Проект за календар (част 2)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За да можем чрез оцветяване на основния обект да управляваме оцветяването на цялата поредица от размножени обекти, при размножаването използваме команда...
Clone
Copy
Duplicate

Въпроси и отговори

 • Как мога да добавя български в календара?

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Здравейте, При мен в макроса календар няма български, а само руски и английски - как мога да го добавя?

  Венета Желева:

  Отстрани до падащия списък с наличните езици натиснете бутон New. В прозореца, който се отваря, в полето за име въведете "Български", в следващите полета срещу английските имена на месеците и дните от седмица ги изпишете на български, а от падащия списък Character set изберете Cyrillic.

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Здравейте, Направих всичко стъпка по стъпка, но след генериране дните и месеците излязоха като въпросителни. Отворих нов документ и се опитах да избера Български, но на негово място като език имаше само въпросителни. Влязох в езика с ??????, за да видя дали е на Cyrillic и е. Незнам какво бъркам....

  Венета Желева:

  Здравейте,Валентина. Ако изписаното на кирилица се появява в документа с въпросителни, е възможно избрания за Artistic text шрифт да не поддържа кирилица. Но това заместване в списъка с езици не ми се е случвало и не знам на какво се дължи. Ако някой от съфорумците може да даде съвет, нека се включи.

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Опитах да създам езика отново, но вместо Български, написах BUlgarian. В този случай в списъка излиза език Bulgarian, но месеците на кирилица, след като изляза отново стават ???????. Моля някой да ми помогне!!!!!!!!!!!!

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Ето какво се вижда на руски и български - сигурно има някакви настройки, които не разбирам.......

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Нправих същите настройки на друг компютър, съответно на друг coreldraw и всичко е ОК. Съответно проблема е в настройките на моята програма. Има ли някъде настройки на шрифта на самите настройки на макроса? Предложения?

  Венета Желева:

  От първата снимка разбирам, че текстът на руски се изписва както трябва в прозореца за преглед на макроса, но на втората снимка, когато е избран в списъка с езиците, не се визуализира коректно в белите полета. В случая посочвам руския, тъй като имаме нагледен пример от снимките, а освен това той е сред езиците с включена езикова поддръжка в стандартната инсталация. Това, че в preview прозореца отдясно се визуализира коректно, а след това при избор на езика в белите полета, в които може да се коригира текста, се изписва със символи, може би се дължи на настройките за системните шрифтове в самата операционна система. Забелязали ли сте дали в други програми, в които въвеждате текст на кирилица, се получава така или дали текст на кирилица в системни прозорци не се визуализира коректно? Щом на друг компютър се получават нещата както трябва, установяването на разликите може да ни насочи. Двата компютъра с еднакви версии на CorelDRAW и операционни системи ли са?

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Здравейте, Не съм за белязала да се получава така и в други програми. А относно версиите на CorelDRAW - тази при която не се получава е X7, а другата е X5. Възможно ли е в самия CorelDRAW да има подобно системни настройки, на които да се дължи това нещо? И ако има къде биха могли да се видят?

  Венета Желева:

  Потребителския интерфейс в CorelDRAW използва системните шрифтове на Windows, както повечето програми. Няма опция за персонализиране.

  Бихте ли уточнили какви версии на Windows ползват двата компютъра?

  ВАЛЕНТИНА УШИНКИНА:

  Компютъра, който е с Coreldraw X7 е с windows 10 (при него е проблема), а другия е на XP и Coreldraw X5.

  Венета Желева:

  На компютъра с CorelDRAW X7 може да пробвате няколко възможности:

  1. Връщане на фабричните настройки на CorelDRAW - първо запазете текущите от Window -> Workspace -> Export (за да можете да се върнете към тях впоследствие, ако искате). След това затворете програмата. Задръжте F8, натиснете бутона за стартиране на CorelDRAW X7 и ще се отвори следното съобщение, което потвърдете с “Yes”: Overwrite

  2. Поправяне – в Control Panel в списъка с инсталирани програми изберете CorelDRAW Graphic Suite X7 и Uninstall/Change. В прозореца с опции изберете Repair: Repair

  3. Ако горните методи не помогнат, при възможност инсталирайте версия X5, за да направите сравнение. Ако проблемът се появява и при нея, най-вероятно причината е в Windows-a.

  Людмил:

  Целият проблем идва от Unicode формата на Windows. Не мъчи Корела не е от него!

  Людмил:

  След прилагането тези настройки е възможно да ти бъде поискан инсталационния диск на Windows. Ако и това не помогне означава, че част от оригиналните шрифтовете на операционната система са били заменени с други или липсват!

  Людмил:

  В този случай повтори процедурата, но този път за Английски език - рестартирай и посочи отново Български език... Това трябва да накара операционната система да инсталира отново оригиналните шрифтове - рестартирай още един път и всичко вече би трябвало да е наред.. Поздрави!

 • защо не се разбира как да копираме цвета на фона ?

  Теодора Симова:

  защо не се разбира как да копираме цвета на фона ?

  Венета Желева:

  Здравейте, Теодора. Копирането става, като селектирания фон „влачим“ с десен бутон (1) и пуснем върху незапълнения обект (2): Снимка1 От менюто можем да изберем: Снимка2

  Скоростта на видеото може да се регулира от посочения бутон (1):

  Повече информация за копирането на характеристики между обекти има в този урок.

  Теодора Симова:

  Благодаря ВИ :) ето и моят календар :)

  Венета Желева:

  Много добре, Теодора, само внимавайте с изнесените твърде близо до ръбовете елементи (логото). Добре е да са по-навътре, както заради опазването им от изрязване, така и от композиционна гледна точка.

  Ако логото се сложи върху снимката, за да не се слива цветово с нейния фон, чрез добавяне на хвърлена сянка в бял цвят и/или очертание с опция Behind fill може да се открои добре.

  Теодора Симова:

  Благодаря за съветите . Ще пробвам така с логото ! Много сте мила :)

  Иво:

  Теодора,проекта ти е добър,но прекалено многото безцветни детайли ще създаде така нареченото шаблониране при печат. Тоест,тези безцветни детайли ще се появяват като бледа сянка върху цветните полета. Това е невъзможно да се избегне при печат за което не е желателно да има толкова много безцветни детайли на един лист.

 • Как да използвам направения макрос?

  Никол Чуранова:

  Не мога да използвам направения макрос

  Венета Желева:

  При възможност изпратете видео отговор с процеса на записване на макрос или от Debug отворете макро редактора и снимайте/ копирайте кода.