Настройка на принтиране на множество листа наведнъж. Използване на макроси.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Макро

  инж. Юлия Петрова Савова:

  Здравейте, Не ми записва макрото на другите сметки. Например ако съм на сметка 2, след като натисна Run ме връща в сметка 1 и в Print Preview няма никаква промяна. Каква може да бъде причината?

  Иван Цукев:

  Явно в макрото се е записало, че трябва да се избере определен лист, преди да започне работа. Така винаги пускането му търси сметка 1. Например това може да стане ако по време на записа е кликнато върху листа със сметка 1.

  Най-лесно е да се запише макроса на ново. Друга опиця е да е кликне на edit (не се плаши :) от многото редове ) и просто изтрий реда, в който пише Sheets("Sheet1").Select или Sheets("Сметка1").Select

  Avramova:

  Благодаря на г-н Цукев за обяснението на въпроса на инж.Савова. Помогна ми да реша същия проблем.

 • Как да активирам макрос

  Sarkis :

  С Excel 2007 съм. На мен след като задам отгоре да ми се покаже Developer, почти всичките иконки за макроси не са ми активни включително и записване и спиране на записа. Същото е и при View / Macros , отново не ми дава да записвам. Отворих и друг празен файл и пак същото. Мерси

  Христина Машева:

  Здравей,

  при инсталирането на самата програма в раздел Customize..., трябва да видиш дали ти се инсталира "Visual Basic for Applications". Търси раздел Office Shared Features и после Visual Basic for Applications. Трябва да е с настройка "Run from my Computer". Пробвай така, ако не стане пиши пак, за да решим проблема.
  Sarkis :

  Здрасти, ами никъде не можах да намеря "Visual Basic for Applications" ,нито пък раздела Office Shared Features. Прегледах ги всичките раздели от иконката горе вляво/ Customize , дори и останалите, но явно при иснталацията на програмата е пропуснато , както го описа. Има ли и друг начин да се оправи проблема? Благодаря.

  Христина Машева:

  Здравей,

  аз имах предвид да си пуснеш наново самата инсталация и там нали има стандартна инсталация или да си нагласиш настройките "Customize". Ето там трябва да търсиш Visual Basic for Application или Office Shared Features.
  Sarkis :

  Ясно, ама на мен при преинсталирането на Windows-a са ми сложили офис пакета. Търсих да видя някъде инсталационен файл , но така и не намерих, а го нямам на диск.

  Иван Цукев:

  Ако в старт бутона напишеш add or remove programs ще видиш инсталираните програми и можеш да промениш настройките.


  Но за повечето неща при добавяне ще ти поиска диск.
 • Как да копирам настройки от един лист на други?

  инж. Дончо Попов:

  Избирам(групирам)всички листи(от 1 до 8) по същия ред, както е във видеото. Когато направих проверка в print preview видях че логото е мащабирано само в лист 1(сметка1), а в останалите листи запълва почти цялата страница. Моля Ви, помогнете! Работя с Ексел 2010.

  Христо:

  Все още не съм стигнал до тези уроци, но когато искам да принтирам повече страници с едно и също лого, то го задавам в Heater/Footer, по този начин ще го има на всяка страница, и можеш да го видиш в print preview. 

  инж. Дончо Попов:

  Моят проблем не е как да сложа логото на всички листи едновременно, а как да мащабирам логото едновременно във всички листи.

  инж.Добрина Попова:

  Логото се мащабира от Page Setup, Header/Footer, Custom Header  и с бутоните отгоре си го мащабирашл

  инж.Добрина Попова:

  Пропуснах да спомена, че предварително се избират всички листа.


  Penka Ivanova:

  за да  избереш всички листа, които  искаш  да  форматираш  или  разпечатвате, непременно си  създайте  празна  страница  за  да стъпите  върху  нея и  така  да  се освободите  от избора  на n- шитове; Избирането  на  много  шитове  става с Ctrl+Ляв бутон  на мишката(ЛБМ) - с  него  можеш  да  покажеш 10, 15, ...25.....- но  не  забравяй  за  празния шит....Ако  не  си  го  създал унищожаваш  файла, защото  няма  да  можеш  да  се  освободиш от  избора  и  после  върху  всички  шитове  ще  се  повтаря  нововъведената  информация;

  инж. Дончо Попов:

  Искам да благодаря на инж. Иван Цукев за решаването на моя проблем(мащабиране на лого върху всички листи едновременно) и да споделя на всички онези, които биха се интересували от този проблем. Ето неговото решение: Вместо да влизам с Page Setup, да влезна в режим Page Layout с иконката, която се намира долу вдясно. Тогава се избира хедъра и там има опция format picture с която мога избера съответния мащаб. Направих всичко това и вече нямам проблем.

  Jasmina:

  И аз щях да питам същото.Благодаря за споделянето!

  Марина Радева:

  и аз използвах начина на инж. Дончо Попов и без да съм го прочела и стана доста бързо :)

  Пламен Кузманов:

  @ Penka Ivanova искам да споделя нещо полезно. При селектирането на всички sheeto-ве не е нужно да има свободен, за да се отмаркират. Отмаркирането може да стане, като върху някой от слектираните се click-не със задържан клавиш ctrl и по този начин се освобождава съответният sheet, и след това могат да се отмаркират всички, като се click-не пак върху освободеният sheet. 

  Penka Ivanova:

  @Пламен Кузманов, Благодаря Ви, това не го знаех...

  инж. Дончо Попов:

  При селектирането на всички sheeto-ве не е нужно да има свободен,за да се отмаркират всички. Отмаркирането може да стане ,като върху някой от селектираните се кликне с  десен бутон на мишката и се избере Ungroup Sheets.Работя с 2010.

  Виктория Чобанова:

  Друг начин за премахване на селектирането е да се създаде нов работен лист - той автоматично се маркира като активен, а останалите се деактивират.

  Рени Иванова:

  Благодаря за полезната информация, както за логото,така и за отмаркирването на много страници!

 • Как да корегирам следния проблем? 

  Анита Неева:

  Какъв е проблема като след създаване на макрос, при задаването на опцията run по шитовете се появава приложената грешка? На версия 2010

  Кирилка Станкова:

  Ще дам непрофесионален съвет - направи всичко отначало. При мен също се появи съобщение за грешка първия път. Пробвах отново и се получи.

  Mila Georgieva-Petrova:

  И при мен се появи същото съобщение...

  Mila Georgieva-Petrova:

  Оказа се, че при мен има в меню Developer/Macro Security, има отметка на Disable all macros with notifications. Премахнах я и поставих такава на : Enable all macros.

  Mila Georgieva-Petrova:

  Така успях да реша проблема с появяващото се съобщение за грешка

  Mila Georgieva-Petrova:

  Благодаря за помощта и съветите на всички!

 • Как да си направим бутон за Макрос?

  Сашка Маринова:

  Ежеседмично ми се налага да форматирам в подходящ за принтиране вид една и съща справка експортирана в Excel от друга програма. За целта съм си подготвила файл в с макрос, който прави цялото форматиране само с натискането на един бутон. Смятам, че бутона е много полезен, в случай, че с файла работят хора, които не познават добре Excel. Поставянето на бутона става по следния начин.

  1. От меню Developer\Controls\Insert избираме иконката за бутон от група Form Controls фиг. 1. Показалецът на мишката се превръща в + и трябва да изберем мястото където ще бъде бутона. Не се притеснявайте, ако посочите фруго място, в последствие то може да бъде променено. 
  2. От отворилият се прозорец Assign Macro избираме макроса за който искаме да направим бутон. 
  3. С клик с десния бутон на мишката в/у бутона за макроса можем да редактираме името, големината, местоположението. 
  Olia:

  Здравейте, не се получи при мен - нямам в менюто си Developer. Excel 2010 на български е при мен .... В менюто, след Изглед, стои Добавки - а там ги няма тези бутони, които са оказани на илюстрацията тук ... как мога да ги открия, или е въпрос на инсталация на офис пакета ?


  Olia:

  screenshot2990ceb-e6c1353a.jpg

  Сашка Маринова:

  Здравейте. Мисля, че на български раздела е "Разработчик". Не го виждам при вас. Проверете във File / Options / Customize Ribbon дали раздела не е включен в дясната колонка, но няма отметка (1). Ако го няма: от падащото меню "Choose commands from:" изберете "All Tabs" (2) от първата секция, изберете "Разработчик" (3) и след това с бутон  "Add>>" (4) го преместете в дясно. 

  Сашка Маринова:

  ето и картинката

  Сашка Маринова:

  Сега видях, че пътя съм го написала в английски вариант. на български е: Файл / Опции / Персонализиране на лентата / Избери команди от: / Основни раздели

  Olia:

  Чудесно ! Получи се ! Благодаря, Сашка !

  Цветелин Стоянов:

  При мен не се получава. Бутона ми Insert е неактивен. Защо?

  Сашка Маринова:

  Не разбрах кой бутон имате предвид.

  Бригита:

  Това е бутона

  Росица Найденова Кузманова:

  Поздравления за Сашка Маринова за обяснението къде се намира Разработчика(девелопера) в Ексел 2010.

  инж. Владимир Кацаров:

  Здравейте. В Excel 2010 Разработчикът се намира на различно място.  инж. Владимир Кацаров:

  Имах предвид Excel 2007 . . . .. 

  Маргрета Георгиева:

  А къде точно позиционирате този бутон за да може да го ползвате и в другите страници от примера във видеото? Ако го на правя в първия Sheet как да го прилагам за следващите?

  Сашка Маринова:

  Бутона може да бъде позициониран в бързите команди.

  Сашка Маринова:

  От меню File (1) / Options избирате Quick Access Toolbar (2) и Macros (3). Избирате си съответния макрос и с Add (4) го прехвърляте в иконите които се показват. След това с бутон Modify (5) можете да промените иконката.

  Стефан Дойчинов:

  Стигам до +, но не мога да поставя макроса на определено място.

  Стефан Дойчинов:

  Стигам до modifi и нищо повече.

 • Как се настройва номерацията на множество листи наведнъж?

  Альоша Исаев:

  Във видеото при насройка номерацията на листите се получава (1 от 17) а при мен (1 от 2). Работя с 2007.
  Благодаря предварително.

  Краси Кръстев:

  Сигурен ли си че си селектирал всички sheet - ове ?

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси. Разбрах, че за да имаш всички листи номерирани от всички sheet-тове не трябва да излизаш от селектирането, там е тънкият момент. А аз се мъчих след като съм излязал от селектирането да ми се получи правилната номерация. Твоето подсещане ми помогна.  

  Бригита:

  Альоша, може ли да уточниш за кое селектиране става въпрос и ако и възможно с картинка да го покажеш

  Краси Кръстев:

  Здравей, Бригита.

  Въпроса на Альоша е относно надписа на страниците на един документ ( таблици ) които таблици обаче са в отделни листове ( sheet ) той например има 17 листа ( sheet ) и иска да надпише страниците по следния начин 1/17, 2/17, обаче проблема му идва от това че не е маркирал всичките листа ( т.е диапазона за който иска да направи номерацията ) и съответно се получава 1/1,1/2 защото е селектиран само един лист който лист има само две страници например, реално маркирайки всички листа Excel ще разбере че става дума за поредица и съответно номерацията е за всички селектирани листове.
  Относно селекцията ето и картинка, не влизам в много крайни подробности защото в урока ясно и точно е описано какво точно се случва просто често срещана грешка е забравянето да се селектират листата ( снимка 1 ) преди да се започнат настройките за номерация, затова на въпроса на Альоща директно го попитах да не би да е пропуснал тази дребна, но важна подробност.
  Надявам се че разбра сега за коя сеслекция става дума.
  Бригита:

  Благодаря за отговора и аз така си мислех, но реших да не би да става дума за някаква друга селекция.

 • Как може да се добави един макрос към всички листове наведнъж?

  Monika:

  Здравейте, аз в крайна сметка не разбрах как може да се добави един макрос към всички листове наведнъж? Ако имаме много листове ще се изисква мноого време да се отваря всеки лист индивидуално и да се добавя макроса....

  Краси Кръстев:

  Здравей, прочети тази тема тук:

  Как се запазват макросите за следващи документи?

  става дума за Word, НО принципа е един и същ за всички продукти на MS Office.

  Идеята е че ако създадеш един макрос, който да е в Normal шаблона, следва да е активен за всеки лист който пожелаеш ( няма да е необходимо да го добавяш наново ) и за всеки документ.

  Димитринка Вълкова:

  Какво трябва да прави макроса, който искате да се изпълнява за всички листове? Това не е проблем, достатъчно е да се добавят няколко инструкции с блок-оператори. Мога да помогна, само трябва да видя макроса, който сте записали.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,


  1.

  Може ли да си спомните по време на инсталация дали сте инсталирали :

  • Office Shared Features
  • Visual Basic for Applications

  2.

  Запазете файла (Save as) .xlsm. Отворете и затоворете файла и вижте дали са активни бутоните.


  3.

  Проверете да не би да сте забранили маросите в Trust Center - a (снимка 1).Понякога и това може да доведе до проблема показан на снимка, но рядко.Освен това виждам че

  Снимка_1


  4.

  Друг вариант за справяне с проблема е:

  Отидете на Start менюто, след това отидете на Control Panel. Изберете Programs and Features, след това изберте Office 2010 Excel и кликнете Repair, след това изберете Continue. След като приключи Repair - a, рестартирайте компютъра и проверете дали пак са сиви полетата за макроси.


  Това е което мога да Ви посъветвам да направите на този етап от време.

  Marin:

  Благодаря за изчерпателният отговор. Оказа се че нямам инсталиран Visual Basic for Applications. Сега вече всичко е наред.

  Краси Кръстев:

  Моля! Радвам се че проблема е разрешен.

  Весели празници!

 • Краси Кръстев:

  Във файла има макрос, запази го във формата показан на снимка 1 и няма да имаш проблем.

  Снимка_1

  Georgi Ivanov:

  Мерси :)

 • Защо ми излиза тази грешка при пускане на макроса:

  Teodor:

  здравейте, след като запиша макроса на лист1 и отида на лист2 и го пусна се появява следната грешка. записал съм файла с разширение, позволяващо макроси и съм разрешил от опциите всички макроси.

  Димитринка Вълкова:

  Съобщението за грешка на компилатора подсказва за причината: "Невалидна референция". За характеристиката .Name не може да използвате .AutoSize. Не зная каква е идеята на записания и след това редактиран макрос. Всяка инструкция започва с обект, а след това се записва какво ще правим с този обект, вижте първата инструкция на макроса.

  Teodor:

  Благодаря.

 • Как да се върна от версия 2 към версия "бета"? 

  Мая Георгиева:

  Как да се върна от версия 2 към версия "бета"?

  Диана Христова:

  Какво са версия 2 и версия Бета. Бутона за Бета изчезна, явно има нужда от допълнителна доработка.