Работа с работно пространство за 3D

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Инструкция за гледане на уроците:
 
 
1. Изгледайте урока
 
2. Решете тестовете към урока (това отключва следващия урок)
 
3. Задайте въпрос, ако имате такъв
 
4. Преминете към слеващият урок след решаване на тестовете

 

Студенти могат да изтеглят безплатна 3 годишна версия без ограничения от този адрес:

http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad

 

Инструкция за гледане на уроците:

 

1. Изгледайте урока

2. Решете тестовете към урока (това отключва следващия урок)

3. Задайте въпрос, ако имате такъв

4. Преминете към следващият урок след решаване на тестовете

 

Препоръка

Гледайте всички уроци от тук нататък на пълен екран. Може да направите това, като кликнете на иконката подобна на буквата Х в долния десен ъгъл на видеото.

 

Задача

Сменете работното си пространство на 3D Modeling (или пространство с подобно 3D име, ако използвате по-стара версия, в която го няма това пространство)

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя е първата стъпка, която трябва да направим, за да премине AutoCAD в “3D режим”?
Да сменим работното пространство на “3D Modeling”
Да започнем да си представяме, че работим в 3D, въпреки че виждаме само XY равнината

Въпроси и отговори

 • Христо Колев Петров:

  Работя с версия 2009 смених работното пространство с 3d modeling, но пространството не е настроено,нямам настроена рибън лента итн

  Иван Цукев:

  Ето две решения на проблема.

  Един вариант е да се пусне инсталацията на Аутокад на ново и да се кликнат и отметките за 3Д.

  Друг вариант е да се включат рибон панелите с командата cui (има урок в Аутокад формула за него), което обаче изисква малко повече опит и нерви.

 • С каква версия на Аутокад работите?

  Таня:

  Моята е 2010 и изглежда почти както по-старите версии,има разлика от Вашата.Функциите не се показват като при Вас,а с падащи прозорци.3D то също има по-малко функции,но то в общи линии изглежда същото.

  Деа Гърбучева:

  Моят е 2013.Има ли голяма разлика със страите версии?

  Красимира Георгиева Велева:

  2012
  А как си визуализирала работното пространство, данеси го направила като на старите версии

  Таня:

  Работното ми пространство е същото като на старите версии,така беше без да настройвам нищо. Все едно работя с 2007 версия,разликата е в цвета на екрана като цяло. Може би ще трябва да се пробвам да сваля 2013, така ще бъде всичко еднакво..

  Красимира Георгиева Велева:

  Гледай първия модул от курса AutoCAD Формула

  Таня:

  Въпроса ми не е за тук,но моля за помощ-Тези,които работят с 2013 версия.Свалих я и ми предстои инсталация.Какво да инсталирам 32 bit или 64bit. За да започна да задавам въпроси по същество,свързани с курса,искам да работя с същта версия като Вашата.Благодаря.

  Иван Цукев:

  За 3D курса препоръчвам 2013 - там има някои инструменти, които са много полезни за 3D.

  Относно 32 или 64 бит - зависи какъв ти е windows-а. Провери като натиснеш старт бутона, десен клик на Computer и избираш properties. Там пише дали windows-а е 32 или 64 битов.

  Таня:

  При инсталацията на 2013 версия се появиха Ауто кад..... Glomal, Аутокад  us metric  и inventor fusion 2013. За последното разбрах,че е свързано с инсталации,между първото и второто кое да избера,с кое трябва да работя?Друг е въпроса,че нещо не ми се получава активирането на версията,но продължавам да опитвам.

  Димитър:

  Опиши по- точно проблема с активацията! Мисля, че проблема няма да е сложен

 • Важи ли всичко показано и за версия 2014?

  Мария:

  Здравейте, ползвам версия 2014. Исках да попитам дали има някакви по-голями промени или всичко, което се показва тук, важи и за тази версия и няма проблеми?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Според мен няма да има проблеми тъй като версията на която е направен курса е 2012 (3), и във версията 2014 няма кой знае какви съществени промени като цяло.Ако искаш да видиш някой допълнения и промени които са съведени в 2014 в блога на Иван Цукев има тема по този въпрос - http://blog.tsukev.com/autocad-2014-novo.html

  Вили:

  Здравейте, инсталирах AutoCAD LT 2013, нямам отметка за 3D modeling. Да не би това да е 2D версия само?

  мирослав маринов савов:

  Вили: В AutoCAD LT няма модул за 3D,за да ползваш 3D ти трябва версия която не е LT

  Марианна:

  А в AutoCAD Architektura има ли? Не намирам функцията  3D Modeling . От къде мога да я включа. Имам всички функции - една по една ли да ги избирам?

  Марианна:

  Имам предвид 2013


  Румяна Арабаджиева:

  С autocad architecture 2013 съм . Не мога да сменя раб.пространство с 3D Modeling. Нямам такава функция. Моля за помощ!

  Елена Н:

  И аз нямам 3D под каквато и да било форма във менюто на зъбчатото колело. С Autocad architecture 2011 съм

  Борислав Иванов:

  Аз лично ви препоръчвам, да използвате AutoCAD без разните му разновидности - LT, MEP, mechanical, architecture и т. н. Иначе опитайте по следния начин: в командния ред напишете WORKSPACE и после изберете опцията settings. Би трябвало да се покаже един прозорец, на който трябва да се сложат отметки на всички видове WORKSPACES. След това вече в "зъбчатото колело" трябва да го има 3D Modeling

  Fghj:

  За тези които нямат 3D Workspace , нека опитат следното: натиснете десен бутон на мишката изберете Options и изберете раздел Profiles  и сменете профила ( изберете VANILLA) и ще имате още няколко работни пространства включително и 3D. ( ЕЛЕНА Н има голяма вероятност при тебе това да е проблема) 

  Елена Н:

  Не знам каква е тая ванилия, аз натиснах просто Autocad вместо Autocad architecture и стана. Мерси все пак.

  Елена Н:

  А някой знае ли как да си остане на профил Autocad и при следващото влизане, защото аз имам shortcut към Autocad architecture и всеки път като влизам в Autocad трябва да правя тази настройка?

  Христо Йорданов :

  Важи и за AutoCAD 2015.

 • AutoCAD Architecture 2013 - проблеми

  Марианна:

  http://upload.aula.bg/screenshot8bb25b-10e5afd0.jpg От скоро работя с AutoCAD Architecture 2013 и имам следните проблеми 1. Чертая в М1:1 в сантиметри и когато се опитам да ползвам обекти от библиотеката, напр. прозорци или мебели те излизат огромни. Как да ги ползвам? 2. Когато избера солид, автоматично ми се появява, закачен за мишката, последния направен .

  Иван Цукев:

  Проблемът идва от некоректно настроени units.

  Units на твоя чертеж трябва да бъдат зададени сантиметри. По подразбиране често са инчове, футове или Unitless.

  Units на твоите блокове трябва също да са настроени коректно. Тук вече може блокът да бъде направен в инчове, но ако му е указано, че е в инчове, Аутокад сам ще си го премащабира и вмъкне в твоя чертеж в коректните размери.

  Марианна:

  Наложи се да си увелича чертежа 10 пъти, т.е. да го превърна в мм и паснаха идеално. Не разбрах откъде се променя и дали изобщо се променя мерната единица в блок. Когато имам повече време ще си създам моя библиотека. 



 • Показалеца на мишката оставя дири

  Антони Радованов:

  Здравейте, когато отворя някой файл в 3Д изглед стрелката на мишката започва да оставя дири по чертожното пространство и да "рисува" разни форми. Това много замазва нещата и не се вижда нищо. Оправя се ако сменя облика на работното пространство, например мина към Drafting & Annotation и после обратно към 3D Modeling. Това отнема известно време, а и различните извадени палитри изчезват и трябва да се вадят наново. Някой да се е сблъсквал с такъв проблем и да знае къде да се пипне за да се оправи? Използвам AutoCAD 2014 32bit и Уиндоус 7.

  Иван Цукев:

  Най-вероятно е от видео картата. Пробвай с промяна на настройките в 3dconfig. Ако не стане, преинсталирай си драйвера на видео картата.


 • Как да сменя работното пространство на "3D Modeling"

  ДАНИЕЛА ДИМОВА:

  Здравейте, аз съм с версия AutoCAD Architecture 2013. Когато натисна "зъбното колело" не ми дава варианти за избор на работното пространство. Има отметка на "Architecture", "3D Modeling" липсва. Има ли друг вариант за смяна на работното пространство?

  Краси Кръстев:

  Здравей, в комадния ред изпиши Options, ще ти се отвори прозорец подобен на този показан на снимката, отиди на раздела Profiles - там най - вероятно при теб е маркиран profile - Architecture смени на друг профил - най вероятно има такъв на който пише чисто AutoCAD, като го смениш запази настройките ( ОК ), след което пробвай със зъбното колело за 3D Modeling.Надявам се там да е проблема и да съм бил полезен с отговора.

  ДАНИЕЛА ДИМОВА:

  Благодаря много, там беше проблема.

  Тони Янев:

  Благодаря и от мен, инж. Кръстев!

  Konst_petrov:

  Благодаря и от мен, инж. Кръстев. Благодаря и на тези, които чрез въпросите и съответно техните отговори, помагат и спестяват време да ги задаваме ние и да чакаме отговора.

  арх. Малина Антова:

  И аз благодаря, сработи този начин. Виждам, че колеги също ползват Autodesk Architecture - добре ще е с общи усилия да направим един курс, жестоко подценяван софтуер е, въпреки възможностите му.

 • Може ли AutoCAD LT 2013 да няма 3D ?

  Тихомир:

  Току що го инсталирах и съм много разочарован...

  Fghj:

  Мисля ,че LT версиите са само за 2D чертане , не съм чувал да имат 3D опция за чертане.


  Георги Игнатов:

  Във LT версиите няма 3D чертане, Свали си пълен аутокад ако ще използваш 3D.

  Тихомир:

  Благодаря колеги !

 • Защо, не мога да намалявам достатъчно един чертеж?

  Elitsa:

  Здравейте, бих искала да попитам защо, използвайки ролката на мишката за zoom in, в последствие не мога да намаля обратно достатъчно размера на чертежа? На екрана виждам само една малка част от начертаното или пък с zoom extend, чертежа на цял екран, но не и по малък. 

  Благодаря.
  Краси Кръстев:

  Здравей, това е доста досаден проблем (снимка 1 - AutoCAD изписва че вече си zoom - нал достатъчно но релно не си ) с лимита на zoom - a в AutoCAD, след като стигнеш до определен лимит и неможе повече да zoom in / out  с мишката напиши в комадния ред Regen ( или Regenall ), би следвало да можеш след това да zoom in/out - ваш.

  Elitsa:

  Много благодаря:) работи!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм помогнал.

 • Защо

  Десислава :

  Защо когато импортирам модел от Autocad 2012 в Revit, получавам следното съобщение:
   

  "Warning:

  Some ACIS Objects could not be imported. To import them, use AutoCAD toconvert them to Polymesh Objects and then reimport."


  Как мога да ги превърна в Polymesh, за да се импортира коректно целият модел в Revit?

  Десислава :

  https://www.dropbox.com/s/znwncoxnwpcynte/ScreenCapture_2014-10-15%2022.24.29.wmv?dl=0 пробвах по този начин/намерих го в един форум/, но не знам как да продължа, защото не се импортира пак тази облегалка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако имаш само солиди пробвай с командата Export (снимка 1 ) като експортирания файл в .sat формат, след което този файл го Import - ни в Revit - a.

  Десислава :

  експортирах, но не се появява .sat файла, където съм го запазила..

  Краси Кръстев:

  Ами пак подчертавам това действа ако обекта само от солиди ( ако искаш пробвай с елемнтарен пример от един солид за да го пробваш като вариант ) , ако не по показания от теб начин би трябва да превърнеш слолидите в меш и съответно да се получи аз лично знам само тези два вариант.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, уроците в AutoCAD формула са проведени на версия 2012 и 2013.Моята лична препоръка е да ползваш версия минимум 2013 и нагоре- говоря за класически AutoCAD.Колкото по - нова е версията има някои неща които в предната я няма, вярно понякога малки, но пък спестяват време.

  Петър:

  Благодаря за отговора инж. Кръстев! 

  Петър:

  Поздрави! 

 • Краси Кръстев:

  Пробвай да изпишеш командата Ribbon би следвало да се появи Ribon interface - a , но не съм убеден защото виждам че ползваш Студентска версия ... пробвай все пак.

  Георги Кондев:

  За съжаление не става. Изписва ми "Ribbon unknown command"

  Краси Кръстев:

  A само в 3D Modeling ли е проблема или и в drafting and anotation ?

  Георги Кондев:

  Само в Autocad Classic има Ribbon лента. В другите - не. Пробвах и в F1, но и там не открих решение на проблема. Може би се налага да преинсталирам програмата? 

  Георги Кондев:

  След преинсталиране пак няма ефект. Липсва ribbon- a. Моля за съдействие.

  Fghj:

  А в CUI като влезеш изобщо фигурират ли табовете , които не се визуализират  ?

  Георги Кондев:

  Да, съществуват. Ето снимка: 

  Краси Кръстев:

  Здравей, колегата по скоро има предвид дали има табовете посочен на снимка 1, като цяло и другото което трябва да провериш е като избереш ( снимка 2 , позиция 1 ) в дясно дали в Tabs реално има сложени някакви раздели на 3 D Modeling ( снимка 2 позиция 2 ).

  Георги Кондев:

  Има. Ето снимка: 

  Fghj:

  Виж дали и на другия профил нямаш 3D (погледни коментара със снимката как се сменя профила )  http://aula.bg/question#id-95014400001 

  Георги Кондев:

  След смяна на профила се получи това: 

  Георги Кондев:

  Приятели, благодаря за загрижеността ви, но мисля че няма да намерим изход от ситуацията. Започвам да се притеснявам, че не мога да продължа с курса. Дано да греша.

  Краси Кръстев:

  Пробвай само с някоя команда от 3D като я изпишеш в комадния  ред например box и виж дали ще ти се изчертае паралелепипед, ако реално командите за 3D си действат, може с помощта на тази тема http://aula.bg/question#id-104089600001 да се пробваш да си направиш собствен Ribbon профил с разделите от 3D.

  Може да пробваш като добавиш в Drafting and Anootation ( там разбрах  профила само един раздел например Home 3D и ако всичко е ОК, смело си сложи основните Ribbon раздели в Drafting and Anotation.
  Fghj:

  Провери също така дали  просто  не е зададена команда ''No'' вместо ''Yes'' кликни на един таb и погледни долу в таблицата 

  Георги Кондев:

  На всички е с отметка Yes.

  Краси Кръстев:

  Добре щом командите си работят, пробвай да сложиш както ти казах Home 3D в drafting and anotation да видим дали ще е активен тоя раздел.

  Георги Кондев:

  Мисля, че намерих някакво решение на моя проблем. Инсталирах  програмата на руски език и там всичко си работи. Може би ще ми бъде трудно като гледам уроците на английски  и работя с руската версия, но какво да се прави... 

  Альоша Исаев:

  Към колегата Георги Кондев. Поздрави за упоритостта, руският език е близък до българския пък и има гугъл преводач, който аз често използвам. Успех.

 • Може ли да се запомнят настройки по работното пространство?

  Вероника Алексиева:

  Всеки път когато превключвам от Autocad 3D към Autocad 2D ми се стартира стандартното работно пространство, а аз си размествам иконите и си изключвам тези, които не ми трябват. Мога ли да си запомня настройките?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Вероника.

  Дали да се запазва или не настройките може да направиш от ( снимка 1 ) отиди на зъбното колело и кликни на него с ляв бутон на мишката след това отиди на ( снимка 1, позиция 2 ) WorkSpace Settings от там ще ви се отвори прозорец ( снимка 2 ) WorkSpace Settings в раздела When Switching workspaces, дайте отметка на Automitacally save workspace changes и вече няма да имате проблема за който говорите.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Вероника Алексиева:

  Да, благодаря!

 • Как да оправя проблем с разместени линии ?

  Anialex:

  Здравейте,

  как мога да оправя следния проблем от приложената картинка.При отваряне на чертеж целия екран става в диагонални линии и трудно се работи.

  Краси Кръстев:

  Здравей, за всеки чертеж ли е така или само за този , след изписване на REGENALL в командния ред какво се случва ? И какви с обектите в чертежа, как са получени ?

  Anialex:

  да всеки чертеж е така.При REGENALL не се променя нищо,линиите си стоят.Обектите са начертани по стандартен начин.

  Краси Кръстев:

  Не имах предвид дали обектите са 3D, защото версията ти е LT и може от там обектите които сa 3D да се развалят.

  Инсталирани ли са последните driver - и на видео картата ?

  Anialex:

  Чертежите са 2D , a за driver на видео картата ще проверя

  Anialex:

  Здравейте, прочетох ваш по стар коментар на подобен проблем ,който ми помогна и проблема е отстранен. Оказа се ,че е от настройка ,а не от видео картата .Лек ден

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може да е поради доста причини този проблем.

  1. Виж коя е версията на windows - a ти ( x64 bit или x86 bit ). Съответно спрямо нея инсталирай AutoCAD ( x64 bit или x86 bit ).

  2. Отиди в папката която се показва в съобщението и премахни каквото има в нея.

  3. Рестартирай

  4. Не стартирай каквито и да било програми

  5. Изключи интернета

  6. Изключи антивирусната програма

  7. Стартирай AutoCAD инсталационния файл като Администратор ( десен бутон и след това Run as Administrator )

  Надявам се да се получат нещата с инсталацията.

 • Какъв е проблема. Изчезна лентата с работните инструменти за 2D при Drafting & Annotation

  Соня Кирова:

  Здравейте, след като преминах от 2D, в 3D, и пожелах да се върна отново да чертая в 2D, ми изчезнаха работните инструменти в 2D. В момента имам само Express Tools и Featured Apps. AutoCAD 2018 Student version

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  Може ли да поставиш едни снимка и да покажеш екрана на AutoCAD който виждаш?

  Соня Кирова:

  Привет, за съжаление не ми се получава да прикача снимка, следвам инструкциите, но не става... Ако има друг вариант да изпратя снимка, ще се радвам да ми споделите.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  Първо да попитам КОЙ интернет Browser използваш (Chrome, Mozzilla, Opera .. ). Питам за да се провери от къде идва проблема с това да не можеш да качиш снимка :)

  Иначе може да направиш един screenshot на екрана и да поставиш снимката в някой облак - Google drive, drop box ... или онлайн платформи които не изискват регистрция например тази - https://pasteboard.co/ , след това да взмеш линк и да поставиш линка и всеки ще може да го отвори и да види снимката тук в Аула.

  Преди това обаче пробвай да качиш сниката като използваш Google Chrome за Browser , с Google Chrome навсякъде всичко работи :)

  Соня Кирова:

  https://pasteboard.co/ICIXDC4.jpg

  Соня Кирова:

  Открих къде е проблема. Не бяха отметнати в потребителският интерфейс рибън табовете. Вече всичко е ОК :) https://pasteboard.co/ID79Cf3.jpg

  Краси Кръстев:

  Здравей, Соня.

  Благодаря че сподели какъв е бил проблема и решението :)

  Оказал се е "малкият дявол" ...

  Сега виждам че съм започнал да пиша отговор на въпроса ииии съм забравил да натисна Изпрати .... явно остарявам но това е друга тема ....

  Все пак ще поставя темите, които бях подбрал и смятам че щяха да решат проблема, т.к. има доста вариатни при които да е изчезнал Ribbon - a:

  Как да си изкарам RIBBON бара?

  Как да си оправя интерфейса!?

  Как да си върна основната част от Ribbon-интерфейса (раздели, икони, панели, бърза лента)?

  Оставям ги тук, защото смятам че ще са полезна добавка към темата :)

  Определено са едни от тежките варианти на твоят казус ... :P при теб са били отметки, за които ако не предположиш че са ... може да се ровиш доста.

  Още веднъж благодаря за това че сподели какво е било решението при теб.

  Соня Кирова:

  Да, наистина се оказа малък проблем. Дано съм успяла да помогна и да други, които имат това затруднение и проблем. :) И тук ще се възползвам да споделя мнение за страхотната работа на целия екип, създал това онлайн обучение и тези курсове. Поздравления, дерзайте!

  Краси Кръстев:

  Соня,

  Сигурен съм, че отговора ще могне на някого :)

  Страхотно е че намираш онлайн обучението със всичките му инструменти (видео уроци, форум, чат, комуникация, споделяне между хора които има общи интереси и общи казуси при работата си с компютър) тук в Аула полезно за теб!

 • Може ли версията от 2019 да се ползва по същия начин?

  Kristiana Delcheva:

  Може ли версията от 2019 по същия начин да се ползва?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Кристиана.

  Да можеш да ползваш версия 2019 за преминаването през курса. По-скоро се увери, че версията която използваш е пълната А НЕ LT версия на AutoCAD, т.к. LT версията на CAD няма инструментите за 3D чертане.