Местене, копиране, завъртане и изтриване на лица

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


SOLIDEDIT - Модифицирарне на подобекти на солиди в зависимост от избраната опция.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако лице от даден 3D Solid се копира с опцията copy face, новополучената повърхност е?
Region
Polyline
3D Solid
Surface

Въпроси и отговори

 • Цанко Дилов:

  Таня,

  1.Причината най-вероятно е във втората точка. А може би и в първата. В примера центърът на отвора е преместен в ръба на солида. За да изчезне този отвор при теб, това означава, че е извън модела изобщо. Пробвай с преместване на ляво - към другите елементи от обединения солид. Ще приложа едно примерно изображение. За по-интересно съм увеличил диаметъра на въпросния отвор /Scale Gizmo и филтъра за лице/, така че като го преместя се "засича" с другия отвор. На пръв поглед се получава общ "къдрав" отвор, но изтрием ли единия, другият си остава в първоначалния вид. Освен включени снапове, най-добре е да се работи с точки за прилепване чрез Shift  + десен бутон и съответния избор. 
  2. Моделът за упражнение
  3. Увеличен диаметър на отвора
  4. Преместен отвор от центъра му до ръба на паралелепипеда.
  5. Изтриване на големия отвор
 • Разлика в прикачения файл

  Антони Радованов:

  Отворът в средния обем в прикачения файл е по-широк и със заоблени ръбове. Умишлено ли сте го направили така за да ни е по-лесно да изберем всички вътрешни повърхнини за командата ROTATE или е станало малко объркване.

  Цанко Дилов:

  Че е по-лесно, по-лесно е. При въртенето на модела и зумкането. Отворът е също с 4 повърхности, но е по-сложен, защото две не са равнинни. А объркване няма, защото не сме длъжни да правим точно това, което е в урока. Важен е принципът. Направи си например отвор със 7 повърхности и го завърти.

 • Как да отмаркирам ръбовете?

  Антоанета Ангелова:

  Когато маркирах, без да искам съм маркирала ръбове. Esc не ги отмаркира. Shift + ляв бутон също.

  Антоанета Ангелова:

  Затворих файла и го отворих наново. Отмаркирането проработи. Изглежда се е получило запецване на програмата.

  Константин Петров:

  Получава се нещо такова, но не е нужно да затваряш и отваряш файла наново всеки път, начини много. Аз просто сменям Visual styles от Conceptual на Hiden и обратното ( дето се вика прецъквам набързо през тях) и се маха. Ако постоянно при модифициране, през една две минути отваряш и затваряш наново файла, губиш ценно време, а да не говорим че замисленото ,което си решила да направиш може да ти изкочи от главата, след поредното затваряне и отваряне на файла. Прецъквам от стил на стил, който ми падне и проблема е решен.

 • Как се изтрива?

  Ивайло:

  Как, моля, с кликване върху иконата Delete Faces безпроблемно да изтрия (от първия път да изтрия) лицето (на отвора) така, че него (отворът) да го няма. Успявам едва на 8-мия - 10-тия път. Почти винаги когато опитвам ми се прихваща и конусът, в който е отворът, к. искам да затворя, т. е. лицето, к. искам да изтрия и, естествено, нищо не се променя (отворът си стои, т. е. лицето не се изтрива). Успявам само отвреме-навреме - рядко (на 8-мия - 10-тия път както писах по-горе). Как, мoля, винаги да става това изтриване на лицето след кликване на иконата Delete Faces? Нали тя е за това, а пък невинаги действа, независимо че си нагласям координатната система, завъртяна по подходящ начин. Благодаря.

  инж. Цветомир Ценов:

  Чрез скриване на слоя на тази 3Д фигура (отвора).