Как да моделираме покрив

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете файла с упражнението от предходния урок и повторете показаното на екрана.

Въпроси и отговори

 • Галя Стефанова Георгиева-Атанасова:

  Когато задам Offset Faces и посоча хоризонталната част на покрива и разстояние 200 AutoCAD ми дава грешка: Modeling Operation Error: No solution for a vertex. Enter a face editing option Не знам къде бъркам.Може ли ми помогнете къде да търся грешката?

  Иван Цукев:

  No solution означава, че при така зададените входни данни задачата няма геометрично решение.

  Начертаването на покрив по този метод не винаги се получава. Ако не се получава може да се ползва метода, който използвахме за малкия покрив - с изчертаване с 3D координати.

 • Радост Сиджимова:

  При Offset Faces ми дава без да дава грешка тези опции Solids editing automatic checking: SOLIDCHECK=1 Enter a solids editing option [Face/Edge/Body/Undo/eXit] : Явно нещо трябва да задам допълнително на версия 2012 или бъркам. Това е върху вашия готов файл съм изолирала вашия покрив и чертая в нов Layer, защото върху файла ми от предишното упражнение отказва да направи солида на покрива и се връща в региона. Бихте ли изписали командите с последователността на опциите.

  Цанко Дилов:

  Трик с дървена покривна конструкция:


  https://aula.bg/uroci-neshto-kato-trikove-s-instrumenti-na-autocad-3d
  Константин Петров:

  Много добре!!!

 • Радост Сиджимова:

  При команда Offset Faces ми дава без да дава грешка тези опции Solids editing automatic checking: SOLIDCHECK=1 Enter a solids editing option [Face/Edge/Body/Undo/eXit] : Явно нещо трябва да задам допълнително на версия 2012 или бъркам. Това е върху вашия готов файл съм изолирала вашия покрив и чертая в нов Layer, защото върху файла ми от предишното упражнение отказва да направи солида на покрива и се връща в региона. Бихте ли изписали командите с последователността на опциите.

  Иван Цукев:

  Радост,

  ето какво можеш да направиш, за да видиш дали стъпките, които правиш са коректни или проблема е от другаде.

  1. Сваляш файла с упражнението
  2. С полилиния повтаряш контура на покрива, който съм създал
  3. Изтриваш моя покрив
  4. Пускаш командата region и избираш полилинията.
  5. Пускаш командата extrude избираш новосъздадения регион и натискаш ENTER 5.1. Дърпаш мишката на горе, така че покривът да тръгне в посоката, която искаш. 5.2. Избираш подопцията T 5.3. Въвеждаш 72 5.4 Натискаш ENTER
  Любен Маринов Коджаиванов:

  При мен се получава същото, както при Радост. Повторих командите в същия ред, но не става, а се връща в региона преди командата extrude. Всъщност получава се до въвеждане на ъгъл за taper angle и после се анулира. Единствено става, когато просто след taper изтегля покрива нагоре произволно донякъде, но не въвеждам ъгъл.Възможно ли е да е заради инсталацията ( 2012 ) или , да кажем, заради видео карта...?

  Емил Филипов:

  И при мен се получава така, повторих стъпка по стъпка 2-3 пъти и не иска да създаде покрива, сменях стойности и при ъгъл 67 стана, но след това не иска да offset faces и си стои с плоската част.

  Костадин Петков Костадинов:

  Колеги, Имах същите проблеми докато не "изправих" някои чупки, т.е опростих полилинията на ръба на покрива и тогава се получиха нещата

 • Валентина Христова Ангелова:

  на ucsicon съм задала on, а не виждам иконата на монитора

  Иван Цукев:

  Валентина,

  може да си настроила визуалния стил да не показва иконата.

  Например wireframe я показва, conceptual не я показва.

  Промени визуалния стил за проба и виж дали се появява

  Любен Маринов Коджаиванов:

  При мен се получава същото, както при Радост. Повторих командите в същия ред, но не става, а се връща в региона преди командата extrude. Всъщност получава се до въвеждане на ъгъл за taper angle и после се анулира. Единствено става, когато просто след taper изтегля покрива нагоре произволно донякъде, но не въвеждам ъгъл.Възможно ли е да е заради инсталацията ( 2012 ) или , да кажем, заради видео карта...?

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравей Любен , имах същия проблем,пробвай да намалиш чупките на покрива още докато чертаеш полилинията. При мен се получи .

 • Завършване на покрива

  Таня:

  И при мен се получава същото. правя си покрива без проблем до използването на офсет фейс, след което ми изписва същите неща както на другите.С версия 2012 съм.

  Валентина:

  Здравейте на всички !

  И аз имах същия проблем - офсет фейс не се получаваше. След като три дни си блъсках главата и повтарях "n"-пъти упражнението и тъкмо се отказвах вече и изведнъж "видях" филтъра за лице . Пробвах - и се получи : 1.избирате филтъра за лице; 2.щраквате върху лицето ( трябва и филтъра за гизмо да е вклчючен, на MOVE ) ; 3.показва се гизмото, с мишката върху гизмото излиза опцията 'extend Adjacent Face; 4. много внимателно показвате посоката; 5.може да зададете и "височина". Аз лично първо малко "повдигнах на око", остана пак малка плоска част и тогава "повдигнах" с 10. Трябва МНОГО да внимавате като показвате посоката, защото много лесно се разваля (изчезва и ли се накъсва и става тук има покрив , а тук няма) . Дано да свърши работа и на вас !
  Аз също съм с версия 2012.
  Валентина:

  Ето и картинките , че ги забравих ! 

 • Защо дава грешка при използване на командата offset faces?

  Мария Боева:

  И при мен не се получават операциите. При екструдването при едни и същи действия, на 15 пъти веднъж се получава, и то когато дистанцията се избира като точка по  Z, а не чрез задаване на точно разстояние.  При offset faces обаче няма никакъв резултат.  Как да постигна желания резултат? Работя на AutoCAD 2010.

  Борислав Иванов:

  При мен се получи като се наложи да го направя на три пъти, защото имам три върха (била). В първата част ми затвори до 1 било, понеже то е най-ниско. След това избрах опцията да селектирам Face чрез филтъра за селекции. Избрах горното лице на фигурата, дадох му Extrude и пак t и 76 градуса. Така се затвори до било 2. Повторих операцията пак и така се затвори до било 3.

  Борислав Иванов:

  Трябва да се внимава според мен когато се даде Extrude преди натискане на t да се изтегли мишката нагоре, за да е над билото към което се издърпва покрива. А като се получат така оформените 3 фигури, най-лесното остава - да се обединят в една чрез Union.

  Евгени Стояновски:

  Имам въпрос извън темата. Каква настройка трябва да променя за да мога при командата  LayISO да виждам само избраните обекти. В момента след изпълнение на командата продължавам да виждам всички обекти с намален интензитет което обърква.

  Краси Кръстев:

  Здравей, без да селектираш каквото и да било напиши в комадния ред layiso ( снимка 1 ), след което натисни S от квавиатурата за да влезнесш в Setings ( или ако си с Autocad след 2013 направо цъкни върху Settings. След което AutoCAD ще те попита какви настройки искаш когато изолираш layer - ите ( снимка 2 ) едната опция е OFF - ако искаш да се виждат само слоевете който си изолирал, а другата е Lock and Fade - ако искаш да виждаш и всички слоеве като активни ще бъдат само слоевете, които си изолирал ( в моментата при теб най вероятно е така ).За да не ги виждаш задай OFF и после пак OFF ( а не vpfreeze )и готово.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Краси Кръстев:

  @Евгени - И когато въпроса е извън темата моля те задай друга тема или пиши под видето,което смяташ че се отнася въпроса ти пак с нова тема съответно.

  Евгени Стояновски:

  Благодаря Краси за съветите. Открих всичко в Settings. С вер. 2014 съм.

  Елена Н:

  И аз имах същия проблем и го реших. Мерси, Краси

 • Как да направя команда extrude, taper angle?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, опитвам се да вдигна покрива с extrude, taper angle, 72 градуса, височина 500, но не се получава. Командата започва вдига фигурата нагоре, показва се наклона и когато напиша градусите и височината цялата фигура изчезва. Работя с версия 2012. Дали аз бъркам някъде или е бъг на софтуера?


  Поздрави - Ралица
  Борислав Иванов:

  Здравейте! Вижте това дали ще Ви помогне -> https://aula.bg/uroci-sazdavane-na-pokriv-s-po-slojna-osnova

  Антон:

  Здравейте колеги, и аз имах проблем с екструдиране и т.н. на каквито и да са форми във файла на упражнението (работя с версия CIVIL 3D 2011) предполагам има някакви специфични настройки някъде. Отворих празен файл, където си прехвърлях полилините с контура и се получаваше само когато формата на основата е по-простичка фигура. За сложните форми, а и като цяло е по-лесно за аналогични случаи е ако: 1. създавате контура на основата 2. "Presspull" или "Extrude" без значение създавате солид с достатъчна височина, 50%-80% от очакваната, ако е много над необходимата е малко по-трудно да се работи и ще се наложи още една операция при завършването. 3. "Taper Faces" от "Solid Editing" избирате всички лица на солида по периферията му, след това се избира базова точка и втора определяща оста на скосяване (аз ползвам краините точки на някои ръб на солида) като има значение последователнастта на избиране: при избор от основата към билото задавате ъгъл с положителен знак, съответно ако направите избора на 2-те точки в обратна последователност ъгълът който ще въведете трябва да е отрицателен. 4. Готово. (ако сте задали солида с по-голяма височина ще се получи солид с втора огледална форма над билото, ползвайте "Delete Faces" за да премахнете ненужното).

 • Как да моделирам покрив?

  Таня Мишонска:


  Здравейте, доста опити ми отне, но не мога да стигна до точния подход за моделирaне на покрива в прикаченото изображение. Дали може да дадете идея, как точно да го получа. АutoCAD2013.

  Краси Кръстев:

  Виж тази тема от раздела трикове може да ти помогне ... 


  https://aula.bg/uroci-sazdavane-na-pokriv-s-po-slojna-osnova
 • Защо не ми се получава еxtruda с t?

  Валентин Велев Стефанов:

  Как ли не пробвах все накрая този надпис отдолу в жълтото - и не става. Дори отделно на прост правоъгълник /1/, всичко върви точно както е в урока...... и с последния ентър - "Unable to .......ta...ta ....ta....." Help!!!

  Краси Кръстев:

  Здравей, изпратих ти email с едно кратко видео по отношение на този проблем.

  Накратко две причини за които знам че може да се появи такова съобщение.

  1. Прекалено много подробни точки в региона.

  тук констатацията която се изписва в командния ред е :

  --Modeling Operation Error: Unable to compute top curve. Unable to extrude the select object--

  1. Ъгъл на скосяване при правоъгълни форми и задаване на прекалено голям Z.

  тук констатацията която се изписва в командния ред е :

  --Modeling Operation Error: Gap cannot be filled. Unable to extrude the selected object.--

  Винаги съобщението от AutoCAD накрая е едно и също, въпроса е каква е причината за този проблем която причина се изписва малко по - нагоре в съобщението.Така че както споменах и във видеото, проверете каква точно е грешката и я споделете тук за да сме по - полезни при решаване на казуса.

  Валентин Велев Стефанов:

  Благодаря ви много. Някой въпроси се решават като "отлежат". Сега отворих да видя, какви точно са съобщенията преди Unable to extrude the selected object и ...extrude проработи перфектно! Научих обаче много неща от видеото и отговора ви. Благодаря!

 • Защо 72 градуса?

  Чавдар Димитров:

  90-28=62 . Не,че е сериозен проблем!

  Martin Kirilov:

  Нали знаете кой не греши? - този, който не работи.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Надежда.

  Можеш ли да покажеш със снимка в каква конкретна ситуация се получава тази грешка.