Основни принципи при създаването на осветление

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Тест за преминаване към следващия урок

 
При кой Sunstatus може да имаме фон?
При всички изброени, с допълнителни настройки на рендера
Sky off
Sky Background
Sky Background and Illumination

Въпроси и отговори

 • Цанко Дилов:

  Защо след рендериране прикачените изображения като фон зад сградата сякаш "прозират"? Зад прозорците има стени, които са солиди и не би трябвало да се вижда нищо зад тях.

  Иван Цукев:

  Всъщност ефектът не е от прозиране, а отражаемост.

  Това изображение не е точно зад сградата, въпреки че го нагласихме да изглежда така. На прозореца е зададен материал, който има доста висока отражаемост (изглежда почти като огледало). Така реално в прозореца се вижда отражението от background изображението.

  Експериментирай с опцията reflectivity (отражаемост).

  Може да видиш и как работи опцията transperancy (прозрачност)

 • Цанко Дилов:

  Освен в рендера на видео урока, се оказва, че задните изображения като фонове "прозират" и в тези които правя като домашни упражнения или проекти. Особено там където има сянка. В тези рендери LT ламарините са решени като солиди, но явно това не помага. Приложеният материал е без прозрачност. Сигурно има някакво обяснение, но аз не го намирам.

  Иван Цукев:

  Виж отговорът ми на предния въпрос: http://aula.bg/question/7506

  Махни или намали отражаемостта на тези материали и кажи дали това помага.

  Естествено първото е да се махне прозрачност, но това казваш, че вече е направено.

  Цанко Дилов:

  Инж. Цукев, И от мен едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ! Когато намеря време, ще преработя визуализациите и ще споделя резултатите.

  Цанко Дилов:

  Здравейте инж. Цукев, Премахнах и отражаемост и прозрачност, но не успях да туширам това "прозиране" или отражение, както Вие го наричате. В други погледи, които създадох, установих че когато изображението за фон е зад въпросните ламарини, винаги се получава "прозиране". Когато обаче фонът е пред ламарините, няма такъв проблем естествено.

 • Изрязване на част от екрана

  Цанко Дилов:

  инж. Цукев, След като се вкара в сайта изображението с Ctr+V, как изрязвате част от екрана? При мен нещо не се получава. А инструмента, който сте измислили, за прилагане на изображения е невероятен. Изглежда, че може всичко. Със сигурност ще настъпи нова ера във Форума на Aula.

  Иван Цукев:

  Има иконка crop. Чрез нея може да се изрязва част от екрана.

  Наистина инструментът е много полезен. Проблемът на много от въпросите е не че хората не могат да ги отговорят, а че не могат да разберат какво точно пита човека. С едно изображение всичко става много по-ясно и за въпроса и при отговора.

 • Десислав Димитров:

  Защо като пусна слънцето и обектът ми става тъмен?

  Цанко Дилов:

  Ако рендерираш директно това, което се вижда на екрана от файла за упражнението, ще получиш показания в скрийншота рендер. За такъв тъмен обект ли става въпрос? Ако прикачиш една снимка на твоя тъмен обект с видимост на настройките от интерфейса, може би ще се разбере какъв е проблема. По принцип, ако имаш "читав" AutoCAD и ако следваш внимателно указанията във видео урока на инж. Цукев, нямаш причина да не получиш добри рендери.

 • Десислав Димитров:

  Това го правя точно така, но самата сграда е тъмна, а не околното пространство. Пробвах го на три различни компютъра и все така. Копирам моята сграда във файла от упражнението и всичко е ок. Не мога да разбера какво става. По- късно ще постна едно изображение да се види.

  Цанко Дилов:

  Десислав, Какво пробваш на три различни компютри? Ако е файла от упражнението, защо в същото време при копиране на "твоята сграда" от същото упражнение всичко е ОК?! И аз не мога да разбера какво става!

 • Защо получавам тъмен рендер?

  Десислав Димитров:

  На три различни компютъра пробвам да го оправя, но не става. Аз правя сградата, която е на снимката, но като я копирам във файла от упражнението всичко е наред.

  Десислав Димитров:

  Пуснал съм и Global Illumanation както е показано в клипчето. И в този случай като му дам Render и ми излиза черен екран. Ако изключа слънцето и дам Render  се появява.

  Цанко Дилов:

  Рендер на такава визуализация няма как да стане. По принцип най-важен е изборът на материалите и осветлението. Тук някъде настройките никак не са в ред. Тъмен екран и рендер може да се получи при избор на неподходяща часова зона, но при теб би трябвало да има слънце в изобилие на 17.07.2014 г. в два часа след обед. Все пак поразмърдай плъзгача за проверка. Добре е да работиш с камера и погледи, но в интерфейса ти не е изведена камера. Опитай - може и да се получи. А едно изображение за фон може би ще подскаже нещо.

  васил:

  трябва ли въобще да се използва опцията global illumination когато нямаме фон и съответно сме си включили небето с illumination,    

  Иван Цукев:

  Бутонът global illumination може да те подведе. Провери дали е включен от Render настройките. (малката стрелкичка на долу в панела render).

  Julien:

  моят проблем е същият като на инж.Десислав Димитров.Черен обект след рендериране при включени sun status и full shadows.Като ги изключа ,и се появяват.Също така и отражението на стъклата не се получава ,а  отражението е върху плочките.

 • Осветление

  Таня:

  Въпроса ми е свързан с това,че изобщо не ми дама възможност да си пусна опцията за небе,после като пусна пропъртис също нямам нищо за него.
  Ако може също така да ми кажете как да си пусна под куба изображенията за орбит,защото преди няколко упражнения ги изключих и не знам как да си изкарам иконите,които стоеха в дясно на екрана,под куба.Доста по удобни са ми да ги използвам,отколкото да влизам от рибон менюто.

  Борислав Иванов:

  Командата за куба е NAVBARDISPLAY и после избирате 1.

  Борислав Иванов:

  За небето, опитайте пак да го направите с команда, за да видиме дали ще се получи. Напишете skystatus и изберете 1 или 2. Препоръчвам Ви да го направите при файл с по-малко елементи (например само с един куб)

  Таня:

  Благодаря!

  Borjana Hadjova:

  За да се пусне небето, изображението трябва да е в перспектива, а на в изометрия.

 • Защо получавам огледален образ ?

  Таня:

  Някаква идея защо получавам огледален образ върху част от пътеката? И как да оправя тези прозорци? Още в самото начало ми се получи порестата структура.

  Борислав Иванов:

  Относно проблема с пътеката, опитайте да преместите камерата малко напред. Предполагам, че сте почти върху предната ограда и тя Ви прави проблем. Проблема Ви с прозорците опитах да разбера защо е, но не можах. Мислех, че идва от мащабите или по-точно от scale, който сте задали много голям или много малък, но се оказа, че не е от това. Опитайте, да направите нов прозорец, дори може да го направите в друг файл и ако се получи добре след това с опцията Match Properties направете и останалите прозорци като него. Дано се получи. Успех!

  Таня:

  Ще пробвам,много благодаря!

  Цанко Дилов:

       Таня,

       Не зная дали си работила върху упражнението си след точните и ясни отговори на Борислав Иванов, но искам да споделя някои от своите проблеми,  които срещнах при работа с визуализации. Наистина камерата, както те е посъветвал Борислав, трябва да се премести определено напред, защото най-вероятно е почти върху стената. Бих добавил, че при анимация, ако пътят на камерата минава през същото място, ще се получат поредица от "бягащи" отражения, поне докато камерата не се "измъкне" от контакта със стената. Има разбира се няколко начина за преместване на камерата. Може с помощта на Gizmo, а може да си създадеш и нова. Според мен обаче, след като изведеш на екрана навигационната лента с командата, която ти е посочил Борислав, да включиш навигацията и да си нагласиш погледа както ти харесва. В скрийншота, който съм приложил, навигационният диск е зад прозореца с изометриите и визуализациите, защото не могат да се покажат едновременно на различни места. Направих един прозорец със същите настройки /или поне така си мисля/, които са във видео урока на инж. Цукев за създаване на прозорци  в предишния модул и се получи нулева прозрачност, макар, че в мениджъра за слоевете е също 50. Но ми направи впечатление, че за разлика от видеото, където очевидно стъклата на прозорците са с добра прозрачност , то във файла с готовото упражнение не са. Подобни са на този от скрийншота. Не съм се занимавал със създаване на прозорци и стъкла извън упражнението, което съм правил преди много време, защото не ми трябват в моята работа, но смятам, че по принцип въпросът е до настройки, както обикновено се случва. Не мисля, че имаш някакъв бъг в инсталацията. Понеже си преминала вече уроците за прилагане на материали, бих те посъветвал да експериментираш с тях.
       Що се отнася до включването на небе към визуализацията, която си създала, трябва да преминеш в режим на перспектива. Включила си сенките, но трябва и включено слънце, ако искаш видими сенки.       
 • Какъв е Бъг-ът!?

  Владо Димитров:

  И при мен проблемът със рендера във рибъна  го има-версия2014.Като отворя версия 2013 там няма проблеми!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  можеш ли да пуснеш едно изображение или по-подробно да опишеш проблема?

  Владо Димитров:

  screenshot2673ef-15a807d0b.jpgЗдравейте,за това меню става дума,там нямаше нищо като падне менюто точно както се беше получило и във урока но от пропъртис се вижда.Стартирах и версия 2013 и там си го имаше менюто налично.Днес стартирах програмата 2014 и сега менюто се показва.За сега ми остана проблема със set location,имам регистрация във autodesck но има нещо недоинсталирано и инж.Кръстев каза че миа теми във форума в които е описано как да се доинсталира но преглеждах набързо и нищо не открих.Ще поровя още да видим какво ще излезе.

 • Защо няма Advanced Render Settings в AutoCAD 2016?

  Исмаил Исмаил:

  В AutoCAD 2016 версия Advanced Render Settings има друг облик, казва се Render Presets Manager, и много от настройките показани във видеото липсват, примерно не можах да открия настройки за фотони, Global Illumination и т.н. Следователно не мога да включвам едновременно и фона и Sky Background and Illumination, а това го правя от палетата Render Environment & Exposure (Снимка 1), но не знам дали дава същия ефект, т.е като ми е включен Environment задния фон, който съм сложил при създаването на поглед с камера, изчезва, но ако го слагам от Environment с опцията Use Custom Background се появява, но при всички случаи с включен Sky Background and Illumination нямам фон.

  Интересно в раздела View/(Palettes) иконката на тази палета все още се казва Advanced Render Settings, но се стартира Render Preset Manager (Снимка 2).
  Краси Кръстев:

  Здравей, Исмайл.

  Точно така след 2016 версия нещата малко са изменени.

  Ето още една подобна тема тук :

  Защо не откривам Advanced Render Settings в AutoCAD 2016?

 • Защо не откривам Advanced Render Settings ?

  Огняна:

  Здравейте, изглежда че във версия 2016 менюто Advanced Render Settings (http://aula.bg/autocad-3D-osnovni-principi-pri-sazdavaneto-na-osvetlenie#00:09:39) е премахнато - всичко, с което разполага интерфейса е Render presets manager, където има буквално няколко елементарни настройки. Ако не съществуват някъде скрити опции за допълнителна настройка, това изглежда че орязва изцяло възможностите да се модифицират предварително дефинираните настройки. Едва ли някой би искал да рендва в аутокад при толкова малко възможности за манипулиране на настройките....

  Може ли някой, който си е играл с версиите да ми каже вярно ли е това - има ли нещо, което не успявам да открия по менютата или наистина на практика тук има само предварителни настройки?

   
  Краси Кръстев:

  Здравей, Огняна.

  Да, това е "нововъведение" от страна на Autodesk за AutoCAD от версия 2016 насам ( снимка 2 позиция 4 ) .Макар и в 2014 да има прозорец ( снимка 1 позиция 4 ) Render Preset Manager - макар и с малко по - различен от този в 2016.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Поразчетох и след 2016 версия Advanced Render Settings се маха окончателно като палета от която да правим настройки при рендериране, сега остава само Render Preset Manager.

  Основната им презумпция е че по - този начин Render - а става доста по - лесен за използване, с по - малко опции и съответно хора, които не се занимават с Рендер ( ползват го от време на време ) да не се чудят какво правят всички тези опции. На двете снимки наистина се вижда разликата между двете палети, преди 2016 версия наистина има доста по - голяма опционалност.Това обаче съответно е подразнило доста хора, но пък е зарадвало други :)

  Аз съм доста съгласен с това твърдение чесно казано, когато става дума за Рендериране 3Dmax съответно в комбинация с Vray мисля че е един от най - удачните начини за хубав и рофесионално направен рендер, докато в AutoCAD 3D e по - скоро за любители :).

  Константин Петров:

  @Краси

  Все пак има ли възможност в AutoCAD 2016 и 2017 да пуснем Sky illum... и finalgather докато имаме изображение като фон?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Константин.

  Ами, не знам да са го оставили като вариант за custom настройка.

  Както съм описал и горе, след 2016 Render -a в AutoCAD е доста орязан откъм потребителски настройки. Имаш едни предварително направени настройки под дадено наименование и това е. Като тези предварително направени настройки са ориентирани спрямо време (снимка 1 позиция 2) или спрямо качество на рендера (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Ако искаш рендериране с много настройки на каквото си пожелаеш 3d max в комбинация с V-ray, рендериране с AutoCAD 3D за любители :)

 • Защо всичко се получава толкова силно осветено?

  Георги Георгиев:

  Здравейте, имам следния проблем: След като сваля файла от този урок и го отворя, всичко е силно осветено, и почти не се различава самия модел, пък да не говорим за материалите. НО, този проблем изчезва когато изключа слънцето. Ще се радвам ако споделите кои точно настройки да оправя.

  Датата спред настройките е 8.8.2012 9:30ч

  Краси Кръстев:

  Здравейте, при изключването и последващо включване на слънцето най - веротно трябва да сте забелязали съобщението показано на снимка 1 позиция 1. Съответно ако изберете Adjust exposure settings ( recommended) ( снимка 1 позиция 2 )

  Снимка_1

  Следва да Ви се появи меню Render Environment & Exposure ( снимка 2 позиция 1 ). С плъзгача на Exposureможе промените експозицията ( общото количество светлина което ще достига по време на рендера ) за обекта.

  Снимка_2

  Може да промените така че това количество светлина да ви допада визуално, въпрос на усет вкус ...... както когато снимате... много е важно как заставате спрямо обектите си .. те как са застанали спрямо слънцето .... по същия начин е с рендера :) малко семпло обяснение, но аз лично така си го обяснявам.

  Та променяйки експозицията следва да достигнем до нещо подобно на снимка 3 позиция 1. На снимката от 8.8 го преместих на 12.4 ( снимка 3 позиция 1 ) и резултат е не толкова силно осветеност.

  Снимка_3

  Надявам се това да е бил въпроса и да съм помогнал с каквото мога.

 • Защо не мога да си пусна небето ?

  Георги Дойчев:

  Опцията SKY не мога да я включа

  Като пусна слънцето пак нямам опция за небе... с 2016 съм

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема идва най - вероятно от системната променлива PERSPECTIVE, в момента най - вероятно е със стойност 0, изпиши я в командния ред и задай стойност 1.

  Пиши дали се активирало.

  Георги Дойчев:

  Разбрах къде ми е проблема, трябва да се избере опцията PERSPECTIVE, в други изгледи не работи небето...Пробвах и със системната променлива - при 1 е включена, съответно при 0 е изключена... Благодаря все пак.

  Краси Кръстев:

  Ок, радвам се че проблема е разрешен :).

  Предположението ми в най - горния коментар е било правилно :).

 • Краси Кръстев:

  Здравей, виж тези теми тук :

  Защо не откривам Advanced Render Settings ?

  Защо няма Advanced Render Settings в AutoCAD 2016?

  мисля че ще ти отговорят на въпроса.