Работа с региони и граници

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


BOUNDARY - Анализира границите и създава полилиния или регион.

[REG] REGION -Създава обекта регион..

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е регион в AutoCAD ?
Солид с нулева стойност на височината
Регионът е функция, с която се описват отделни зони. Всяка от тях е независима от другите и в нея се правят индивидуални настройки.
С региона се описва зоната, в която се чертае

Въпроси и отговори

 • Валентина Христова Ангелова:

  В основния регион създадох два кръга, изрязох ги. Като вдигнах получената фигура с EXTRUDE се получи фигура без отвори. Мисля си че не избрах от SELECTION правилното.

  Борислав Иванов:

  Когато изрязахте кръговете в региона, получиха ли се отворите им или си останаха запълнени?

 • Валентина Христова Ангелова:

  на файла който си сложил под видеото ми се получи фигурата с Exstrud, а преди това на файла който аз си чертах не стана

  Иван Цукев:

  Валентина,

  За да стане фигурата без отвори трябва да има регион, който да е един и да има отвори в него. Пробвай да го преместиш в страни - един обект с отвори, за да не те заблуждават примерно кръговете, че има отвори.

  Когато имаш един регион с отвори в него, вече extrude би трябвало да работи без проблем.

 • Kъде се нагласяше настройката за интервала през време в който програмата си запазва автоматично сесията?

  Владо Димитров:

  Здравейте,не знам къде точно да задам въпроса си и го задавам тук и дано някой се включи!Ситуацията е следната правя си проект малък не претрупан един детайл за стол не е сложен и по някое време програмата  ми гърми.Вече два пъти и после уж нали трябва да се е запазила работата ми но не!?!Отварям Drawing Recovery Manager и там нищо няма което да се е запазило.Къде се нагласяше настройката за интервала през време в който програмата си запазва автоматично сесията и изобщо някаква настройка ли е????????????

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Относно настройката за автоматичен save през определен интервал от време в момента се сеща за два вариант единия с изписване в комадния ред - TIMESAVE след което AutoCAD през какъв интервал ( минути ) от време да прави автоматичен save задай му да речем 10 ( ако много държиш може 5 но не по - малко ), другия вариант е да отидеш в options ( OP в комадния ред ) там да отидеш в раздела Open and Save след което ( снимка 1 позиция 4 и 5 ) да дадеш отметка за AutoSave и съответно да зададеш интервала в позиция 5.

  На снимка 1 съм оградил ( позиция 6 ) и File Extension for temporary file ac$ , когато ти гръмне чертеж и търсиш последния AutoSave то може да го намериш като отвори Drawing Recovery и съответно отвроиш твоя файл с това разширение, реално в него трябва да се съдържа последния ти save - ( виж пояснение на снимка 2 ) 

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Краси Кръстев:

  А относно гърменето на файла, пробвай да purge - неш точно този файл, пробвай да направиш някои настройки на Hardware acceleration така че да не ти се товари толкова компютъра.

  Параметрите на компютъра са важни също когато се работи в 3D пространство определено се изискват добри параметри не зависимо че файласъдържа малко обекти.
  Интересно мие  всеки път ли се получава така ( за всеки чертеж ) или само за този, и ако може да покажеш точно екрана с грешката която ти изписва когато ти "гръмва"  програмата.
  Владо Димитров:

  Ами това със гърменето се получи само сега двата пъти един след другпри опит да изчертая едно и също нещо,като започна пак ще снимам какво правя и ще пиша.Настройките са си така както си показал на снимките само ги прегледах и на съм променил нищо но работата ми я няма никъде и ще започна отначало но пък ще стане много по бързо след като съм го правил вече.Компютъра ми е нов на 2 седмици е,това са данните му толкова за сега позволява бюджета.Краси винаги си полезен и благодаря:)

  screenshot505508-11539b531.jpg
  Владо Димитров:

  Здравей пак мисля че се справих и сега нямаше проблеми ето какво изчертах това е първият ми проект :)))))Това е предна царга за стол "ЯНА"!Чепчетата във двата края създадох като блокове и ги поставих като ги изчертах по отделно във равнината Х У и ползвах потребителска координата за едната и другата страна.Поправи ме ако има нещо да разбера как съм се справил.Лошото ако щеш вярвай е че около мен изобщо във града няма никой който да разбира нещичко от autoCAD и няма с кой да коментирам нещо подобно и само де ровя тук и там и каквото науча.Ами това е за сега очаквай ме със следващият мега проект:)))))))))

  screenshot2866cfa-12534bdd7.jpg
  Владо Димитров:

  Сетих се и  нещо друго,кажи ми как се поставят оразмерителни линии във 3д-то да си оразмеря и проектчето и още някой слой да вкарам за презентацийката:)

  Николай Николов:

  Може ли един безплатен съвет. Вместо да ровиш тук и там запиши 3D курса, ако не си го записал, изгледай уроците и там ще намериш отговори на всички въпроси. Даже и на тези за които не си си и помислял.

  Владо Димитров:

  Аз във момента карам курса вече съм във краят на втората седмица и преди него изкарах и autoCAD  формула курсист съм във  AULA.BG.Що се отнася до ровенето постоянно си разглеждам това онова свързано със работата на аутокад и статиите на инж.Цукев!!!

  Борко Димитров:

  За оразмеряването в 3Д: може да стане претрупано, но за да се случи трябва да се позиционира координатната система в равнината за която се оразмерява. ВАЖНИ са посоките на Х и У да са правилно ориентирани цифрите!

 • Защо няма BOUNDARY?

  Ивайло:

  Защо, моля, не се получава BOUNDARY в площта, заключена м/у трите SP-линии (стрелки 1 и 2), а се получава BOUNDARY в площта, заключена м/у трите прави линии (стр. 3 и 4 (където я отместих)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно се опитваш да направиш Boundary на база на spline, като изходния обект искаш да е POLYLINE, а не Region както пишеш в въпроса, защото с Region няма да имаш проблем да го създадеш, проблема е ако искаш да направиш ПОЛИЛИНИЯ, затова записах един кратък видео отговор с който давам отговор защо се получава така и как да се направи така че да се избегне този проблем.Видеото е любителско, предварително се извинявам ако звука е с малко по - лошо качество.Надявам се да съм бил полезен с отговора.


  http://aula.bg/u/NDAzNTgzNzUyMw
  Ивайло:

  Благодаря, но дай, моля, алтернативен видеоплеър (както на уроците), че не се отваря видеото ти на този видеоплеър (модерния). Освен това, моля за извинение за могократното поставяне на въпроса ми, но по никакъв начин не ми се показваше, че въпросът ми е изпратен и затова го поставях отново и отново. Чак днес (след няколко дни) виждам, че е бил изпратен и сега излиза многократно. Съжалявам. Впрочем преди известно време бях помолил да ми се каже по какъв начин да се премахват въпроси, по погрешка зададени нколкократно (като този). Как се премахват за да остане даден въпрос само един път зададен? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Какво точно се е случва когато натиснеш play бутона на видеото, и това мисля че е съвсем различен Player спрямо двата които са за основните уроците.


  Пробвай с презареждане на интернет страница като натиснеш ctrl + F5
  Ивайло:

  Нищо не се случва. Видеото не тръгва и след ctrl+F5. Сега апочна и началният вид на видеото да не се вижда дори и след задействане на aula.bg/question#id-129062400001, камо ли play-бутон. Преди поне се виждаше началният му вид и затова разбирах, че е на някакъв нов видеоплеър като новия такъв на уроците, но там поне има опция и за алтернативен, на който ги гледам.  

  Краси Кръстев:

  Пробвай да го гледаш директно от този линк като го копираш в нов tab на browser - a     линк ,aula.bg/u/NDAzNTgzNzUyMw

  Краси Кръстев:
  Здравей, отново.  Ако все още не успяваш да го отвориш идеята е че ако имаш  spline няма как от 


  тях да направиш polyline boundary директно, може да направиш директно само 

  region, на снимка 1 съм показал когато използваш boudary откъде може да 

  промениш настройката какво точно да ти създава region или polyline.  Ако толкова искаш от spline да създадеш директно polyline boudary, трябва 

  първо spline да ги направиш на полилинии посредством командата splinedit ( 

  снимка 2 ) като избереш SP линиите стартираш командата splinedit след което 

  AutoCAD  ти дава избор отиваш на ( снимка 3 )  convert to polyliine след това 

  AutoCAD те пита колко прецизно да направи полилиния описвайки SP линията ( 

  снимка 4 ) задай 10 например и вече SP линията е полилиния и няма да имаш 

  проблем при направата на polyline boudary директно.
  Във видеото съм описал същото нещо само че доста по детайлно, все пак 

  визулизацята чрез видео е доста по - описателна и по - добра и бърза за 

  направа.  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да си разбрал каква е идеята 
  когато имаш spline как може да се справиш с проблема.
  Ивайло:

  Благодаря, Краси. Всичко е ясно. Съжалявам за толкова дългото отнето време, за толкова многото писане, снимки и т. н. Благодаря.

  Ves Ko:

  Благодаря!

 • Защо не може?

  Ивайло:

  Защо, моля, от кривите линии не може да се създаде с BOUNDARY полилиния, а се предлага вместо това да се създаде регион, а с правите линии - може? Благодаря. 

  Краси Кръстев:

  Здравей,  виж тук : aula.bg/question#id-129062400001

 • Защо не може?

  Ивайло:

  Защо, моля, от кривите линии не може да се създаде с BOUNDARY полилиния, а се предлага вместо това да се създаде регион, а с правите линии - може? Благодаря. 

  Краси Кръстев:

  Здравей,  виж тук : aula.bg/question#id-129062400001


 • Защо не може?

  Ивайло:

  Защо, моля, от кривите линии не може да се създаде с BOUNDARY полилиния, а се предлага вместо това да се създаде регион, а с правите линии - може? Благодаря. 

  Краси Кръстев:

  Здравей,  виж тук : aula.bg/question#id-129062400001

 • Защо не може?

  Ивайло:

  Защо, моля, от кривите линии не може да се създаде с BOUNDARY полилиния, а се предлага вместо това да се създаде регион, а с правите линии - може? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей,  виж тук : http://aula.bg/question#id-129062400001

 • Как да стане?

  Ивайло:

  Защо, моля, не се получава BOUNDARY при кривите линии, а ми се предлага да направя регион, а при правите се получава BOUNDARY (преместил съм го)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж тази тема тук : http://aula.bg/question#id-129062400001

 • Здравейте, може ли да попитам каква е целта на правенето на регион?

  Eleni:

  И също има ли видео или някакъв текст, който да обяснява координатните системи, но не гези които са обяснени в първия модул. По-точно искам да знам защо се сменят х у z и какво става, ако не се сменят, как да се ориентирам кога да го правя и кога не...

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  По отношение на координатните системи, те са обяснени доста дoбре в първи модул и това е фундаменталното знание на което трябва да ги познава един начинаещ за да започне с AutoCAD 3D.

  Колкото до преместването на коордиантната система, КОГА да се прави , КОГА да не се прави ... това малко или много зависи от теб, зависи как ще ти е по-удобно при работа.По нататък в курса ще видиш различни техники по време на чертане и съответно те ще ти дадат представа за това кога може да се възмоползваш от смяната преместването на коордиантаната система. Тези техники са представени с примери от практиката, така че наистина ще ти подскажат добри техники и вече е върпос на това как за теб в дадения случай от твоята практика ще бъде най-добре да използваш.

  Идеята да сменяш самата координатна система е за по лесно изчертаване, ориентиране на обектите, прилепване на тях един към друг и т.н. На този етап това което е описано е достатъчно и с риск да се повторя, по натък в уроците ще видиш именно точно това променяне на координати кога се налага.

  Колкото до работата с регионите и граници, понякога за по бързото създаване, последващо модифициране на обекти е необходимо да има регион или граници, пак напред в уроците ще стане ясно и тяхното приложение.

  Отговорът не е многоо конкретен нали :) !?!? НОООО наистина е много обширен и се разгръща в следващите модули и ако трябва да опиша всичко от преддходните модули, то темата следва да стане доста доста дълга.

  Eleni:

  Благодаря за отговора, ще гледам внимателно когато се даде пример.

  Краси Кръстев:

  Да ще видиш в уроците, местата в които координатната система се премества с цел удобство за изчертаване на даден обект.