Модифициране чрез лица, ръбове и възлови точки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Създайте показаните форми в упражнението и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кои са основните елементи, които могат да се модифицират при един меш чрез раздърпване, премащабиране или ротация?
Ръб, подробна точка, лице
Ръб, лице, обем
Ръб, подробна точка
Лице, подробна точка

Въпроси и отговори

 • Проблем с модифицирането на няколко лица наведнъж

  Красимира Георгиева Велева:

  Както при солидите сега и при мешовете, ако селектирам примерно 3 лица едновремено като пробвам да ги преместя се мести само последното селектирано. Същото е с точки и ръбове, избирам 2 ръба и ми се мести само единия. Предполагам, че е някоя системна променлива но не знам коя, някакви идеи?

  Красимира Георгиева Велева:

  Не знам дали ще е съвсем ясно от снимката, мога да направя видео.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че използваш инструмента за прилагане на изображения. Това ми помага да ти отговоря.

  Лицата не са избрани. Тези сините точки трябва да са червени, за да се повдигнат.Използвай shift и клик, за да ги избереш, като е избран филтър лице.

  Принципно, за да променим това действие по подразбиране мисля, че разликата идва от това, че използваш Civil 3D. Разгледай командата MAPIOPTIONS, която има някои настройки и виж дали ще ти помогне.

  В изображението: 1 - избрани лица - ще се повдигнат при местене нагоре 2 - лица, които са избрани, но изключени при местене нагоре

  Божидар:

  Да не би да е от PICKADD. Има две стойности: 0-тогава може да избираш един обект и 1-при всеки клик с мишката се добавя обект. Също така може да се промени от палетата Properties. До падащото меню, показващо дали има селектиран обект е прозорчето указващо текущата стойност на PICKADD. Само, че там, когато е 1 - значи може да избереш един обест, а когато е + - може да добавяш обекти.

  Ибрахим:

  Благодаря много ,и при мене го имаше тоя проблем не можех да избера по вече от един ръб.Но като направих стойноста на PICKADD 1 се разреши проблема.