Основни насоки при подготовка за печат

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да проверим съдържанието на документа за наличие на RGB изображения, RGB запълвания, неконвертирани текстове и ефекти?
Щракваме с десен бутон и избираме Document Properties.
Щракваме с десен бутон в работното поле и избираме Object Properties.
Отваряме Object Manager и преглеждаме поотделно всеки слой.

Въпроси и отговори

 • Защо 

  Теодора Симова:

  На мен не ми се получава , опитва да преобразувам картинката в CMYK , но не се получава . тя си остава jpg в RGB режим :/

  Тодор Тодоров:

  Може ли да видя файла, за да ти помогна :)

  Венета Желева:

  По възможност добавете видео/снимки от работния процес с отворен Object Manager или опишете по-подробно стъпките.

  Теодора Симова:

  Оправих го :) самата програма беше забила :)

 • Кой вариант е за предпочитане за печатане на документ в печатница?

  Анета Михайлова:

  Моля да ми отговорите - Има ли значение за крайния ефект / печатан в печатница цветен документ как ще изглежда по-добре /, снимка, която се импортва дали да бъде качена като битмап или като ОЛЕ обект.

  Венета Желева:

  Като OLE обект (от Object Linking and Embedding) позволява отваряне и редактиране в изходната програма, но само изобразява оригиналния файл, а не е самият изходен файл.

  Като вмъкнат externally linked image също не е оригиналния файл, а по-нискокачествена версия. Позволява, ако редактираме файла-източник във външна програма, да обновим изображението.

  Като вградено изображение притежава характеристиките на оригиналния файл (размер, резолюция, цветови модел), които се виждат и в Status лентата и Document properties.

  Опитайте и трите вариантa в един документ и ще видите разликите.

  Анета Михайлова:

  Много благодаря за отговора. Много ми харесват уроците и начина на преподаване.

  Анета Михайлова:

  Направих опит и свалих снимката по два начина: -Горната е свалена чрез импорт – GROP AND LOAD -Долната – първо я отворих с фотошоп и след това я импортирах с корел PASTE SPECIAL-BITMAP В Status лентата и Document properties характеристиките са им сходни. Size 2633x1493pix/ 24 bit color RGB / resol 512x512 dpi Струва ми се, че резултата е еднакъв в двата варианта на вграждане. Интересува ме Вашето мнение и още веднъж благодаря.

  Венета Желева:

  Виждам, че сте се ориентирали към вмъкване като вградено изображение.

  Щом характеристиките и на двете са видими, значи обектите са bitmap, а щом и стойностите са еднакви, би трябвало да си съответстват и по качество (от снимката на екрана не може да се сравни).

  Ако идеята Ви е да изрежете снимката преди вмъкване - и двата начина са удачни, така че ползвайте този, по който изрязването е по-удобно за Вас.

  Анета Михайлова:

  Много благодаря.

  Людмил:

  Експортираш в .tif и вCMYK.....Ако искаш да го пратиш в .cdr !Задължително! премахни всички RGB цветове и ги направи в CMYK.... Иначе на 100 % ще ти върнат файла за корекция!!!!!

  Анета Михайлова:

  Много благодаря.

 • Как да се обработи таблица, която е качена като OLE обект

  Анета Михайлова:

  Какво трябва да се направи с една таблица, която е качена като OLE обект преди да се прати файла в печатницата.

  Венета Желева:

  Таблица, вмъкната като OLE обект, не позволява нищо друго освен отваряне и редактиране в изходната програма. Там можете да копирате клетките с информация и да ги поставите в CorelDRAW с Paste Special. Ако от опциите изберете Picture(Metafile), получавате група от очертанията на таблицата и текстови обекти. Текстовите обекти позволяват форматиране (за разлика от OLE обекта, тъй като не е самият изходен файл). Накрая не забравяйте да обърнете текста в криви.

  Анета Михайлова:

  Много благодаря за отговора

  Анета Михайлова:

  Ако съм разбрала правилно таблица качена като OLE обект с Paste Special, не позволява да се конвертира в криви - нито колоните и редовете, нито текста . Т.е. тя ще се разпечата във вида в който е качена.

  Венета Желева:

  Не, не е така. Качване на таблица като OLE обект и Paste Special взаимно се изключват.

  Таблица във вид на OLE обект се получава при: * копиране на клетки от xls файл и директно поставяне в CorelDRAW с Paste * вмъкване на таблица в CorelDRAW с Insert New Object и избор на съществуващ xls файл * създаване на нова празна таблица с Insert New Object

  И в трите случая използването като OLE обект има за цел по-лесно структуриране на информацията в клетките на вложената таблица (въвеждате, изтривате текст от клетки, размествате колоните, използвате формули, като отваряте таблицата през CorelDRAW в изскачащ прозорец на Excel). Такава таблица не може да се форматира със средствата на CorelDRAW, затова се прилага въпросния трик с Paste Special. Десен бутон върху OLE обекта > Worksheet object > отваряне или редактиране и продължавате по начина от предходния ми отговор.

  Отпечатването на файл с OLE обект е възможно, но не е препоръчително. Може, ако принтерът е свързан директно към Вашия компютър, а резултатът ще е като при отпечатване през Excel. Ако печатате другаде, избягвайте да пращате файлове с OLE обекти.

  Надявам се, вече виждате разликата. Ако има нещо неясно, питайте.

  Анета Михайлова:

  Благодаря Ви . Желая Ви хубав ден.

 • Как се прави подготовка за печат на документ с много страници?

  Анета Михайлова:

  Урокът е много обстоятелствен и всичко е обяснено много добре. Въпросът ми е - как се прави подготовка за печат на документ с много страници: 1 вариант - страница по страница се прилага описаното в урока. 2 вариант - общо за всички стараници - ако има такава опция, моля опишете как става, защото се опитах, но не ми се получи. 3 вариант - ако има такъв - моля, споделете го. Много ми харесва, когато има възможност за спестяване на време и труд.

  Венета Желева:

  Ако имате еднотипно оформление на фона, използвайте Master page.

  За останалото съдържание, различно за всяка страница, не може да се приложи еднократна обща редакция с един бутон. Затова за операции, извършвани поотделно на всяка страница, на помощ идват макросите. Можете да запишете няколко макроса (за отключване на обекти, селектиране на текстове и конвертиране в криви, откриване и преобразуване на обекти със специфични характеристики) и да изведете бутони за тях в лентата горе. За по-сложни макроси ще са Ви нужни задълбочени познания по програмиране с VBA.

  Анета Михайлова:

  Много благодаря за отговора. В корел има ли възможност, както в аутокада например да се създават плот файлове, с които на практика заключваш съдържанието на файла.

  Венета Желева:

  В AutoCAD, доколкото ми е известно, вместо запазване като PLT се използва и PDF формат. В CorelDRAW има възможност за запазване и в двата формата, които поради различната си специфика се използват за различни цели.

  PLT се използва примерно за режещи фрези, но не е подходящ за печат на рекламни материали. Запълванията например ще бъдат симулирани чрез щриховка.

  Що се отнася до PDF (който е сред основните файлови формати за предпечат), за по-точно конфигуриране на файла може да попитате в печатницата за препоръчителните настройки при запазване или готов preset за конкретната печатаща машина.

  Десислава Борисова:

  Вече съществува такова разнообразие от печат, че подготовката зависи и от това как и къде ще печатате - принтер, плотер, дигитален печат, офсет и др.

 • Може ли Няколко въпроса за предпечатна подготовка

  Анета Михайлова:

  Здравейте, снимах докюмент пропъртиса след като обработих документа. Видях, че са ми останали два символа - как мога да разбера къде се намират във файла - може ли да ми покаже на коя страница са / от общо 14 / и трябва ли да ги обработя по някакъв начин преди да ги пратя за печат. Същото важи и за един пантон, който се оказа че го има някъде в документа - възможно ли е да го печатат без да им дам точен номер, няма проблем ако го разпечатат в приблизителен цвят или трябва да го открия и номерирам. Бит мапите съм ги конвертирала в СМИК. ОЛЕ обектите / екселски таблици - черни или цветни рамки с текст, някои от клетките са запълнени с цвят преди да се качи екселския файл с пейст спесиал / не мога нищо да направя с тях - дали съм разбирала правилно те са като бит мапа и се разпечатва без да се обработват преди да се пратят в печатницата. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите - това е първия ми опит.

  Венета Желева:

  Символите - посоченият брой са видовете символи на разположение за този документ, без да са вградени. От Window > Dockers отворете Symbol Manager и ще видите списък с 3 символа. При маркиране за всеки би трябвало отдясно на Symbol Preview да е посочено 0 instances. За изтриване натиснете Delete Symbol под списъка (може да излезе съобщение за потвърждение, дори и символите да не присъстват в документа). Проверете отново Document properties след това.

  Pantone - ако сте вмъкнали фирмено лого от клиентски файл, проверете дали то не е в Pantone. Другият вариант е да търсите с Find and Replace (опция Replace a color model or palette > Find a color model и името на палитрата) и да заместите със съответстващата стойност в CMYK. Добре е цветът да се преобразува (относно печат без замяна се консултирайте с печатницата).

  OLE обектите - в Graphic objects не трябва да имате вградени OLE обекти. В тази тема коментирахме как се преобразуват в група от очертания и текстове и после в криви.

  Желая Ви успех!

  Анета Михайлова:

  Изключително много Ви благодаря!!! Бъдете здрави! Желая Ви успешен ден!

 • Мога ли да споделя как можете да спестите време?

  Анета Михайлова:

  Вероятно го знаете, но искам да споделя, за да не се окажете неприятно изненадани като мен, в неподходящ момент. Едно изречение написано с различен цвят, шрифт, големина на шрифта на отделните думи, при превръщането му в криви, преди изпращане в печатница, приема цвета на първата дума, запазвайки разнообразието на цветове и шрифтове.

  Анета Михайлова:

  Установих, че това което съм написала по-горе не винаги е вярно. И всъщност въпроса ми е - има ли някаква опция, която да позволява при превръщането на текста в криви, той напълно да запазва разнообразието си от шрефтове и цветове - както е замислен, при написването му.

  Венета Желева:

  Принципно след конвертирането трябва да се получи група от отделни криви за всеки цвят. Това, което се е получило при Вас, е бъг на софтуера, който съществуваше в по-стара версия.

  Възможно решение на проблема е да „разбиете“ текста с Break Apart, преди да конвертирате в криви.

  Анета Михайлова:

  Пробвах. Получи се. Много благодаря.

  Анета Михайлова:

  А с бъга на софтуера как бих могла да се справя, работя на Х7 версия. Може би да го преинсталирам или има и друг вариант.

  Венета Желева:

  Преинсталация вероятно няма да помогне, по-скоро зависи от това с коя актуализация е Вашата версия (въпросната грешка в софтуера се появява след Update 1). От лентата с менюта отворете Help > About CorelDRAW и проверете цифрите в първия ред срещу Version.

  Анета Михайлова:

  Благодаря!