Окачени фасади - основни характеристики

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как контролираме вертикалното членение на окачена фасада?
Чрез параметър в режим на редактиране на съответния тип окачена фасада
Чрез параметър от панела с настройки след маркиране на съответната стена
Чрез лентата с опции при създаване на стената. След създаването на стената не може да се контролира

Въпроси и отговори

 • Може ли да се задава точен размер външна стена спрямо размер на тухла?

  Антоанета Генчева:

  Здравейте! Ако имаме външна стена с видима тухлена зидария отвън, има ли начин програмата да даде във фасада точен размер на тухлите (ако предварително някъде е зададен самия размер на тухлата и фугата), така че при отворите (прозорци, врати) тухлите да са или цяла или половин тухла - без да е необходимо да се смята на ръка точното разстояние между отворите, или от края на стената до отвор? Благодаря!

  арх. Петър Пенчев:

  Въпроса е интересен. Определено решението му обаче не е предмет на курс за начинаещи. = ) Това което ми хрумва като един от вариантите е да зададете специфичен щрих за повърхността на финишния слой на стената. Това става като влезете в режим на редакция на стената и изберете да редактирате най-външния слой на стената и в прозореца за редакция на съответния материал коригирате полето "Surface Pattern". Там можете да заредите предварително създаден щрих, както в аутокад, който отговаря на вашите размери. Важно обаче е да е поставена опцията "Model", защото в противен случай във всички мащаби щриха ще е еднакъв, а ние целим да отговаря на реалните размери, което значи да се променя спрямо мащаба. От опцията Import, може да заредите ваш щрих или да изберете да дубликирате хоризонтален и да зададете нужното разстояние между отдлените линии. След това във фасада ще можете да подравянвате по линиите от щриха (още нещо за което е важно да сте избрали оцпията "Model")

  Тук можете да видите пример от вградените в един от темплейт файловете материал и неговия щрих, за да добиете представа за какво говоря. Пак отбелязвам обаче, висчко това е предмет на малко по-задълбочена работа с програмата и на малко по-високо ниво от базовото което е запознаване с основната функционалност и възможности на софтуера/

  арх. Петър Пенчев:

  P.S. Опцията "Import" е налична след като клиикнете ""Edit" в послдния прозорец "Fill Patterns" от показаната картинка.

  Антоанета Генчева:

  Много благодаря за изчерпателния отговор! Аз имам представа от подобен софтуер и не сън съвсем начинаеща. Това е конкретен казус от проект и се надявам да проработи.

  арх. Петър Пенчев:

  Със сигурност ще проработи и щом имате опит ще се справите без проблем. Този метод позволява да не се товари излишно модела с геометрия. Разбира се можете да прибегнете до различни подходи и да моделирате самите тухли, но това ще утежни неимоверно модела. С изпозлването само на въпростната щриховка всичко става далеч по-лесно и леко.

  Румен Драганов:

  Всъщност, за да се получи така желания резултат - около отворите да завършваме с цяла или половин тухла, трябва самите отвори да са кратни на половин тухла, същото важи и за разстоянията между тях, което си е ангажиращо.

  арх. Малина Антова:

  Точно тук е майсторството на проектанта - да пресметне отворите и разстоянията между тях, да ги съобрази с конструктивните елементи по фасадата и най-вече с помещенията зад нея. Това ако не го може един архитект - по-добре да си скъса дипломата. Много искаме софтуерът да мисли вместо нас, ама не става.

 • Как да създам изцяло динамична Curtain wall?

  Tyrnokop:

  Здравейте. Искам при промяна на разстоянията между всеки два съседни елемента независимо дали вертикали или хоризонтали динамично да се преоразмерява всичко. Под "всичко" имам предвид линейните размери на профилите, на стъклопакетите и на уплътнителите. При смяна на габаритните размери всяко поле с прилежащия му стъклопакет и аксесоари да се преизчислява. При промяна на формата на фасадата от правоъгълник в трапец примерно, би било идеално динамично да се преизчисляват и ъгловите размери, зарязванията и обработките в краищата. Тези неща донякъде успявам да ги направя с динамични блокове в Аутокад и/или като Solidworks модел от тип Top-Down, но като цялостна концепция засега не успявам да постигна гореописаното. Още нещо: в Solidworks моделът става безскрупулно тежък и всяко елементарно завъртане коства много време и нерви. В Аутокад нещата се траят, но и там си има трески за дялане. Използвам работна станция и смятам, че след като изгледах Revit курса ви имам нужните познания да премина към софтуера Revit. Моля за отговор исканото по-горе възможно ли е? Благодаря

  арх. Петър Пенчев:

  Здравейте, до колкото разбирам въпроса, всичко това е заложено попринцип в Revit и е възможно. Разбира се има нужда от определена насторйка и най-вече да се изпозлват или създадат определени фамилии за профили и панели. В общи линии невъзможни неща няма = ) Винаги може да се достигне до задоволителен резултат, понякога може да има нужда от компромис, но за по-точен отговор се нуждая от по-специфичен въпрос. Ако се нуждаете от допълнителни консултации или помощ по проект може да се свържете с мен на мейл или LinkedIn и да обсъдим възможностите. Поздрави!