Навигиране в изгледи. Приближаване, преместване, завъртане

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С каква клавишна комбинация завъртаме модела в 3D Изглед?
Shift + Средния бутон на мишката
Ctrl + Средния бутон на мишката
Alt + Средния бутон на мишката

Въпроси и отговори

 • Защо Revit не ми позволява да завъртам 3D изгледа?

  Ивайло Миланов:

  Здравей. Използвах примера от урок 9 и там в 3D изгледа не ми позволява да го завъртам. Отворих приложението към урок 12 и всичко се въртеше успешно което ме навява на мисълта ,че има някакво заключване на 3D изгледа. Има ли нещо такова , ако ли не каква се случва?

  арх. Петър Пенчев:

  В момента не съм пред компютър и не мога да направя точен скрийншот, но има бутон за заключване на 3D изгледа. Иконката се намира в лентата заедно с контролите за промяна на мащаба, нивото на детайлност, режима за показване на скрити елементи и т.н. в долната част на прозореца. Казва се lock 3D view и по спомен иконката е с малка къщичка

  Ивайло Иванов:

  Точно това е причината.

 • Защо изгледът се закрива?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, част от изгледа се закрива от палетите там, където са, а пи вас не? Благодаря.

  Антони Радованов:

  Вероятно защото мониторите ви са ралични и са с различни размери на екрана. Не е повод за притеснение. Просто си преместете изгледа с иснтрумента ръчичка.

  арх. Петър Пенчев:

  Това е напълно нормално. Дори при работа с един монитор и при каквито и да било размери на прозореца. Работното поле с което разполагате свършва там където започват палетите.

  Ивайло Иванов:

  Да, ама не е съвсем така, понеже в клиповете към уроците ясно се вижда посредством ограничителна линия, че работното поле наистина свършва там, където започват палетите, а при мен то (работното поле) спокойно си продължава и зад палетата (подпъхнало се е там частично) и каквото има поставено там, се е скрило отдолу (зад палетата), докато в клиповете полето просто си свършва до палетата. Наистина, може чрез скролване да се покаже това (подпъхнатото), но защо тогава изобщо полето продължава и зад палетата. Естествено, когато няма палета полето заема цялата част от екрана, определена за него, но при мен тази цяла част от екрана, определена за него (полето), продължава да е толкова голяма, колкото е била и когато е нямало палета, а не както е при клиповете, частта от екрана, определена за полето да се е намалила до палетата. Защо се е получило това, моля? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Както писах в един от другите въпроси, вероятно палетите ви плават свободно и не са фиксирани. Бях пуснал като отговор на друг въпрос, кратко клипче, как да ги фиксирате. Малко е трудно в началото, но се свиква. С няколко опита се получава.

  Ивайло Иванов:

  Фиксирани са, фиксирани са. Залепват си се много видимо и здраво или вдясно, или вляво, или отгоре, или отдолу в зависимост от това къде искаш да ги поставиш. Но подпъхването си продължава. Упорито е, явно, и не се предава. Как му се противопоставяте, как го отстранявате, моля? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Ако са фиксирани, всичко което виждате като поведение следва да е нормално. Повече информация няма да мога да дам дистанционно. Ако сте в София ви каня на Sofia Revit User Group среща. Това е събитие което събира хора, използващи софтуера, които споделят опит. https://www.eventbrite.com/e/04-sofia-revit-user-group-tickets-52910929013 Това е линк за регистрация

 • Защо се изрязва?

  Ивайло Иванов:

  Какво, моля, е това изрязване на 3D-изгледа на къщата насред работното поле щом започна въртенето с Shift и колелцето на мишката? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Това се дължи на факта, че сте приложили Crop Region. В момента границата на изгледа се контролира от въпросния регион, но сте го скрили. За да изключите действието на региона кликнете на шестата иконка от ляво надясно в долния край на прозореца . Вдясно от мащаба. Иконката е тази до малкия чайник :)

  Ивайло Иванов:

  Това го изпълних и нещата се оправиха. Благодаря. Но т. н. "подпъхване" на екрана под палетите ми продължава. Вижте моите иконки долу вляво къде са (картинката), а на клиповете не са така. Как, моля, да си ги наглася и аз като на клиповете, т. е. да не ми е подпъхнат екранът под палетите? Благодаря.

  арх. Петър Пенчев:

  Палетите ви в момента са свободно поставени. Вижте отново отговора на един от предишните ви въпроси, за да се ориентирате как да ги фиксирате в лявата част на екрана.