Специфични елементи на интерфейса за 3D

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Допълнителни команди за куба за погледи


Ако кубът не се показва- първото нещо, което трябва да пробвате е да смените стила на визуализация да е различен от мрежов (wireframe)

Ето и няколко допълнителни команди за настройки за куба:

NAVVCUBE - Включване/изключване на куба
NAVVCUBEDISPLAY - Контролира къде се показва куба. 0-никъде; 1-само в 3D; 2-само в 2D; 3-в 2D и 3D
NAVVCUBELOCATION- Променя местоположението на куба
NAVVCUBEOPACITY - Променя прозрачността на символа за куб Controls the opacity of the ViewCube tool when it is inactive.
NAVVCUBEORIENT -Кубът отразява WCS(опция 0) или UCS (опция 1). Повече за координатните системи ще има в следващите уроци.
NAVVCUBESIZE -Променя размера на куба

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да пуснем куба за погледи, ако не се вижда?
Да преинсталираме AutoCAD
Да сменим от моделно в хартиено пространство
Да сменим стила на визуализация да е различен от wireframe режим

Въпроси и отговори

 • къде са тези допълнителни команди

  Велко:

  някъде трябва да има такива настройки но не мога да ги намеря. Вчера инсталирах 2013 и сега малко съм в процес на ориентация.

  Още един въпрос - Искам да махна координатите които ми излизат под мишката.

  Иван Цукев:

  Това са команди (не бутони), което означава, че се пишат в командния ред чрез клавиатурата.

  Координатите, които се появяват са заради Dynamic Input, който е включен. Всъщност са доста удобни, но могат да се изключат с F12

  Иван Цукев:

  Различните стойности, които са показани под видеото също се въвеждат в командния ред.

  Svetlio:

  От къде да си сваля "готовите файлове" ?

  Николай:

  Да се смени стилтът на визуализация

  ТИХОМИР ХР.ТОТОРОВ:

  smiana visualizazia

  Димитър:

  Трябва да се смени стила на визуализацията

 • Мария:

  Имам въпрос, относно нящо странно, което се случва, когато натискам триъгълничето до куба за промяна на Parallel i Perspective. Автоматично от 2D Wireframe ми преминава в Wireframe и с промяната на стила освен това ми се променя и цвета на екрана - при perspective става доста по- светъл , а при parallel-бял. Проблем е с видимостта на линиите при промяна. Ако отново отида на 2D Wireframe - цветът отново става тъмносив. Как се оправя това - във видеото няма промяна?

  Мария:

  Проблемът е решен - с играчка с цветовете на екрана във всияките им направления - по желание с промяна на стила явно може да се променя и екрана :)

 • Искам да попитам за инструмента в горния ляв ъгъл

  Тихомир :

  Аз съм с версия 2010 и при мене такъв инструмент липсва. за това аз сменям стиловете от рубон интерфейса. правилно ли е това или по някакъв начин трябва да мога да изкрам инструмента в горния ляв ъгъл

  Иван Цукев:

  Една операция обикновено може да се направи в Аутокад често по над 5 различни начина.


  В случая щом липсва нещо заради по-новата версия, просто си го правиш чрез старите менюта - не е грешно.
 • Цвят на куба и надписите ?

  Виктор Вичев:

  Здравейте. Работя на работно пространство с бял цвят и куба е много блед а надписите /бутони/ за стила на визуализация не се виждат / защото са бели. Как да сменя цвета на тези инструменти ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Доколкото разбрах въпроса ти настройки на работното пространство може да се настроят от options и съответно да се избере необходимия цвят на работното пространство, куб курсор и т.н.Надявам се да съм бил полезен.

 • Ribbon интерфейса на 3D

  Росица Берова:

  Здравейте, версията ми е 2009. Всичко беше наред, докато не почнах да си играя с изгледите на куба в упражнението. На един от изгледите ми се промени екрана и стана бял. Тогава затворих файла и целия аутокад и след това като го отворих наново. Вече не ми показваше ribbon интерфейса на 3D, а на 2D, въпреки че на зъбното колело продължава да стои 3D Modeling. Така нямам достъп до визуализациите. Как може да се оправи този проблем по друг начин, освен преинсталация?

  Иван Цукев:

  С командата cui можеш да премахваш или добавяш раздели.

  В Аутокад Формула имаме урок за това: http://aula.bg/autocad-nastroyka-na-potrebitelskiia-interfeys-chrez-cui

  Имам и едно видео, което публикувах наскоро в блгоа за бутони, но с разделите принципът е същия: http://www.youtube.com/watch?v=7tmKCqxq6RU

  Росица Берова:

  Благодаря за бързия отговор. С cui определено става и аз махнах отметките на всичките 2D и сложих на 3D палетите, но понеже не знам кои други палети и инструменти ще ми трябват и си инсталирах друга версия да изкарам курса. После ще нагласям.

 • Проблем с бързата лента с инструменти и инфо центъра.

  Кичка Канева:

  Двете ленти са почти бели и нищо не се вижда.Опитах да ги коригирам от опции но нещо не ми се получава.Влиаят се и от скринсървара ту леко се покажат ту изчезнат.За първи път работя с подобна програма и ми се вижда трудничка,надявам се на помощ съвсем като за начинаещ.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук има няколко предположения на това от къде може да идва проблема, най - вероятно идва от Windows - а.

  Как да сменя цвета на подащите менюта?

  Ако не се оправи по описания в темата начин пиши пак тук ще помогна.

  Ако не се оправи кажете с кой AutoCAD и с кой Service Pack сте за него ?

 • Защо при мен опциите [Top] 2D wireframe не се появяват?

  Теодор Димитров:

  Преди го нямах този проблем,но сега като стартирам autocad 3d и не се поява опцията в годния ляв ъгъл ?


  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в options ( OP ) след което дай на 3d Modeling след което дай отметка на Display Viewport controls (позиция 2 на снимката ) след което както обикновенно apply и ОК.

  Теодор Димитров:

  Благодаря за отговора,но при мен се оказа че е включена тази отметка.Проблема го реших като смених background-a от черен на бял.Интересно е защо като е черен екрана ми не се виждат и само като мина с мишлата по тях се показват за малко и са с жълт цвят

  Краси Кръстев:

  Ами не се виждат когато си на черен екран, а само когато минеш с мишката тъй като цвета на Viewport Control - а ти е със същия цвят като background - a.На снимката съм показал от къде може да промениш цвета ( направи го зелено да речем ли бяло за да го виждаш добре на черен фон). Отиваш пак в Options  от там на Display след което colors .... общо взето следвай последователността на стрелките и накрая apply и ОК.

  Теодор Димитров:

  Мерси за отговора стана 

  Неделина Танева:

  Здравейте,

  аз също имам проблем с опциите [Top] 2D wireframe. Последвах напътствията на инж. Краси Кръстев, но проблемът е, че  нямам Display Viewport controls . С AutoCAD 2010 съм.  Как да реша проблема?
  Краси Кръстев:
  @ инж. Неделина Танева 

  Здравей, 


  този feature  - Display Viewport controls се появява в AutoCAD 2012 затова няма как да виждаш горе в ляво ( снимка 1 позиция 1 ) при теб във версия 2010.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Краси Кръстев:

  Само да добавя още нещо във връзка с коментарите ми по - горе с VPCONTROL е системната променлива която показва или скрива Display viewport control ( горе в ляво ). Пак уточнение след версия 2012.

  Неделина Танева:

  Благодаря за отговора. 

 • Къде да намеря по-нова версия? 

  Тихомир:

  Моята е 2006 и няма кубче.

  Борислав Иванов:

  Би трябвало да имаш опция за пескане на кубчето

  Тихомир:

  Благодаря колега , но в 2006 това го няма.

 • Защо ми се появяват лиинии при смяна на изгледа?

  Митко:

  Здравейте моля спешно за помощ по-вещите в 3D чертането. Изведнъж ми се появи следния проблем при смяна на изгледите (вж. картинката) а имено при смяна на изгледа ми се появяват успоредни линии все едно се загатва перспектива. Дори при буквите на координатаната си ситема го има този ефект. Явно се съм активирал някаква такава опция по време на чертането но не знам как. С версия 2013 съм. Разцъках опциите в падащото меню под куба и да сменя на паралено, перспективно, а също и визуалните стилове реалистичен  и т.н. но без успех.

  Краси Кръстев:

  Предполагам че проблема е във видео картата ти, когато имаш малко по - тежък чертеж и се получава това "размазване".Изпиши в комадния ред 3DCONFIG след което ще ти се отвори прозорец отиди на бутона Manual Tune след което отиди дай отметка на Enable hardwear acceleration, след което затвори с ОК двата прозореца ( снимка 1 ). Друг съвет - инсталирай последните драйвери за видео картата си.

  Виж какви са препоръчителните изисквания за версията на AutoCAD която ползваш защото реално ако ползваш слаба машина е напълно нормално с 3D да имаш такива проблеми.
  Поразтърси тук из форума  има подобни проблеми така че може нещо друго като препоръка да ти свърши работа.
  Предложенията които описах по - горе са най - често решение на ситуацията, стига машината да не е много слаба.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Митко:

  Благодаря много за бързия отговор. Първото ти предположение помогна. Ще ми трябва нова видео картя явно или нови драйвери, но сега нямам никакво време да се занимавам с това.

 • Защо не са ми активни командите за NAVCUBE?

  Мартин Бъчваров:

  Здравейте, нито една от посочените по-горе команди не са ми активни. Показва ми unknown command. Използвам AutoCAD 2012.

  Краси Кръстев:

  Здравей, провери в Option прозореца ( снимка 1 позиция 1 ) в раздела 3D modeling ( снимка 1 позиция 2 ), дали са сложени отметки на Display the viewcube ( снимка 1 позиция 3 и 4 ).

  Снимка_1

  Ако не се получат нещата, кажи точно с каква версия на AutoCAD работиш, освен че е 2012.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Даниел.

  Версията която се изпозлва в курса AutoCAD 3D e 2013 класически вариант.

  Класическата версия означава, че не е строго специализирана в дадена област на проектирането.

  Продуктите като Civil, MAP, MEP са софтуеари, които са специално насочени към към дадена сфера. Например Civil - a е с интрументи , който са много полезни за инженерите, които проектират в сферата на ифраструктурната, MEP - за инженерите, които правят инсталциите в сградите.Това е в най-общи линии, иначе във форума има доста неща по отношение на всеки един от изброените от теб разновдиности. За Civil има и курс, може да прегледаш първите няколко уроци от курса по Civil за да се запознаеш по детайлно с програмата, ако проектираш в сферата на инфраструктурата.

  Daniel Dimitrov:

  Благодаря :)

 • Ivan:

  Горе дясно под камбанката е иконата с файловете.

  Даниела Янакиева:

  Благодаря намерих го!