Адаптиране на интерфейса според нуждите. Позиции на палетите проектен браузър и настройки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
За да завършим темата с интерфейса на "Revit", ще ви покажа няколко трика, за това, как може да променяте интерфейса.
За да отговаря той на вашите нужди и вашите предпочитания.
Насочвам вниманието ви отново към палета с настройки и палета проектен браузър, които коментирахме в последните видеа.
Имате възможността да променяте позицията и конфигурацията на всеки един от тези палети, за да отговаря тя на вашите виждания за това, как трябва да изглежда.
Какво имам предвид? Чрез кликване с левия бутон на мишката и задържане в полето със заглавието на проектният браузър, мога да го хвана.
Тоест, кликвам и задържам с левият бутон на мишката.
След което премествам позицията на мишката и виждате, как условно аз съм хванал този палет и го местя навсякъде по екрана.
Имам възможност да го пусна така плаващ, в средата на екрана.
Но сами разбирате, че това надали е най-удачният вариант позиция на проектният браузър.
Затова ще започна да търся нова позиция.
Докато го движа по екрана чрез кликване и задържане с левия бутон на мишката, се появяват сив правоъгълник който показва, как ще изглежда новата позиция на проектния браузър.
Ако приближавам към някоя от границите на работното поле, то той ще се прихваща към нея.
Виждате, как премествам нагоре и се прихваща по горната граница на работното поле.
Ако премествам настрани ще се прихване към страничната.
Ако премествам надолу, ще се прихване по долната граница на работното поле.
Засега ще го прихвана към дясната страна на работното поле, за да ви покажа една от най-популярните позиции на двата палета.
Отляво палета с настройки, отдясно палета с проектния браузър.
Това е една от удачните позиции за всеки един от тези палети, защото използва цялата височина на работното поле.
И когато разглеждате проектният браузър, не се налага да скролвате с мишката през много елементи, защото виждате, че голяма част от тях са видими без да се налага да скролвате.
Също така в палета с настройки имам възможност да виждам повече настройки, без да се налага да скролвам между тях.
Премахвам проектният браузер от тази позиция, чрез задържане на левият бутон на мишката и промяна на позицията на мишката.
Тоест, влачене, за да видим, къде другаде мога да го поставя.
Наблюдавайте много добре, къде се намира курсора на мишката.
Ако го приближа към палета с настройки и курсора на мишката е точно под заглавието настройки, то при пускане на проектният браузър, той ще дойде над палета с настройки.
Това също е възможен вариант, ако предпочитате да виждате проектният браузер над полета с настройки.
Ако искам да върна проектния браузър под полета с настройки, то трябва отново с левият клавиш на мишката да натисна в полето със заглавие, да задържа.
Да преместя надолу и да изчакам, до момента, в който сивият правоъгълник, за който говорих, че е новата позиция на проектният браузър, се озове под плета с настройки.
Когато това се случи, просто пускам левият клавиш на мишката и проектният браузъра отново се намира под палета с настройки.
Това е най-стандартната позиция и от сега, във всички видеа ще използвам нея.
Но за финал ще ви покажа още една възможна позиция на проектния браузъри и палетния.
Това е позиция, когато те са условно един върху друг.
Как става това? Натискам отново с левият кклавиш на мишката, върху полето с заглавието на проектния браузър, задържам и влача, докато курсора на мишката не се озове върху полето със заглавието - настройки.
Пускайки го виждате, как двата палета се припокриха и за да извикам всеки един от тях трябва да използвам тези така наречени табове, които са тук долу.
Ако искам настройки стъпвам върху тaбa настройки.
Ако искам табa с проектният браузър, цъкам върху него.
Толкова е просто.
Предимството на този тип настройка на двата палета е, че двата от тях ще бъдат с пълната височина на работното поле, без те да са отляво и отдясно, но минуса е, че трябва постоянно да превключвате между тях.
Чувствайте се спокойни да изберете, който от вариантите ви харесва най-много.
За да се чувствате максимално добре при работата с общо За да се чувствате максимално добре при работата със софтуера.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде в прозореца на прогамата можем да поставим палета с настройки?
В лявата част
В долната част
Където пожелаем

Въпроси и отговори

 • Как мога да върна първоначалното положение на палетите?

  Руско Петров Кахърков:

  При местене на палетите Properties и Project Browser ги насложих един върху друг, за да се виждат чрез табовете, но сега не мога да ги върна в основното положение един над друг.

  арх. Петър Пенчев:

  Вижте отново клипа. Ако сте насложили двата палета и те са достъпни чрез табове - задръжте с левия бутон на мишката върху името на съответния таб и със задържане на бутона го завлачете в работното пространство - сега палета "плава" свободно. Така единия палет "палва" свободно, а другия палет обхваща изцяло лявата/дясната част от прозореца. Хванете "плаващия" палет и по начина показан във видето след 3:00 можете да го поставите върху другия, но обърнете внимание къде трябва да поставите курсора на мишката. След това пускате левия клавиш на мишката, чрез който сте завлачили палета и двата палета отново са един над друг.

  Руско Петров Кахърков:

  Благодаря! Беше лесно.:)

 • Коя е настройката?

  Ромина:

  В Project Browser-a - Views - Structural Plan искайки да променя името на даден план: Кота+2.92, ми дописва "Structural Plan", тоест става "Structural Plan Кота +2.92". Бих искала да знам коя е настройката, която трябва да задам, за да не ми дописва Structural Plan към Името на плана? Благодаря

  арх. Петър Пенчев:

  Ако правилно успявам да се ориентирам от написаното имате следната ситуация. Това се дължи на настройките за Browser Organization. В проектният браузър кликнете с десен бутон, на най-първият клон "Views" и изберете Broser Organziation. След това изберете реда на който имате отметка и от бутоните вдясно изберете "Edit". След това изберете таба Grouping and Sorting. Там на второто поле "Then by" изберете Family and Type При вас вероятно настройките ще са малко по-различни и ако не се ориентирате , ще ви помоля за скрийншоти от вашата ситуация, за да помогна. Успех!