Дизайн на визитна картичка

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде в панела Options можем да зададем ширина на отпусканията за изрязване (раздувките)?
Document -> Page Size -> Bleed
Document -> Guidelines -> Presets
Workspace -> General

Въпроси и отговори

 • Защо ми дава този отговор?

  Цвета Попова:

  Не мога да направя преливката от синьо в детелините

  Цвета Попова:

  Извинявам се за въпроса ,не видях Trancperancy tool

  Венета Желева:

  Няма проблем. Както правилно сте се ориентирали, върху снимката се прилага именно прозрачност с градиентно преливане (а не запълване с преливане). Така снимката частично прозира и позволява да се вижда правоъгълника под нея.

  А съобщението от първия print screen се появява, тъй като селектираният в конкретния случай обект е бил Bitmap, а растерните изображения, които са например в RGB или CMYK режим, не могат да приемат оцветяване. (Изключение правят Monochrome изображенията като това, което получихме в края на урока за pop-art колажа)

 • Теодора Симова:

  Защо ? Искам да попитам дали трябва да конвертираме цветовете от нашето изображение ( картинката с розите ) в подходящи за принт цветове? Или можем да ги оставим така в jpg формат

  Венета Желева:

  Привет, Теодора! Ако проектът предстои да бъде изпратен за пълноцветен печат – да, трябва всички елементи с RGB или други (различни от CMYK) цветове, да се преобразуват в CMYK.

  Независимо от файловия формат (jpg, tiff или др.) на изходните растерни изображения, е добре да се проверяват документите за несъответстващи спрямо конкретното приложение цветове.

  Проверката на файловете е разгледана по-нататък в модула в този урок.

  Теодора Симова:

  Благодаря за бързият отговор . Значи това важи и за брошури и диплянки ? Но в такъв случай при конвертирането цвета става с друга стойност или поне при мен се разми по този начин от горе

  Венета Желева:

  Да, важи при файловете за всички печатни материали. За да може това, което виждаме на монитора, да ни даде представа за бъдещия резултат, според типа на печата използваните в документа цветове трябва да са в съответния цветови модел. Така своевременно могат да се нанесат корекции и да се избегнат „изненадите“.

  Разликата след конвертиране е заради различния обхват на двете цветови пространства. CMYK не може да възпроизведе по-искрящите цветове по абсолютно същия начин, по който се виждат в RGB. пример

  Теодора Симова:

  Благодаря ви , а когато имаме брошури със снимки , то тогава не пипаме снимките предполагам?

  Венета Желева:

  Напротив, и снимките трябва да са в CMYK. В противен случай на монитора в RGB ще ги виждаме ярки и искрящи, а всъщност ще се отпечатат с по-приглушени цветове.

  Най-добро сравнение може да се направи при снимки с много ярки, „неонови“ цветове.

  Теодора Симова:

  Благодаря ви !

 • Може ли да споделя и моя опит?

  Tsvetelina Despotova:

  Ето и моя опит, само исках да попитам как да променяме градиента, когато има повече от 2 цвята не ми излизат показалките, които се приплъзват?

  Венета Желева:

  Изберете Interactive Fill от кутията с инструменти или натиснете клавиш G.

 • Mоже ли още в началото при създаване на документа да зададем стойности 95/50 за визитната картичка?

  инж. Мейлин Неджиб:

  Не може ли още в началото при създаване на документа да зададем стойности 95/50 за визитната картичка, като оставим място за изрязване? Ще бъде ли фатално, ако действаме по този начин?

  Венета Желева:

  Не е невъзможно още отначало да направите листа с увеличен размер, но задаването на Bleed е улеснение: елиминира вероятността от грешки, ако с работния файл борави друг сътрудник, и е ясно кой е размера на готовото изделие, предвидени ли са отпускания, колко мм и т.н.; предоставя необходимата информация във файла за печат; спестява изчисляване на наддадения размер при по-сложни проекти и при необходимост от коригиране размера на листа.

 • Защо се изгубват водещите линии, които очертават т.нар. безопасна зона?

  Филиз Велиева:

  Когато стигна до етапа, в който въвеждам +4 мм , водещите линии, които очертават така наречената безопасна зона ми се губят. Как да ги покажа?

  Венета Желева:

  Благодаря за изпратените изображения. От тях веднага се вижда, че е увеличен размера на работния лист вместо на фона. В лентата горе са посочени формат Custom и размерите на листа вместо координати и размери на обекта, който служи за фон. Вижте в тази част от урока (може да намалите скоростта от бутончето в лентата на плейъра), че се увеличава размера на правоъгълника.

  Вероятно при вас фонът е бил деселектиран и заради това при въвеждане на отпускането се променя размера на листа. Именно по тази причина се скриват водещите линии Margins - получава се противоречие относно мястото, където да се визуализират. Ако намалите размера на листа, отново ще се покажат.

 • Може ли да споделя и моята визитка?

  Светослава Величкова:

  Боя се, че файлът стана малко "тежък".

  Венета Желева:

  Добре сте се справили.Обърнете само внимание на текстовете, които се четат по-трудно заради фона под тях.