Асемблиране на модел (работа при тежки файлове и в екип)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм

В този текстов урок бих искал да дам няколко идеи на по-напредналите как могат да работят в екип и при по-тежки файлове.

Можем да имаме двата проблема накуп или поотделно.

Първият е ако работим в екип. AutoCAD не поддържа работа на няколко човека в един файл за разлика от BIM базиран софтуер като Revit например.

Вторият проблем е при по-големи и съответно по-тежки модели. Ако компютърът е по-стар, а дори и да не е, може да се получи така, че работата с него да е изкючително бавна и програмата да насича, което да разваля производителността.

Едно елегантно решение е да използваме асемблиране на модела. Разделяме модела на отделни файлове и ги закачаме в главен файл, в който се събират. Ако вземем примера с къщата, която разгледахме, макар и не голяма като размер, един файл би бил първи етаж, втори файл би бил втори етаж, трети файл би бил двора с озеленяване и ограда. Това естествено е съвсем примерна конфигурация и в зависимост от нуждите може да се променя.

В този случай ще направим един празен файл и с комадната XREF ще закачим отделните файлове към него. Размерът на този файл ще бъде минимален и ще се използва единствено, когато искаме да разглеждаме или правим чертежи за целия модел, а докато работим ще работим в отделните, по-малки файлове, което значително ускорява работата.

Ето една схема, която показва какъв е принципа на работа:


Другото предимство е, че по този начин няколко човека могат да работят в различни файлове. Ако се работи дори в малък екип от двама човека, единият би могъл да работи по къщата, докато вторият по двора (в този опростен пример).

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може най-ефективно да се внедри 3D според лектора?
Хвърляме се във водата с огромни 3D проекти и визуализации и който оцелее – оцелее
Започваме с малък детайл в 3D, после малка част от проект, след това цял малък проект в 3D и накрая можем да правим цялостен по-голям проект в 3D

Въпроси и отговори

 • Как след преместване на XREF подложката, при получаването ѝ в нов вариант да запазим местоположението спрямо това преместване?

  Митко:

  При този модел на работа трябва да изберем подходящи точки на вмъкване на X-Ref файловете така че при всяко обновяване на отделните файлове всичко да си е на мястото да се се сглобява целия модел, а не при всяко обновяване да трябва да ги наместваме. Мисълта ми е ако ги пуснем на произволно място и след това ги преместим на правилното място при обновяване връщат ли се към мястото в което първоначално сме ги поставили или няма такъв проблем.

  Иван Цукев:

  Не се връщат. Проблем с разместването става само, ако в първичният файл обектите са били на едно място, а след това се преместят на друго място.

  Ако се модифицират, без да се преместват, няма проблем и по принцип трябва да се внимава това да не се случи.

  Цанко Дилов:

  А възможно ли е отделните файлове да се трансформират в DXF , като обектите предварително да се преместят в центъра на координатната система с подходящи точки на преместване?

  Николина Овчарова:

  Да възможно е ,но файловете DXF са по-тежки за работа .