Какво представлява векторната графика и с какво се различава от растерната

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Здравейте в този урок ще се запознаем с векторната графика и ще научим с какво се различава от растерната.
Първо нека изясним какво е растерна графика.
Най-общо казано тя описва изображенията, чрез множество точки наречени пиксели, като всяка точка е запълнена с определен цвят.
Растерни изображения са дигиталните снимки, а също и различни лога, икони и други, които могат да бъдат създадени чрез векторна програма, но да са преобразувани и запазени в растерен формат.
За разлика от растерната, векторната графика представя изображенията чрез геометрични елементи и линии, изчертани с помощта на математически формули и функции и описания за цвят на запълване, очертания и разнообразни ефекти.
Двата типа графика съхраняват информацията по коренно различен начин.
При растерната в паметта на компютъра се пази информация за всяка малка част от общата площ за всеки един пиксел, неговото разположение и цвета, с който е запълнен.
Докато при векторната графика се съхранява информация за базовите точки на обектите, за изчисленията, които описват свързващите линии, за зададените опции за цвят очертания и ефекти.
Това прави векторните файлове в пъти по-компактни в сравнение с обема на растерно изображение.
Естествено има изключения, в които се получават големи по обем файлове, но това става примерно ако имаме огромен брой обекти в самия файл.
Нека разгледаме тези две изображения, които на пръв поглед може би изглеждат еднакви, но всъщност това не е така.
За да ги видим по-отблизо избирам "zoom tool" и ограждам частта от растерното изображение, която искам да приближа.
Ето, че дори и при минимално приближение започват да се забелязват пикселите, за които говорихме.
Очертанията вече не изглеждат прави, а на зъбени и при още по-голямо увеличение на границата между двата цвята се забелязват пиксели запълнени с други цветове.
Сега ще увелича размера на изображението.
Първо забележете, тук долу началната разделителна способност.
По принцип колкото повече точки може да опише дадено изображение, толкова по-висока е разделителната му способност.
И съответно детайлите му ще се виждат по-ясно.
Издърпвам настрани някой от тези квадратчета в ъглите и като увеличавам размера на изображението, виждаме как разделителната способност намалява и получаваме по-голяма по размер снимка, но за сметка на това с по-лошо качество.
Нека видим сега как стоят нещата при векторната графика.
Натискам клавишна комбинация "ctrl+z", за да върна няколко стъпки назад.
За се върна към общия изглед, натискам "F4" и след това отново с клавиш "z".
Вземам "zoom tool" и ограждам същата част, но от векторния пример.
Щраквам няколко пъти и забелязваме, че дори и при многократно приближение линиите остават прави и границите между двата цвята не се размазват.
Сега ще увеличава размерите на самото векторно изображение, като въведа нови стойности в ето тези полета и натисна клавиша "enter".
Детайлите остават все така ясни, защото векторните графики са независими от разделителна способност.
Това е другото им основно предимство, че можем да ги мащабираме многократно без загуба на детайл.
За това мога да използвам едно и също векторно лого за отпечатване, както върху визитна картичка, така и върху площта на цял билборд.
Освен това можем да трансформираме векторните графики по различни начини и качеството отново няма да се промени.
Променя се единствено информацията, която се пази за координатите на свързаните с линии точки и изчисленията за методите, по които се изчертават тези линии.
И така след като разбрахме кой от двата вида графика е по-компактен по-обем на файла, трансформира се многократно и се мащабира без загуба на качеството нека продължим към следващия урок

Забележка

Курсът се провежда на най-новата версия на програмата: CorelDRAW® Graphics Suite X7. Ако не разполагате с версия X7, може да свалите безплатно демо версия от сайта на CorelDRAW. Но препоръчваме използването на CorelDRAW X7, тъй като много нови или подобрени функционалности, които се разглеждат в курса, не се поддържат в по-ранни версии. За потребителите, нямащи възможност да използват последната версия, към материалите от упражненията има адаптирани файлове, подходящи за отваряне с CorelDRAW X6.

 
Изтеглете демо версията на програма от тук:
 
 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви са предимствата на векторната пред растерната графика?
Мащабира се многократно и се трансформира без загуба на качеството
Изглежда по-добре
Няма разлика между тях

Въпроси и отговори

 • Може ли...

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте. Реших първо да изгледам всички уроци от Модул 1, след което да поздравя създателите на Aula.bg за откриването на този нов курс. Като първо впечатление от изгледаното до тук ще кажа: "Нищо ново под слънцето". Веднага обаче бързам да доуточня - ако потребителите на този сайт вече са гледали и други курсове, които предлага Aula, и са приели високото ниво на качеството на поднасяне на информацията за даденост, то няма да бъдат изненадани и този път. Поздравления за лектора - Венета Желева, и успех на всички, търсещи нови знания!

  Незабравка Недялкова:

  Надявам се, че изразът "Нищо ново под слънцето" няма да бъде приет като критика, а точно обратното!

  Венета:

  Благодаря Ви за проявения интерес към курса, Незабравка!

  Незабравка Недялкова:

  Продължавам нататък и не съжалявам :). Всичко е много добре обяснено, и със скорост, която ми допада. Още веднъж - поздравления!

  Даниела:

  Здравейте ! Имам проблем , не мога да сваля допълнителния урок към курса .

  Венета Желева:

  Здравейте, Даниела, файловете към урока ли не можете да свалите? Не знам с какъв браузър работите, но ако свалянето не се получава с директно щракване, пробвайте с десен бутон върху името на архива и Save link as (после трябва да посочите място за запазване и да натиснете Save).

  Елеонора:

  Като тръгна да свалям програмата от линка ,който споделихте отваря се до момента в който я инсталирам и после директно ме препраща към кошчето. Ако може да ми помогнете ?!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, работна тетрадка ще има доколкото разбрах в момента в който са готови всички модули от курса.

  Марина Борисова:

  Благодаря, ще почакам!

  Даниела Георгиева:

  Здравейте,изтеглих работната тетрадка,трябва ли да си я разпечатам,или има вариант да се пише по нея през компютъра?

  Краси Кръстев:

  Има вариант да пишете директно в нея.

  В тази тема тук:

  Как да ползвам работната тетрадка?

  Има разяснение за вариантите за вписване на текст в работната тетрадка.

  Надявам се да бил полезен с отговора.

  Диана:

  Здравейте, Не мога да сваля работната тетрадка, линкът не работи (с хром съм). Благодаря предварително!

  Диана:

  С десен бутон и "Запазване на връзката като..." се получи, но не следва да е така според мен... (направих снимка, но няма опция да я кача) Още нещо искам да споделя - мисля, че е добра идея да включите датите на коментарите, така по-добре бихме се ориентирали в отговорите :)

 • Как да изтегля демо версията на CorelDraw 7

  Йохан:

  Няколко пъти се опитах да изтегля дем версията на Corel Drax Graphics Suite X7 от линка който е публикуван но там се отваря новата версия 8 със 15 дневен безплатен период. Как да процедирам за напред?При курс който е няколко седмици ,15 дни е напълно недостатъчно време,а да дам около 550 евро поне за сега в началото не съм съгласен

  Йохан:

  Отваряме линка посочен в урока за изтегляне на безплатната демо версия на Corel Draw Graphics Suite X7, в дясно намираме Corel Draw Technical Suite X7 и я изтегляме. При мен стана бавно,явно че програмата е голяма и тежка но пък там я има тази демо версия Corel Draw Graphics Suite X7 . Само не знам колко време мога да я ползвам безплатно,вероятно месец. Иначе работи.

  Венета Желева:

  Това е приложим вариант, а и предлага по-дълъг тестов период (30 дни).

  Technical Suite е голям като обем, тъй като е комплект от повече програми. Не всички е необходимо да бъдат инсталирани, основно ще Ви е нужна CorelDRAW. В уроците по-нататък накратко се разглежда и Corel PowerTRACE, а също и Corel PHOTO-PAINT.

 • Защо има разминаване във версиите на CorelDRAW?

  Andon:

  Здравейте, една малка корекция за Вашата секция "Забележка" относно версията на CorelDRAW® Graphics Suite:Към днешна дата версията на CorelDRAW (към която посоченият от Вас линк отвежда) е CorelDRAW Graphics Suite 2018, т.е. не е CorelDRAW® Graphics Suite X7. Тъй като аз не знам дали има голяма или каквато и да била разлика между двете версии се наложи да потърся старата версия. Моля, коригирайте описанието за да знаем дали може да ползваме която и да е версия от двете, ако ли не, моля коригирайте линка за съответната такава. Благодаря!

  Галин Гинев:

  2017 - 2018 версия почти не се различават. Ако търсите разлики в стартовия прозорец със сигурност ще ги намерите.

 • Може ли

  Elena Nikolova:

  Здравейте , моля за линк на безплатен вариант за теглене на CorelDraw. За трети път я деинсталирах, последният от замунда.

  инж. Златко Петров:

  От замундите работят като "пич" Corel 15, 18. Има ги даже в portable варианти. Повредата да не е във "вашия телевизор"? :)