от други външни лица.

Въпроси и отговори

 • Друг вариант без масив - с функцията ROUNDOWN

  Исмаил Исмаил:

  =ROUNDDOWN(SUM(B2:B4);2) Това ни дава пак 3,99 за същия пример.

  Бригита:

  Версия 2007
  При мен с тази фунцкия ми дава грешен резултат, а когато е SUM(ROUND(C6:c10;2)) + ctrl +shift+enter се получава правилен резултат.
  1. е с формула  =SUM(ROUND(C6:C10;2)) с къдрави скоби;
  2 е с формула  =SUM(C6:C10)
  3. =ROUNDDOWN(SUM(C6:C10);2) с къдрави скоби;
  Зощо?

  Iva Nikolova:

  3.Направи следното: =SUM(ROUNDDOWN(C6:C10;2)) и пак къдрави скоби (т.е.ctrl+shift +enter).

  Пробвай сега, би трябвало всичко вече да е наред. ;)
  Юлиана:

  Имам следния въпрос - как мога да закръгля число след десетичната запетая да завършва на 0 или 5. Например  числото 18,35 искам да ми се изписва закръглено на 18,50 и числото 18,87 да се изписва 19,00. Пробвах с функциите round и roundup, но нещо не ми се получава. Благодаря предварително за помощта.

  Деница Човикова:

  инж. Исмаилов- пробвах по вашият начин - не става

  Исмаил Исмаил:

  Здравейте, д-р Човикова, името ми е без -ов. По-умно е да се работи така, както е показано във видео урока, но аз исках просто да вметна, че за същия пример има една функция, която закръглява число надолу, към нулата - ROUNDOWN. За определени случаи ни се налага да закръгляваме на по-малкото число, затова може да се ползва ROUNDOWN, но ROUND с масив е много полезен трик и аз го използвам. Давам един линк за тази функция: https://support.office.com/bg-bg/article/ROUNDDOWN-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-2ec94c73-241f-4b01-8c6f-17e6d7968f53 Ето и една снимка какво се получава при използване на =ROUNDDOWN(SUM(B2:B4);2) за същия пример:

  Деница Човикова:

  Извинявайте за сгрешеното име и благодаря за отговора :)

  Марина Станилова:

  rounddoun се пише с две d, иначе дава грешка

  Марина Станилова:

  Както се вижда и от снимката, при ползване на ROUNDDOWN няма къдрави скоби, но при ползване на ROUND непременно трябва да се въведе накрая с едновременно натискане на Ctrl Shift и Enter, иначе дава грешка. Докато се опитвах да схвана тази моя грешка, разбрах, че може да се закръглява и до хиляди левове, без десетична запетая (понякога и това е необходимо) - тогава се избира цифра с отрицателен знак, напр. за закръгляване до хиляди левове се избира -3.

 • Може ли

  Даниела:

  Има опция за настройка в Ексел - "Задай точността, както е показана". :)

  Димитринка Вълкова:

  Да, тази настройка става от менюто File --> Options

 • Какво е решението на моята реална ситуация

  Деница Човикова:

  Когато подавам документи за търг и ми искат стойност без ДДС , с ROUND изчислявам стойността без ДДС , но когато я умножа обратно *1,2 , стойностите ми излизат понякога по - ниски. Това става , когато закръгля до 2 . Когато закръгля до 3 , сметката е точна. Но пък изискването е да е закръглена до 2. Гледах урока два пъти , но не виждам решението на този проблем. Помогнете ми моля :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, използвай функцията Roundup

  Ето тук :

  Защо не се получава числото и не се закръгля правилно числото ?

  има доста интересна тема от форума в която се е получила интересна дискусия около закръглението.

  Надявам се да съм бил полезен с отговорите в темата.

 • Защо закръглените числа от Еxcel вмъкнати в word за създаване на циркулярни писма се визуализират с много знаци след запетаята?

  Мая Начева:

  Здравейте, опитвам се да създам циркулярни писма към клиенти в word, а източникът на данни е в Excel. При визуализиране на резултатите, обаче, числата не се показват закръглени до 2 знак след запетаята (функция ROUND). Дори да напиша ръчно в Excel числата с два знака след запетаята, в word файл са различни. Направих проба и с файла от упражнението m7v10-gotovo, и ето какво се получава в word файла:

  Къде греша и как може да се реши проблема?

  Стефка:

  Би следвало да използваме формулата за сумиране на масиви SUM(ROUND(NUMBER);NUM_DIGITS)) , където сме определили кои числа ще сумираме-масива ; какво е закръглението и CTRL+SHIFT+ENTER