Създаване на покрив по скица

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Продължаваме да допълваме нашия модел като в това видео ще се запознаем с метода за създаване на покрив, по планова скица.
Този метод се доближава много до метода за създаване на под, в средата на Ревита като за целта предварително създаваме скица, по която след това софтуерът дефинира геометрията.
За използването на командата покрив, се насочвам към раздел архитектура от лентово то меню и чрез това триъгълниче тук избирам меню, в което виждам различните команди свързани с покрив.
За мен е важна първата, покрив по очертание.
Стартирам я, което ме води до вече добре познатият ни режим на създаване на скица.
Напомням още веднъж, че не е нужно да преминаваме през различните раздели на лентовото меню, а е нужно да се фокусираме само върху контекстуалното лентово меню, което съдържа всички инструменти, нужни на нас, за да създадем скицата, заедно с командата за потвърждение на скицата и за излизане от режима на създаване на скица.
По подразбиране се стартира с инструмента "pick walls", който ще използвам и аз или избери стени, които да послужат като основа за създаването на скицата.
След това, от лентата с опции въвеждам нужната стреха, която искам да има и чрез просто поставяне на курсора на мишката върху някое от стените веднага като пунктир, се показва границата, която ще дефинирам ако избера тази стена.
Ако съм поставил курсора на мишката малко по-нагоре от стената то стрехата ще бъде навън.
Ако пропусна курсора на мишката леко навътре, границата ще бъде от вътрешната страна.
Чрез избиране на някой от външните стени, ще създам грубата скица на покрива.
Тук обаче за тази дясна страна, няма да избера тази стена като основа за стрехата, а вътрешната и ще променя стрехата от 120 на 300.
Ще видите, какъв резултат ще има това, при вече готовият покрив.
Избирам тази стена, виждате тук автоматично скицата се продължи.
Но за да свържа скицата във всички останали части ще използвам командата, която е за свързване на линии в прав ъгъл.
Защото ако не завърша скицата и се опитам да потвърдя, веднага софтуерът ще ми покаже, че скицата не е затворен контур и той не може да изпълни покрива.
виждате тук, с тези оранжеви точки се маркира всяко прекъсване на скицата, което е нужно аз да затворя като контур, за да може да бъде изпълнен покрива.
сега ще дам "continue" или продължи режима на скициране, избирам командата за свързване на линии в прав ъгъл и довършвам скицата.
Кликвам навсякъде на от линиите, за да ги свържа след това чрез клавиша "Escape", пускам командата за свързване на линии в ъгъл.
Виждате може би, това малко триъгълниче тук, до всяка една от линиите.
То ми казва, че всяка една от тези линии дефинирана наклон.
Когато избера някоя от линиите, наклона мога да видя тук, 30 градуса или от панела с настройки под параметъра "slope", да задам или да се информирам само, за наклона, който дефинира тази линия.
Ако само две от линиите дефинираха наклон, щяхме да постигнем двускатен покрив.
Аз ще оставя и четирите, защото искам да създам четирискатен покрив.
Тоест, според това, какъв дизайн имате може да задавате всяка една от линиите, дали да задава или не наклон.
Маркирам всички линии, за да променя едновременно наклона всички тях, променям го на 20 градуса и продължавам с потвърждение на скицата, която съм въвел.
Кликвам върху зеленото тикче и от лентата с бързи команди избирам 3D изглед, за да видя всъщност, какъв е резултата от скицата, която направих.
Виждате, че когато избрах вътрешната стена за дефиниране на стреха, по-дълбоката страха и позволи този свят да е започна да пада от тази линия тук на стената, а не от тази външната тук.
Кликвам, за да демаркиране покрива, когато се приближа мога да коригирам това пресичане на покрива и стената, когато избера една от стените от втория етаж и чрез бутона "Tab" маркирам всички свързани сtени, по периметъра на втория етаж.
Кликвам, за да потвърдя избора и избирам командата от лентовото меню "attach top".
Привържи горната част на стените.
Кликвам, избирам покрива, за да дефинирам към коя геометрия да се прикачат стените, което води до това, всяка една от тези стени да се прикачи автоматично за покрива и когато покрива се премести нагоре или надолу, те също да се преместят.
Както и ако се приближа малко повече виждате, всяка една от стените се изрязват по този покрив.
Отдалечавам се малко и насочва вниманието ви към това, че ако отново избера да променям скицата на този покрив, да кажем, че съм си променил мнението по някакъв начин, мога да избера дори в 3D изглед и да не са някакви промени в 3D изгледа.
Да кажем, че тук искам да променя покрива да следва тези чупки на стените, които имам.
отново избирам инструмента избери стени, избирам 120 сантиметра за стреха, избирам тази стена, избирам другата.
Виждате, че дори автоматично се прихващат стените и линиите от границата на тази скица и не е нужно да използвам допълнителна команда, за да дефинирам правилно скицата.
Ще се завъртя малко, приближавам се и чрез избиране на всяка една от тези линии, но след като обаче кликна клавиша "Escape", за да изляза от режима на избиране на стени.
Маркирам едната линия, маркирам другата линия и махам отметката дефиниране на наклон.
Потвърждавам избора си, което виждате, до какъв резултат не води.
Мога да правя, каквито искам промени по наклона, по границите на този покрив, за да постигна резултата, от което имам нужда.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как определяме кои линии от скицата на покрива да задават наклон?
Маркираме линията от скицата и поставяме отметка в лентата с опции пред Дефинирай Наклон (Defines Slope)
Маркираме линията от скицата и поставяме отметка в панела с настройки пред Дефинирай Наклон (Defines Slope)
Маркираме линия от скицата и с натискане на десния клавиш на мишката избираме опцията Дефинирай Наклон (Defines Slope)

Въпроси и отговори

 • Как да създам улук без да създавам покрив?

  модул97:

  Здравейте. Как да създавам улук без да създавам покрив? В конкретния случай имам покривни сандвич панели и не мога да създам улук по стандартния начин. Благодаря предварително!

  арх. Петър Пенчев:

  Заложния инструмент в Revit - Gutter, както сте разбрали се нуждае от покрив. Ако помислим логично улука се поставя на покрив и би следвлао да има покрив - следвайки сторителната логика - оставям това обаче настрани. За да създадете улук без покрив следва да изпозлвате друг начин. Това което ми хрумва е просто фамилия, която е предварително създадена за целта - например generic model, съдържаща нужната ви геометрия. Може да ползвате някои от посочените темплейти в зависимост от това каква геометрия имате налична и по какъв начин искате да поставите въпросния улук.

  модул97:

  Здравейте. Имам затруднение кой темплейт да избера. В моя случай най-удобния вариант е да привържа улука за фасадния панел. Съотвено кой темплейт да избера и с опция sweеp ли според Вас е най-удобния начин да изградя улука? Благодаря предварително за отговора!

  арх. Петър Пенчев:

  За темплейта препоръчвам - line based. Когато стартирате такъв темплейт ще имате заредена една референтна линия. Както вие предполагате - най-добре е да изпозлвате sweep, като в този случай при създаването на sweep геометрията изберете pick line за пътека и изберете линията от темплейта. След това в страничен изглед изчертайте профила или от падащото меню заредете фамилия за профил. След това приключете и заредете. В следващите сними можете да видите отделните стъпки. Стартиране на sweep в темплейт за Generic Model line based и изпозлване на pick path и референтната линия от темплейта След като изберете линията потвърждавате със зеленото тикче и следва да зададете профила - едната опция е да изберете Edit Profile и да го изчертаете, другата опция е да заредите фамилия за профил от Load Profile След като сте готови потвърждавате и накрая остава да заредите фамилията в проект. Като при поставяне на фамилията Revit ще очаква да изберете две точки по които да постави фамилията - пътеката на вашия Sweep. Ако се намирате в 3D изглед много лесно можете да прихванете точки от стена например. Ако фасадният ви панел е моделиран със стена, може да помислите и за вариант за изпозлване на Wall Sweep за създаване на Gutter.

  модул97:

  Много благодаря за изчерпателния отговор! Получи се желания резултат.

 • Как се правят очертания на стените от етаж2 в плана на покрива?

  Веселина Димитрова:

  Здравейте, въпроса ми сигурно е елементарен, но съм съвсем начинаеща в тази програма. Опитах се да направя покрив във файла от предния урок. След много мъка успях да накарам слоя "покрив" да се появи в Project Browser-а, но като щракна на него - виждам само символите за разрези, а за да направя покрив ми трябват очертанията на стените от долния етаж. Как да ги направя?

  арх. Петър Пенчев:

  Използвайте панела с настройки и когато сте в нивото "покрив" изберете за параметърът Underlay - етаж 2 Там където пише None - вие изберете нивото от което искате да видите стените. Можете и директно в нивото в което вижате стените да построите покрива и после от палета с настройки при маркиран покрив да смените нивото към което се привързва той.

  Веселина Димитрова:

  Благодаря за съветите

 • Как се прави двускатен покрив

  Любомир:

  Как се създава двускатен покрив по скица? Опитах да модифицирам чатирискатния покрив от видеото в двускатен, като променях наклоните на две срещуположни стрехи от 30 на 0 градуса и не се получава двускатен покрив. Моля, обяснете как се подхожда при създаване на двускатен покрив. Също така не разбрах как се задава котата на билото. Къде е настойката за това?

  арх. Петър Пенчев:

  Здравейте, за да направите двускатен трябва да махнете отметката Define Slope, а не да въвеждате стойност 0. Т.е. изобщо да няма стойност за наклон. Маркирате дадената линия от контура на поркива и в лентата с опции или в панела с насторйки махате отметката - Define Slope. За кота било, тя е функция от нивото на което сте прихванали покрива, дължината на ската и наклона. Т.е. вие избирате към кое ниво се прихваща дадения покрив и от там като посторите покрива със съответните граници и наклон - котата бил осе получава на база тези въведени данни.

  Любомир:

  Благодаря, получи се.