Видове колони. Особености и трикове при поставяне.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се намира параметъра на колона, който отговаря за ориентацията ѝ - надолу или нагоре от нивото в което се поставя?
В лентата с опциите
В лентовото меню
В палета с настройки

Въпроси и отговори

 • Как новопоставените колони да прекъснат стените?

  Ирина Русева:

  Направих си мое семейство стоманобетонови структурни колони, поставих ги в модела, но стените не се прекъснаха на тези места и в момента двата елемента се припокриват. Къде бъркам?

  арх. Петър Пенчев:

  Единият вариант е да изпозлвате функцията join geometry от раздела Modify, но това което ви препоръчвам е да изпзолвате логиката на строителството - имаме колона после стена, после колона, после стена и т.н. - т.е. моделирайте отделни стени между колоните, както би се изпълнило реално.

 • Как се поставят?

  Ивайло Иванов:

  А как, моля, и може ли да се поставят колони с вертикално стъбло и хоризонтални пояси, т. е. обратно на показаните (с хор. стъбло и верт. пояси)? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Това е въпрос на ориентация. Както при много видове фамилии, след поставяне натиснете бутон "space" и ще се завърти.

  Ивайло Иванов:

  Докъде ще се завърти? До на 90 градуса ли? Ами, ако искаме да са под някакъв ъгъл с произволни градуси (радиани, гради)? Откъде се регулира това? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Ще се завърти на 90 градуса. Ако искате под специфичен ъгъл използвайте командата Rotate.

 • Какви колони да използвам? Дали да създам отделна фамилия или да ползвам съществуваща? Как да създам фамилия за колони - архитектурни и структурни?

  Георги Георгиев:

  Работя по архитектурна част на проект, който вече е с ясна конструкция, която би следвало да бъде добавена към модела от инженер-конструктор. В този случай кое е по-добре - да добавя конструктивни колони или архитектурни такива, които ще бъдат заместени със структурни от колегите инженери? Вторият ми въпрос е дали е по-добре да създам отделна фамилия от колони (архитектурни или структурни) или да модифицирам от съществуващи. В снимката, която прилагам съм импортирал DWG файл който ми слъжи като подложка и на мястото на колоните слагам архитектурни такива. В този случай използвам стандартната фамилия в ревит за архитектурни колони "М_Rectangular Column", като съм дубликирал една от колоните и съм променил сечението според желаното от мен. Желая да добавя щрих на колоната но нищо не се променя - остава бяла. Искам да знам къде е проблема и дали изобщо подхождам правилно - може би е по-добре да създам нова фамилия. Ако е така бих искал да знам как да я създам и в кой модул и видео е показано?

  арх. Петър Пенчев:

  Колоната остава бяла, защото автоматично приема материала на стената в която се поставя. Моя съвет е да изпзолвате структурни колони и да заредите някои от стандартните - например Concrete Columns, които ще намерите в папката Structural Columns. След като ги заредите при маркиране на колоните в палета с насторйки има параметър за материала "Structural Material" и чрез него може да зададете вида на щриховката. Също така си дубликирате някой от типовете, за да създадете нов тип с размерите, които ви трябват.

  Георги Георгиев:

  Благодаря за отговора! Успях да се ориентирам в начина, по който работят фамилиите и типовете. Създадох собствена фамилия структурни колони, и при добавянето на щриховката в нея открих пропуска си. Трябвало е да привържа параметъра Structural Material в палета с настройки към параметъра в настройките за типа на колоната чрез малкия бутон най-вдясно в палета с настройки.

 • Защо не се виждат линиите?

  Любомир:

  Моля за помощ, за да реша следния проблем. Работя с учебна версия 2018. Когато изтегля файловете за упражнения след уроците, или след като изчертая например стена или арка, забелязвам, че не се виждат част от линиите. За да ги видя, трябва да зумна много или да доближа курсора на мишката и да го поставя върху невидимата линия, тогава тя се появява и се оцветява в синьо. Щом преместя курсора, линиите отново изчезват. След Zoom линиите са видими, докато не се отдалеча и те отново изчезват

  арх. Петър Пенчев:

  Трудно ми е да определя причината без да видя самия файл. Проверете насторйктие на View Range параметъра на съответния изглед и се уверете, че елементите, чиито линии искате да видите попадат в обхвата на View Range-a. Моите настройки са примерни, вашите би следвали да са други. А проблемът с линиите може и да е временно необичайно поведение на софтуера при рестартиране или отваряне повторно на Ревит, може и поведението да се нормализира.

  Любомир:

  Многократно спирах и пусках програмата, дни наред. Винаги едно и също. При всички файлове. Ето какво се вижда на екрана след като свалих и отворих за първи път файла с упражнението към урок 9, Модул2

  Любомир:

  Ако го маркирам се вижда това.

  Любомир:

  Ако доближа курсора на мишката къ невидима линия, тя става видима в синьо.

  Любомир:

  Ако ЗУМ-на се виждат линиите, но е неудобно

  Любомир:

  Липсват обаче щрихите в контура на стените, нещо което се вижда само при маркиране.

  арх. Петър Пенчев:

  Ако създадете нов модел на база стандартните темплейти, не файловете към курса, отново ли така се вижда?

  Любомир:

  Да, пробвах няколко пъти с различните стандартни темплейти. Резултатът е същия. Изчертавам например стена и част от линиите и щриховката ги няма. След като прилижа се виждат. Започвам да си мисля, дали не е свързано с видеокарта или монитор. работя на лаптоп с вградено видео и малък монитор. Машината не е първа младост, но програмата върви гладко. За съжаление няма как да пробвам на друг компютър, тъйкато нямам такъв с инсталиран REVIT

  Любомир:

  Не знам дали това има някакво отношение към проблема, но всеки път след като отворя файл с упражнение, програмата ми го обръща от версия 2017 в 2018, понеже аз работя на 2018.

  арх. Петър Пенчев:

  Не, това няма връзка. Проблемът изглежда не е в самия софтуер или неговата функционалност. Както казахте, опитайте на друг компютър при възможност, но подобен проблем не съм срещал лично аз.