Помощни разрези по време на работа

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Експериментирайте със собствени чертежи.

Команди


SECTIONPLANE - Създава обект "разрез", който минава през 3D модел
LIVESECTION - Активира поглед през разреза, когато е избран обект "разрез"

Тест за преминаване към следващия урок

 
При направен разрез със SECTION PLANE, разрязаният обект може ли да се възстанови както е бил преди разреза?
 Да. SECTION PLANE прави разрези, които са помощни и не променя геометрията на обекта, през който преминават.
Не. Трябва да се върнем с UNDO.

Въпроси и отговори

 • Разрези със solview

  Митко:

  Здравей Иване, опитах се да направя един поглед и няколко разреза със solview,soldraw както ти препоръчваш да се правят във видеото на този модел, но се сблъсках със следните проблеми: 1) В разреза слоя за скритите линии не се вижда т.с. остава замръзен във viewport-a . Но това е по малкия проблем тъй като може да се включи ръчно. Само за информация във viewport-a на погледа всичко е както трябва. 2). По големия проблем е че стените и плочата през които съм направил разрезите не са щриховани в разреза. Като отида в модела има някаква щриховка на цялата плоча в равнината X-Y но не и в равнината на разреза. Т.с като че ли прави винаги щриховката в равнината X-Y което не беше така в Урок номер 3 в който разгледахме как се правят разрези със solview. Някаква идея от къде може да идва проблема? При нужда мога да ти изпратя файла. Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  има голяма вероятност да са щриховани, но мащаба на щриха да е толкова голям, че реално да не се вижда, понеже е прекалено едър. Преди да пуснеш разреза, щриховай един обикновен правоъгълник, виж как се щрихова и нагласи последно използвания щрих да изглежда добре.

 • Иван Цукев:

  Просто така Аутокад визуализира обекта. Няма проблем. Това не са ръбове.

  Станислава Илиева:

  Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, в отговор на въпроса: В комадния ред изписвам CUI ( позиция 1 от снимката ), което е кратка команда за отваряне на прозореца Customize User Interface (позиция 2), там кликам на Drafting and Annotation Default ( позиция 3 и 4 ( във вашия случай трябва да кликнете 3D Modeling) ) това е моята текуща Ribbon лента ( тази която ползвам постоянно по време на работа ), която ползвам след което отивам по надолу в прозореца и влиза в Ribbon ( позиция 5) след което отварям tabs ( позиция 6 ) от там намирам измежду всичките "табове" Layout и с придърпване го слагам в дясно ( позиция 8) в Ribbon Tabs на текущата ми Ribbon лента така вече в Drafting and Annotation вече ще имам  Layout, натискам apply след което OK и вече в Ribbon лентата ще имам раздел Layout .Повече тънкости за CUI прозореца бихте получили в курса Autocad Формула. Имам обаче леките притеснения,че Autodesk добавиха този Tab във версия 2013, а съдейки от снимката която се поставили Вие ползвате версия 2012, но все пак проверете.Снимката с позициите е направена на Autocad 2014 ( позиция 9 ).Надявам се да съм бил полезен.

  Ненчо Ненчев:

  Благодаря, от голяма полза ми беше това, но наистина в 2012 тази опция липсва.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, от снимката която си качил виждам, че ползваш AutoCAD Mechanical, и от там най - вероятно идва проблема с използването на някои стандарни команди за AutoCAD - именно section plane.В комадния ред напиши Option [ OP ], след което ще ти се отвори Option прозорец -а на AutoCAD - отиди на раздела Profiles, и след това в прозореца който съм оградил ( позиция 3 ) трябва да избереш профил VANILLA ( при мен го няма защото аз ползвам стандартна AutoCAD верисия) и би следвало вече да нямаш този проблем .Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Вячеслав Славчев:

  Здравей! Благодаря за отговора. Следвам стъпките, който ме съветваш да направя, но въпреки това не се включва командата sectionplane.

  Краси Кръстев:

  Първо само да попитам дали след избиране на този профил даде Apply и след това ОК и веднага цъкна горе на иконката за Sectionplane ( ако не си го нарпавил точно така направи го ) , за да пробваш.Има вариант да са орязали точно версията, която ти ползваш - но така като гледам горе на снимкaта която си показал горе има иконка за Sectionplane.Има вариант и по време на инсталацията на програмата някоя отметка за някои команди просто да не е отметната.Ако имаш възможност инсталирай си стандартен AutoCAD.Напиши и точно коя версия на AutoCAD Mechanical ползваш.

  Вячеслав Славчев:

  Отново благодаря за отговора. Направих всичко както ме съветваш, но не се получава. Явно е от програмата. Ще си сваля стандартен AutoCAD и всичко ще се оправи. Благодаря още веднъж за отделеното време!

  Генади Михайлов:

  Опитай с долно тире преди командата.

 • Как се определя къде точно ми е Section Plane разрезът?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, може въпросът ми да е глупав, но не мога да разбера... Как след като стартирам командата Section Plane, как се определя равнината, по която се прави разреза?  Избирам различни точки от горното лице на солида и един път разреза ми е хоризонтален, друг път вертикален. Може би е свързано с точките, които прихващам, но не мога да схвана принципа. Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пенка Стоянова.

  Отговорът е : Зависи от това коя от подопциите на Section Plane ползваш.

  1. Тази по подразбиране .

  Какво става ако ползваш тази която е по подразбиране ( снимка 1 позиция 1 ) ?

  следва да избереш една точка или пък лице от фигуратата и AutoCAD сам прави секателната реавнина.

  Снимка_1

  Т.е. ако избереш лице или точка от дадена повърхнина следва да получиш секателна равнина успоредна на равнината ( точката от равнината която си избрала - > снимка 2 позиция 1 в случая съм кликнал върху най - горната хоризонталната равнина и съответно секателната стана успоредна на нея.

  Снимка_2

  2. Draw Section

  Какво става ако ползваш опцията Draw section ( снимка 3 позиция 1 ) ?

  Снимка_3

  Ако избереш тази опция следва по точки да избереш как точно и къде точно да минава секателната повърхнина ( снимка 4 позиция 1 )

  Снимка_4

  На снимка 5 съм показал една секателна повърхнина, която е фиксирна с точки 1 и 2 от снимка 5. Както се вижда тя е дост апрозиволна ( малко съм прекалил доста нестандартна наистина я направих, НО за примера върши работа надявам се )

  Снимка_5

  Съответно като включа Live Section Plane ( снимка 6 позиция 1 ) - a следва изрязването да става по тази равнина в обсега който и е зададен ( снимка 6 позиция 2 )

  Снимка_6

  Тази опция ни дава да направим по прецизни и по наше желание секателни равнини.Не е нужно да се търси подобна повърхност ( или точка от повърхност ) към която да се ориентира Section Plane - a.

  3. Orthografic

  Какво става ако ползваш опцията Orthographic ( снимка 7 позиция 1 ) ?

  Снимка_7

  Имаш право на избор бързо и лесно да направиш една секателната равнина която да пресече висичките ти обектите през средата спрямо центъра на тежестта на паралелепипеда който като размери се формира от четирите взаимно най - отдалечени повърхнини на обектите съзадени в моделното простраство. Съответно спрямо този център може да направи секателна която да е отпред; отзад; отгоре; отдолу;отляво; отдясно ( снимка 8 съот. позиции 1,2,3,4,5 и 6 ) спрямо този център.

  Снимка_8

  На снимка 9 е и резултата. В случая е направена отдясно секателната повърхнина.

  Снимка_9

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да ви се е изяснило как точно се работи с Section Plane.

  Краси Кръстев:

  Само да добавя нещо по отношение на последния вариант Orthographic за ползване на Section Plane - a.

  За да хванете логиката за паралелепипеда, която описах по - горе, ето един показателен пример какво би се случило ако имам един обект, който е доста отдалечен от други в моделното пространство - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  И нека да видим какво ще стане ако направя една секателната да е FRONT т.е. да е отпред спрямо центъра на тежестта.

  Резултата е на снимка 2 - всичко ще бъде скрито само отдалечената фигура следва да се вижда ( снимка 2 позиция 2 ).

  Снимка_2

 • Как да?

  Anialex:

  Здравейте, когато дам mirror ,на разреза и след това започна да оразмерявам ,стойностите са обърнати.Как мога да го оправя това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, изпиши в командния ред MIRRTEXT след това space и задай стойност 0 ( в моемнта стойността е 1 - ца затова се получава така )

  И другото което е mirror го правиш с 3D mirror нали така ?

 • Защо не ми отваря Section Plane, Unknown command?

  Димитър Кекевски:

  Пускам профил Vanilla, но не става. Дори във форума на официалния сайт има това решение. Но не помогна (поне на мен). Да се зададе стойност 0 на показаната от снимката команда. Въпреки всичко пак не тръгва... Влиза са чрез стартиране на run (старт) блока на Windows и после команда regedit>HKEY CURENT USER Все пак го пост-вам може при някои да заработи. Ако някой има друго решение, моля да каже. Благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър Кекеквски.

  Това което ти препоръчвам е, за да нямаш разминаване с това което се показва в уроците и да имаш всички показани иснтрументи, ако имаш възможността да си инсталираш чист класически AuotCAD минимум 2014.

  Това което си описал по-горе, е вариантно решение за което бих те посъветвал да направиш и аз, но щом не се е получило така, ако имаш възможност, инсталирай една класическа версия на AutoCAD, и следва да си спестиш много разминавания и съответно главоболия.

  Димитър Кекевски:

  След рестарт на компютъра и програмата, командата върви! Можете да го препратите като вариант за решение на други като мен със същия проблем. Благодаря все пак за времето! :)

  Краси Кръстев:

  Да, след като се прави нещо по регистрито за да се отрази в програмата, трябва рестарт, мислех че си направил ...

  Супер, нещатата работят и страхотно че сподели, след какво действие е проработила промяната в регистрито ... ще бъде полезно и за други потребители с подобен проблем.