Предимства на използване на вградените таблици в Excel

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Сумиране при вградени таблици?

  Весела Костадинова:

  Когато съм си направила ръчно таблица и инсъртна вградена таблица след като вече съм направила сумирането по редове, формулата за сумите остава =SUM(C2:N2). За да я превърна в =SUM(Разходи[@[Януари]:[Декемврри]]), трябва да направя сумирането наново. Има ли начин това да става още при инсъртването на таблицата? (Работя на версия 2010)

  Dzhemile Misirkova:

  Пробвай с copy & paste special & keep source formating 

  Ели Петрова:

  Не се получава приложението на формула с условие.Не успявам да разбера каква е причината.Пробвах и двата варианта запетая или точка и запетая-не се получава. Защо?

  инж.Таня Петрова:

  Провери дали не си изпуснала кавичките при критерия ">0"

  Митко:

  Във връзка с първия въпрос. Това означава, че трябва да направим таблица преди да сме въвеждали някакви формули. Или ако обработваме и допълваме стари таблици няма как да ползваме тази опция на exel така ли?

  Владимир:

  Здравейте,

  Защо, когато искам да добавя колоната за Юни, на мен ми изписва Column 1? Сигурно някъде съм допуснал грешка?

  Кирилка Станкова:

  И при мен не изписва автоматично името на добавената колона, а Column 1. Може би това автоматично наименуване важи за 2013 версия само. Аз работя с версия 2010.

  Rayna Damianova:

  При мен става, а аз съм с 2007. 

  Кирилка Станкова:

  Много ти благодаря, Райна, за съобщението, че при теб се получава - значи моeто предположение е грешно. Може би при мен проблемът е в това, че имам проблем с Custom lists. Ще се помъча да реша проблема си с чужда помощ, защото сама не успях.

  Vesela Hristova:

  Много полезен урок, особено в частта с филтрите!

  Елена Червенова:

  Този урок ми откри нови, много полезни възможности на Ексел.

  Росица Найденова Кузманова:

  До Кирилка.Аз също правя упражненията  на версия 2010 добавя се м.юни.Пробвай да добавиш колона с задържан Ctrl и "+"

  Zenny:

  За да се наименуваавтоматично колоната в 2010 трябва да се добавят месеците от Януари до Декември в Custom lists, атова става от File, Options, Advanced, превърта се до  Edit Custom Lists. В появилото се прозорче се избира NEW LIST, вписват се месеците както е показано на втората картинка, ADD, OK  до края.

  Анелия Емилова Никифорова:

  Аз искам да попитам , когато вече съм създала таблица с Insert Table, как след това мога да се откажа от вградената таблица? Показва ми че бутонът на Insert Table е неактивен ( след като вече е създадена) .

  Дарина Иванова:

  Ако таблицата е вмъкната като последно действие, може с команда Undo да се възстанови предишния изглед. След като сме позиционирали на ново място, отново имаме възможност да вмъкваме таблица. За участъка, който е таблица с филтри можем да извършим ръчна обработка с премахван ена филтрите и промяна в оцветяването.

  Yrusinov:

  Привет , когато вече си създала таблица с Insert Table, за да я откажеш изпозваш convert to range и отново си е нормална

  Mariya:

  Здравейте.Защо ми дава грешка в формулата излиза  /This row 

  Mila:

  Защото след по-голямо от 0 и кавички не трябва да има точка и запетая.

  Mila Georgieva-Petrova:

  Аз също съм на версия 2007 и се получава при мен

  Mila Georgieva-Petrova:

  Много полезен урок! Вградените таблици и частта с филтрите имат много широко приложение! Благодаря Ви!

  Mariya:

  Благодаря Мила Коларска.Не бях го видяла.

  Васил Стамов:

  Впечатли ме използването на филтри. Благодаря за идеята.Много е практично.

  Dager:

  какво представлява вградена таблица

  Краси Кръстев:

  Вградената е таблица е таблица в Excel, която има определени свойства, тя се приема като едно цяло, не е просто един набор от клетки в които има информация.

  Вградените таблици имат име, обхващат определен диапазон, когато участват в други таблици ( Pivot таблици или във формула ) те участват с името си, а не с координати на клетки и още доста особености, които са разгледани в настоящия курс, обсъждани са в темите във форума и т.н. :).

  Деница Пенева:

  В моята таблица на клетките на сума няма падащо меню. Такова има горе на колоните до месеците(филтри за сортиране).. Работя с версия 2016....Къде бъркам?

 • Краси Кръстев:

  Здравей, проблема не от версията, ами от начина по който Excel "гледа" на една таблица - това е един точно запаметен диапазон в който за да може да изпълняват функциите всяка клетка под определено име за диапазона съответно Excel, поне не с вградените функции на Excel най - вероятно има начин с VBA, не дава правото да обединяваш клетки тъй като по този начин разваляш структурата на този диапазон.

  Вариант за решение е на проблема е ако искате да се обединяват клетки е да се отиде на контекстуалното меню Design след това да отидете на Convert to Range - така форматирането ще остане, но вече таблицата няма да е във формат Table ( или  казано с AutoCAD термин  Explode - ваме таблицата ).
  Мой съвет е ако Merge е в заглавните клетки, то таблицата да се направи без тях и те просто да стоят отгоре и да са си свободни клетки така може да се merge - ват без проблем.
  Краси Кръстев:

  Добавям и една снимка за по - ясна представа ... просто пропуснах.

  Валентин Велев Стефанов:

  Благодаря ! Много ясен и точен отговор. И подходяща връзка с "Cad" курса!  Поздрави!

  Росица Найденова Кузманова:

  Не се справям и аз с версия 2010 с обединяването на клетки само в форматираните таблици.Всичко е на българси от менютата.Може ли по ясно да се обясни .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Росица.

  В случая по - горе съм обяснил вариантен метод за спрявяне на проблема с обединяване на клетки, Да вярно снимката която съм посочил е на 2013 версия и то на английски и съжалявам просто на компютъра си в случая имам само тази версия, но реално местоположението на на Convert to Range трябва да е на абсолютна същата позиция в контекстуалното меню ( най - вероятно превода е нещо то сорта на Convert to Range = Превърни в диапазон .... ) 
  За превода наистина не знам как точно са го измислили, така че ако някой от форума има версия 2010 български език , нека сподели една снимка на база на обясненото и показаното на версия 2013 от мен.
  Росица Найденова Кузманова:

  Моля за помощ с картина,не се справям и с този превод.

  Елена:

  Здравей Росица, аз съм с версия 2007 на български, разбрах от отговора на инж.Краси Кръстев че обединените клетки трябва да останат извън форматираната таблица. За целта трябва да се преобразува таблицата и да се формира отново без обединените клетки. Прилагам снимка за преобразуването.

  Elena:

  Здравейте! След успешно Merge-ване при натискане на CTRL+T,за да изпозвам вградените таблици, ми показва желания обхват, но при натискане на Enter ми добавя отгоре допълнителен ред...Column1, Column2, etc със съответните филтри, но не и на месеците. Защо става така и как да го оправя?

  Никола Петров:

  Вижте дали имате тази отметка? Без тази отметка: Какво получаваме след натискане на ОК или Enter: Лек ден и успехи!

  По-горе, на втората картинка Excel автоматично е поставил име Column1. Ако дадем някакво име на клетката, ще получим показаното! Лек ден!

  Никола Петров:

  По-горе, на втората картинка Excel автоматично е поставил име Column1. Ако дадем някакво име на клетката, ще получим показаното! Лек ден!

  Elena:

  Благодаря за отговора, но с картинка ще се опитам да дам пример на проблема - искам да обединя тези две колонки и проблем 1 - показва ми, че ще се загубят данните.

  Elena:

  Това е резултатът след merge-ването, а след като да ми се форматира в таблица, ми изчезва и добавя нова колона.... Въпросът ми е свързан с това как мога да обединя клетки и после да ги форматирам в таблица и обединението да ми се запази?

  Никола Петров:

  След оформянето на таблицата, маркираме посоченото и написваме необходимото Лек ден и успехи!

 • Защо формулата не работи

  Dimi:

  И при мен формулта averageif не работи? Защо?

  Dimi:

  Разбрах- както и в примерът в урока не трябва да има знакът точка и запетая след критерия. Тоест след критерият, който е в кавички само затваряме скобите и ентър. Във видеото се вижда че се поставят, но след това ги изтрива.

  Теменужка Бояджиева:

  При мен формулата averageif не работи, макар да следвам урока.Дава грешка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Теменужка и Честина Нова Година


  Може ли да сложиш снимка на проблема и да го опишеш малко по - подробно, едно нещо може да не работи поради ред причини. В случая проблема може да е :

  1. От неправилно използване на десетичен разделител ( . или , ) между числата и съответно стойностите записани в клетката да не са цифри, ами текст и съответно на текст няма как да се направи средно.

  2. Може да е от версията ти преди 2007 версия ползването на Average става по - малко по - различен начин.

  3.Може проблема да е в неправилно използване на разделителя във самата формула ( , или ; )

   Тук:

  https://aula.bg/Excel-zadavane-na-funkcii-s-dopalnitelni-usloviia
   
  под самия урок, както и в темите под него има доста изписани коментари за всевъзможни проблеми с Average най - вероятно някой от коментираните проблеми е твоя проблем. 

  Съжалявам че не мога да дам директен конкретен отговор, НО просто няма как с толкова малко информация към въпроса.
  Теменужка Бояджиева:

  Краси, здравей и Честита и успешна година! Аз се справих с проблема. Такъв срещнах точно в миналия модул и търсех помощ. Последвах съвета на Райна. Но по-скоро се чудя , защо при попълване на функция в клетката ми дава грешка, а когато я въведа през бутона Fx, избера logical и т.н, става?

  Краси Кръстев:
  @Теменужка.

  Ако ми покажеш снимка на това което изписваш в клетката и след това снимка на грешката която ти изписва може да ти бъда полезен, горе съм изброил доста от възможностите за проблем.


  Въпреки че с това пояснение че нямаш проблем когато въвеждаш през Fx ме навежда на мисълта, че най - вероятно проблема е в разделителя ( List separator ) който ползваш между отделните аргументи за дадената функция. При мен както се вижда на снимка 1 е ;   виж при теб какъв е.

  От тази тема тук : 

  https://aula.bg/question#id-88921600001

  може да видиш къде точно може да провериш тази настройка ако си с windows 7.

  Надявам се предположението че проблема ти идва от настройката на List separator - a от регионалните ти настройки да е вярно и да съм те насочил към правилното място във форума за разрешаване на казуса ти.
 • Защо при добавяне на нова колона, тя не се включва автоматично във формулата?

  Анита Данова:

  Когато въведа колона най-отпред или най- накрая, както например в урока месец "юни", то тази колона не се включва автоматично в колоната сума. Във видеото също при въвеждане на данни в месец юни крайната сума не се променя.  Означава ли това, че всеки път когато инсъртвам колона, която се явява последна или първа трябва да актуализирам формулата или има начин това да става по-лесно?

  Сашка Маринова:

  Аз лично, когато трябва да добавя нова последна колона и искам тя да ми се включи във формулата правя следното. Копирам последната колона и добавям една колона преди нея. Така получавам две колони с еднакво съдържание, които са включени във формулата. Данните от последната замествам с новите. 

  Plamboy:

  Ако си избереш всички данни и ги форматираш като таблица (ctr+T) тогава където и въведеш колона ще ти влезе в изчисленията

 • Може ли

  Даниела:

  Направените таблици с по-новите версии на ексел, могат ли да се отварят с ексел 2003 (при него липсват)? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей.

  Да направените таблици в по - нова версия на Excel могат да се отварят с Excel 2003.

  Първо едно уточнение за файловите формати при excel.

  2003 версия на Excel ползва файлов формат .xls. След версия 2007 на Excel се въведе .xlsx формат, като същевременно с това се подържа и стария формат .xls

  Варианти за отваряне на Excel - ски файл, създаден в по - нова версия, от версия на Excel - 2003.

  Вариант 1 -

  Когато искате файла да ви се отваря и на версия 2003, запазете файла във формат .xls.Така изпращайки го на трети лица ползващи версия по - стара от 2003 ще могат да го отворят без проблеми.

  Вариант 2 -

  Има една допълнителние към по - старите версии на Excel, което допълнение ако бъде инсталирано следва да може да се отварят файлове с разшерение .xlsx. идеята Това допълнение може да откриеш тук : https://www.microsoft.com/bg-bg/download/details.aspx?id=3

  • Само да отбележа че има някои типове графики, smart ART и т.н. се "чупят" в .xls формат ( във форума има няколко такива интересни теми ).Така че препоръката ми е AutoSAVE настройката да е за формат .xlsx и съответно ако пращате на трети лица да правите save as на .xls за да го отворят с по - ниска версия или пък съответно те да имат допълнението - вариант 2.
  Даниела:

  Благодаря! Имах в предвид вградените таблици с предимствата им, дали се запазват в 2003?

  Димитринка Вълкова:

  За съжаление вградените таблици, които се избират от менюто Insert --> Table, са въведени за първи път в Excel 2007 и не са валидни за Еxcel 2003. Когато се записва файл, който съдържа такава таблица във формат xls, излиза съобщение, че не се поддържа в 2003.

  Даниела:

  Благодаря!

 • Как да остане Merge когато имам създадена таблица (Table)?

  Juliana Nikolova:

  Може ли, ако Имам предварително направена таблица и съм използвала в някой от колоните Merge на някои клетки. Когато реша на използвам вградените таблици ми връща форматирането, т.е. изключва ми обединението на клетките в една от колоните на таблицата. Как мога да се справя с това?

  Юлия Димова:

  Изплозването на merge може да създаде доста проблеми при обработката на данни. Не съм запозната дали във вградените таблици тази функция се поддъжра въобще. Аз бих посъветвала да не използвате merge, а просто повече колони, ако това е необходимо. Merge изплозвам само, когато файла е повече текстови или няма да го използвам след това с друга цел.

  Juliana Nikolova:

  Благодаря!

  Valqboneva:

  Форумът е все едно още един урок! Благодаря!

  Diana:

  Здравейте, имам вече създадена таблица с данни, след като реша да я направя автоматична / Insert-Table / на първият ред ми се зареждат колоните с наименованието Column1,2,3 - , реално аз искам да се използват вече зададените наименования на колоните / напр. месец, брой ,година и т.н. / Как може да се получи ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Когато създаваш таблица излиза един прозорец (снимка 1 позциия 1), в този прозорец има една отметка My table has headers ( снимка 1 позиция 2), ако е сложена тази отметка следва първия ред от селектирания ти дипазона да стане заглавен ред носещ основна информация съдържанието на колоните ти в таблицата.

  Снимка_1

  Резултатът е на снимка 2.

  Снимка_2

  Ако не бях сложил отмектата щеше да се получи показаното на снимка 3.

  Снимка_3

  Така че много важна отметка :)

  Diana:

  Благодаря Ви много !!!

 • Трябва ли да се променя формулата в колона "Сума" ако добавя колона след "месец Май", която е последният номер във формулата. Въпросът ми е за тези "автоматични таблици"

  Мария Генова:

  Защо когато добавя новата колона за месец "Юни" и нанеса данните за този месец автоматично не се променя колоната със сумите с добавяне на новите стойности. Това означва, че трябва да променя формулата ли? Пробвах да добавя колона преди месец "Май" и се получи "Април 2" и след като нанесох данните те автоматично се отразиха в сумарния ред на колона "Сума".

  Десислава Борисова:

  Не се разбира за какво става въпрос-нито каква е таблицата, нито формулата

  Десислава Борисова:

  Да, трябва да се промени формулата. Последната колона във формулата Ви е май. Ако добавяте преди нея, тя автоматично влиза, защото формулата е от-до "Януари:Май", а не изброени клетки. Ако добавяте след Май, следващите клетки ги няма във формулата. Двете точки ":" във формулите означават поредица от клетки.

  мариана:

  Благодаря за коментара! Беше ми от полза!

  Мария Генова:

  Благодаря за отговорът!

 • Как мога да обединя клетки и когато ги форматирам в таблица обединението да ми се запази?

  Elena:

  Здравейте! Как може при създадена вече таблица, ако ми се наложи да обединя данни в клетки обединението да ми се запази и форматирането на колоните да става като ми отчита merge-натите клетки? Т.е. Ако съм обединила А1 и В1 да ми създава колона за тях и после да продължава с С1. Прикачвам снимка. Това е след като съм обединила колона А1 и B1 и след това я направих на таблица. Колонката, която автоматично е кръстило Column1 беше с друго име и обединена с А1...

  Краси Кръстев:

  Здравей, виждам че си писала и тук:

  Настройките за Merge cells при мен /2010/ не работят когато ползвам готовите формати за таблици. Може ли да се оправи това?

  прочела си темата в която е дискутирано именно това обединяване на клетки в таблица.

  Отговора на въпроса ти е, че няма как ако имаш таблица създадена с Table да съдържа в себе си обединени клетки. Може да го направиш по описания метод в посочената по-горе тема, т.е. имайки таблица с цялото и форматиране и т.н. съответно да я превърнеш в Range (обхват) и съответно едва тогава да можеш да обидиниш клетките.

  Създавайки таблица ти създаваш специфичен обект за Excel, който обект не позволява обединяване (merge-ване) на клетки в него.

  Elena:

  Въпросът е, че ок - > превръщам го в Range, обединявам и после не мога да го превърна в таблица с вече обединените клетки...

  Краси Кръстев:

  Да, няма как да го превърнете с обединени клетки в таблица, именно заради това го правите на Range, защото таблицата не го позволява, ако се върнете към таблицата отново следва тези клетки вече да не са обединени, няма как да запазите това обединение в таблицата.

  Таблица и обединени клетки - са несъвместими .

  Не можете защото Excel не го позволява, това се опитвам да кажа. Чисто като начин на организация на данните в обект таблица на Excel, не могат да се подържат обединени клетки.

 • Как да направя упражнението?

  Irina Rupova:

  При правене на упражнението след урока, диапазона, който трябва да се маркира се намира под "указателната табела" и всъщност при мен се явява като проблем-не мога да продължа упражнението.

  Irina Rupova:

  При упражнението със сваления файл няма никакви проблеми. Всичко е точно. Благодаря на лектора.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ирина.

  Какво точно се случва когато правите упражнението след урока?

  Вижте ето тази: Защо не мога да продължа с изпълнението на упражнението? тема от форума на Аула в която има видео по отношение на един много често срещан проблем с изпълнението на упражненията, особено когато става дума за селектиране.

  Кой интернет browser използвате, когато сте в Aula?

  Препоръката ми е да използвате Google Chrome.

  Само при това упражнение ли е проблема?

  Irina Rupova:

  Проблема е само при това упражнение. При влаченето се вижда, че въпреки че съм стигнала до края, в прозорчето се е маркирало само до месец февруари. Използвам Firefox и досега не е имало никакъв проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ирина.

  Съвета ми е ако имате възможност да изполвате Google Chrome, попринцип повечето инструменти на повечето сайтове работят без проблем именно с този browser. Съвета ми също така е да прегледате темата описана по-горе която поставих т.к. именно тя показва спецификата при селекция, чрез влачене.

  В момента упражнението работи от системна гледна точка.

 • Защо когато отида на Опции-Разширени настройки-Редактиране на потребителски списъци не ми излиза Потребителски списък, за да си добавя Нов лист?

  Филиз Велиева:

  Работя с Ексел 2010г. Когато си добавих нова колона, тя се преименува като Colomn1, a не като месец юни. Сега за пръв път ми направи този проблем, като до този урок без проблем съм влизала в същите тези настройки и съм си правила потребителските списъци без проблем. Защо се получава така и можете ли да предложите решение, за да може да ми се появава този Custom list?

  Филиз Велиева:

  Пробвах и двата варианта и отново не се получава 1.Home/ Editing /Sort&Filter /Custom Sort /Custom List
  2.START BUTON/ Programs/ Programs and Features/ Microsoft office 2010/ Change/ Repair/ OK

  Димитринка Вълкова:

  За да използвате потребителски списък, най-напред трябва да го добавите. От картинката, която показвате, изберете "Редактиране на потребителски списък" и добавете елементите на Вашия потребителски списък.

  Филиз Велиева:

  Когато избера" Редактиране на потребителски списък" ми излиза отново този прозорец, т.е не ме допуска да правя промени.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето един начин как може да се достигне до желния резултат.

  Първо в клетката изпишиши x след това отиди на раздела Insert и там избери Symbol

  Снимка_1

  От появилия се прозорец избери таба Symbol (снимка 2 позиция 2), след това в Subset (снимка 2 позиция 3) избери Combining Diacritical Marks (снимка 2 позиция 4), след това избери символа показан на снимка 2 позиция 5 и след това кликни на Insert (снимка 2 позиция 6)

  Снимка_2

  Резултатът е на снимка 3

  Снимка_3

  Огнян Макавеев:

  Покорно благодаря!

 •  Как да?

  Emil:

  Zdraveite.

  Izvinqvam se che pisha na latinica,jiveq izvan stranata i nqmam BG klaviatura . Vaprosat mi e zashto pri izpolzvane na vgradena tablica ne moga da izpolzvam formuli s razlichni stoinosti vav vsqka kletka? Excel mi gi promenq vsichki te spored poslednata promqna. Blagodarq .

  Диана Христова:

  Таблиците се използват за улеснение, затова автоматично се попълват колоните при зададена формула. Ако искаш да дадеш само за клетка формула, след като я напишеш и таблицата я попълни автоматично до края на колоната, натисни Ctrl+Z - тогава става попълнена само тази клетка с дадената формула. А това, че живееш в чужбина и нямаш булгарска клавиатура, не е оправдание - пиши на фонетична.

 • Здравейте,

  Надежда:

  имам следния въпрос: имам таблица подобна на примера, натискам Ctr+T и я форматирам както е в примера, но над реда на месеците Януари, Февруари ... т.н ми се появява още един ред с падащо меню и пише Column 1, Column 2 ...

  Borislav Belev:

  Здравейте, Защото отгоре имате празен ред, който също сте маркирали когато сте задавали диапазона на автоматичната таблица. Ексел в случая приема, че този ред също участва в данните и ги преименува в колана 1,2,3 и т.н.

  Bobby:

  Здравейте,

  Този ред се появява защото не сте отбелязали отметката "My table has headers", т.е. че ващата таблица си има вече заглавия и не искате Excel да ви сложи автоматино.

  Поздрави и успех :)