Запълване и очертания - задаване, премахване и настройки по подразбиране

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Здравейте отново,в този модул ще обърнем внимание на цветовото и графичното оформление на обектите.
Най-напред ще се запознаем с различните начини за прилагане на цветове на запълване и очертания и промяната на характеристиките им по подразбиране.
Когато изчертавате различни фигури или рисуваме линии, обектите, които се създават имат едни и същи характеристики.
Сменяме текущия инструмент за посочване и след като селектираме обекта, в статус лентата виждаме неговите цветове и характеристики.
В случая няма зададено запалване и очертанията са с 100% черен цвят и дебелина 0,5 точки.
Това са характеристиките, които са зададени по подразбиране и всички нови обекти от същия тип се създават със същите характеристики.
От предишни уроци вече знаете, че можем да сменяме оцветяването на даден обект, като го селектираме и след това с щракване с ляв бутон върху цвят от палитрата зададем нов цвят на запълване.
А с щракване с десен бутон върху цвят, променяме цвета на очертанията.
Тези два нови цвята, които използвахме се появяват под основната палитра.
Тази палитра съхранява всички цветове, които използваме за запълване и оцветяване на очертанията в този документ.
В друг файл палитрата на документа съответно ще съдържа други цветове.
Освен да задаваме цвят на запълване и очертанията, можем и да ги премахваме, като при селектиран обект щракна върху задрасканото квадратче от палитрата и с ляв бутон кликна върху премахване на запълването и за премахване на очертанията, но след като сме селектирали обект, трябва да щракванете върху задрасканото квадратче с десен бутон.
Тук ще разгледаме и още един начин за прилагане и премахване на цветове с използване на палитрата, с който не сме боравили досега.
Върху цвят от палитрата задържаме ляв бутон и веднага издърпваме като се появява означение с цвета.
Което придвижваме към някой от обектите.
Ако приближим очертанията се появява означение, което ни показва, че спускаме цвета на това място и той ще бъде приложен върху очертанията.
Пускаме левия бутон и очертанията се оцветяват в избрания цвят.
По същия начин с издърпване на цвят, само че този път с поставяне вътре в очертанията на обекта и пускане на левия бутон прилагаме избрания цвят върху запълването.
По този начин можем да премахваме оцветявания, като издърпаме задрасканото квадратче и го пуснем вътре в очертанията на обект или върху тях, за да премахнем съществуващото оцветяване.
При издърпване на цвят от палитрата, ако не го поставим върху очертанията нито върху запълването на даден обект, а го пуснем отстрани в празното пространство се появява прозорец, който ни предупреждава, че ще бъде сменен цвета по подразбиране за обектите, които създаваме в този документ.
Като с поставяне на отметки можем да изберем за кои видове обекти да се приложи това оцветяване по подразбиране: за художествен щрих, художествен текст, изнесен текст, размерни линии, графични обекти или параграфен текст.
По желание можете да изберете и други видове обекти според вашите предпочитания, но в случая аз ще оставя отметка единствено за графичните обекти и ще натисна "ок".
Сега при изчертаване на различни фигури в този документ, като правоъгълници, елипси и други готови форми за тях по подразбиране ще се прилага избраното запълване.
Дори и не затворените криви, които изчертаваме ще са със зададеното запълване, което по принцип не се визуализира ине можем да го покажем.
Като отидем в менюто "tools" подменю "auctions" и в настройките за документа в раздел "General" посочете предпочитанията на запълване на отворените криви, като поставим отметка и след това натиснем "ок".
По този начин всички криви, които рисуваме ще бъдат запълнени с цвета по подразбиране, който може в последствие да променим.
Ако не искаме да се показва запълване на незатворените криви по същия начин от точните настройките на документа в раздел "General" махаме отметката за запълване на отворените криви и натискаме "ок".
Има и още един начин за промяна на цветовите характеристики по подразбиране.
Щракваме отстрани в празното пространство, за да не е селектиран нито един обект.
Тъй като ако сме нанасяли промени при селектиран обект те ще се приложат само върху него.
И така без да е селектиран обект за промяна на цвета на запълване с ляв бутон щракване върху цвят от палитрата след което прозорецът за посочване на какъв тип обекти искаме да се приложи този цвят и натискаме "ок".
За промяна на цвета на очертанията кликваме с десен бутон върху цвят и от прозорецът посочваме типа на обектите.
Накрая можем да сменим и дебелината на очертанията по подразбиране като в лентата с характеристики на някой от инструментите за изчертаване на фигури или за рисуване на криви където има поле за промяна на дебелината на линиите изберем нова стойност.
След което се появява прозореца за избор на тип обекти върху, които да се прилага тази дебелина.
Избираме типа на обектите натискаме "ок".
След като променихме характеристиките по подразбиране за цветовете на запълване и дебелината и цвета на очертанията.
от менюто "Windows" можем да отидем в "object styles" където в раздел "default object properties" можем да видим настройките по подразбиране, които зададохме за графичните обекти.
Подраздел "outline" виждаме настройките за очертанията в подраздел "fill" за запълванията.
Този панел също можем да променяме настройките по подразбиране за различните типове обекти в документа.
Като те ще се прилагат само в този документ, а при създаване на нови документи настройките ще остават непроменени По желание можем да приложим текущите настройки, като подразбиращи се настройки за всички нови документи, които ще създадем оттук нататък.
Като натиснем "set as new document default" За момента няма да избирам тази опция, за да ви покажа още нещо.
Ако в даден момент решим, че искаме да се върнем към първоначалните настройки на програмата за оформлението на дадения тип обекти за този документ можем да натиснем "revert to new document default", с което отменяме всички промени за вида на обектите по подразбиране, които сме нанесли от отварянето на този документ и отново можем да създаваме обекти и с това завършваме този урок.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако не е селектиран обект от документа и щракнем с десен бутон върху цвят от палитрата...
можем да зададем този цвят като цвят по подразбиране на очертанията за новите обекти.
ще зададем този цвят като цвят по подразбиране на запълванията за новите обекти.
всички обекти в документа ще се оцветят в този цвят.
 
Какво се случва, когато при селектиран обект от документа щракнем с ляв бутон върху цвят от палитрата?
Задаваме нов цвят на запълването
Задаваме нов цвят на очертанията.
Премахваме цвета на запълването.

Въпроси и отговори

 • Как да изкарам втората палитра, която показва, ки цветове вече сме използвали. Работя с версия x6

  Ванеса:

  Здравейте, на версия x6, има ли как да се изкара 2рата палитра, която показва цветовете, които вече сме използвали, защото при мен не излиза?

  Венета Желева:

  Здравейте, Ванеса,

  Палитрата с цветовете от документа може да изведете от Window > Color Palettes > Document Palette.

  По същия начин става и в други версии.

  Оттам могат да се показват и скриват и останалите налични палитри. Видимите в работното пространство са с отметка пред името.

  Ванеса:

  Много благодаря

 • Защо не се оцветява обект в желания цвят?

  Христина Кирова:

  Здравейте. При изчертан правоъгълник и зададено запълване получавам различно оцвеяване (2) от това, което искам и задавам (1). В object manager се вижда, кой цвят съм искала. Прилагам снимка.
  Как мога да го оправя и защо става така? Благодаря предварително.