Създаване на 2D разрез от 3D модел

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени чертежи.

Команди


SOLVIEW - Създава автоматично поглед и слоеве към модела от хартиеното пространство
SOLDRAW - Генерира профили и разрези на базата на погледи, създадени със SOLVIEW
MVIEW - Създава и контролира поглед към модела (вюпорт)

Тест за преминаване към следващия урок

 
При използване на командата Solview AutoCAD създава автоматични слоеве. Кой е допълнителният слой, който се създава, когато с командата се прави разрез, а не изглед?
-HAТ
-HID
-VIS
-DIM
 
С коя опция на Solview може да се направи разрез?
Section
Auxiliary
UCS
Ortho

Въпроси и отговори

 • Иван Ланджев:

  Бих искал да попитам как стана автоматичното защриховане в 2 вюпорта? При мен след като изпълня командата soldraw пак ги няма?

  Иван Цукев:

  Ако щрихът липсва, то може например да е прекалено едър и да не се вижда.

  Аутокад ползва щриха и настройките му, които са останали от последния използван щрих.

  Може да се пробва да се начертае един провоъгълник, да се сложи тип щрих и мащаб на щриха, така че да седи добре. След това се пуска soldraw и тогава Аутокад трябва да ползва този щрих.

 • Разрези с командата solview

  Иван Ланджев:

  Днес се помъчих още с моя проблем и открих ,че когато правя разрези с командата solview,после когато кликна вътре във viewport-a и избера разреза,аутокад ми отчита разреза под формата на солид(цял обект,а в завършеното упражнение видях ,че разрезите са отделни линии?).И също така аутокад ,не прави защриховане(в смисъл ,че няма такъв обект,не че не се вижда)
  Идеи?

  П.П. Също така когато съм в даден viewport(например долу) и избера разреза(както казах по горе при мен все едно избирам солид) аутокад автоматично ми избира и разреза дясно и поглед към 3Д модел който дадохме. Дефакто избирайки 1 аутокад маркира,че съм избрал 3?

  Иван Цукев:

  Това след пускането на soldraw ли е?

  Понеже преди да се пусне soldraw изглежда малко като изглед, а не разрез.

  Антоанета Ангелова:

  SOLVIEW прави изгледи. Не се подвеждайте заради опцията Section. За да получите разрез трябва да приложите върху изгледа команда SOLDRAW.

 • Теменуга Иванова Иванова:

  При мен също се получи проблема за разреза, който се изобразява като солид ,дори след командата SOLDRAW . Щриховка изобщо не се появявя . Пробвах гореспоменатия ви съвет , не е едър щриха , а изобщо няма щрих . Десния разрез след Soldraw губи част от изображението си . Много ви моля да обърнете внимание . Ако желаете да ви пратя файл за да прецените къде точно е грешката ? Опитах многократно ,но все същия резултат .

  Иван Цукев:

  Теменуга,

  най-добре ми изпрати файла на ivan@cadtaini.com, за да го погледна.

 • Радост Сиджимова:

  Най - странното е ,че на версия 2009 със Soldraw се задействаха и двата viewports заедно с щриха . Опитах отново на 2012 пак не се получава.

  Иван Цукев:

  Радост,

  намерих версия 2012 и пробвах на нея, също и на 2013.

  Soldraw работи без проблем върху файла, който ми изпрати, т.е. не е от файла. Има два варианта - или е бъг в тази инсталация на 2012, който имаш, или щрихът, който е настроен е прекалено едър/дребен за да се визуализира.

  По скоро ми се струва, че има проблем с инсталацията на 2012, която имаш.

 • Любомир Петров Ангелов:

  След като и аз не успях да получа щрих, забелязах че проблемът идва от включеният 3д снап. Явно прихваща не каквото е нужно за генерирането на разреза, но след спирането на 3д снап всичко си дойде по местата :)

  Иван Цукев:

  Любо,

  радвам се, че си се оправил.

  инж. Милена Дамянова:

  Наистина проблемът е от включеният 3D object snap. Много дълго се борих упорито, правих многократни опити и все не се получаваха тези щриховки. След като прочетох съвета на Любомир Ангелов и изключих 3D снапа всичко се получи бързо и безпроблемно. Благодаря колега за ценния съвет.

 • Любомир Керанов:

  Здравейте, Не мога да разбера къде и как съм променил настройките, защото вместо разрези получавам изгледи.

  Иван Цукев:

  Любомир,

  получих файла ти по имейл, няма проблем с настройките. Може би се изпуска някоя операция.

  Ето последователността: 1. пуска се solview 2. избира се опция section 3. кликва се в viewport с плана (ако не е избран) 4. избират се две точки, които да определят къде е разреза 5. избира се точка, която показва от коя страна се гледа към равнината на разреза 6. избира се мащаб 7. избира се точка, която определя къде ще бъде разреза 8. натиска се ENTER 9. след това с две точки се оформя прозорец около разреза 10. накрая се задава име на този разрез 11. натиска се ENTER за прекратяване на командата

  После логично се пуска и soldraw за този разрез.

  Пробвай с тези стъпки.

  Антоанета Ангелова:

  Обърни внимание SOLVIEW прави ИЗГЛЕДИ. Опцията Section ме подведе и аз реших, че прави разрез. Но не е така – Section прави изглед. За да стане изгледа разрез трябва да му се приложи команда SOLDRAW

 • Александър Жипонов:

  Имам няколко въпроса: 1. Когато аз си направя разрезите и трябва да им сложа оразмерителни линии, показахте че е необходимо в различните разрези да си променяме координатната система. При мен обаче в който и да е разрез автоматично ми е нагласена координатната система да ми е в XY равнина. Защо при вас не се получава така? 2. Когато искам да покажа модела ми в 3D в layout-a има ли значение дали е направено с SolView или обикновен viewport? 3. Как мога да изтрия един вече създаден SolView или SolDraw, смисъл че то нали ми създава layer-и със съответното име на изгледа (Разреза) и когато се опитвам да го изтрия не ми разрешава?

  Иван Цукев:
  1. Ще трябва да ми изпратиш файла си, за да ти отговоря на този въпрос, както и информация на коя версия работиш.

  2. Ако визията на 3D като viewport те устройва - няма смисъл да си усложняваш живота с други команди.

  3. Можеш да изтриеш слоевете с laydel, дори да има обекти в тях. Мениджъра на слоеве няма да ти разреши да изтриваш слоевете, ако в тях има обекти.

  Komputri:

  Здравейте Може ли с Premiere Pro да сваля видио от камера съ касета?

 • оразмерителни линии

  Силвия Цанкова:

  Защо оразмерителните линии в лейаута не се виждат а в модел пространството се виждат?

  Иван Цукев:

  Виждам, че има отговор на въпроса ти, но е публикуван не под този въпрос: "Всъщност разбрах защо не се виждат :) пропуснала съм да избера слоя за оразмеряване. "

 • оразмерителни линии

  Силвия Цанкова:

  Всъщност разбрах защо не се виждат :) пропуснала съм да избера слоя за оразмеряване.

  Иван Цукев:

  Да, понякога човек малко трябва да си поиграе, за да свикне с "номерата" на Аутокад

 • оразмеряване в различните погледи разрези

  Силвия Цанкова:

  Може ли по-подробно да ми обясните как да контролирам координатната система за да се получи правилно оразмеряване в различните разрези : напр: Back, Right. ... В Model пространството ми е лесно с координатната система, но в Layout немога да схвана как точно се подбират точките за x, y, z в различните разрези и погледи.

  Иван Цукев:

  Принципът всъщност е, че XY равнината на локалната координатна система трябва да е в равнината на разреза.

  В случая с план (слоеве "горе" от примера) тя съвпада с глобалната и нищо не трябва да се прави допълнително.

  Но в случая с разрези, трябва да преместим координатата система в равнината на разреза, за да можем да сложим оразмерителните линии.

  Наистина този метод изисква няколко пъти да се направи, за да свикне човек. И ако разполагаш с версия 2013, модерният начин, който показвам в следващите уроци е многократно по-лесен и няма нужда се прави този. Този вариант е за хората с по-стари версии и тези, които го намират за по-лесен.

  Антоанета Ангелова:

  Аз съм с версия 2016. Забелязах, че програмата сама поставя разреза в равнината ХУ. И не е необходимо да се пипа координатната система.

  Константин Петров:

  AutoCAD 2017 ,след коментара на Антоанета, забелязах че и при мен небеше нужно да променям кординатната система на разреза, в вюпорта. Обаче се виждаха оразмерителните лини от плана и трябваше да ги изгася, а новите ги правя в съответния служебен слой на разреза за оразмеряване, без настройване на равнината XY.

  Костадин Петков Костадинов:

  същото е и при мен с 2016

  Борко Димитров:

  Задавайки команда UCS координатната система може да се променя като първо се кликва за начало на координатната система- центъра( примерно долен ляв ъгъл на паралелепипед), второто кликване е в посока на + за оста Х(избираме крайна или средна точка) и накрая + за оста Y. Оста Z сама си заема положението. Могат и да се ротират осите но там объркването е сигурно. Правилно ориентирана координатна система води до правилно четене на цифрите за размерите!

 • Проблем при генерирането на разрези

  Иво Веселинов:

  Цял ден се боря с тези команди, но при мен не функционират добре, да не кажа почти не функционират. След като създадох погледа със SOLVIEW и го дооизчертах с SOLDRAW всичко си беше ОК. С генерирането на разреза програмата се справя, но след като пусна SOLDRAW и селектирам разреза не се получава нищо освен да изчезне грид линиите на задния фон, самия обек си седи като солид и не се създават въпросните разрези в 3D модела, а самосъздалите се слоеве за новогенерирания разрез стоят светлосиви (което значи че слоя е празен, няма изчертани обекти с него). От всичките ми опити (които бяха над 20-30) може би 1-2 пъти се получи правилно генериране и командата SOLDRAW проработи. С AutoCAD 2011 съм. Просто това си е бъг, незнам дали съм с оригинална версия. Така че ако на някой колега му се получи нещо подобно да не си губи времето като мен ;)

  Ангел Велков:

  Здравейте, на мен не ми се появява водещата линия, с която мога да си центрирам разрезите спрямо плана. Как мога да си я активирам? Благодаря!

  Ангел Велков:

  Всичко е наред, всичко работи както трябва! Появява ми се!

 • Съвет към всички с AutoCAD 2012

  Константин Желев:

  Стартовия файл, който е даден за изтегляне има някакъв проблем. Отворети си чист файл файл и си начетайте фигурата и тогава изпълнете упражнението. Нещата се получават и ще ви спести много време в търсене на проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да покажеш снимка какво точно се случва когато се опиташ да отвориш стартовия файл с версия 2012 на AutoCAD ?

 • Относно въвеждане на текст

  Велко:

  Не ми разрешава да пиша каквото и да е в празното пространство. Мога да слагам надписи поотделно във всеки изглед, но не и извън него, както е показано в урока.

  Иван Цукев:

  Двоен клик извън viewport-a ще ти даде тази възможност. 

  Ако имаш трудности с лейаутите и viewports - разглеждаме ги подробно в AutoCAD Формула ( не 3Д версията)
 • Оразмеряване в разрез А-А

  Стефка:

  Аутокад не позволява оразмеряване спрямо кръга на отвора отдясно, вероятно, защото не е в равнината на разреза. Възможно ли е, независимо от това да се покаже радиус, или разстояние до оста на отвора.

  Цанко Дилов:

  Здравей Стефка, Колкото и да се "напъвах" не успях да разбера въпроса ти. Какво не "позволява" Аутокад?! И кое не е в равнината на разреза - Аутокад или координатната система?! Ако приложиш едно изображение може и да се досетя. Добре е да се разберат SOLVIEW, SOLDRAW и SOLPROF, но най-вече с учебна цел. Когато стигнеш до урок №8 в този модул и започнеш да правиш разрези и погледи с VIEWBASE, ще разбереш какво значи интелигентни и автоматични решения на разрези, погледи, оразмеряване, промяна в модела и т.н. Разбира се ако си поне с AutoCAD 2013 или си я инсталираш

  Стефка:

  Не успявам да оразмеря този кръг.
  http://upload.aula.bg/screenshot40bbd07-ee1374b.jpg

  Цанко Дилов:

  Стефка, наистина е трудно да се оразмери тази окръжност, защото е само поглед, а не е в разреза. С DIST може да се измери диаметъра и. Интересното е,че след като направих разрез "С-С" през въпросния отвор, освен оразмерителни линии в него се прихванаха и точките на окръжността в "А-А". Но няма да се задълбочавам повече, защото ми се струва, че е излишно и тромаво. Аз имам слабост към VIEWBASE.

  Стефка:

  Благодаря. Опитвах да определя местоположението на отвора (по-точно проекцията му), защото счетох че е от значение. Ще обърна внимание на viewbase.

 • Още слоеве

  Таня:

  Здравейте! Аз пък получих някакви нови слоеве

  Цанко Дилов:

  Здравей Таня,

  Тези слоеве, които си получила, не са случайни, а се появяват след Solprof, когато си създавала 3D профил от 3D солид. И понеже е явно, че си го направила сама, би трябвало да знаеш по кой път точно си минала. Ако ти се струват повече от два /което е очевидно,но всъщност са два по два еднотипни/ , това означава, че при избора на опциите след  Solprof си избрала нещо по- различно от тези във видео урока. Обаче: защо си публикувала въпроса си в този видео урок, след като 3D профил от 3D солид и работа със Solprof се разглежда в съвсем друг урок. Ако беше въпрос от по-предишен урок, щеше да е приемливо. А той е от по-следващ. Но какво ще си каже човек, който за пръв път "влиза" в този урок, преминал всички предишни! Ами ще се чуди за какво става въпрос. Както и да е, но този въпрос "виси" изглежда от доста време при неотговорените във Форума и все някой трябва да ги "разчиства".
  Таня, тия дни "ми е тръгнало" да убеждавам колеги-курсисти, че освен AutoCAD 3D, е много важно да се запознаят и с AutoCAD  Формула. Защото според мен имаш още какво да научиш за слоевете и лейаутите. Плюс това, забелязах, че си постигнала добри визуализации, но няма как да ги прилагаш успешно в чертежи, където искаш да създадеш няколко прозореца с различни обекти от модела, с различни мащаби, различни като вид: 2D чертежи, разрези, детайли, различни изометрии и какво ли не още, което пожелаеш и то в един лейаут, стига да не се "претрупат" и да нямат професионален вид. Забелязах от профила ти, че си ми професионален колега, или поне се обучаваш. При инженерите със ССС /Строителство на сгради и съоръжения/, изучаването на AutoCAD  Формула е изключително важно. Виждам още от профила ти, че едва ли имаш някакво свободно време, но когато и да се случи, при първа възможност, запознай се с AutoCAD  Формула. Курсът е страхотен.
  Поздрави на семейството: инж. Цанко Дилов
       
  Юли Илиев:

  Според мен е пропуснато да се даде име на единия изглед и ауто кад не знае с какво име да създаде слоевете.При мен се получи същото първия път.

 • Защо когато се върна в 3Д модела не ми се появяват разрезите?

  Таня:

  Когато се върна в 3d модела не ми се появяват разрезите така,както на Вашите чертежи

  Иван Цукев:

  Погледът отгоре се вижда. Това е червената линия под солида. Пробвай да скриеш слоя със солида, за да видиш дали няма да се покажат. 
  Добре е, че си подала скрийншот, защото така изключвам много от възможните проблеми. Най-често е въпрос на изключени слоеве, но тук всичко е включено в модела.

  Таня:

  А какви са тези слоеве  PH, PV.....?

  Таня:

  Като изключа солида и се вижда само разреза от горе,няма други.Ще пробвам да направя всичко от начало,да видим тогава дали пак така ще се получи.Но ме интересуват какви са тези различни слоеве,които ми се получиха, или това всъщност са  HID и  VIS ?

  Константин Петров:

  Според мен разрезите ги няма защото не е направено SOLDRAW на тях.

 • Как да получа щрих в разрез?

  Цветомир Ценов:

  Здравейте, прочетох първия пост (най-долу), но не открих проблема. След команда soldraw нямам щрих по изгледите, а на произволния правоъгълник има. Какво не съм направил правилно? Версията е 2014.

  Цветомир Ценов:

  П.П. Модела, на който не се получава щриха съм го започнал от модул 2, докато на сваления под урока се получи щриха. Къде ми е грешката?

  Цветомир Ценов:

  Щриха ми се получи на модела от модул 2.

  Elena:

  Здравейте, имам същия проблем: след команда soldraw  и последващото маркеране на двата разреза не се получават щриховки автоматично. къде е проблема?

  инж. Цветомир Ценов:

  Здравейте,
  пропуснали сте някоя стъпка (операция). Започнете отново самия урок. Можете също така да си начертаете някой 3д модел и да опитате отново с цел усвояване на дотук разбраното.
  Бях пропуснал стъпка.

  Поздрави,

  Костадин Петков Костадинов:

  И при мен не получи щриховка на разреза "долу', докато на "дясно" нямаше проблеми. Много внимателно съм правил стъпките от видеото. Става въпрос за файла свален под видеото. Накрая взех мой 3Д обект от упражненията от предния модул и всичко се получи. Също не мога да си обясня, защо след маркиране на един от разрезите (не рамката) се маркира и другия.

 • Защо във viewport си остава 3d solid?

  Славчо Желязков:

  Защо след SolView и след Soldraw, във viewport-овете като кликна в/у чертежа, той се селектира целия във всички изгледи и разрези, като 3d solid във layer 0,  а не като обекти в новосъздадените слоеве. Съответно не ми поставя и щрих в разрезите. При изтегленият файл под урока не се получава така. 

  Славчо Желязков:

  Видях и въпроса на Иван Ланджев по-долу, но няма отговор на проблема? Работя на АутоКад 2012, но невярвам в това да е проблема, защото в примера от урока всичко си е наред и се получава както е показано във видеото.

  Славчо Желязков:

  Ииии след внимателно изглеждане на видеото, ключовият момент се оказа около 10минута, където е обяснено как АутоКад изчертава погледите и разрезите, замразявайки различните слоеве.

  Направих си изцяло нов файл, без да пипам състоянието на слоевете, направих си нов слой Solid и начертах  детайла в този слой.
  Оказа се, че при направата на погледите и разрезите, слоя SOLID не се замразява, а си остава видим (поз.1) и затова се селектира детайла(солида) във ViewPort-a.
  2. За сметка на това, замразен ми е слоя със скритите линии (ФРОНТ-HID) и (ЛЯВО-HID) , защо.....незнам. 

  След коригирането на състоянието на слоевете , всичко си идва на място.
  Причината да не се замразява слоят SOLID във VP е, че при създаването му съм бил избрал слой 0, и съответно SOLID се е създал с неговите настройки, т.е. да не е замразен в нов вюпорт (New VP Freese отметката)
 • Какъв е проблема ?

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравейте , при първия разрез се получават допълнителни линии на какво се дължи това

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Малко набързо зададох въпроса , това се получава при работа с Autocad 2015 , след команда SOLDRAW ми изписва на командния ред No solids selected , съответно не изчертава зададените слоеве а само изчезва грид-а , също така създава нови слоеве . При зареждане на файла с Autocad 2014 принципно всичко си е ок , само че тя ми дава друг бъг , затова работя на по- новата версия.

 • Каква е настройка?

  Антоанета Ангелова:

  SOLVIEW не ми прави разрез а изглед. Едва при SOLDRAW се получава разрез.

  Антоанета Ангелова:

  Заблудих се, че опцията Section прави разрези.

 • Защо не работи Move във viewport?

  Снежана:

  Здравейте, опитвам се да преместя/разместя/ вюпортовете в лейаута, така че да мога да си организирам пространството, но нищо не се получава. Задавам Move, но не ми позволява да оградя вюпорта с прозорец и по този начин да го маркирам. При кликване върху него, също не става, защото влизам в самия вюпорт и ако детайла в него не е заключен, мести него...

  Снежана:

  Проблемът се оправи, но така и не разбрах как и защо се беше получил този проблем.....

  Краси Кръстев:

  Здравей, този проблем може да се получи когато си замразила или изключила слой "0" или "Defpoints". Тогава се получава проблем с това че не може да се селектира viewport - a .

  Николай Николов:

  Кликни върху линията на вюпорта. Така най-лесно ще то маркираш. Поздрави!

 • Защо разрезите не се променят?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, успявам да направя упражнението успешно до Soldraw на разрезите. Селектирам ги, виждам , че 2 обекта са селектирани и след това изписва - " Non-SOLVIEW vieport ignored ", т.е линиите не стават сини, червени...., не се вижда щриховка....няма изпълнение на команда SOLDRAW. Друго, което не се случва - вюпортите се създават в слой 0, не във VPORTS ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо само да попитам след напава на Solview все пак създават ли се служебния слой VPORTS ? Коя версия на AutoCAD ползваш ?

  Един от вариантите за справяне с проблема е да направиш една затворена полилиния ( снимка 1 позиция 1 ), която да минава почти в близост до контура на вече създадения viewport ( снимка 1 позиция 2 ) създаден посредством Solview командата.

  Снимка_1

  След което в командния ред изпиши VPCLIP, след което AutoCAD ще те попита за избор на Viewport ( Select viewport to clip ) съответно избери viewport -a, след което ще те попита за другия обект на база на който да стане изрязването ( clip- ването ) съотвенто избери затворената полилиния.

  За така създадения "Clip - нат" изпълни командата Soldraw.

  Албена Стойкова:

  Здравейте, Благодаря за отговора. Работя на версиа 2015. Не се получава и с предложения вариант. Явно нещо не правя както трябва.

  Ралица:

  Има същия проблем ! Изписвам командата SOLDRAW, селектирам двата viewport- а и след Enter изписва" Non-SOLVIEW vieport ignored ", т.е линиите не стават сини, червени...., не се вижда щриховка....няма изпълнение на команда SOLDRAW. Версията ми също е 2015

  Димитър Николов:

  И при мен с този вариант не се получава.AutoCad 2018

 • Защо при изпълнението на командата SOLVIEW не се получава правилен поглед на разреза?

  Васил Берчев:

  В моя случай (снимка 1), при натискане на ENTER координатната с-ма не се завърта на 90 г-са за да се получи правилен поглед на разреза, така както е показано в урока (снимка 2)...

  ...и се получава неправилен поглед (снимка 3).

  Въпроса ми е, аз ли бъркам или е друг проблема? Версията на AutoCad е 2015 и по-долу в зададения от колегата Кирил Тонев Гюдуров въпрос, който е със същата версия, се среща същия проблем. Благодаря!

  Васил Берчев:

  Реших си проблема, като инсталирах и AutoCad 2017, изглежда в 2015 тази команда не работи коректно.

 • Защо не се получава?

  Dimitur Todorov:

  Здравейте! След като си направя модела, сложа го в слой и отида в layout - та дам командата Solview избера подопцията UCS и световната координатна с - ма, позиционирам модела и вюпорта, дам му име и се създават съответните слоеве. Направя ги във даден цвят и дебелина на линия, но модела ми се визуализира във вюпорта в дадения слой едва когато натисна шифт + скрола на мишката т.е. да го завъртя, започвам да изчертавам оразмерителните линии със съответния слой и цвят, но и те не се визуализират със съответния цвят и дебелина. Продължавам напред със разрез като избера Section и избера точка от която ще се вижда, създава се нов вюпорт със съответните слоеве и ги правя със същите цвят и дебелина на линия както първия, след което давам командата Soldraw избирам вюпорта, enter и нищо не се случва. Не се появява и штриха.

  Любомир:

  Провери в кой слой е щриха, да не би да е изключен като видимост.

 • Как се правят разрези с повече от една секуща равнина?

  Зоя Цонева:

  Здравейте, бих желала да разбера, как се изчертават разрези получени чрез разрязване с повече от една секуща равнина - стъпловиден и сложен. Как се прави и полуизглед-полуразрез.

  Георги Георгиев:

  в layout при направа на viewbase може да се ползва section plane

 • Защо разрезите не ми се получават?

  Станислав Славов:

  Здравейте. След повтореното от видео урока чрез командата Solview, разрезите не са ми в еднакъв ъгъл спрямо главния модел, с 2015 версия съм, ето и снимка, предполагам проблема не е голям явно нещо малко пропускам. Благодаря ви!

  Станислав Славов:

  Също така на снимката по горе която съм изпратил, приложих командата SOLDRAW и вместо разрез получих изглед... (прочетох целия форум)

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елени,

  На база тази тема тук:

  Защо разрезите не се променят?

  и коментарите под нея това се случва при 2015 версия, което ме навява на мисълта че става дума за bug.

  Препоръката ми е да влезнеш в сайта на Autodesk и да изтеглиш полседните Update - ти за тази 2015 версия на AutoCAD.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Много е важното, когато правиш тези автоматични разрези да обърнеш внимание на това когато кливаш за да направиш разреза, в каква посока насочваш мишката именно от това зависи накъде ще се "обръща" фигурата.

  Препоръката ми е да преминеш пак през урока и да наблюдаваш как точно преподавателя изпълнява действията по създаването на viewport - a.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Кликни на палетата в левият и край с левият бутон на мишката и задръж, след с "влачене" на мишката премести палетата, където ще ти е най-удобно да я ползваш.

  Eleni:

  Благодаря, получи се.

 • Защо на димлайна ми се появяват тези неща, а не като във видеото?

  Eleni:

  Натиснала съм начална точка и крайна, но не се получава.

  Eleni:

  Направих я и координатната система както трябва.