Редактор на материали. Създаване на собствени материали

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Въпроси и отговори

 • моля за малко помощ

  Лилян Батолски:

  При опит за настойка на мащаб, завъртане на материал или опит за въвеждане на собствен материал AutoCAD "гърми". Някакви идеи. ...

  Иван Цукев:

  Трябва да видиш няколко неща.

  Първо дали го прави на всеки файл, дори и на празен или само на един файл. Ако нещо във файла му пречи, то можеш да изтриеш всичко ненужно от него, да пуснеш командата audit и след това purge. Това може да оправи нещата.

  Ако прави проблема на всеки файл, то има проблем в AutoCAD-а. Обикновено такива проблеми се решават с инсталацията на service pack от Autodesk. Това са пакети, които се инсталират и оправят малки грешки и бъгове в програмата, които винаги ги има.

  Лилян Батолски:

  "Гърми" и на празен файл. Инсталирах SP 1.1 , но няма ефект. Ще преинсталирам друга версия на 2013- дано да не загубя готови мои блокове и настойки. Възможно ли е от видео картата или забранено нещо?

  Иван Цукев:

  Проблемът явно идва от някакво несъответствие между хардуер и софтуер. Можеш да изпробваш да инсталирай най-новите драйвери за видео картата и дори за дъното.

  Може и да е от версията на Windows. Не знам коя версия ползваш, но може да потърсиш и service pack за самия windows.

 • Митко:

  При мен при една от външните гледки и при тази от вътре която правихме отделните елемента са както преди да им присвоим материали. Третата гледка си е както трябва. Някаква идея защо е така?

  Митко:

  Всъщност като пуснах Render всичко си е както трябва всеки елемент си е със съответния материал, Незнам защо на нормалния изглед не ги показва. Т.с на единия ги показва на другите два не.

 • Дора Футекова:

  При стартиране на materials editor ми излиза fatal error. Защо се получава?

  Иван Цукев:

  За съжаление програмата има доста грешки и не работи винаги безпроблемно.

  Има няколко начина да анализираме проблема. Ако дава грешка, само на един файл, а работи на празен файл, то грешката може да е в разваления файл.

  Ако винаги дава грешка независимо от файла, то трябва да се помисли за едно от следните решния: 1. Преинсталация на аутокад 2. Инсталиране на пакет за поправяне на грешките (Service Pack) 3. Инсталиране на по-нова версия

  Дора Футекова:

  Дава грешка при всеки файл. Благодаря за отговора.

  Евгени Стояновски:

  Имам същия проблем като на Дора. С версия 2014 съм.

 • въпрос относно материалите

  васил:

  защо след като сложих материал на площатката след рендера тои изглежда много светъл,когато го поставяхбеше по тъмен ,има ли настроики на самия рендер чрез които се коригира това.

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Материала много зависи от светлината. Колкото по силно е избраното осветление толкова по светли стават материалите, които са вложени. Също зависи и от отразяването на светлината. Колкото по полиран е материала, толкова повече отразява светлината. С тези настройки трябва да се поиграе, за да се постигне желания ефект

 • относно създаването на собствени материали

  васил:

  Защо след като си направя собствен материал ,от качена от мен снимка ,след извесно време тои изчезва ,а на мястото му в браузера с материалите ,има неговата снимка но върху нея има едно жълто триъгълниче с удивителен знак.

  Татяна Васильовска:

  Това се получава когато си изтрил снимката или си я премести  на друго място. Ауто Кад не я намира, защото му е зададено да я търси например от десктопа, а тя вече не е там и показва, че има грешка с удивителен знак

  Иван Цукев:

  Хубаво е човек да си създаде система за изображенията, които са за материалите и примерно да ги слага в една папка.

  Често в бързината имаме изображения на Desktop-a, Download папката, папки по различни проекти... и накрая при смяна на компютър или почистване на папките тези файлове се изтриват или преместват.

  васил:

  аааа да аз ги преместих от десктопа в папката с мои материали но ги приложих като материали към обекти преди да ги преместя ,мерси много за отговорите,когато съм прилагал материали които дирекно съм свалил в папката ,този проблем го няма .

 • ЗАЩО СЕ РАЗМАЗВАТ ЦВЕТОВЕТЕ?

  Димитър Кекевски:

  Имам следния проблем - при рендериране ми се размазват всички цветове понякога. (ако съм забравил линии също, но това го открих като възмовен проблем), но най-вече, когато сменям материали. Показвам 2 рендера - един нормален, и един с размазани цетове след промяна на материала. Не мога да открия къде е причината.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Един и същи ли е рендера. Имам предвид след смяна на материалите, да не би настройките да се променят поради някакви причина и от там да идва проблема.

  Осевен това при новите материали избрал ли си определени настеойки за тях. Може самите те да са грапави и от там да идва проблема.

  Димитър Кекевски:

  Благодаря за отговора, проблема се разреши междувременно с копиране на модела в нов файл (и не се е появявал от месец), което означава, че може файла да е повреден. Освен това ми се създава и друг проблем по-често, но ще го напиша в отделен въпрос :)