Работа с формули в Excel

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой запис използва функцията за сумиране на Excel?
=сума(@януари)
=sum(C2:C11)
=C2+C3+C4+C5+C6+C7+C8+C9+C10+C11
 
Кой запис ще даде грешен резултат в Excel?
=сума(@януари)
=sum(C2:C11)
=C2+C3+C4+C5+C6+C7+C8+C9+C10+C11

Въпроси и отговори

 • Бързи клавиши

  Николай:

  При версия 2007 клавишната комбинация ctr and wave не работи може би няма или е друга?

  Иван Цукев:

  На 2007 също работи клавишната комбинация и не е друга.

  Провери дали правиш всичко както е показано в урока. Или например да няма някакъв друг език със странна подредба на клавиатурата?

  инж.Теодор Байчев Николов:

  И аз съм с версия 2007 и при мен клавишната комбинация (ctrl+wave) не работи, и немога да разбера какво не правя както трябва? Направих това което е в урока и проверих описаните от вас по-горе проблеми, но не става?

  Иван Цукев:

  Здравей,

  провери дали нямаш инсталиран софтуер към мишката или клавиатурата, който да си запазва дадени клавиши или клавишни комбинации. Изключи го и тествай без софтуера.
  Валя Тодорова:

  Здравейте, ето в този урок научих, че при задаване на формулата за сумиране, изброявайки клетките в скобите, ако между тях поставим символа точка и запетая ( ; ) - сумира само изброените клетки, а разделител две точки ( : ) - сумира от първата посочена клетка до въведената втора клетка след двете точки. Предполагам, че правилно съм разбрала? Честно казано до сега съм ползвала само функцията AutoSum и това не ми е правило впечатление. Благодаря!

  Nina Antova:

  Здравейте, имам проблем с изчисленията:((( въвеждам си правилно формулата, задавам я от Auto Sum  и пак не иска да ми изчисли нищо дава ми само нули:( Моля помогнете !!

  Албена:

  Скъпи "съученици", не разбрахте ли, че причината е в Топлофикация, а не в уроците! Не вярвам на нормален човек в България да му излизат сметките за отопление! А иначе, курсът си е супер. Всичко е обяснено много добре. Благодаря!

  Стефка:

  Здравей Нина, щом получаваш резултат 0 вероятно си задала грешно областта за сумиране, т.е. задала си област, в която липсват данни. За да се получи верен резултат е необходимо да зададем функцията и областта за която тя да бъде приложена (клетките в които са стойностите, които искаме да сумираме). Успех!

  Николай, клавишната комбинация работи и при версия 2007. За да се появят формулите предварително сме маркирали клетка.

  Meglena Yordanova:

  Здравей, Нина. Провери дали десетичният разделител е един и същ във всички клетки

  Богомила Планска:

  Как да харесам коментар??? Силно ме интересува. Не мога да разбера нещо в интерфейса ли не ми е наред /разходих се из профили и кво ли още не - безуспешно/, но: едно харесване за Албена веднага!

   

   

  Margarita Angelova:

  Струва ми се,Богомила,че отговорът на твоя въпрос е бутона вляво от снимката,стрелка нагоре за ХАРЕСВАМ,и надолу за отрицание.Аз току-що пробвах за твоя коментар,надявам се правилно!

  Енчо:

  Супер сте !!!

  Мартин Христов:

  Относно проблема на Nina Antova - Аз имах същия проблем в началото ( не се получаваше автоматичното сумиране ), но се сетих да сменя точката със запетая във всички клетки и сумирането се получи както трябва 

  Mila Georgieva-Petrova:

  Благодарности за всички трикове, които споделяте! Много са полезни - и аз отначало не обърнах внимание, че в бързината съм въвела точки на 2-3 места, вместо запетаи... А колкото до CTRL+~ - аз съм на Версия 2007 и при мен работи комбинацията, не зная дали това са персонални настройки (В отговор на Николай Вецов и Теодор Байчев).

  Росица Найденова Кузманова:

  До Богомила Планска-Харесването на коментар става като кликнеш най-в ляво върху сивото правоъгълниче с цифричка и стрелка сочеща нагоре до снимката на профила на участника в дискутирането.Ще видиш,че след твоето кликване номера става с едно повече.Успех.

  Райна:

  Клавишната комбинация Ctrl+~ e валидна и работи и в по-старите версии, но понякога (не мога да си обясня кога), не, и тогава използвам  Show formulas командата.

  Лъчезар Николов:

  Не смятайте, че винаги клавишните комбинации са по-бързо средство за работа! Обикновено всичко е "според зависи!!!" Ако например сте свикнали да работите повече с мишката, отколкото с клавиатурата, един клик върху таба Formulas и Show formula може би ще ви бъде по-удобен вместо Ctr+~. /Освен ако не сте достатъчно ловки и да ползвате палеца и показалеца на лявата ръка! :D/ 

  петя кръстева:

  Една от причините клавишните комбинации да ви работят понякога е в момента на ползването им да не сте с активна английска клавиатура. Ако в момента е активна кирилица, обикновено не работят. 

  Лъчезар Николов:

  Hotkey shortcuts или клавишните комбинации използвани в различните софтуерни програми еа основани на стандартния тип клавиатурна подредба неречена QWERTY - наименованието идва от от първите шест латински букви на най-горният ред в клавиатурата. Задействането на тези комбинации НЕ ЗАВИСИ ОТ ТОВА - КАКЪВ ЕЗИК Е ДОБАВЕН КЪМ КЛАВИАТУРАТА. Не смесвайте понятието клавиатурна подредба и език на клавиатурата - това са две различни неща! :)

  Лъчезар Николов:

  Ето защо няма и не би трябвало да има никакво значение на какъв език е превключена клавиатурата ви. Клавишните комбинации не четат езика, а клавиатурната подредба!:)

  Лъчезар Николов:

  Ако случайно имате клавиатура с латински букви различни от английските - например: на немски, френски език или други - за да видите "реалната клавиатура" включвате виртуалната клавиатура "On-Screen Keyboard" до която се достига от: Start>All Programs>Accessories>Easy of Acces>On-Screen Keyboard. На Windows 8 просто можете да изпишете в старт менюто: On-Screen keyboard. От тази клавиатура можете да включвате или изключвате например Scroll Lock, ако клавиатурата ви няма този клавиш! Надявам се, че съм бил полезен! :)

  Райна:

  BLAGODARQ!

  Nikova:

  Благодаря !:)Това не го знаех !

  Yavor Tsvetkov:

  При започване на формула, вместо "=" може да се ползва "+" . 

  Вилислава Тинкова Евтимова-Цочева:

  При сумиране не ми сумира клетките от началото на месеците,а от м. април до м.декември,същото е и при разходите,не от началото на ток,вода и т.н.,а от средата.С Windowls 7 premium съм


  Nedka Stoyanova:

  Благодаря,интересни трикове,не ги знаех!

  Павел:

  Keyboard shortcuts office 2016 https://www.google.bg/search?q=Keyboard+shortcuts+office+2016&gws_rd=cr&ei=MWHRVtmRBoqxa__Em_gN

  Борислав Пелов:

  Много полезни и разбираеми уроци !Благодаря ! Успех.

  Аделина Ташева:

  при мен версията е 2007 и клавишната комбинация Ctrl+Wave работи

  Gergana Dimova:

  Привет на всички ,

  На мен сумирането на клетките като включа лв. ми дава резултат нула. Регионалните ми настройки са на US и исках да попитам дали без да ги променям мога да добавя да разпознава лева като валута. Не успях да намеря начин към момента.

  Благодаря предварително :)

  Gergana Dimova:

  Оправих се ;)

  Никола Петров:

  Напълно съм съгласен с колегата Лъчезар Николов. Нека си представим как изглежда клавиатура на китайски или японски език, на индийски или грузински или пък на комшиите от Гърция, на арабски език! Така че, той е абсолютно прав, да не бъркаме клавиатурна подредба и език на клавиатурата!

  Никола Петров:

  Ето една клавиатура на китайски език Лек ден и успехи!

  Милена Иванова:

  При кликване в клетка при мен също не работят клавишните комбинации за проверка на формулата.

  Милена Иванова:

  Проверих това, което написахте, но отново проблема си остава същия.

  Никола Петров:

  Милена Иванова - при маркирана клетка натиснете бутона F2 и ще видите формулата в клетката.

  Друг начин за показване на формула навсякъде в листа, където има.Отидете на Formulas, Formulas Auditing, Show Formulas и изберете командата.
  Ще видите функциите, които са използвани в целият лист(sheet)

  За скриване на функциите размаркирайте командата Show Formulas.

  Лек ден и успехи!

  Райна:

  Показването/скриване на формулите може и при натискане на клавишната комбинация Ctrl+~

  Никола Петров:

  И още един начин за показване/скриване на формулите в съответният лист(sheet1,sheet 2, sheet 3) в съответната книга(Book1). Отметнете на снимката позиция 1, натиснете ОК и ще видите всички формули във съответния лист(позиция 2) на съответната книга. За скриване трябва да се размаркира позиция 1 и натискаме ОК. Лек ден и успехи!

  Зоя Желязкова :

  Хареса ми обяснението на разликата в двата разделителя - 2 точки и точка и запетая.Благодаря, Валя.

 • работа с формули

  Елена Захариева:

  Здравейте,при сумиранетo на данните от топлофикация,общата сума ми е грешна и не ми я дава коректно и в двата случая,т.е= sum(......и поотделно сумирах и не мие правилен отговора.На клетката на сума ми се появи в горният ляв ъгъл едно триъгълниче(отворих,натисках,игнорирах и не се получава)
  Моля за съдействие
  Поздрави

  Иван Цукев:

  Триъгълничето най-често означава грешка и пише каква е тя. Може ли да я публикуваш тук, за да видим какъв е проблема?

  Милена:

  Здравейте, защо при опита ми да сумирем не се попучава сумата, а на нейно масто излиза само формулата?

  Asss62:

  В отговор на Елена Захариева Проверете в клетките, в които сте попълнили данните дали всички формати са за числа. Ако някоя клетка има друг формат е възможно да не я разпознава и за това да не Ви я сумира и отговора да е грешен.

  Asss62:

  В отговор на Милена Може би и при Вас е същия проблем. Клетката, в която искате да се покаже резултата от сумирането да е форматирана по различен начин. Проверете: Home/Font/Number/ General - за цяло число като резултат Home/Font/Number/

  Asss62:

  В отговор на Милена Може би и при Вас е същия проблем. Клетката, в която искате да се покаже резултата от сумирането да е форматирана по различен начин. Проверете: Home/Font/Number/ General - за цяло число като резултат Home/Font/Number/ Number - за цяло число и десетична дробна част Home/Font/Number/ Currency - формат за число със символ за валута. Моля за извинение, ако отговора ми не Ви е помогнал.

  Бойка Иванова:

  и аз имам този проблем, но как да разбера след като се появява само на няколко колони от цифри, а не на всяка и + това аз съм на български

  Бойка Иванова:

  и аз имам този проблем, но как да разбера след като се появява само на няколко колони от цифри, а не на всяка и + това аз съм на български

  Sarkis :

  Проверете също, ако сте преминали на български стандарти, тогава се използва запетая, а не точка в изписването на числата.

  Деяна:

  BLAGODARQ!

  Цанко Дилов:

  Ще приложа и скрийншот

  Цанко Дилов:
  1. Изображение от примера в урока
  2. Изображение от примера в урока след двоен клик в клетката
  3. Изображение с умишлено направена грешка
  4.Изображение с умишлено направена грешка след  и Ctrl+~  тилда-над бутона Таб в клавиатурата
  Mariana Dimitrova:

  здравейте,при мен ексел сам си избира клетките които да ми сумира в някои случаи,въпреки че съм задала кои да сумира,моля ако някои е имал такъв проблем да сподели.Някои клетки не иска да ги сумира изписва формулата и пак не ги сумира или грешка някаква изписва,аз съм с българската версия на 2003

  Цанко Дилов:

       Mariana,

       Проблемът със сумите в Excel вече започна да изглежда като много сериозен! Аз не знам как работи версия 2003, защото започнах директно от 2013-та. Не може да се очаква обаче, че има сериозна разлика в основно математично действие като сумирането. Интерфейсът е съвсем различен, но електронната таблица едва ли. Освен това, за да се отговори на нещо, което изисква по-обстоен оглед , е добре да се публикува поне едно изображение от екрана на монитора, макар че има и други възможности. Прилагането на изображение е на пръв поглед сложно, но в същност е много лесно, след като го направиш веднаж. Сложно е вероятно създаването на инструмента, който се ползва. Опитай и не се притеснявай. Дори и да не се получи "от раз", няма страшно. Ясно е, че сега започваш и питай, ако има проблем. Ще ти се отговори сигурно веднага. Първо обаче изгледай видеото на инж. Цукев за прилагане на изображения.
        Mariana, този курс е наистина много полезен и е поднесен с голямо преподавателско умение, което вероятно вече си се забелязала. Ако имаш възможност да го изгледаш целия, не се колебай. Но все пак мини на по- висока версия, най-добре последната.
      

  Ваня:

  Благодарности на инж. Иван Цукев за прекрасните уроци и невероятно достъпното поднасяне на материала! :)

  Светлана Дончевска:

  Моля да ми отговорите как отменяте действието на командата Ctrl+~. Благодаря предварително.

  Христина Машева:

  Здравей, командата се отменя с натискането отново на комбинацията Ctrl+~

  Гергана:

  Здравейте! Разучавайки функциите и разглеждайки проблемите на участниците в курса, констатирах нещо интересно. Инсталирах си Excell 2013, настройките ми са на бълг. регион, но умишлено изписах точка в една клетка. Autosum- а си свърши работа без да прибави тази клетка, но не ми показа по никакъв начин, че има проблем (не се появи зеленото триъгълниче в горния ляв ъгъл). Има ли опция за включване и изключване на това триъгълниче? Благодаря ви!

  НАДЯ ОГНЯНОВА:

  когато искаме да сумираме колона-избираме графата в която да получим сбора, пишем равно и започваме да избираме клетките,виждам от примера ви,че вие кликвате върху клетката,после избирате следващата клетка и така до края когато с ентър получаваме сбора А ПРИ МИН СЛЕД КЛИКВАНЕТО ВЪРХУ КРЕТКАТА ТРЯБВА ДА ИЗПИСВАМ + И ТОГАВА ДА ОТИДА НА СЛЕДВАЩАТА КЛЕТКА -т.е правя по една операция в повече за всяка клетка

  Райна:

  След като в дадена клетка е различен дес.знак, т.е не е число, то просто не се добавя във формулата няма грешка (логическа). Зеленото триъгълниче, е индикация за логическа грешка. Така че то се появява, когато има логическа грешка, например съседните формули са различни.

  Донка Тодорова:

  Ако разделителя Ви е точка, а някъде имате число със запетая,то това число няма да Ви бъде прибавено към сумата. Проверете дали всички числа са с еднакъв разделител.

 • Какво значи вълничка - за да се визуализират формулите на листа - вие казвате Ctrl и вълничка!

  Даниела Павлова:

  Какво значи вълничка - за да се визуализират формулите на листа - вие казвате Ctrl и вълничка!

  Краси Кръстев:

  Здравей, вълничката е бутона тилда който е "~"  обикновенно се намира в ляво от бутона 1 и над бутона tab на клавиатурата.

  Даниела Павлова:

  Здравейте! При натискане на Ctrl и вълничка нищо не се случва при мен!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, в раздела Formulas трябва да имате show formulas ( в която да е версия на Excel след 2007  ) доближавайки се до нея ( както съм показал на картинката (вер.2013)) се показва каква е бързата клавиша комбинация за показване на форумулите и съответно ако имате изписани формули в документа те биха се показали.

  Нечо Иванов:

  При 2010 Ctr.+ Wave НЕ работи както е при 2013, затова отговора на инж. К.Кръстев е полезен.  Благодаря!

  Даниела Павлова:

  Много ви благодаря и аз!

  Dida:

  kak da izvajdam v excel


  Taтяна Видолова:

  С изписване на формула, напр.  =А1-В2

  Марина Радева:

  При мен с 2010 ctrl + ~ си работи 

  Mila Georgieva-Petrova:

  Да, и при мен работи (б.р.. - Версия 2007), като се отменя действието му с повторен клик. Благодаря за наглдните примери!

  Антон Иванов:

  При Mac "тилда" най-често се намира непосредствено вдясно от левия Shift. Не че не бихте го намерили и сами, но... да е по-лесно ;-).

  Райна:

  при другите е до "1", вляво 

  Boris:

  При мене пък Ctr + атилда си работи (Excel 2010) обаче не показва формулата само във избраната клетка а във всички клетки де що има формули; странно...

  При другия вариант като на картинката на Краси, при калавишната комбинация (Ctr + ' е и при мен) ми показва някаква цифра, след което трябва да върна назад или със undo или със Ctr + Z за да ми покаже формулата.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, има вероятност когато си писал формулата за намиране на процентната част от крайната сума  да си умножавал по 100 ( снимка 1 позиция 1 ) и съответно форматирането на клетките да е било в числа ( number  - позиция 2 на снимка 1 ) или пък General след което съответно са се получили стойностите ( позиция 3 снимка 1), НО след това си форматирал в Проценти ( снимка 2 позиция 1 ) при което Excel e умножил твойта формула още веднъж и така се получава 100 пъти разлика, предполагам че това се е случило защото е често срещана грешка.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Магда Мичева Иванова:

  Благодаря на Краси Кръстев за подробния отговор  , наистина е вярно твоето предположение , че Excel е умножил още веднъж по 100.

  Pepa Tonewa:

  Моята таблица отгоре, хоризонтално ,вместо  букви има цифри и когато задам функция SUM ми дава грешка. Как да си поставя букви на горния хоризонтален ред?

   

  Pepa Tonewa:

  На мястото на буквите в таблицата на хоризонталния ред най-отгоре имам цифри, или една клетка има адрес11,което прави работата невъзможна. Как да коригирам това? Версия 2003

  Димитър:

  Когато адреса на клетката излиза например 11 , а не А1 е зададен стил на препратките R1C1 (ред1 , колона1). За съжаление не си спомням къде точно беше , но го търси в опции.- формули и махни отметката пред R1C1.

  Bilyana:

  File/Options/Formulas/и махаш отметката пред R1C1 referance style

  Райна:

  В Tools, Options za 2003

  инж. Златко Петров:

  Първо сте написали числото и след това сте задали тип "процент". ако първо зададете типа "процент" и после въведете числото - всичко ще е на ред! Ще се опитам да Ви дам възможно най-добрия съвет: Преди да въвеждате каквато и да е стойност в която и да е клетка ПЪРВО FORMAT CELLS и после въвеждайте. Не се осланяйте на автоматичното задаване на типа - ще берете ядове!

  Цветелина Валерианова:

  Програмата ми не смята крайния резултат..дава ми 0 лв.Версия 2016 на български. Дори не ми маркира когато искам едно по едно да ги сумирам..нито на автоматично ми ги огражда.Въвеждам ръчно формулата и пак нищо :( Как да се справя със този проблем?

 • Защо получавам грешка при сумиране

  Божидар Тодоров:

  Ползвам Excel на MAC и при сумиране на нов файл всичко е ок, но когато опитам да направя сумиране на вече създадена таблица винаги ми дава грешка???

  Другият проблем е, че с клавишната комбинация от клавиатурата на MAC не мога да прикача изображението. 


  Zenny:

  Ако вече създадените таблици са направени на друг компютър, а не на вашия вероятно е проблем с форматирането и най-вече с разделителя за десетиците. Ако на вашия МАС стандартно е точка, но във файла, в който се опитвате да сумирате е запетая и тогава ексел не разпознава числото като такова. При мен преди се получаваше като отварям файлове направени на Windows с български език, там настройките за дати и числа са по нашия стандарт, а на МАС по американския. 

  НАДЯ ОГНЯНОВА:

  когато искаме да сумираме колона-избираме графата в която да получим сбора, пишем равно и започваме да избираме клетките,виждам от примера ви,че вие кликвате върху клетката,после избирате следващата клетка и така до края когато с ентър получаваме сбора А ПРИ МИН СЛЕД КЛИКВАНЕТО ВЪРХУ КРЕТКАТА ТРЯБВА ДА ИЗПИСВАМ + И ТОГАВА ДА ОТИДА НА СЛЕДВАЩАТА КЛЕТКА -т.е правя по една операция в повече за всяка клетка

  Антон Иванов:

  Опитах се да ти пратя клавишните комбинации за скрийншот при Mac, но нещо не се получи ;-). Но можеш да ги провериш какви са при теб от ябълката горя вляво, System Preferences / Keyboard / Shortcuts / Screen Shots.

  Антон Иванов:

  горя = горе, предполагам ще се сетиш... няма как до коригирам вече изпратеното.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, когато натиснеш F2 виждаш формулата ( съответно може да я редактираш ) - снимка 1, а когато натиснеш Ctrl + ~ , то се показват формулите във всички клетки в които има формули - снимка 2.

  Димитър:

  F2 се използва за редактиране на данните в клетката след като е избрана дадена клетка.

  Соня Павлова:

  Здравейте! Аз съм с 2007. Когато натисна F2 не ми показва формулата, а излиза прозорез за Save As...

  Райна:

  Редактиране на данните и в ивицата за формули (ивица за обработка) може да се прави.

  Милена Иванова:

  Получиха се нещата с клавиша F2, но с Ctrl + ~ все още не.

  Райна:

  ако с клавишната комбинация Ctrl+~, не ви се показват формулите, ако това е проблема, то може от меню Formulas да изберете Show Formulas

  Никола Петров:

  ще се покаже формулата във полето formula bar, а при двоен клик - в самата клетка! Извинения за горния пропуск! Лек ден и успехи!

 • Христо:

  Най вероятно сумите в клетките са в друг формат и excel не ги разпознава като числа, затова и не ги събира.

  Краси Кръстев:

  Постави една снимка с този проблем за да стане по - ясно и да може да ти помогнем тук във форума.

  Христо Маринов:

  Благодаря!

  Дияна:

  Здравейте,аз не мога да изгледам целия урок.Защо се получава така при мен.
  Mila Georgieva-Petrova:

  До Дияна: Може би заради временни проблеми в Интернет възката... И при мен се случи 2-3 пъти, но се връщах в началото и после до конкретото място на съответния урок 

  Райна:

  Такъв проблем се получава, когато е пуснато видеото и същевременно е отворен файлът за упражнения. Поне при мен се получи при такава ситуация.

  Everflow:

  Създаваш си собствен файл и работиш с него. Очевидно няма да имаш такива проблеми ;)

 • Защо Excell не ми маркира грешка

  Гергана:

  Здравейте! Инсталирах си Excell 2013, настройките ми са на български регион, но умишлено въведох точка в една клетка. Autosum- a сумира реда, без тази една клетка, но не ми показа, че има проблем (не се появи зеленото триъгълниче в горния ляв ъгъл). Има ли опция за включване и изключване на това триъгълниче? Благодаря ви!

  Христина Машева:

  Здравей, в такъв случай Excel не дава грешка. Единствено форматира клетката вляво, за да се отличава от тези, които са числа. Ако вкараш тази клетка във функция изискваща число ще ти даде грешка. Пробвай да събереш тази клетка с някоя друга, но не със сума, тогава би трябвало да ти даде #VALUE.

  Райна:

  В този случай при сумиране се счита, че в тази клетка е 0. Зеленото триъгълниче е индикация за логическа грешка, а в случая няма логическа грешка.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, при Excel 2010 тази клавишна комбинация не работи.

  Вижте тази тема тук :

  Алтернатива на Ctrl + ~ при Excel 2010

  в която съм дал алтернатива.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Може ли текст от няколко клетки да се обедини в една, като се запази текстът от всичките?

  Ваня :

  Искам да получа този ефект, ако е възможно и ако може да става автоматично.


  Ангел Тодоров:

  Здравей!

  Обединяването на данни от различни клетки в една е обяснено в М6 V10.
  При теб би изглеждало така:

  Ваня :

  Здравей, 

  понеже не съм стигнала до този модул и не мога да го гледам и затова попитах някой да ми помогне, ако може, за което много благодаря! Много ми помогна, отново благодаря!
  Альоша Исаев:

  Здравей Ваня,
  интересувам се за символа изписан в клетка В1, от къде го взимаш?
  Благодаря .
  Альоша.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша предполагам символа е от Symbol и след това е избран символа за градуси (degree) ( снимка 1 и 2 ).

  Ваня :

  Здравей, Альоша, да точно както е отговорил инж. Краси Кръстев взема се от Symbol.

  Альоша Исаев:

  Благодаря на Ваня и Краси за бързия отговор. Спорна седмица.

 • Как да заключвам определени клетки, така че когато някой отваря таблицата да може да променя само стойностите който съм му разрешил ?

  Христо Бумбаров:

  Как да заключвам определени клетки, така че когато някой отваря таблицата да може да променя само стойностите който съм му разрешил ?

  Краси Кръстев:

  По този въпрос виж този трик ето тук : aula.bg/uroci-zaklyuchvane-na-edna-opredelena-kletka-v-excel . Надявам се да съм бил полезен с отговора.Като цяло може да прегледаш раздела трикове в Aula има доста интересни.

  Христо Бумбаров:

  Благодаря ти много.

  Венета:

  А къде се намира разделът трикове в Aula ? Не успях да го намеря с търсачката :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Тук:

  Аула_Трикове

  може да намериш раздела трикове на Аула.

  Венета:

  Много Благодаря, Краси! Зададох нов въпрос по препоръка, за да мога по-лесно да го намеря. Благодаря за отговора! :)

 • Как да разнеса формулата

  Христо Бумбаров:

  Искам да направя формула която да сумира количества и цени. Когато я разнасям при нови колонки с "$" за цената, сумата се получава. Но когато добавям редове, те не се включват и трябва да ги добавям ръчно. Освен това след 80-90 реда вече не ги оцветява. Може ли да се направят със SUM 

  Христо:

  Честно, не разбрах много въпроса. Мога да ти дам само идея. Таблицата която съм качил може да увеличаваш колкото си искаш, но само с insert, няма значение дали са колони или редове. След това само редактирай номерацията. Формулите няма да се променят. Последния ред е за проверка.

  Христо Бумбаров:

  Идеята е когато имаш бригади и фирми, надолу по редовете записваш видовете СМР които може да се увеличават. В различните колонки попълваш изработеното за съответната седмица. Там трябва да ми излиза получаване "ориентир формулата в жълто и Е14". При писане на нов акт скривам предния с Hide без да ги трия защото натрупвам платените и задържани гаранционни за всеки вид СМР по отделно. При приключване на работа сумирам отделните количества. Затова ми трябва формула подобна на тази която съм извел да става автоматично, без да е в друга колонка - защото таблицата в един момент става много голяма.


  Христо:

  Мисля че това може да помогне. Скрий D,F,H,J и таблицата ще е като твоята.

  Райна:

  вместо функcията SUM, използвай SUMPRODUCT. В твоя случай функцията ще бъде така:

  =SUMPRODUCT($C$5:$C$11*D5:D11)
  И по-лесна и да добавяш нови редове ще се обновява с добавеното. Пробвай!
  Христо Бумбаров:

  Точно това търсих. Много ти благодаря.

  Райна:

  Клавишна комбинация за сумиране: Alt+=

  Райна:

  Копиране на формула много бързо става, като двукратно кликнем на малкото квадратче в долния десен ъгъл на клетката, от която ще копираме.

  Красимир:

  Стойностите, разделени с точка, а не запетая не ми ги отчита като валута. Как мога да го променя това? Ползвам Пакет 2016. :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  препоръката мие да прочетеш тази тема тук::

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  В нея ще разбереш как работи десетичния разделител в Excel.

 • Защо се променят стойностите в колоната без да го искам

  Борислава:

  Защо след като съм въвела стойностите, които искам в една колона и след това я маркирам, стойностите се променят и стават еднакви с тази в първата клетка на колоната?

  Краси Кръстев:

  Най- вероятно не маркираш самата колона ами разтегляш първата клетка надолу.Разтеглянето става като си маркирала първата клетка и след това си дръпнала надолу ( от долния десен ъгъл ) с мишката и си разтеглила формулата.

  Борислава:

  Да, благодаря!

 • Защо не сумира?

  Борислава:

  Защо в първата колона ми сумира стойностите, а в следващите не?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж дали клетката не е форматирана като текст.Ако искаш прати ми файла на kr_krastev@abv.bg да го погледна и да видя директно откъде идва проблема.

  Борислава:

  Да, текст беше зададен. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Демек всичко е ОК вече ?

  Борислава:

  Да, поправих го :)

 • Как да възстановя изчезнали колонки? Със стрелкичката "върни обратно" не мога. Версията ми е 2007.

  Бранимир Монов:

  Версията ми е 2007. Изчезнаха ми колонките за месеците януари-април, без да разбера с какво съм го предизвикал и само със стрелкичката "върни обратно" не мога да ги възстановя.

  Краси Кръстев:

  Виж да не би да си ги Hide ( скрил ) въпреки че каквото и да си направил в рамките на една сесия и ако веднага си дал Ctrl + Z ( undo стрелкичката  както я наричаш ти би следвало нещата да се върнат стъпка назад ) ако покажеш снимка или вариант е да пратиш файл на kr_krastev@abv.bg мога и да предположа какво е станало защото така може да са изчезнали поради хиляди причини съответно и .. ако си ги изтрил и си затворил Excel сесията и си запаметил ... няма как да се върнеш с undo ... но наистина не знам какво се е случило ( какво точно си направил ).

  Бранимир Монов:

  Благодаря, синът ми ми показа как със скрулиране да си ги възстановя

  Райна:

  Ctrl+Home, връща в първата клетка А1

  Бранимир Монов:

  благодаря

  николай:

  Може ли да се замразят повече клкони

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Тази тема ще отговори на въпроса ти:

  Как мога да замразя повече редове и колони?

 • не виждам от къде да влезна в теста за проверка на знанията на урока

  Павлина Арнаудова:

  не виждам от къде да влезна в теста за проверка на знанията на урока

  Краси Кръстев:

  Здравей, под урока ( снимка 1 ) има бутон премини теста кликвате върху него и съответно ще ви се отвори теста с въпроса към съответния урок.Ако бутона е зелен означава че вече сте преминала успешно теста за урока.

  Анжелика Николова:

  Както винаги досега научих много полезни неща, както от лекцията, така и от форума. Благодаря!

 • арх. инж. Краси Петрова:

  Вариантите да не ви се изпълни формула са доста ето няколко:

  1. Проверете дали някоя от включените клетки не е форматирана като текст или дата или формат различен от числа, така че програмата да не го възприема като цифри
  2. Ако имате десетична запетая, проверете дали тя се разбира като такава. 
  3. Проверете форматирането на клетката в която е самата формула. Така както го описвате,  мисля че може да е форматирана като текст.
  Форматирането на клетката се прави с десен клавиш формат и там избирате опциите
  Дани:

  Всички включени клетки са числа, запетаята е слагах по няколко начина и не става. Слагам я и с del от клавишите в дясно. И клетката където е формулата също е форматирана като число.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Дани.


  Виж ето тази тема тук : 

  https://aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data
  Yrusinov:

  Привет имал съм подобен проблем , ще се опитам да ти опиша стъпките за решаването му 1. маркираш кледката , десен бутон format cells , избираш general , все още не се е променило след това отиваш отзат на формулата и слагаш enter би трябвао да ти направи изчислението. Надявам се така да се получи.

 • Защо Символите ми се променят при въвеждане?

  Иван Ланджев:

  Здравейте, опитвам се да си създам екселска таблица с формули които използвам. Проблема ми идва когато избера от менюто equations->fractions->stacked fraction r и после се опитам да въведа в някое от квадратчетата да кажем гръцката буква мю , (от менюто symbols->greekplus и от там избирайки буквата и кликайки insert)  ми излиза англиското m. И много ме дрази...а според мен би трябвало да има някъде отметка която да каже на ексел да не променя запа

  Дарина Иванова:

  Здравейте, при мен няма такъв проблем - версия 2013. Гръцките символи, както и други някои, са в шрифт Symbol (при Вас се чете Calibri). Може ръчно да си изберете шрифта Symbol. Забележете тогава долу вляво ще се изпише: Symbol: 109,  където при Вас сега е "Latin small letter m".

  След вмъкване на гръцкия символ, в клетката при мен се вижда самия символ, а в текстовото поле се вижда латинска буква "м". В полето Font се чете Symbol.

  С версия 2013 мога след това да сменя шрифта и да продължа да пиша на кирилица в същата клетка.


 • Краси Кръстев:
  Отговора на въпроса може да видиш тук

  Накратко имаш стойности в клетката които са приети като текст ... тези които ас записани с точка, и затова сумирайкитекст с числа следва да ти изпише че формулата е грешна

  https://aula.bg/question#id-136435200001

 • Краси Кръстев:

  Отговора на въпроса може да видиш тук :


  Не всички стойности в клетките са числа, тези със . са дефинирани като текст затова събирайки ги числа с текст ти дава грешка във формуалта.

  https://aula.bg/question#id-136435200001
 • Краси Кръстев:

  Отговора на този въпрос може да видиш тук 


  https://aula.bg/question#id-136435200001
 • Как да запиша една или друга стойност в дадена клетка ако едно условие е изпълнено или съответно не е изпълнено ?

  Борислав Стоянов:

  Здравейте, бяха ми изпратили преди една формула Примерно ако клетка А11 е равна на клетка В11 , то в клетка С11 пише "ОК" как става това ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, казуса може да се реши чрез използване на IF оператора.Няма да се влизам в подробни обяснения как се ползва IF във видеото от модул 2 урок 5 от настоящия курс има пподробно обяснение за това.

  Как би изглеждала формуалта от примера който давате към въпроса ?

  =IF( A11=B11;"OK";"Not OK") - идеята е ако А11 е равно на В11 в клетката ми запиши ОК, ако ли не ми запипи Not OK.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Може ли само малко пояснение за проблема,

  първия начин имате предвид : = (C1+C2+C3) или става дума за сумирането чрез натискане на бутона Autosum ( време от видеото #00:02:15 ) ?

  И ако може да опишете или поставите снимка какво точно се случва / не се получава / .

  Николина Танева:

  Да, това имах предвид, но не от Autosumq но докато пишех успях да го направя слушайки отново лекцията? Благодаря за отговора и вниманието!

  Краси Кръстев:

  Радвм се че си се справила с проблема.

  Може ли да споделиш къде точно беше допуснала грешка и съответно не се получаваха нещата ?

 • Kak да пресметна колонката. Защо показва само sum ?

  Мартин:

  exel2007

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако се опитваш да въведеш за сумиране тя има вида

  =SUM(А1:А15) като A1:A15 - е диапазона който сумираш.

  Мартин:

  Да точно така го правя,но има някакъв проблем Показвами че има различно поле,но всичките са с цифри. Пробвах и едно по едно с +,но пак не стана.

  Краси Кръстев:

  Може ли да покажеш снимка с точно това което ти изписва когато въведеш формулата.

  Може ли да покажеш снимка с точно това което ти изписва когато въведеш формулата.

  Има голяма вероятност стойностите в клетките да не са числа, ами текст и съответно да не може да събереш ( сумираш ) текста.

  Повече за това какво да правиш в случая може да намериш тук в тези теми :

  Защо след като форматирам клетките в дроби числата си остават същите?

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  В тях е описано идеята на формата на клетка, кога стойността е число, дата и т.н.

 • защо ми сумира последните три реда от колоната?

  вержиния:

  каква е причината?нестава нито по.хоризонтала нито по-вертикала сумите?

  Христо Бумбаров:

  Можеш ли да приложиш снимка или да конкретизираш въпроса? Ако правилно разбирам, или форматирането на клетки е като текст, или първо въвеждаш формула и след това добавяш редове. При втория вариант добавянето трябва да става между редове които са включени във формулата.

  Златка Ивнова:

  Съвет от мен:Когато пишете числа, пишете само с малката цифрова клавиатура и няма да имате проблеми при разчитането. Запетайката, която е там-независимо дали е , или . Ексел винаги я подразбира като десетичен разделител. Елементарна проверка ще си направите като маркирате 2 числа и веднага най-отдолу на екрана ви изписва сбора от маркираното-ако не са числа, няма да имате сума.

 • Как да fiksiram parviq red na tablica

  Dimi:

  Как да fiksiram parviq red na tablica

  Georgieva:

  с команда FreezePanes/Freeze Top Row

  Georgieva:

  намира се в раздел View

 •  Защо при сумирането на числата,след натискането на Enter, ми излиза думата "VALUE'' и не изчислява сумата? 

  Gabbonka:

  Защо при сумирането на числата,след натискането на Enter, ми излиза думата "VALUE'' и не изчислява сумата?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Gabbonka.

  Най - вероятно проблема идва от това че числата не са числа.Ако бяхте сложили изображение, щях да съм по сигурен в предполаожението си.

  Проверете кой е десетичния Ви разделител.

  Ето няколко теми:

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  Защо при при функция subtotal ми дава отговор 0?

  Защо след като форматирам клетките в дроби, числата си остават същите?

  от които ще научите повече за десетичния разделител и форматирането в Excel.

  Ако след прочита на тези теми не се справиш с проблем сложи една снимка, така че да покажеш какво точно сумираш.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Gabbonka.

  Така както си описала проблема, предполагам че най - вероятно не събираш числа, ами текст.Няма как да събираш текст.

  Провери много добре, какъв десетичен разделил ползваш за числата.

  По отношение на десетичния разделител прочети тези теми тук:

  Защо след като форматирам клетките в дроби, числата си остават същите?

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата.

  и мисля че ще се справиш с проблема.

  Ако все пак проблема остане, пиши пак и сложи една снимка в която да покажеш какво точно сумираш за да имаме по - точни предположения, от къде може да идва проблема.

  Gabbonka:

  Здравейте! Проблемът беше в десетичния разделител,но го оправих! Благодаря!

 • Защо, когато напиша формулата и дам Enter, сумата не се появява, а единственото което виждам е формулата?

  Kalina Todorova:

  Защо, когато напиша формулата и дам Enter, сумата не се появява, а единственото което виждам е формулата?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  С клавишната комбинация Ctrl + ~, може да покажете/скриете формулите в клетките.

  Другият вариант е да отидете в раздела Formulas (снимка 1 позиция 1) и след това в раздела Formula Auditing (снимка 1 позиция 2) изберете бутона Show formulas (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Натискайки бутона Show formulas той става активен и свети (снимка 2 позиция 1), съответно виждате формулите в клетките (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Повторно натискане на бутона, следва изключването му и съответно деактивиране на опцията да се виждат формулите.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Защо, когато напиша формулата и дам Enter, сумата не се появява, а единственото което виждам е формулата?

  Kalina Todorova:

  Защо, когато напиша формулата и дам Enter, сумата не се появява, а единственото което виждам е формулата?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  С клавишната комбинация Ctrl + ~, може да покажете/скриете формулите в клетките.

  Другият вариант е да отидете в раздела Formulas (снимка 1 позиция 1) и след това в раздела Formula Auditing (снимка 1 позиция 2) изберете бутона Show formulas (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Натискайки бутона Show formulas той става активен и свети (снимка 2 позиция 1), съответно виждате формулите в клетките (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Повторно натискане на бутона, следва изключването му и съответно деактивиране на опцията да се виждат формулите.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Зоя Желязкова :

  Чудесно обяснение - много необходима информация!

  Никола Петров:

  Маркирайте клетка, в която има формула. Натиснете бутона F2 и ще видите формулата. Маркирайте формулата и натиснете бутона F9 - ще видите резултата от действието на формулата. За да се върнете обратно, използвайте комбинацията Ctrl+Z. Лек ден и успехи!

  Нели Неделчева:

  Благодаря за изчерпателните отговори!

 • Как мога да сумирам часове и минути?

  инж. Михаела Карагенова:

  Например искам сметна колко време прекарвам сред природата за месец. Когато пробвам с различни стойности, които надвишават 24 часа как се процедира. Трябва ли по-специално форматиране на клетките?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да процедираш по описания начин тук в тази тема:

  Как мога да сумирам разликата от часове (време) в число (например сбора е 73,5 часа)

  Никола Петров:

  Цифрата 16:36 очевидно не е вярна! Тогава избираме посоченото и получаваме верният резултат, а именно 40часа и 36 минути! Цифрата 16:36 е копирана, за да се види разликата при форматирането и изчислението да бъде вярно! Лек ден и успехи!

  Георги Влайков:

  ЛИНК На този линк е обяснено доста подробно

  Никола Петров:

  Друг начин, ако темата е актуална още: Лек ден и успехи!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Мариана.

  Когато въвеждаш информация от клавиатурата се увери че клавиатурата ти е на английски език.Другото което е важно е да въвеждаш всико от основната част на клавиатурата, не ползвай Num pad- a за числа и символи, ако виждаш големи букви не е необходимо да натискаш Shift, Пробвай да въведеш директно символите или при включен Caps Lock.

  МАРИАНА АТАНАСОВА:

  Привет, Краси. Благодаря за бързия отговор. Направих всичко, както си го описал. Тъй като работих на лаптоп, реших да опитам и с външна клавиатура. За съжаление нищо не се получава, не приема символа за начало на формула. Това ме ограничава в гледането на онлайн упражненията, особено на Excel. За мое съжаление.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мариана.

  Това което виждам от снимката показана по-горе е че началото на форулата знака = e wyweden. Съдя по това че равното свети в бяло, което означава че знака е въведен, след това обаче имаш проблем със въвеждането на SUM.... това отново ме навежда на мисълта за това дали си на анаглийски и по точно на каъв точно англйски имам предвид от значение е клавипите да са на стандартното място в основната част на клавиатурата и да ползваш QWER клавиатура .... QWER означава последователнсотта на клавиатурата в горния ляв ъгъл да бъде QWER .

  Пробвай пак и обърни внимание дали при полседователно въвеждане символите или буквите стават бели или при бавното и последователно въвеждане те остават със зелен цвят.

  МАРИАНА АТАНАСОВА:

  Привет Краси. Клавиатурата на лаптопа е QWERTY, а така също и на периферната клавиатура, която тествах. Когато работя в Excel нямам никакъв проблем да въвеждам формули. Проблема ми е само когато гледам онлайн упражненията след уроците и трябва да въведа =. Да, клетката свети в бяло, като правоъгълник, но не се изписва нито = нито sum или каквито и да е символи. Благодаря за отделеното време.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е леко лъжовно, това че на екарана в клетката на Excel не виждаш да има символа равно не значи че не е въведен .... за това какво точно си въвела до определен момент от време се оринтирай от правиъгълничето в което е записано какво трябва да се въведе, А именно - когато дадения символ е зелен той не е въведен, когато е бял той е въведен и трябва да се въведат следващите.

  Както писах и по-горе ... равното е въведено и ДА объркващо е защото на екрана в клектака на Excel все едно нищо не е въввдено, НО всъщност е въведено тъй като в "кутийката" от само упражнение равното свети в бяло, така че селдравното трябва да въвдеш S U M в конкретния случай.

  Малко е подвеждащо, НО самата програма създала това упражнение работи така и малко подвежда тъй, като не веднага или изобщо не виждаш какво си въвевала ... идеята да видиш къде си позиционирана в Excel, А за това какво точно въвеждаш / и дали е ввъведено или не/ се оринтираш от кутийката създанена програмата с която е създанено упражнението.

  МАРИАНА АТАНАСОВА:

  Добър вечер, Краси. Благодаря за дългото пояснение. Светна ми лампичката. Наистина е леко лъжовно, но с периферната клавиатура всичко си дойде на място. Лаптопа ми е с немска клавиатура и символите са на най-необичайни места. Моля да бъда извинена за отнетото време. Продължавам по-уверено напред.

  МАРИАНА АТАНАСОВА:

  Здравейте, приятели. Имам нужда от помощ. След много ми опити да въведа символа =, днес се натикнах на сериозен проблем. Клавиатурата ми се бъгна. Не мога да въвеждам символи, като напр. знака за електронна поща @ и т.н. Сега успях да го изпиша като натиснах клавиша на буква Ч. Моля Ви, насочете ме към статия или урок.

  Мариана Атанасова:

  Моля да бъда извинена за въпроса, но проблемът е бил в моя лаптоп. След намесата на специалист, клавишите вече са там, където бяха.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че проблмът е разрешен.

  Най-вероятно проблемът е бил в настройка в начина на възприемане на клавишите, което може да е идвал от регионалните настройки на клавиатурата.

 • Защо получавам съобщение "Оne or more formulas contain a circular reference"?

  Fifokifo:

  Здравейте. Защо мaркирайки цялата избрана колона , и избирайки Autosum ми излиза следното : В клетката за общата сума ми излиза Value с възклицателен знак и ми изписва следното : One or more formulas contain a circular reference and may not calculate correctly .Circular reference warning . Къде греша ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Това се получава, когато клетка в която записваш формулата участва вътре в самата формула. Казано по друг начин - в клетката се изпълнява формула в която участва и самата клетка.

  Другият вариант е клетквата в която записваш формулата за сумиране да участва във формирането клетка, която клетка е част от това сумиране.

  Препоръката ми е да пргледаш диапазона (обхвата), които въвеждаш във формулата, да не съдържа клетката в която записваш формулата ИЛИ клетката в която сумираш по някакъв начин не участва във формула образуваща стойността в някоя от клетките които участва в това сумиране.

 • Игнат Ганев:

  На първо четене по подредбата на цифрите в колоната и настройката на позициониране на съдържанието се вижда, че настройката на клетките е на текст. Може да маркираме колоните със стойности и от "format cells" да изберем "General" или "Number", след което да повторим формулата.

 • Маркирам клетка, изписвам равно, маркирам клетките за сумиране, натискам Аутосум, получавам #VALUE, Какво правя не правилно? Версия 2007

  Марина:

  Маркирам клетка, изписвам равно, маркирам клетките за сумиране, натискам Аутосум, получавам #VALUE, Какво правя не правилно? Версия 2007

  Kocho:

  Според мен последователността на действията трябва да е: Маркирам клетка, натискам Аутосум, маркирам клетките за сумиране, натискам Ентер

  Дарина Иванова:

  В празната клетка под тези, на които търсим сумата без да сме в режим на писане, избираме AutoSum и се появява очертана с пунктир зоната от клетки. Проверяваме я и ако тя е точно тази зона, която искаме да сумираме само натискаме ENTER. Ако зоната не съответства точно, може да я обходим отново и след това да натиснем ENTER. При това действие не трябва да натискаме нищо друго.

  Друг вариант е да маркираме зоната, за която търсим сумата заедно с празната клетка под нея и след това да изберем функция AutoSum. В празната клетка веднага се пяовява сумата.

 • Как да измисля процентно съотношение между две и повече стойности.

  Надя Китова:

  Как да изчисля процентно съотношение между две и повече стойности.

  Kocho:

  Ами едната се разделя на другата и се умножава по 100. Поне така ни учеха по математика

 •  Каква е алтарнетивата на комбинацията CTRL+~ ?

  Aokmoo7:

  CTRL+~ не работи на версия 2019! Нито на английски нито на български! Някой знае ли дали е сменена комбинацията?

  Kocho:

  Работи си комбинацията и в 2019 и в Офис 365. Може би има някакъв казус с клавиатурата

  Във всеки случай алтернативната клавишна комбинация е последователното натискане на клавишите: Alt > M > H

 • Може ли 

  Димитър Димитров:

  Може ли формула да изчислява изработени допълнителни часове в електронна присъствена форма за осем часов работен ден - т.е.ако служител работи примерно от 8.00ч - 16.00ч - са осем работни часа, но ако има десет работни часа, формулата да изчислява колко са във всеки един момент допълнително изработените часове на работник?

  Миглена:

  =SUM(B2:E2)-(COUNT(B2:E2))*8

  Миглена:

  а в случай, че имате колони с по-малко часове от 8ч, формулата е =SUM(B3:F3)-(COUNTIF(B3:F3;">=0")*8)

  Димитър Димитров:

  Здравейте. Благодаря за подробния отговор но пак не ми се получава

  Димитринка Вълкова:

  Има повече скоби във формулата и затова не се получава. Правилната формула на Миглена SUM(B2:E2)-COUNT(B2:E2)8 или SUM(B2:E2)-(COUNT(B2:E2)8)

  Димитър Димитров:

  Благодаря Ви за отговора, но пак не се получава. Явно е проблема в моя компютър!

  Димитринка Вълкова:

  Извинявам се, пропуснала съм оператора за умножение във формулата SUM(B2:E2)-COUNT(B2:E2)8 или SUM(B2:E2)-(COUNT(B2:E2)8) Изпратете ми файла на dutoto@gmail.com, според мен проблемът не е във Вашия компютър

  Джемиле:

  Смени ";" само с ",'. Явно при теб разделителят е ",".

 • Станислав Стоянов:

  Цифрите не са една под друга и сбора не е верен

  Диана Проданова:

  Първите две числа не са числа, защото е поставена точка вместо запетая. Ексел ги възприема като текст, затова и са подравнени в ляво.

 • как да променя

  Пламена:

  когато напиша числото в клетка на Месец Февруари за вода- т.е. от 12.43лв става 16 041,00 лв, а в клетката за м. Януари сумата за ток 76.45 остава без лв. Моля за съдействие.

  Elenkoleva31:

  форматирайте клетката за м.февруари като число, а тази на януари - счетоводство.

  Райна:

  Причината е в десетичния знак. За да бъде десетичният знак винаги правилен въвеждайте от цифровата клавиатура (1), а паричния знак избираме от (2)

  Пламена:

  Разбирам. Но от клавиатурата взимам десетичния знак. На един месец се полува правилно, на друг не, както и при другите

  Райна:

  Може би е изтрито само съдържанието, но не и формата на предишно грешно въведение. Или с четката (Format Painter) копираме правилния формат или от Clear Format или Clear All изчистваме и формата. С клавиша Delete изтриваме само съдържанието и след това и да въведем правилно датата тя има формат на предишно въведеното.

 • Как да показва формули

  Tspasov7:

  Защо, като натисна ctrl+вълничка не ми показва формулите.

  Kocho:

  Всъщност официално клавишната комбинация не е CTRL + ~ (вълничката), а CTRL + ` (не знам как се казва, използва се за ударение). Обикновено този клавиш е комбиниран с вълничката (която официално се нарича тилда).

  Но понякога е възможно настройките на клавиатурата да са други.

  Потърсете клавиша ` и пробвайте с него и CTRL.

  А стандартният начин от лентата с бутони (Ribbon) е:

  Formulas > Formula Auditing

  и там търсете бутона Show Formulas. Той изглежда различно в различните версии. Обикновено е отдясно на Trace Precedents и в иконата му се съдържа fx

 • Защо изписва value

  Симона Папазова:

  Защо при версия 2016 ,като използвам ръчно въвеждане на формула получавам обща сума ,но ако използвам маркиране на клетките и autosum ми изписва value

  Kocho:

  На мен ми е трудно да отговоря на този въпрос. Не разбирам какво правите. Може ли някаква картинка?

 • Как да сложа AUTOSUM?

  Надежда Иванова:

  На мястото на AutoSum ми излиза само SUM. Трябва да отида на Formulas за AutoSum. Как да направя AutoSum да е на мястото на SUM?

  Борислав Венциславов Сефтерски:

  не разбирам въпроса