Форматиране на текст (част 1) - основни инструменти, трикове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
След като научихме как да поместваме и разпределяме текстово съдържание в документа.
В този и в следващия урок ще разгледаме опциите за форматиране.
При селектиране на текст с инструментите за посочване или писане, лентата с характеристики освен със стандартната информация за позиция, размери, ротация и бутоните за обръщане, можем да видим и зададения шрифт, големина на буквите и основните инструменти за форматиране.
За да приложим промени, селектираме отделна част от текста или целия обект, след което промените се прилагат върху избраната част.
Но ако не сме селектирали текст и при активен инструмент за писане, сменим някоя от характеристиките в лентата се отваря прозореца с предупреждение за смяна на настройките по подразбиране.
Избираме например "artistic text".
Натискаме "ок".
И след това всички нови обекти в този документ са от типа "художествен" текст и ще се създават с новите настройки.
Нека сега разгледаме отделните опции в лентата, като приложим всяка от тях върху селектиран обект от документа.
Най-напред от "font list" можем да сменим шрифта.
При преминаване с мишката върху всеки шрифт виждаме как ще изглежда той приложен върху селектирания обект.
Стрелките в дясната част на някои от имената обозначават семейство шрифтове с набор от няколко сходни шрифта.
Символът "t" пред имената е означение за "true type" шрифт.
Символа "O" за шрифт от тип "open type".
"open type" шрифтовете са свързани с "true type" шрифтовете, но включват по-голям набор от основните знаци, които ще видим по-нататък.
Като например, малки, главни букви, различни стилове на изписване на цифри, лигатури и други.
Ако щракнем с десен бутон върху полето, чрез поставяне на отметки филтрираме шрифтовете, които да се показват в списъка.
За разширените настройки на този списък отиваме в "option" панела, в "workspace" след това "text" и след това избираме "fonts".
Откъдето коригираме броя на показваните и често използвани шрифтове, размера на буквите при предварителния преглед и други настройки.
От следващото поле "font-size" избираме размер на буквите с посочване от списъка или въвеждане на стойност по избор.
От следващите три бутона променят стила на шрифта, задават удебеляване, наклоняване или почерняване на буквите, но също можем и да ги комбинираме.
Но не при всички шрифтове и трите опции са активни.
От следващия бутон създаваме хоризонтално подравняване.
А от тук създаваме многоредов, художествен или параграфен текст.
По подразбиране няма подравняване, което изглежда като подравняване наляво.
За да го променим, трябва да сме посочили текстовия обект и след това избираме друг вид подравняване, като при преминаване с мишката резултатът се визуализира предварително върху работния лист.
Освен от бутоните можем с бързи клавиши да променим размера на шрифта, стиловете и подравняването.
За да променим размера на буквите, селектираме избрания текст и ще използваме клавиш "ctrl" в комбинация с цифрите от "numpad".
Със задържан клавиша "ctrl" и 2 намаляване размера, а с "ctrl" и 8 го увеличаваме с определена стойност, като при мен става с една точка.
За промяна на стъпката на увеличаване и намаляване отиваме в панела с настройки в раздела "workspace", в подраздел "text" и променяме стойността.
По избор можем да променим и мерните единици на текста.
След което запазваме промените с "ок".
С бързите клавиши освен през определена стъпка променяме размера на шрифта и като редуваме стойностите от списъка "font-size" без да щракваме върху него.
С клавиша "ctrl" и 4 задаваме предходната големина.
А с "ctrl+6" задаваме следващата подред.
За промяна на стила с бързи клавиши, трябва да маркираме текст.
Ще маркирам отделни редове, като щракна в началото на реда, задържа клавиша "shift+end".
Първият ред ще направя с удебелени букви с клавиши "ctrl+b".
Буквите от втория ред ще наклоня с "ctrl+ i".
А последният ред ще подчертая с клавиши "ctrl+u".
За подравняване с бързи клавиши, маркираме текст след което натискаме клавиши "ctrl+n" За премахване на подравняването.
"ctrl+l" за подравняване наляво, "ctrl+e" за центриране.
"ctrl+r" за подравняване надясно.
"ctrl+j" за подравняване от двете страни и "ctrl+h" за принудително подравняване.
Да се върнем отново към бутоните в лентата с характеристики.
Има бутони, които са активни само за параграфите текстове.
Какъв е бутонът "bulleted list".
От него или клавиши "ctrl+m" поставяме отметки за означаване на неномерирани списъци.
Поставения по подразбиране специален знак можем да променим, като от меню "text" изберем "bullets".
Можем да променяме шрифта, да изберем друг знак, да коригираме размера му, позицията спрямо базовата линия, да изключваме, включваме използването на висяща пунктуация.
Също да контролираме отстоянието от текстовата рамка и от текста.
След което натискаме "ок".
Другия бутон активен само за параграфен текст е бутонът "drop cap", с който задаваме уголемяване на първата буква в началото на всеки параграф от текстовото поле.
Забележете, че "bulleted list" и "drop cap" не могат да бъдат включени по едно и също време.
Там където имаме нов ред можем да поставим или символ или главна буква.
Големината на тези главни букви можем да управляваме като от мeнюто "text", отворим "drop cap" и посочим колко реда да заема височината на буквата.
Можем също да оставим повече празно разстояние след нея.
И да включим или изключим използване на висяща пунктуация.
От следващия бутон в лентата "edit text" или с клавиши контрол "ctrl+shift+t" отваряме познатия ви от предходния урок прозорец за редактиране От бутона в края на лентата "interactive opentype" включваме показването на индикатор при наличие на "opentype" характеристики, когато е маркиран текста.
При включен бутон, когато маркираме текст и се появи индикатор във форма на стрелка можем да щракнем върху нея за бърз достъп до допълнителните "opentype" опции.
Най-отгоре е оригиналния вид на изписване, а по-надолу имаме още различни варианти.
С поставяне на мишката над всеки от тях се визуализира неговото име и функция.
Шрифтовете от вида "opentype" ни предоставят редица удобства, като например по-лесното изписване на дробни числа и означения в математически и химични формули.
Възможно е тези опции да не са налични при всички "opentype" шрифтове, както и да разполагаме с тях при някои шрифтове от тип "truetype".
Ето например този "truetype" шрифт ни предлага различни варианти на изписване и освен това за разлика от по-новата си "opentype" версия поддържа кирилица.
За това ще го използваме в някой от следващите проекти.
Ако не разполагате с използваните дотук шрифтове можете да ги свалите от материалите под урока и да експериментирате с техните възможности.
И накрая от последния бутон в лентата "text property" или с клавиши "ctrl+t", товариме докера с разширени настройки за форматиране който подробно ще разгледаме в следващия урок.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Имаме обект от тип Artistic text с няколко реда. За да поставим отметки за неномериран списък в началото на всеки нов ред,...
конвертираме текста в параграфен и с Ctrl+M поставяме отметки.
използваме клавиши Ctrl+M или бутон Bullets от лентата с характеристики
от меню Text избираме Bullets и поставяме отметка пред Use bullets
 
С кои клавиши увеличаваме или намаляваме размера на шрифта, като редуваме стойностите от списъка Font size?
Ctrl+4 / Ctrl+6 от Numpad-a
Ctrl+2 / Ctrl+8 от Numpad-a
Ctrl+Shift+T

Въпроси и отговори

 • Защо

  Теодора Симова:

  Здравейте ! Не мислите ли, че в урок за начинаещи неможе да има толкова много клавишни комбинации ? За времето от една минута вие ни препълнихте с информация от клавишни комбинации ,които едва ли някой ще запомни . Мисля ,че уроците ви са хубави , но информацията е много забързана и някак не точно подадена за начинаещи :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Теодора.

  Да и за мен толкова много информация е в повече, напълно нормално е усещането, НО ми харесва това че никой не те кара да ги запомниш сега на момента и след това да те изпита и да ти постави оценка .

  Определено с всяко едно нещо е така, когато четеш една напълно нова книга може ли да запомниш какво пише на всеки един ред от нея ? НЕ, но основната идея на книгата си я възприела и след време без да се усещаш прилагаш наученото или пък ако ти трябва точно конкретната фраза, знаеш къде може да я намериш.

  В случая ректора показвайки опционалността от менютата включва и кратките команди и ако се стараеш да запомниш всичко идва доста. Но съм убеден че след време с практиката една част от тези бързи команди ще ги използваш толкова често че дори няма да се замисляш при прилагането им.

  Това е моето мнение, което реших да споделя.

  Теодора Симова:

  Да , като цяло курса ми харесва , но все пак мисля ,че многото информация обърква хората. Може да се подава по малко с повече практика и така се научаваш чудесно ! Изкарах двата курса по Фотошоп и много се измъчих с фаст уеб , но преподавателя беше страхотен! Много практика ,много трудни задачи и така в момента всичко ,което научих ми е от полза . В този курс има малко практика и заливане с информация ,което е ненужно . Според мен ,когато човек е профан в дадена област ,той трябва да навлезне в бейсик платформата и начина на работа с дадената програма ! А не , както тук : прави се нещо и в процеса на правене на "задачата" се отварят още 10 менюта. Аз разбирам ,че жената не ни кара да го учим ( тя просто показва ), но от многото информация повечето хора не разбират основите на урока! Аз имам нужда да разбера основите ( първоначално) ,а след това да ми се подаде повече и повече инфо . Надявам се да ме разберете :) Приятен ден