Стилове за документация - планове и разрези "по калъп"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Експериментирайте със собствени чертежи.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли един 2D разрез, направен от 3D модел да се актуализира автоматично при промяна на модела?
Не може
Може, ако ползваме solview и soldraw
Може, ако ползваме viewbase

Въпроси и отговори

 • Оразмеряване на отвора 7 в детайла

  Олег:

  Как да накарам програмата да постави знака за окръжност "фи" в изнесения детайл (това е размер 7)?

  Христина Машева:

  Здравей Олег, това за което се сещам е да си направиш отделен стил за този тип дименсии и да им сложиш такъв "prefix". Това става по следния начин: Пускаш командата DIMSTYLE, след което натискаш New.., записваш си името на стила и натискаш Continue. След това следваш стъпки 2,3 и 4. Като "%%c" ни дава знака за окръжност "Ø" в AutoCAD. Лошото е, че слага на всички видове дименсии префикс и трябва да го използваш само в случаите като този.

  Цанко Дилов:

  За същия този отвор беше зададен въпрос на Цветан Томов - "Може ли да се измери дълбочината му с DIST? И по-точно: какви прилепвания могат да се ползват?" Оказа се, че отговорът съвсем не е лесен - поне за мен. От една страна отворът е кръгъл, а от друга ръбовете му /т. е. двата края/ са също в кръгова повърхнина. Само с текст евентуален отговор ще бъде твърде неясен. Друго обаче е с прилагането на изображения с помощта на метода, разработен в Aula, за което ги поздравявам. Поздравления и за курсистите, които вече го прилагат! При мен обаче има някакъв проблем и моля за съдействие! Когато след Print Screen на екран от AutoCAD, се върна в сайта на Aula, там след Ctrl + V , екранът с инструментите горе в ляво за обработка на изображението просто не се появява. Пробвах с файлове от уроците, а и с други. Не се получава, макар че на пръв поглед стъпките са пределно ясни.

  Христина Машева:

  Здравей, проблема може да се получава от браузъра, който използваш. Пробвай с Chrome или по-нова версия на Firefox.

  Цанко Дилов:

  Здравейте Христина, Най-вероятно това е решението на проблема ми, за което ти благодаря! То си го пише във видеото на инж. Цукев за прикачване на изображения, ама явно не съм обърнал внимание. При първа възможност ще се пробвам с новия инструмент на Aula.bg. Желая Ви весели Коледни Празници!

  Евгени Стояновски:

  В упр.1 след като си нанесъл 0.500 за диаметър избираш TEXTEDIT след което избираш текста 0.5 и ти се отваря текстовия редактор. Там има команда INSERT след това над нея избираш SYMBOL и ти се отваря прозорец със символи където е и този за диаметър "%%с". Избираш го и той се вмъква пред 0.5.

  Нели Георгиева:

  Може и с команда DDEDIT, изписва се в командния ред. Резултатът е както при TEXTEDIT

  Олег:

  Може да се постави %%c като "Dim Prefix" на размера.

  Соломон:

  При включен QP (Quick Properties) кликваш върху размера и в отвореното меню в полето text override написваш  Ф<>

  Божидар:

  двоен клик с мишката върху размера и от падащото меню на бутона символ избираме ∅

  Костадин Петков Костадинов:

  Супер! Благодаря на Соломон и Божидар. Вашите техники са най-бързи.

 • Въпрос за осеви линии!

  Нели Георгиева:

  Във видеото се казва, че не е възможно да се дочертават създадените автоматично изгледи. Как тогава мога да добавя осевите линии на отворите?

  Цанко Дилов:

  Ръчно се добавят. Също и оразмерителни линии и текстове. И няма нужда да "разнасяме" координатната система. Донякъде е недостатък на Wiebase, че нещата не могат да се "дочертават" /с изключение на щриховките/. За сметка на това промяна в модела автоматично се отразява в лейаута.

  Нели Георгиева:

  Благодаря за отговора, ще пробвам.

 • Opylchenec:

  Не са използвани точно прилепванията.Когато прилепваме първа точка, трябва да използваме Endpoint, а за втората Perpendikular.