Упражнение второ за работа със солиди

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете двата PDF файла и начертайте 3D обектите.

Въпроси и отговори

 • Къде може да използвам Polysolid?

  Георги Райчев:

  извинявай ама не разбрах за втория детайл ще има ли видео или не.на мене ми е интересно как ще го направи профи като тебе.също има един инструмент, който мисля че не разгледахме Polysolid се казва. като гледам е точно да направи такъв огънат детайл.

  Иван Цукев:

  Жоро,

  вторият детайл е за самостоятелна работа.

  Целта е човек и сам да се опита да направи нещо, без да са му го показали преди това как се прави. Така се учи най-добре. На този етап е показано всичко необходимо, за да се направи второто упражнение.

  Аз не бих ползвал polysolid. Това е команда по-скоро за създаване на стени или подобни обекти.

  Мария Боева:

  Здравейте! Още един начин за изчертаване на самостоятелното упражнение : вместо да въртя координатата - изчертавам втората част от планката и я завъртам с помощта на 3d rotate na 30 градуса - после обединявам.

  Даниела Ганчева:

  Otgovor otnosno vtori urok. Napravih si 2 paralelepipeda, probih otworite , ot koito ediniq olalen , sled tova s 3D rotate i Union se polu4ava detajla.

  Даниела Ганчева:

  Moje i da se postigne sys Sweep . Drazni me, 4e w na4aloto na uroka ne se zapo4va s tova  dali 6te se 4ertae v mm ili metri, na4alnite urotzi ne sa s koordinati, 4e se gre6i po vreme na izpylnenieto. Ne e tolkova trudno da se povtori zapisa i da se publikuva zapis bez korekcii.  Pisala sym uprajneniq za Mechanical Desktop i trqbwa da vi kaja 4e i 22014 versiq na Autocad e po-slaba ot 2008 versiq na Mechanical. Tam sled kato si postroi6 solida si opredelia6 masata kato pokazva6 materiala : Steel , Al ... Izviniavam se 4e pi6a kato v SMS, no na tozi computer niamam o6te Phonetic , a na BDS, ne moga da pi6a.

  Десислава :

  Как по-точно става завъртането с 3d rotate?

  Владо Димитров:

  Ето какво още изтренирах,това е горната част на подлакътник за стол правим ги във фирмата във която работя и се перчих пред шефчетата мисля че схванах принципите общо взето трябва да ти работи фантазията и се получават нещата.screenshot2631cca-13d653f15.jpg

  Владо Димитров:

  Ето я и планката за около час мисля се справих!screenshot170fcd2-10f514a7e.jpg

  Emil:

  стана

  Костадин Петков Костадинов:

  Е па много се хвалите! Трябва ли всички да казваме, че сме се справили. Това е духа на шегата и доброжелателността. Поздравления на всички, които се справихме с първи стъпки в 3D и без опит в чертането!!! Без този курс е невъзможно!

 • Разрез

  Константин Желев:

  Как можем да направим разрез на детайлите, както е дадено на *.pdf файла?

  Христина Машева:

  В Модул 4 се обясняват подробно разрезите на 3D фигури.

  ВЛАДИМИР:

  autocad fusion в 2012 за какво се използва?

  ВЛАДИМИР:

  извинявам се за autocad inventor става въпрос, до колкото знам той е за 3D?

  Освен това Autocad няма за разлика от другите програми като TOP SOLID например CAM-модул,който е много полезен за ГЕНЕРИРНЕ на CNC-програми.
  Кирил:

  Inventor Fusion е нещо като демонстрация на продукта Inventor Professional - по-добрия начин за 3D проектиране, анализ и оптимизация (в сравнение с AutoCAD, където нещата са базови - няма анализ, сглобки, динамични промени по модела и т.н.).

  Dory Dimitrova:

  Направих втория чертеж ,но така и не можах да задам градус.Смених полето на координатната система ,попрочетох оттук-оттам как се задава градус,но не стана. Вси

 • Проблем с урок 11 и урок 12

  Красимира Георгиева Велева:

  При мен урок 11 и 12 са с едно и също видео, а има някакви нови pdf файлове

  Иван Цукев:

  Сега видях за какво става въпрос.

  Явно има някакъв технически проблем в момента. Ще кажа да качат коректното видео.

  Иван Цукев:

  Проблемът е решен. Сега видео 12 е актуално

  Магда Мичева Иванова:

  Честита Нова Година, на всички пожелавам здраве и късмет!

 • Какво?

  Владо Димитров:

  Ето още какво изчертах за тренировка!

  Краси Кръстев:

  Най - добре нещата се научават така с тринировки и прилагане на наученото в средата в която работиш.

 • Как мога на сменя цветовете на солидите?

  Мария Димова:

  Здравейте, как мога да сменя цветовете на солидите, успях само на региона защотото той няма височина?

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип цвета на солида ( когато не с добавен материал ) е такъв какъвто е зададен на слоя в който се намира солида, може или да смениш цвета на слоя или пък в Properties палетата да зададеш друг цвят ... снимка 1 позиция 1

  Мария Димова:

  Да разбриам че мога и материали да слагам така ли?


  Краси Кръстев:

  Да, тук има ии рендер .... Не като в 3Д макс, НО все пак има.

  Мария Димова:

  Не знам защо, но ми се сменят само контурите в цвета, който задам а не целият обект. Как мога да добавям материали?

  Краси Кръстев:

  С придърпване, но изгледай курса за AutoCAD 3D виждам че си го записала и тогава задавай тези въпроси там всичко е доста добре описано и подредено сама ще се увериш и тогава вече ако има нещо не ясно не се притеснявай питай :) , а най - вероятно е така защото си в изглед shades of gray ( горе в дясно смени да е Realistiic  например ).

  Мария Димова:

  Благодаря,ще изгледам уроците и ще питам ако има нещо неясно :)

 • Защо не се получава Trim?

  Dory Dimitrova:

  Е не мога да тримна тези дъгички и не мога. Пробвах Boundary- Enter-trim-избирам това,което трябва да остане -Enter- и трябва да се тримнат дъгите. Пробвах само с Trim- Enter- клик върху линиите,които да останат-Ентер-клик върху това,което да бъде тримнато и други подобни пробвах и търсих и не става. Къде бъркам моля ви ? Първия път го направих идеално и толкова просто !!!??

  Краси Кръстев:

  Здравейте, ако не ви представлява проблем изпратете ми файла за да видя от къде може да идва проблема. kr_krastev@abv.bg

  Dory Dimitrova:

  Здравейте. Вие бяхте прав. Така се получи. Макар че инж. Цукев прави същото нещо във видео урока,което и аз следвах : той вдигна двата кръга чрез Преспул в 3Д ,начерта правоъгълника ,обърна във 2Д и тримна.Но както и да е. Получи се и ето го резултата! Благодаря !!!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че сме разрешили казуса и съм помогнал.

  Dory Dimitrova:

  Извинявам се за по-горното недовършено съобщение!Направих втория чертеж ,но така и не можах да задам градус.Смених полето на координатната система ,попрочетох оттук-оттам как се задава градус,но не стана. Всичко начертах в 2Д и накрая просто ги слепих.Смених полето на координатната система,но как да задам градус на изчертаване на фигура? И може ли изобщо? Благодаря !

  Костадин Петков Костадинов:

  Аз си направих първата фигура в 2D, Presspull-ax я в Coceptual надолу с - 0.25, преместих координатната с-ма на горния й ръб(X-Y да лежи в равнината й), наклоних я на 30 градуса , минах в 2Д и начертах 2-рата фигура снапвайки я с 2Д-то на първата. След това с Pressull надолу направих 3Д и на 2-та фигура; Union, изчистване на линии и това е. Общо взето за 15-на мин.

  Костадин Петков Костадинов:

  Пропуснах да спомена, че и за 2-те фигури след тримване вътрешните(които оформят дупките) и външните линии ги правя на полилинии , за да е възможно при кликване на площта м/у тях с Presspull да направя 3Д-то. Дупките си остават дупки. Задължително използвам и координатната с-ма за 2-рия сегмент.

 • Как?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, имам едно питане. Случайно натиснах нещо и рибъна ми се промени. Сега изглежда така:

  . Как мога да си върна оригинални вид? С версия 2014 работя

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, намерих сама отговора на въпроса си! :) Малко глупав беше, но...

 • Как да променя мащаба на работното поле?

  Сияна Петрова:

  Как да променя мащаба на работното поле , защото обектите които начертавам чрез инструмента CIRCLE изглеждат като точки?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, направете zoom in със скрола на мишката и ще виждате окръжността като окръжност не като точка сега сте се отдалечила прекалено много от нея и затова я виждате по - този начин.

  Борко Димитров:

  Упражнението е в сантиметри и ако се работи в милиметри е същата картинка! Като се промени настройката на OPTIONS се получава.

 • Защо Prespull не изпълнява?

  Dimitur Todorov:

  Здравейте! Имам следния въпрос: защо като дам на преспулл минус не го изпълнява със знак минус в конкретния случай да изреже, а със знак плюс. Едва след няколко опита се получава исканото.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Обърни внимание накъде си насочил курсора на мишката, това е От по-глямо значение, т.к. ако насочиш да речем надолу курсора и запишеш - и очавакваш Prespull-a да се изпълни надолу, това съотвенто няма да се случи.

  Така че по-скоро пробвай да контролираш нещата с насоката на курсора.

  Dimitur Todorov:

  Благодарности!

 • Диана Христова:

  Първо се селектира линията, до която искаш да изтриеш, след това се селектира линията, която искаш да изтриеш до пресичането и с първата.

 • Защо изчезна начертаното

  Borislav Markov:

  Начертах детайла в top/2D wireframe.Смених погледа и остана само големия кръг.Защо?

  Borislav Markov:

  Оказа се че съм начертал първоначално окръжност с много голям диаметър и фигурите са много малки (едва забележими) при смяна на погледа.