Видове колони. Особености и трикове при поставяне.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се намира параметъра на колона, който отговаря за ориентацията ѝ - надолу или нагоре от нивото в което се поставя?
В лентата с опциите
В лентовото меню
В палета с настройки

Въпроси и отговори

 • Как новопоставените колони да прекъснат стените?

  Ирина Русева:

  Направих си мое семейство стоманобетонови структурни колони, поставих ги в модела, но стените не се прекъснаха на тези места и в момента двата елемента се припокриват. Къде бъркам?

  арх. Петър Пенчев:

  Единият вариант е да изпозлвате функцията join geometry от раздела Modify, но това което ви препоръчвам е да изпзолвате логиката на строителството - имаме колона после стена, после колона, после стена и т.н. - т.е. моделирайте отделни стени между колоните, както би се изпълнило реално.

 • Как се поставят?

  Ивайло Иванов:

  А как, моля, и може ли да се поставят колони с вертикално стъбло и хоризонтални пояси, т. е. обратно на показаните (с хор. стъбло и верт. пояси)? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Това е въпрос на ориентация. Както при много видове фамилии, след поставяне натиснете бутон "space" и ще се завърти.

  Ивайло Иванов:

  Докъде ще се завърти? До на 90 градуса ли? Ами, ако искаме да са под някакъв ъгъл с произволни градуси (радиани, гради)? Откъде се регулира това? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Ще се завърти на 90 градуса. Ако искате под специфичен ъгъл използвайте командата Rotate.

 • Какви колони да използвам? Дали да създам отделна фамилия или да ползвам съществуваща? Как да създам фамилия за колони - архитектурни и структурни?

  Георги Георгиев:

  Работя по архитектурна част на проект, който вече е с ясна конструкция, която би следвало да бъде добавена към модела от инженер-конструктор. В този случай кое е по-добре - да добавя конструктивни колони или архитектурни такива, които ще бъдат заместени със структурни от колегите инженери? Вторият ми въпрос е дали е по-добре да създам отделна фамилия от колони (архитектурни или структурни) или да модифицирам от съществуващи. В снимката, която прилагам съм импортирал DWG файл който ми слъжи като подложка и на мястото на колоните слагам архитектурни такива. В този случай използвам стандартната фамилия в ревит за архитектурни колони "М_Rectangular Column", като съм дубликирал една от колоните и съм променил сечението според желаното от мен. Желая да добавя щрих на колоната но нищо не се променя - остава бяла. Искам да знам къде е проблема и дали изобщо подхождам правилно - може би е по-добре да създам нова фамилия. Ако е така бих искал да знам как да я създам и в кой модул и видео е показано?

  арх. Петър Пенчев:

  Колоната остава бяла, защото автоматично приема материала на стената в която се поставя. Моя съвет е да изпзолвате структурни колони и да заредите някои от стандартните - например Concrete Columns, които ще намерите в папката Structural Columns. След като ги заредите при маркиране на колоните в палета с насторйки има параметър за материала "Structural Material" и чрез него може да зададете вида на щриховката. Също така си дубликирате някой от типовете, за да създадете нов тип с размерите, които ви трябват.

  Георги Георгиев:

  Благодаря за отговора! Успях да се ориентирам в начина, по който работят фамилиите и типовете. Създадох собствена фамилия структурни колони, и при добавянето на щриховката в нея открих пропуска си. Трябвало е да привържа параметъра Structural Material в палета с настройки към параметъра в настройките за типа на колоната чрез малкия бутон най-вдясно в палета с настройки.