Допълнения към урока
Учебна програма AutoCAD Формула 3D
7. Комбиниране на различни команди в практически пример
Асемблиране на модел (работа при тежки файлове и в екип)
СТАРТИРАЙ КУРСА ДНЕС

В този текстов урок бих искал да дам няколко идеи на по-напредналите как могат да работят в екип и при по-тежки файлове.

Можем да имаме двата проблема накуп или поотделно.

Първият е ако работим в екип. AutoCAD не поддържа работа на няколко човека в един файл за разлика от BIM базиран софтуер като Revit например.

Вторият проблем е при по-големи и съответно по-тежки модели. Ако компютърът е по-стар, а дори и да не е, може да се получи така, че работата с него да е изкючително бавна и програмата да насича, което да разваля производителността.

Едно елегантно решение е да използваме асемблиране на модела. Разделяме модела на отделни файлове и ги закачаме в главен файл, в който се събират. Ако вземем примера с къщата, която разгледахме, макар и не голяма като размер, един файл би бил първи етаж, втори файл би бил втори етаж, трети файл би бил двора с озеленяване и ограда. Това естествено е съвсем примерна конфигурация и в зависимост от нуждите може да се променя.

В този случай ще направим един празен файл и с комадната XREF ще закачим отделните файлове към него. Размерът на този файл ще бъде минимален и ще се използва единствено, когато искаме да разглеждаме или правим чертежи за целия модел, а докато работим ще работим в отделните, по-малки файлове, което значително ускорява работата.

Ето една схема, която показва какъв е принципа на работа:


Другото предимство е, че по този начин няколко човека могат да работят в различни файлове. Ако се работи дори в малък екип от двама човека, единият би могъл да работи по къщата, докато вторият по двора (в този опростен пример).