Как да завъртим таблица - колоните да станат на редове или редовете да станат колони.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да завъртим една таблица и колоните да станат на редове?
Copy и след това Paste Special -> Transpose
Copy и след това Paste Special -> Rotate
CTRL+C и след това CTRL+V

Въпроси и отговори

 • Защо функцията Transpose не работи за цялата  таблица?

  Ана Йонкова:

  обръща само таблица от два реда, а когато искам да обърна цялата таблица от лист Данни тази ф-я не е активна?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да поставиш снимка на базата данни на които искаш да направиш Transpose? И ако може да кажеш в друг файл ли искаш да наравиш този Transponse или искаш да го направиш в същия просто в друг sheet.

  Ана Йонкова:

  В урока за обръщане на таблица е показано как се обръща таблица , която съдържа само два реда. Ако таблицата съдържа примерно 5 реда маркирам я и функцията Transpose не е активна - вероятно не е възможно да се обърне.

  Краси Кръстев:

  Ами не възможно е просто ( на снимка 1 таблица от доста редове и колони както виждате съм я обърнал с transponse ), проблема идва най - вероятно ако имате дефинирана таблица, тогава ако я маркирате цялата ( тоест избрала сте цялата таблица - би следвало да имате този проблем - снимка 2 ) за да нямате този проблем изберете просто всичко без последния ред - Total row - снимка 3 и вече Transponse ще е активно.

  Ана Йонкова:

  Да, това е проблема. Благодаря!

  Росица Найденова Кузманова:

  Как може да си извикаме опциите за специално пействане и транспоузе.В 2010 имам проблем излиза ми само "постави".

  Andrey Glushkov:
  @ Росица, 

  На снимката се вижда на версия 2010 къде е. 

  Andrey Glushkov:

  Появава се този екран. 

 • Как да завъртя обекта на желан ъгъл?

  Айдън:

  Имам проблем с командата " ROTATE " , обектът не се завърта на желан ъгъл , ANGDIR e = counterclockwise и ANGBASE e = на О , а трябва и двете да са = на " current " ! Аутокад е 2012 версия. Как да променя ANGDIR и ANGBASE да са равни (=) на " current "?

  Мария Балева:

  Здравей, ще те помоля да зададеш въпроса си към урок за Autocad, за да може да се види от харата, които следят курса и да получиш отговор. В момента въпроса е зададен за урок, който се отнася за Excel.

  Айдън:

  Извинявам се, случайно е попаднал тук.

  Rosalina1024:

  Здравейте,

  Използвайки функцията Transpose на мен ми копира само колоната- Сума, но не и месеците

  Виктория:

  Здравейте. Най-лесно е да натиснете ctrl+shift+space, като трябва да сте в някоя от клетки на вашата таблица ( по този начин маркирате цялата таблица, създадена от вас), след това ctrl+c, за да я копирате и накрая transpose.

 • Знаете ли защо?

  Деница Човикова:

  Функцията транспонирай ми излиза невалидна. Уиндоуса е 2010

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може ли да сложите снимка на съобщението което Ви излиза, когато се появяват този проблем.

 • Дарина Иванова:

  Съобщението за грешка #VALUE! се появява когато в означената във функцията зона има разнотипни данни (в случая събираме числови данни, но при транспонирането се вземат данни от колона с текст). В хелпа на ексел за Power Pivot има ограничения: "Formulas can use relationships to get values from related tables. The values that are retrieved are always related to the current row value."

  Повече момже да се прочете чрез хелп за: "Create Formulas for Calculations in Power Pivot", в ексел.

  Методи Атанасов:

  Благодаря, т.е. след транспониранет трябва да променя формулата ли?

  Дарина Иванова:

  Формулата в Е23 би трябвало да пресмята същото, като формулата в клетка О5. Предполагам - да. В обикновена таблица няма проблем с формулата и резултата. Каква е формулата в О5?

  Методи Атанасов:

  Изглежда същата:

  Димитринка Вълкова:

  Формулата, показана в клетка О5 е въведена като формула на екселска таблица (Insert --> Table). Интересно как си успял да изпълниш Transpose, тъй като тази команда не е активна за този тип таблици. Ако конвертиташ като обикновена таблица и след това изпълниш Paste Special --> Transpose, не би трябвало да има грешка . Ако това съобщение продължава да се появява, опиши подробно как изпълняваш Transpose и ще се опитам да помогна

 • Как да обърна данните в една колона, така, че тези най-долу да отидат най-горе?

  Мария Хаджиниколова:

  Налага се да обработя данни от външен файл и да ги прехвърля в друг файл. Данните са въведени хронологично, като най-долу са най-ранните дати, а най-горе - най-късните. По същия начин са подредени останалите данни. За целта на работата ми данните трябва да са подредени обратно - най-късните да са въведени последни. За датите задавам критерий от най-малка към най-голяма (А-Z), но другите данни нямат критерий, който да посоча, за да ги обърна.

  Мария Хаджиниколова:

  Опитах с TRANSPOSE - при второто завъртане връща данните в изходно положение.

  Мария Хаджиниколова:

  Всъщност става много лесно: преди всяка колона, която трябва да обърна вкарвам нова колона, в която въвеждам поредни номера. След това маркирам двете колони - тази с номерата и тази с данните и от раздела DATA избирам SORT FROM LARGEST TO SMALLEST. Колоните са обърнати. След това изтривам колоните с номерата.

  Витали Бурла:

  Можете да сложите филтър на лентата със заглавията - датите могат да бъдат сортирани точно както и цифровите стойности :) Така ще си спестите добавянето и махането на колони. 1) маркирате заглавната лента 2) CTRL+Shift+L 3) избирате колоната по която искате да сортирате и това е!

  Мария Хаджиниколова:

  Благодаря! В крайна сметка в първата празна колона, отдясно на таблицата, въведох поредни номера, после маркирах произволна клетка от номерата и със SORT FROM LARGEST TO SMALLEST, се обърнаха данните от цялата таблица.

 • Защо след Transpose в нов Sheet не се появява контекстуалното меню Table Tools?

  Viktoria:

  Вече не е активно, дори и да клик-на някъде из таблицата.

  Десислава Петрова Дженкова:

  Защото Excel не го разпознава като обекта Excel Table. Маркирай новия диапазон и от раздела Home му дай Format as Table или по краткия вариант - курсора да е някъде в данните и му даваш Ctrl+T и така създаваш нова таблица.

  Viktoria:

  Благодаря!

 • Защо ползвайки Transporse копирайки в първа колона се получава само 1 ред

  Димитър Пеев:

  Много пъти пробвах различни варианти, но ако искам да копирам файла почвайки от първа колкона, както е редо се копира само един ред. Ако маркирам клетка във втора и нататъка всичко е Ок

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Обърни внимание да не би да имаш скрити колони точно селд първата колона, както е покзано на снимка 1.

  Снимка_1

  или снимка 2 както е от файла с упражнението.

  Снимка_2

  Димитър Пеев:

  Благодаря!