Проект: Талони (част 2) - попълване на съдържание с Print Merge от външен файл

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Освен от меню File можем да отворим прозореца Print Merge...
от Window -> Toolbars -> Print Merge -> Create/load Print Merge
от Window -> Dockers -> Print Merge
от Tools -> Create -> Load Merge field

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да кача екселски файлове.

  Buljubei:

  Изобщо не се виждата в прозорчето , когато натисна бутона за сваляне.

  Венета Желева:

  Здравейте,

  • В първия екран на Print Merge Wizard изберете Import text from a file or an ODBC data source, натиснете Next.
  • За вмъкване на информация от xls файл за Data Source посочете ODBC Data Source и натиснете бутон Select ODBC Data Source.
  • В раздел Machine Data Source изберете Excel files. Натиснете ОК.
  • В Select workbook прозореца от Drives изберете в кой диск да се търси, след което от Directories намерете папката, щракнете два пъти върху нея. В лявата част на прозореца се показва списък с всички екселски файлове. Посочете избрания и натиснете ОК.
  • В прозореца Select Table изберете желаната таблица от файла, натиснете ОК.
  • В основния прозорец натиснете Next.
  • В следващия прозорец Add fields, ако е необходимо, добавете още текстови полета, подредете ги и натиснете Next.
  • В прозорец Add or edit records можете да редактирате отделните записи. Натиснете Next, след това Finish и продължете с вмъкването на текстовите полета по обичайния начин.
  Buljubei:

  Здравейте, благодаря за подробния отговор, но пак греда. Когато избера Екселски файлове и в раздела Machine Data Sourse и после натисна ОК излиза едно съобщение "The specified DNS contains an architecture mismatch between Driver and Application""

  Венета Желева:

  Възможно е проблемът да се дължи на несъответствие между архитектурите на ODBC драйвъра и програмата. И двете трябва да са или 64, или 32-битови. Пример: Ако MS Office приложенията на Вашия компютър са 32-битови, съответно драйвърите, позволяващи обмен на информация между различните приложения, са 32-битови. Ако версията на CorelDRAW е 64-битова, при опит за трансфер на информация между приложенията ще излезе въпросното съобщение за грешка. Повече по темата -> тук.

  64-битова версия на драйвърите може да се инсталира допълнително, но е възможно да се изисква деинсталиране на 32-битовите MS Office приложения. Другият вариант е да се инсталира 64-битова версия на MS Office приложенията.

  Анета Михайлова:

  Здравейте, бихте ли дали пример, който няма нищо общо с талони и номерация. Искам в корел да кача екселски файл, който да мога да отварям когато се налага промяна / променям екселския файл, сейвам, затварям / и в корел да е отразена тази последна редакция. Искам да мога да от файла в корел да си отворя екселския файл, да го поправя и корелския файл да се окаже с току-що направената корекция. Т.е. как се създава тази връзка между двата файла и как двата файла вървят комплект. При мен има съответствие - 64 бита.

  Венета Желева:

  Здравейте, Анета,

  Вграждане на екселски файл, който да се отваря през Corel, става от Objects > Insert new object и избор дали да се създаде нов обект или да се ползва съществуващ външен файл.

  Ако се създаде вграден в документа, се отваря Excel, където се въвежда информацията. След запазване тя се актуализира в Corel и по желание може да се запази като външен файл.

  При зареждане от външен екселски файл таблицата се зарежда еднократно, впоследствие може да се отваря и редактира през Corel, но това не се отразява на външния файл, както и промените от Excel не се актуализират автоматично в CorelDRAW, тъй като не се поддържа връзка между документите.

  Друг недостатък на този тип обекти е невъзможността директно да се форматира текстовото съдържание. За да се вземе текста от такъв вграден обект, трябва да се отвори в Excel, да се копират клетките и да се поставят в Corel с Paste Special като Picture. Това позволява разгрупиране и отделяне на текстовите обекти, за да бъдат форматирани. При следваща редакция на текста обаче всичко трябва да се изпълни отново.

  Другият вариант е информацията от екселския файл да се вгради в CorelDRAW чрез Print Merge, но в зависимост от комплексността на проекта подреждането на колоните в Excel може да отнеме повече време и таблицата няма да е много удобна за преглед. Трябва да се има предвид също, че сливането с Print Merge също не е перманентно решение – веднъж изпълнено, не създава автоматично обновяване на информацията при всяка промяна в Excel, но ако се запази файла с вмъкнатите полета (от падащия списък Field, означение с триъгълни скоби), на които е приложено форматиране с помощта на обектните стилове, в бъдеще при нанасяне на промени в Excel ще е нужно само да се зареди наново екселския файл от Print Merge и да се изпълни сливането в нов документ.

  Анета Михайлова:

  Здравейте, Много благодаря за отговора. Много ми харесва представянето на няколко възможности, между тях намерих отговор на моя въпрос.