Врати и прозорци. Тънкости при поставяне и работа.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как контролираме ориентацията на врата след поставяне?
Чрез селектиране на вратата и натискане на бутона Space
Чрез селектиране на вратата и натискане на бутона Enter
Чрез клавишна комбинация D+R

Въпроси и отговори

 • Как се позиционира врата или прозорец по дебелина на стената.

  Румен Драганов:

  Как да покажем къде искаме да се разположи вратата или прозореца по отношение на дебелината на стената. Например някъде се препоръчва монтажът на прозорците да става във външния край на зидарията (ядрото) на стената или пък в средата на зида. Въпросът е разбира се за многопластови фасадни стени.

  арх. Петър Пенчев:

  Позицията на вратата или прозореца по отношение на стената се контролира чрез фамилията за врата или прозорец. За да е възможно това обаче, предварително такава опция трябва да бъде заложена във фамилията която се позлва. В различните фамилии параметъра който контролриа това поведение може да се казва по различен начин. Например тук в стандартен архитектурен темплейт който съм отворил има прозорец, който се конторлриа така:

  Наличието обаче на подобна опция зависи изцяло от фамилията която се ползва. Може и да не съществува опция за ткаъв тип контрол.

 • Как да направим прозорец по стена, която е като арка?

  модул97:

  Здравейте. Как да направя серия от прозорци по стената от снимката?

  арх. Петър Пенчев:

  Няма нещо специално при поставяне на прозорец в подобна стена. Прозците могат да бъдат поставяни по стаднартния начин :

  Ако под "серия прозорци" имате предвид изпозлването на командата - "Array" това също е възможно. Ако имате нужда от повече информация за това как може да го направите мога да дам допълнителни разяснения и по този въпрос.

  модул97:

  Здравейте. Поставяйки ги по този начин се образъват малки части от стената, които са видими. Как да избегна това? Благодаря предварително за отговора!

  арх. Петър Пенчев:

  Един вариант е да се създаде специална фамилия която да представлява четирикрилен извит прозорец. Друг по-лесен вариант е изпозлване на Curtain Wall.

 • Как да намеря библиотеки с фамилии?

  Георги Георгиев:

  След като натисна бутона Load family ми отваря директория, в която нямам никакви фамилии. Опитах да потърся в други папки, но нищо не намерих. Директорията е C: > ProgramData > Autodesk > RVT 2017 > Libraries > Generic. Нямам такава папка US Metric. Предполагам, че това е така защото съм със Student Version на програмата. Мога ли да намеря от някъде тези библиотеки, които по принцип се инсталират с програмата?

 • Защо при поставяне на врата, понякога временната дименсия не е между двете стени а между врата и стена?

  Иван Иванов:

  Знам, че това може да се промени след като се постави от временните контроли (синята точка), но има ли начин при врати винаги да е между две стени.

  арх. Петър Пенчев:

  По-скоро зависи от това къде стои елемента, който се опитвате да поставите спрямо околнитe елементи - т.е. къде екурсура на мишката. Що се отнася до насторйките на временните дименсии - можете да контролирате техните преференции от раздела Manage след това Additional Settings и накрая Temporary Dimensions

  Пламен:

  При мен ги няма библиотеките с допълнителните видове врати.Могат ли допълнително да се инсталират?

  арх. Петър Пенчев:

  https://knowledge.autodesk.com/support/revit-products/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Revit-Templates-and-families-not-installed.html - тук има линкове със съдържанието за съответната версия на Revit. Успех!

  Пламен:

  Инсталираха се успешно. Благодаря!

 • Поставяне на прозорец с подпрозоречна и предпрозоречна дъска в стена, която е като арка

  Ivaylo:

  Здравейте. Как бих могъл от вече съществувща фамилия прозорец да сложа прозореца и предпрозоречната дъска да следва формата на стената. Споделям снимка как изглежда е момента при мен. Стена която заема форма на арка и прозорец с подпрозоречна и предпрозоречна дъска.

  арх. Петър Пенчев:

  Здравейте. Трябва да влезете в режим на редакция на фамилията - маркирате я и от контекстуалното лентово меню избирате - След което трябва да редактирате гемоетрията, която е за съответните дъски. Предпоалгам дъските са моделирани чрез екструзия. Вместо правоъгълна в план я направете дъгообразна с параметър за радиуса. Така с параметъра ще може да контролирате радиуса на дъгата. Ще трябва обаче да го въвеждате ръчно, защото самата фмаилия няма да може директно да прочете радиуса на стената в която е поставена.

 • Как се променя размерът?

  Ивайло Иванов:

  В моя Revit са инсталирани освен US Metric и US Imperial, още и библиотеки от един куп други държави. Но точно тази врата, която се използва в урока (със стъклото и размери 90/200) и която е взета от US Metric/Doors/Domestic, при мен я няма там. Намерих я в US Imperial/Doors/Domestic, но, естествено в инчове: 36" х 80". Направих нещо, к. знаех, че ще е безсмислено, но все пак реших да го направя, а именно копирах вратата от Imperial и я поставих в Metric. Естествено тя си се появи пак в инчове. Има ли, моля, някакъв начин и ако има - откъде - да се допълват вече инсталираните библиотеки (в случая да се допълни US Metric за да стане и той така пълен като US Imperial, примерно, к., впрочем, поне за вратите, се отнася и за библиотеките на другите държави, понеже и техните са много, много по бедни от тази за вратите на US Imperial)? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Единиците се контролират от Manage - Project Units. Ако врата в инчове бъде заредена в метричен проект, то при опит да промените параметрите на вратата през проекта в който е заредена, параметрите ще бъдат метрични. Ако искате генерално да промените единиците във фамилията, просто влзиате в режим на редакция на фамилията Edit Family и отново избирате Manage - Project Units и променяте единиците в самата фамилия. Имайте предвид, че самите типове вероятно са надписани в инчове и ще трябва да ги преименувате.