Създаване на терен в Revit по CAD подложка

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да прикрепя подложка?

  Daniel Donchev:

  Имам следния проблем, когато следвам стъпките и импортирам прикачения към видеото файл нямам проблеми относно свързването му с РЕВИТ, но ми пратиха една подложка по която искам да направя терен, но когато се опитам да го свържа с програмата не го виждам, проверих видимостта всичко е включено, някакви идеи какво да правя ? Благодаря предварително !

  Daniel Donchev:

  Много съжалявам, но открих отговора на въпроса, и той се състои в това, че подложката която ми бяха пратили не беше със зададени мерни единици след като задах такива в AutoCAD нещата се получиха !

  арх. Петър Пенчев:

  Радвам се, че неволята успява да помага = ) Ако срещнете други трудности насреща съм, за да помогна =)

  Галина Димитрова:

  В един и същи файл съм направила модел на сградата и на терена. Какъв е най-добрият начин да се свържат двата? Предполагам, че се задава реалната кота на терена, приета за 0.00, но не знам кога и къде. Или се наглася в разрез по нивата? Сградата едва ли автоматично изрязва терена при сглобяването - как е правилно да се процедира в този случай и въобще?

  арх. Петър Пенчев:

  Отговорих в другата тема. Моля да отваряте нови теми, защото периодично проверявам за неотговорени въпроси, но не ми излзиат, ако ги задавате като коментари към вече отговорени въпороси. Благодаря!

 • Защо не се получава терена?

  Валентин:

  Имам следния проблем,вече с няколко подложки !? http://aula.bg/u/MjcwNzIyODYwNw

  арх. Петър Пенчев:

  Здравейте! Проблемът във вашия случай е в DWG подложката. Резултатът който сте получили е напълно нормален. Съветвам ви да редактирате DWG файла - изолирайте само хоризонталите от него и евентуално други важни за вас елементи. Уверете се, че само хоризонталите са в определен слой и след това в Ревит поставете отметка и изпозлвайте само този слой за създаване на терен. Това което видях в клипа се случва, защото има елементи в подложката изчертани със същия слой като хоризонталите и виждате колко странна форма се получава. Ако изолирате само хоризонталите и се уверите, че имат правилно зададена Z координата всичко в Ревит ще се получи. Просто редактирайте DWG подложката, за да зададете правилни изходни данни и когато подадете правилни данни към Ревит, той ще създаде правилен терен.

 • арх. Петър Пенчев:

  Кога не реагира програмата? Веднага след като линкнете CAD подложката или в хода на изпълнение на командата за създаване на терен? Възможно е при линкването, автоматично програмата да "пинне" подложката(зависи от избраните опции при свързването(линкването)), т.е. да изпълни командата Pin Object от лентовото меню. Което значи, че автоматично подложката ще бъде пинната.

  И ако е зададена команда към Revit да не могат да се избират "пиннати" елементи е напълно възможно да не може да се селектира линкнатата CAD подложка. Въпросната забрана за селектирани на "пиннати" елементи може да се направи или от падащото мено в раздела Select от ленотово меню или чрез иконка в лентата най-долу на екрана :

  арх. Петър Пенчев:

  Това което трябва да направите е просто да се уверите, че отметката пред "Select pinned elements" е налице и след това ще можете да я избирате.

 • Защо новосъздаденият терен не е с реалните размери?

  Йоана Чушкарева:

  Направих терена, следвайки указаните в урока стъпки. Проверих мерните единици на аутокадския файл и когато създам терена първо само в мащаб 1:1 излиза с нормални дебелини на линиите, а след това надморската височина не отговаря на мерената надморска височина. Правейки разрез през терена се вижда, че като че ли терена е в друг мащаб, защото разстоянието между двете нива 270см е много по-голямо от разреза на целия терен. Също така командата "Spot elevation" не може да бъде използвана. Благодаря, Ви предварително!

  арх. Петър Пенчев:

  Здравейте! Ще Ви помоля, за малко повече информация. Ако можете да направите скрийншот и на 3D изгледа на модела, за да добия представа какво правите. Също така един 3D изглед на DWG подложката ще е от полза, за да се ориентирам каква подложка ползвате. В момента виждам един правоъгълник в разрез, който не ми дава добър поглед към модела. Това което е важно е просто да проверите дали ви е правилна подложката, дали всички височини и разстояния са правилни в DWG файла. Ако там всичко е правилно - то после терена в Revit няма как да се получи грешен. Всички зависи от подложката която изпозлвате и правилното ѝ зареждане в модела. Проверете я още веднъж и вероятно ще си покаже къде е грешката.

  Галина Димитрова:

  В един и същи файл съм направила модел на сградата и на терена. Какъв е най-добрият начин да се свържат двата? Предполагам, че се задава реалната кота на терена, приета за 0.00, но не знам кога и къде. Или се наглася в разрез по нивата? Сградата едва ли автоматично изрязва терена при сглобяването - как е правилно да се процедира в този случай и въобще?

  арх. Петър Пенчев:

  Забавям се с отговора, но е най-добре, да не продължавате стара тема, а да направите нова, защото въпроса ви е по-различен. Що се отнася до терена. Една от най-разпространените практики е да създадете терена в отделен файл и той да бъде приложен чрез "Link Revit" и да се настроят споделени координати както е показано в едно от видеата. Разбира се може терена и сградата да са в един модел при малки къщи например. За да имате кота 0.00 и едновременно с това да имате и абсолютни коти се изпозлват двата вида точки в ревит. Става дума за т.нар Survey Point и Project Base Point. Survey Point е отбелязана с триъгълник, а Project Base Point с кръг. Survey Point трябва да отговаря на реалната 0, все едно на морското равнище. Project Base Point пък трябва да отговаря на проектната кота 0.00 По начало двете точки се намират на една и съща височина. За да ги видите изберете режим на показване на скритите елементи. Ако работите в един модел може да създадете терена си по абсолютни коти. След което влизате в страничен изглед, за да виждате нивата от модела и терена. Включвате режим на показване на скрити елементи и маркирате Project Base Point , натискате кламерчето (за да не преместите допълнителни елементи) след което добавяте към селекцията нивата и премествате по височина там, където трябва да е се намира кота 0. Прилагам анимация на процедурата. Надявам се, че това ви е помогнало. За изрязване на сградата по терена може да изпозлвате инструмента Building Pad , намиращ се в раздела Massing & Site. Създавате скица, както при създаването на под и терена се прихваща по нея. За да модифицирате терена може да изпзолвате и допълнителни точки с коти - например взети от вертикалната планировка. Няма автоматично "сглобяване" на сграда и терен.

  https://s1.gifyu.com/images/ProjectBasePoint.gif

  Галина Димитрова:

  Супер, Така - с въвеждането на нивата на скритата точка, ми харесва - аз успях да реша проблема както сте показали във видеото за подравняване и завъртане на свързан Revit модел - с подравняване на нивата, но така е далеч по-културно. Междувременно възникна друг въпрос - в аутокад подложката са дадени с ниво само хоризонталите, а липсват Z-координатите на точките. Още не знам дали те щяха да са ми полезни при моделирането на терена и се чудя дали да поискам нов файл на снимката с тези данни. Според Вас полезно ли ще е? Благодаря за изчерпателните отговори и за напасването на нивата, и за изрязването на терена.

  Занапред ще отварям нова тема според съвета Ви.

  арх. Петър Пенчев:

  За създаването на терена височините на хоризонталите са ви достатъчни. Чрез тях може да създавате терена. Ако искате да изпозлвате координатите на точките, тогава при създаването на терена няма да изберете по CAD подложка, а по файл съдържащ координатите.

  Галина Димитрова:

  Благодаря!

 • Може ли да се получи терен без хоризонтали?

  Ivo Stoianov:

  Към този урок бих искал да попитам две неща: 1.Може ли да се получи терен без да бъдат изчертани хоризонтали в подложката, а ако тя съдържа само точки от заснемането. Имам dwg файл от заснемане, в който заснетите точки са представени с някакви обекти (Point, Block и т.н.) с трите си координати, може ли от такава подложка да се получи терен в Revit? 2.Изгледът Site в Floor Plans автоматично ли се съдържа в темлейтите или се създава по някакъв начин?

  арх. Петър Пенчев:

  Подложката по която създавате терен в Revit може да съдържа само точки - това не е проблем. Уверете се само, че имат Z координата, т.е. височина. Изгледът Site, се съдържа най-често в самия темплейт, но зависи какъв темплейт ползвате. Той обаче не е по-специален от всеки друг изглед и можете да го създадете и вие. В общи случай се ползва нивото на кота 0 и се настройва съответният обхват на изгледа .

  Ivo Stoianov:

  Благодаря за отговора. От подложката, която имам не успях да получа терен в Revit, затова искам да помоля за помощ. Как бих могъл да ти пратя dwg файла за да го видиш. Бих се радвал да си комуникираме на "ти" :)))

 • Защо е затъмнено?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, в клипа на урока текстът, посочен със стрелката в картинка 1 е ясен, а при мен (стрелката на картинка 2) е затъмнен? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Това е моментно състояние на екрана. Имате ли някакъв проблем с функционалността? Имате ли порблем да добавите точка или да направите нещо от другите неща показани в клипа? Ако имате проблем с дадена функция, моля опишете проблема. Успех!

  Ивайло Иванов:

  За щастие - нямам проблеми. Направих всичко, показано във видеото. Просто ми направи впечатление, че при мен е затъмнено написаното. Благодаря.