Може ли да се задава точен размер външна стена спрямо размер на тухла?

Тайните на Revit Architecture
Revit Architecture
Основи на BIM и Revit

Здравейте! Ако имаме външна стена с видима тухлена зидария отвън, има ли начин програмата да даде във фасада точен размер на тухлите (ако предварително някъде е зададен самия размер на тухлата и фугата), така че при отворите (прозорци, врати) тухлите да са или цяла или половин тухла - без да е необходимо да се смята на ръка точното разстояние между отворите, или от края на стената до отвор? Благодаря!

Въпроса е интересен. Определено решението му обаче не е предмет на курс за начинаещи. = ) Това което ми хрумва като един от вариантите е да зададете специфичен щрих за повърхността на финишния слой на стената. Това става като влезете в режим на редакция на стената и изберете да редактирате най-външния слой на стената и в прозореца за редакция на съответния материал коригирате полето "Surface Pattern". Там можете да заредите предварително създаден щрих, както в аутокад, който отговаря на вашите размери. Важно обаче е да е поставена опцията "Model", защото в противен случай във всички мащаби щриха ще е еднакъв, а ние целим да отговаря на реалните размери, което значи да се променя спрямо мащаба. От опцията Import, може да заредите ваш щрих или да изберете да дубликирате хоризонтален и да зададете нужното разстояние между отдлените линии. След това във фасада ще можете да подравянвате по линиите от щриха (още нещо за което е важно да сте избрали оцпията "Model")

Тук можете да видите пример от вградените в един от темплейт файловете материал и неговия щрих, за да добиете представа за какво говоря. Пак отбелязвам обаче, висчко това е предмет на малко по-задълбочена работа с програмата и на малко по-високо ниво от базовото което е запознаване с основната функционалност и възможности на софтуера/

P.S. Опцията "Import" е налична след като клиикнете ""Edit" в послдния прозорец "Fill Patterns" от показаната картинка.

Много благодаря за изчерпателния отговор! Аз имам представа от подобен софтуер и не сън съвсем начинаеща. Това е конкретен казус от проект и се надявам да проработи.

Със сигурност ще проработи и щом имате опит ще се справите без проблем. Този метод позволява да не се товари излишно модела с геометрия. Разбира се можете да прибегнете до различни подходи и да моделирате самите тухли, но това ще утежни неимоверно модела. С изпозлването само на въпростната щриховка всичко става далеч по-лесно и леко.

Всъщност, за да се получи така желания резултат - около отворите да завършваме с цяла или половин тухла, трябва самите отвори да са кратни на половин тухла, същото важи и за разстоянията между тях, което си е ангажиращо.

Точно тук е майсторството на проектанта - да пресметне отворите и разстоянията между тях, да ги съобрази с конструктивните елементи по фасадата и най-вече с помещенията зад нея. Това ако не го може един архитект - по-добре да си скъса дипломата. Много искаме софтуерът да мисли вместо нас, ама не става.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.