Версии на Revit. Съвместимост на различните версии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Няма ли настройка, както на AutoCAD да се запомня на по-ниска версия?

  арх. инж. Краси Петрова:

  В Auto CAD, може да се запомни или чрез Save as или чрез предварителна настройка, на по-ниска версия. Тук това не е ли възможно?

  арх. Петър Пенчев:

  При Revit няма подобна опция. Производителят на софтуера е възприел различна концепция и няма как да се запазва файл в по-ниска версия.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Това май хич не е приятно!!! Ако един от групата проектанти, примерно архитекта, работи на версия 2017, то значи всички /конструктор, ВиК, ЕЛ, и т.н. трябва да работят на тази версия. Права ли съм или нещо неразбирам?

  арх. Петър Пенчев:

  Точно така. Предварително трябва да се уточни на коя версия ще се работи. Възможно е разбира се да използвате и универсални формати за обмен на BIM модели. Т.е. да експортирате в IFC формат. Това дава възможност да експортирате модела си от Revit 2016 във IFC формат и ваш колега да го използва като референция в Revit 2017

  арх. инж. Краси Петрова:

  Той ще може да го използва като референция за да работи, но накрая няма да може да се направи общ модел на сградата. Ще стане както работим сега на Аутокад. Имаме целия проект на чертежи, но нямаме общ модел на сградата. Бъркам ли?

  арх. Петър Пенчев:

  Не сте съвсем права. IFC формата дава възможност да се експортира целия модел. Дава възможност дори при експортиране да се запази информация за категориите на елементите и всичко е в тримерното пространство както е в средата на Revit. Има различни версии на IFC, различни опции за експортиране, но се запазва самия модел като такъв. Идеята на този формат е да се обменят данни (модели) между различни софтуери за създаване на BIM модели. Ако ви е интересно можете да потърсите повече информация в интернет относно формата и възможностите за обмен на данни (модели) които дава той. Все пак най-удачно е всички консултанти да изпозлват един и същ софтуер с една и съща версия, за да не се загуби някаква информация при експортирането или да не се загуби някоя функционалност която е на лице при изпозлването на един и същ софтуер.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Да, прав сте! Трябва да разгледам възможностите на IFC формата! Не бях запозната с нея!