Версии на Revit. Съвместимост на различните версии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Преди да приключим с този модул, искам да обърна внимание на нещо изключително важно.
Ревит не позволява запазване на файл в по-стара версия и ако веднъж обновим файл от по-стара версия към по-нова той повече няма да може да бъде отворен с по-старата версия.
Това което виждате на екрана е част от помощните файлове към Revit, в който може да прочетете малко повече за това.
Най-важното е, че ако веднъж обновите файл, той повече няма да може да бъде отворен с по-старата версия.
Това ни дава да разберем, че е много важно още в началото на стартиране на даден проект, да бъде избрана версията на Revit и да бъде уточнено, че всички трябва да имат тази версия и да работят на нея.
Говорим за годината на версията.
Може да има вариации част от хората да използват Revit Architecture, други да използват Revit Stricture и така нататък.
Но всички трябва да са на една и съща версия.
2016, 2017 и така нататък.
Това нещо трябва да бъде изяснено много точно, защото е изключително важно и може да се получат много несъвместимости, и проблеми при обновяване на даден модел.
Сега ще ви покажа какво ще се случи, ако се опитаме да отворим модел от стара версия с по-нова версия.
Отварям файла.
Отворя се прозорец, в който мога да видя от коя версия е файла и към коя версия upgrade този файл.
Ако искам, мога да прекратя този процес при натискане на бутона Cancel, когато излиза прозореца, нo мога и да оставя процеса да приключи за да обновя файла.
Но така веднъж обновен файла, ако избера запази, той ще бъде запазен във версията, в която съм го отворил, в случая 2017.
И повече няма да може да бъде отворен с по-стара версия.
Това е много важно да бъде взето под внимание и при свързване на други файлове.
Ако имам файл в 2017 и към него искам да свържа файла от 2016 версия, всеки път когато се зарежда модела този файл всеки път ще бъде обновяван, файлът във версия 2016.
И всеки път ще трябва да чакаме докато той бъде обновен, за да го използваме в нашия основен модел на 2017.
Но ако по някаква причина ние го обновим.
Файлът, който е във версия 2016 стане на версия 2017, избягваме това чакане всеки път временно да обнови файла, но ако човека който работи с този файл има само 2016, той повече няма да може да работи с този файл.
защото той ще бъде обновен до 2017.
Дефинирайте още в началото коя версия на софтуера ще се използва за да няма неразбирателство в бъдеще и за да може всеки един да отваря файла, с който се работи.

Въпроси и отговори

 • Няма ли настройка, както на AutoCAD да се запомня на по-ниска версия?

  арх. инж. Краси Петрова:

  В Auto CAD, може да се запомни или чрез Save as или чрез предварителна настройка, на по-ниска версия. Тук това не е ли възможно?

  арх. Петър Пенчев:

  При Revit няма подобна опция. Производителят на софтуера е възприел различна концепция и няма как да се запазва файл в по-ниска версия.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Това май хич не е приятно!!! Ако един от групата проектанти, примерно архитекта, работи на версия 2017, то значи всички /конструктор, ВиК, ЕЛ, и т.н. трябва да работят на тази версия. Права ли съм или нещо неразбирам?

  арх. Петър Пенчев:

  Точно така. Предварително трябва да се уточни на коя версия ще се работи. Възможно е разбира се да използвате и универсални формати за обмен на BIM модели. Т.е. да експортирате в IFC формат. Това дава възможност да експортирате модела си от Revit 2016 във IFC формат и ваш колега да го използва като референция в Revit 2017

  арх. инж. Краси Петрова:

  Той ще може да го използва като референция за да работи, но накрая няма да може да се направи общ модел на сградата. Ще стане както работим сега на Аутокад. Имаме целия проект на чертежи, но нямаме общ модел на сградата. Бъркам ли?

  арх. Петър Пенчев:

  Не сте съвсем права. IFC формата дава възможност да се експортира целия модел. Дава възможност дори при експортиране да се запази информация за категориите на елементите и всичко е в тримерното пространство както е в средата на Revit. Има различни версии на IFC, различни опции за експортиране, но се запазва самия модел като такъв. Идеята на този формат е да се обменят данни (модели) между различни софтуери за създаване на BIM модели. Ако ви е интересно можете да потърсите повече информация в интернет относно формата и възможностите за обмен на данни (модели) които дава той. Все пак най-удачно е всички консултанти да изпозлват един и същ софтуер с една и съща версия, за да не се загуби някаква информация при експортирането или да не се загуби някоя функционалност която е на лице при изпозлването на един и същ софтуер.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Да, прав сте! Трябва да разгледам възможностите на IFC формата! Не бях запозната с нея!